Opdateret 09/05/07

Vurdering af EU's BAT anbefalinger for raffinaderier

Projektet omfatter en gennemgang og kommentering i forhold til danske miljøregler/forhold af EU's BREF-dokument ”Best Available Techniques for Oil and Gas Refineries”.

For enkelte forhold forekommer BAT i BREFen at være krævende i forhold til hidtidig dansk praksis:

  • SO2-emissioner i røggas fra energisystemer, hvor det danske krav til max. svovlindhold i fuelolie ikke er tilstrækkeligt til at sikre overholdelse af BAT.
  • NOx-emissioner i røggas fra energisystemer
  • NOx-koncentrationer i røggas fra henholdsvis gasholdige og flydende brændstoffer til ovne og kedler
  • H2S indhold i fuelgas.

Der er blevet udarbejdet en arbejdsrapport, der samtidig indeholder en oversigt over BAT-løsninger. Denne checkliste giver en kort og systematisk oversigt over de BAT-løsninger, der præsenteres i BREF-dokumenterne. Checklisten gør også arbejdsrapporten meget anvendelig for industrien, der kan bruge den som et hurtigt opslagsværk over BAT-metoder med relevante kommentarer til metodernes indhold og anvendelighed.

Baggrund og formål

Det er et grundlæggende krav i miljøbeskyttelsesloven, at forurenende virksomheder skal begrænse forureningen mest muligt ved at anvende den bedste tilgængelige teknik (BAT). For de virksomhedstyper, der er omfattet af IPPC-direktivet, udsender EU Kommissionen "BAT reference documents" (BREF-dokumenter), som beskriver processer og forureningsniveauer samt identificerer de miljøpræstationer, der er opnåelige ved anvendelse af BAT for den pågældende virksomhedstype.


Listevirksomheder har pligt til i forbindelse med ansøgning om miljøgodkendelse at undersøge og vurdere mulighederne for at anvende BAT. I ansøgningen skal der redegøres for, om valget af teknologi bygger på BAT. Heri indgår bl.a. en redegørelse for de overvejelser, de har gjort sig om substitution af miljøskadelige stoffer, energi- og råvarebesparelser, renere teknologi og affaldsminimering mv.


Ved godkendelse af en i-mærket virksomhed vil BREF-dokumenterne blive lagt til grund ved vurderingen af, om virksomhedens indretning og drift mv. er baseret på BAT. Virksomheder omfattet af IPPC-direktivet skal som minimum bruge BREF-dokumenterne som information sammen med Miljøstyrelsens vejledninger og andre relevante referencer, jf. Referencer til BAT-vurdering ved miljøgodkendelser, Orientering fra Miljøstyrelsen 2/2006.

Projektet tager udgangspunkt i EU BREF-dokumentet "Reference Document on the application of Best Available Techniques for Mineral Oil and Gas Refineries, February 2003”.

Det indeholder en god oversigt over BAT-anbefalinger for sektoren.

BREF-dokumentet for raffinaderier gælder for raffinaderier samt naturgas-anlæg. Også bitumenproduktion er omfattet. Andre relaterede aktiviteter såsom eksploration, produktion og transport eller markedsføring af produkter er ikke omfattet.

Miljøstyrelsen har ønsket at der foretages en screening af BREF-dokumentet med det overordnede formål at afdække, om nogle af dokumentets BAT-anbefalinger og oplysninger er i konflikt med danske miljøregler. Ved konflikt forstås, at BAT-anbefalingerne i BREF-dokumentet er enten mindre eller mere restriktive end gældende danske miljøregelsæt.

Arbejdsrapporten består af:

  • Identifikation af de processer, som er omfattet af BREF-dokumentet og som findes i Danmark.
  • Identifikation af de BAT-anbefalinger og oplysninger, som evt. er i konflikt med danske miljøregler.
  • BAT-checklisten, der giver en kort og systematisk oversigt over de BAT-løsninger, der præsenteres i BREF-dokumentet

Screening

Der findes i dag tre anlæg i Danmark, som er omfattet af BREF-dokumentet: Statoil's raffinaderi i Kalundborg, Shell's raffinaderi i Fredericia samt DONG Energy's gasbehandlingsanlæg i Nybro

Koppers produktion af tjære i Nyborg (destillationsprocesser) og tankoplagring under N2 blanketing er processer, der er omfattet af BREF-dokumentet. Kun BAT relateret til denne produktion og tilhørende oplagring vurderes.

