Arbejdsrapport fra Miljøstyrelsen nr. 16, 2007

MTBE. Undersøgelse af grundvandet nedstrøms idriftværende og tidligere benzinstationer

- Delrapport 10: Vissenbjerg, Kildebjerg Nord






Indholdsfortegnelse

1 Baggrund

2 Formål

3 Undersøgelser

4 Geologi og hydrogeologi

5 Faneudbredelse

6 Vurdering af undersøgelseskoncept

7 Referencer

Bilag 10.1 Situationsplan

Bilag 10.2 - 10.4 Boreprofiler

Bilag 10.5 Geologisk snit






1 Baggrund

Tankanlægget på Kildebjerg Nord er etableret i 1991. Det omfatter 4 stk. 50.000 l tanke til benzin (tank 1 – 4) samt 1 stk. tank til dieselolie (tank 5). Placering af tanke, påfyldningsområder, standere og olieudskillere (2. stk.) er vist på situationsplanen, bilag 10.1. Anlægget er i drift, og der er ikke tidligere udført undersøgelser eller rapporteret om spild.






2 Formål

Formålet med undersøgelsen er at afklare om konceptet for undersøgelse af benzinstationer i rapporten ”Undersøgelsesprogram for grundvandsforurening fra benzinstationer” /4/ er anvendeligt på den aktuelle lokalitet.

Konceptet, som det er aftalt med Miljøstyrelsen og Fyns Amt er sammenfattet oversigtsmæssigt i hovedrapporten. Eventuelle afvigelser fra konceptet i den enkelte undersøgelse er aftalt med Miljøstyrelsen og Fyns Amt og fremgår af tabellen i denne delrapports afsnit 7, hvor også undersøgelsen er opsummeret, og hvor konklusionen i relation til undersøgelseskonceptet er givet.






3 Undersøgelser

3.1 Boringer

Boreprofiler med beskrivelse af de gennemborede jordlag, registrerede laggrænser og filtersætning fremgår af bilag 10.2 - 10.4. Boringsplacering fremgår af situationsplanen, bilag 10.1.

Forundersøgelse. Til lokalisering af et sammenhængende grundvandsmagasin under og omkring lokaliteten, og til bestemmelse af grundvandets strømningsretning i dette, er der i forundersøgelsen etableret tre boringer, nr. 1 - 3, til 15 á 20 m u.t. Boringerne er filtersat ud for vandførende eller forventeligt vandførende sandlag. Filtersætningen fremgår af boreprofilerne bilag 10.2 – 10.4.

Feltarbejde. Boringerne er indmålt i forhold til eksisterende bygninger. Terræn og rørkote for de enkelte boringer er koteret i system DNN. Som udgangspunkt for koteringen er anvendt dæksel på fedtudskiller, beliggende ved cafeteriaets sydøstlige hjørne. Dækslet har kote +78,14.

Der er foretaget synkronpejlinger af boringerne 2002-07-01. Pejleresultater er oversigtsmæssigt samlet i tabel 10.1.

3.2 Vandprøvetagning

Der er ikke udtaget vandprøver fra denne lokalitet, da der ikke blev truffet noget forventelig repræsentativ grundvandsforekomst.






4 Geologi og hydrogeologi

4.1 Geologi

Regionale forhold. Terrænet ved lokaliteten er beliggende i kote +77 a +78. Lokaliteten er beliggende i et morænelandskab med dødisrelief, og på kanten af et område der præges af issø-plateaubakker, jf. /1/. Generelt for området omkring lokaliteten udgøres den geologiske lagfølge øverst af moræneler med en mægtighed på op til 80 m. I moræneleren forekommer indslag af sandlag, der kan have en mægtighed fra 5 - 7 m til mere end 16 m. Under moræneleren følger i kote +5 a +7 glacialt smeltevandssand med en mægtighed på 5 - 10 m. Dette lag vurderes at udgøre områdets primære magasin. Under smeltevandssandet følger moræneler og/eller smeltevandsler.

Lokale forhold. De geologiske forhold på lokaliteten er skitseret på bilag 10.5. Under et fyldlag på op til 1,2 m træffes moræneler. I moræneleren træffes i boring 1 og 3 terrænnære indslag af glacialt eller senglacialt smeltevandssand. Under moræneleren følger i boring 1 og 2 glacialt smeltevandssand til ret stor dybde. I sandet forekommer indlejrede lag af smeltevandssilt. Smeltevandsaflejringerne er ikke gennemborede i kote +58 a +63 svarende til 20 a 15 m under terræn. I boring 3 er der udelukkende truffet glaciale lag af ler og moræneler. Disse er ikke gennemboret i kote +63, svarende til 15 m u.t.

4.2 Hydrogeologi

Primært magasin.. Det primære magasin udgøres af de dybtliggende lag af smeltevandssand. Potentialet i det primære grundvandsmagasin er ifølge Fyns Amts potentialekort i kote ca. +50 /2/. Strømningsretningen er nordøstlig.

Lokaliteten ligger ifølge Fyns Amts regionplan 2001-2013 indenfor et område, der er karakteriseret som et område med særlige drikkevandsinteresser /3/. Området er i regionplanen karakteriseret som nitratfølsomt indvindingsområde med kun delvis eller ingen naturlig beskyttelse.

Sekundære magasiner. Der er truffet grundvand i boring 2 og 3, men ikke i boring 1, se tabel 10.1. Boring 2 er filtersat i et sandlag under moræneler, og her er potentialet i kote +65,36, mens boring 3 er filtersat i et terrænnært sandlag over moræneler, hvor potentialet er registreret i kote +76,75. I boring 1 er der ikke truffet vandførende lag inden for de øverste 20 m. De i boring 2 og 3 trufne vandspejl vurderes at udgøre lokale "vandlommer" uden nogen geologisk eller hydraulisk sammenhæng.

Tabel 10.1: Pejledata angivet i DNN koter.

Boring /dato Filterniveau
m. u.t.
2002-07-01
1 18,0-20,0 TØR (<)58,1
2 11,8-13,8 65,36
3 1,0-3,0 76,75






5 Faneudbredelse

5.1 Potentielle forureningskilder

På lokaliteten Kildebjerg Nord har der været tankstation siden 1991 og stationen er fortsat i drift. MTBE har været tilsat benzinen i hele tankstationens driftsperiode, og kan således være spredt i grundvandet i op til 11 år. Tankanlægget omfatter fire nedgravede benzintanke, dieselolietank, to benzin/olieudskillere, standerø, påfyldningsplads samt diverse rørforbindelser.

Der foreligger ikke oplysninger om spild, utætte installationer e.l. i anlæggets driftsperiode. I tabel 10.2 er givet en oversigt over potentielle kilder og spildmuligheder fra disse. I tabellen er det endvidere anført, i hvilket omfang de mulige kilder er identificeret på lokaliteten.

5.2 Teoretisk faneudbredelse og boringsplacering

Der er ikke truffet noget sammenhængende vandførende sandlag på denne lokalitet, alene tilfældigt forekommende sandlag i moræneleren. I to boringer er der truffet vandførende sandlag, og i en boring er der trods sand i hele profilets udstrækning ikke truffet vand.

Det er vurderet, at de geologiske forhold på denne lokalitet er så komplekse, at det ikke er relevant at søge en hovedundersøgelse gennemført i henhold til konceptet som beskrevet i /4/.

Tabel 10.2: Baggrundsdata for vurdering af teoretisk faneudbredelse og boringsplaceringer jf. /4/.

Kildebjerg Nord Identificeret Risiko for  kortvarigt større spild Risiko for længerevarende mindre spild
Rørforbindelser + +  
Udluftningsstuds, tanke -   +
Påfyldning tanke +   +
Tanke + +  
Benzin-/olieudskiller +   +
Standere + + +
Fanebredde (m) /4/
Fanelængde (m) /4/
15 - 35 m
25 - 75 m
10 - 15 m
30 - >100 m

5.3 Aktuel boringsplacering

Der er ikke foretaget en hovedundersøgelse på denne lokalitet.