Processerne alkylation, produktion af basisolie, katalytisk krakning, coking, etherification og polymerisation er omfattet af BREF-dokumentet, men anvendes ikke i Danmark i dag. Det kan imidlertid ikke udelukkes, at der vil være behov for at introducere processer såsom coking, hydrogen-anlæg samt solvent desasfaltering i Danmark i fremtiden.

Med udgangspunkt i de processer som findes i Danmark har COWI analyseret BAT-anbefalingerne for at identificere de anbefalinger, der kan være i konflikt eller modstrid med danske miljøregler.  I forbindelse med dette arbejde er der blevet indhentet oplysninger fra de danske aktører i sektoren. Derudover har Shell og Statoil kommenteret screeningen.

Hovedkonklusioner

Screeningen af BREF-dokumentet har vist, at den eksisterende danske regulering og lovgivning i overvejende grad medfører overholdelse af BREF-dokumentets BAT-anbefalinger.

Screeningen har dog blotlagt enkelte områder, hvor den eksisterende danske regulering og lovgivning ikke med sikkerhed sikrer overholdelse af BREF-dokumentets BAT anbefalinger. Her skal godkendelsesmyndighederne fastsætte supplerende krav for at sikre opfyldelse af BAT-anbefalingerne. Dette gælder:

  • SO2 i røggas i forbindelse med fyring med flydende brændstof i ovne og kedler. BREF anfører emissionsniveauer ved anvendelse af BAT på 50 - 850 mg/m³. Med udgangspunktet i kravet i svovlbekendtgørelsen til maksimalindholdet af svovl i fuelolien kan emissionen blive op til 1.700 mg/m³ SO2 i røggassen.

Ud over ovennævnte område, som kræver yderligere tiltag for at sikre overholdelse af BAT, så har screeningen kortlagt enkelte områder, hvor BAT-anbefalingerne ikke er i direkte modstrid med eksisterende dansk lovgivning, men synes krævende at opnå for virksomhederne omfattet af BREF. Dette ses ved, at den nuværende præstation, indenfor det enkelte område, for en eller flere af virksomhederne ligger i den høje ende af BAT-intervallet i BREF. Disse områder, som bør tildeles ekstra opmærksomhed fra myndigheder i forbindelse med regulering af virksomheden, omfatter:

  • NOx-koncentrationer i røggas fra henholdsvis gasholdige og flydende brændstoffer til ovne og kedler.
  • H2S indhold i fuelgas.

Screeningen af BREF-dokumentet har tillige klarlagt enkelte andre forhold, som opmærksomheden skal henledes på i forbindelse med regulering af virksomheder omfattet af BREF. Disse forhold omfatter:

  • Det faktum, at der evt. kan være modstrid mellem energieffektivitet og NOx-emission, da der angiveligt sker en større NO-dannelse ved forvarmning af forbrændingsluft til ovne og kedler.
  • Anvendelse af raffinaderigas i gasturbiner er ikke samtidigt omfattet af gasmotorbekendtgørelsen (bekendtgørelse nr. 621 af 23. juni 2005 om begrænsning af emission af nitrogenoxider m.m. fra motorer og turbiner), hvorfor krav til sådanne operationer skal vurderes særskilt.
  • Afhængigt af de tekniske forhold og indretninger på raffinaderiet kan BREF være i modstrid med de danske regler ved oplagring og distribution af benzin (bekendtgørelse nr. 1670 af 14. december 2006 om begrænsning af udslip af dampe ved oplagring og distribution af benzin). Det skal her pointeres, at bekendtgørelsens krav skal overholdes som minimum. Myndigheden kan fastsætte strengere krav med udgangspunkt i BREF-dokumentets BAT anbefalinger.

Find mere information på www.mst.dk

På Miljøstyrelsens webside er der mere information om BREF-dokumenterne. Klik på menupunktet Industri og vælg BAT - Bedste tilgængelige teknik.

 

|Top|