6 Vurdering af undersøgelseskoncept

Resultaterne af undersøgelserne er sammenfattet i tabel 10.3

Tabel 10.3:  Undersøgelsesresultater

Driftsperiode Tidligere undersøgelser Antal boringer Filterniveau
m u. t.
Magasinforhold Problemer i forhold til konceptet
Fra 1991 Ingen 3 ~2 og ~13 Intet sammenhængende
magasin. Umættet sand
i op til 20 m´s dybde
Lokalitet ikke videre undersøgt

6.1 Kildetype

På denne lokalitet er der tale om et benzinanlæg bestående af fire benzintanke, to benzin/olieudskillere, påfyldningsplads, standerø og tilhørende rørforbindelser. De potentielle kildetyper fra tankanlægget er identificeret.

Der er ikke registreret spild eller andre uheld i forbindelse med drift af tankanlægget, ligesom der ikke tidligere er foretaget forureningsundersøgelser af tankanlægget.

6.2 Parametervurdering og fanebestemmelse

Under og omkring lokaliteten er der ikke konstateret mættede sand-/grusaflejringer, som udgør et sekundært magasin. Grundlaget for fastlæggelse af potentielle forureningsfaner i henhold til konceptet beskrevet i /4/ var således ikke tilstede ud fra resultaterne af forundersøgelsen.

6.3 Resultatvurdering

Resultaterne i forundersøgelsen viste, at der ikke kunne forventes noget sammenhængende grundvandsmagasin eller grundvandsforekomst under og omkring lokaliteten. På dette grundlag er det vurderet, at der ikke er grundlag for gennemførelse af en hovedundersøgelse i henhold til konceptet /4/ på denne lokalitet.

6.4 Konklusion

Konceptet er ikke anvendeligt på den aktuelle lokalitet, da der ikke er et sammenhængende magasin og en entydig strømningsretning i grundvandet.

Tabel 10.4 Resume af undersøgelser. Vissenbjerg, Kildebjerg Nord

Forundersøgelse Kilder, mv. Potentielle kilder er lokaliseret bortset fra tankudluftning. Der er ikke registreret spild. Forventet strømningsretning Ø.
Boringer Boring 1-3 er placeret i randen eller uden for hovedlokaliteten.
Magasin Der er ikke fundet et sammenhængende magasin. Boring 1 og 2 er filtersat i et ikke gennemboret lag af smeltevandssand under moræneler. Boring 1 er tør (20 m under terræn). Boring 3 er filtersat i et 2 m tykt, højtliggende sandlag og har et vandspejl tæt på terræn.
Analyser Ingen.
Strømningsretning Ukendt. Der er kun registreret vandspejl i to af boringerne.
Gradient Ukendt
Hydraulisk ledningsevne Er ikke vurderet.
Fane Der er ikke skønnet fanelængder pga. fraværet af et egentligt grundvandsmagasin
Afvigelser fra koncept Der er ikke analyseret nogen prøver.
Hovedundersøgelse Boringer Ikke udført
Analyser Ikke udført
Magasin Se forundersøgelse
Strømningsretning Se forundersøgelse
Gradient Se forundersøgelse
Hydraulisk ledningsevne Se forundersøgelse
Fane Se forundersøgelse
Afvigelser fra koncept Hovedundersøgelse er ikke udført.
Koncept   Konceptet er ikke anvendeligt på den aktuelle lokalitet, da der ikke er et sammenhængende magasin, og en entydig strømningsretning i grundvandet.






7 Referencer

/1/ Per Smed: Den fynske øgruppes landskabsformer, 1961.

/2/ Fyns Amt: Hydrogeologisk kortlægning. Delrapport 3. Grundvandspotentiale og transmissivitet, 1979.

/3/ Fyns Amt: Regionsplan 2001 - 2013.

/4/ DHI og Niras AS: Undersøgelsesprogram for grundvandsforurening fra benzinstationer.






Bilag 10.1 Situationsplan

Klik her for at se bilaget






Bilag 10.2 - 10.4 Boreprofiler

Klik her for at se bilaget






Bilag 10.5 Geologisk snit

Bilag 10.5 Geologisk snit
Bilag 10.5 Geologisk snit

 



Version 1.0 Maj 2007 • © Miljøstyrelsen.