Omkostningseffektive tiltag i de ikke-kvotebelagte sektorer

5 Teknologiudvikling og langsigtede reduktionsmuligheder / behov

Den globale opvarmning kræver at anvendelsen af de fossile brændstoffer gradvist udfases i løbet af de næste årtier. EU har besluttet, at der i de globale forhandlinger om reduktionsforpligtelser efter 2012 skal arbejdes for, at industrilandene i forhold til 1990 reducerer udledningerne med 15-30 % i 2020 og 60-80 % i 2050. For at udfasningen skal kunne gennemføres, kræver det udvikling af både eksisterende og nye teknologier og samtidig en større udbredelse af vedvarende energi.

Klima og energiteknologi er derfor et af de centrale elementer i regeringens redegørelse for fremme af miljøeffektiv teknologi, som blev fremlagt af miljøministeren i maj 2006, se Miljøministeriet (2006..). Den vil blive fulgt op af en konkret handlingsplan i efteråret 2006, ligesom opfølgningen på regeringens Energistrategi 2025 bidrager til at håndtere de langsigtede udfordringer på klimaområdet. Der henvises til redegørelsen og den kommende handlingsplan såvel som til opfølgningen på Energistrategi 2025.

I forbindelse med regeringens oplæg til en visionær dansk energipolitik (se Fejl! Henvisningskilde ikke fundet.) har regeringen besluttet at fordoble de offentlige midler til forskning, udvikling og demonstration af energiteknologi, så der fra 2010 afsættes 1 mia. kr. årligt til dette område. Særligt styrkes indsatsen for at afprøve teknologierne i demonstrationsprojekter. Formålet er at understøtte målsætningen om at blive mindre afhængig af fossile brændsler kul olie og naturgas gennem en fortsat billiggørelse af vedvarende energi og en mere effektiv energianvendelse.

 



Version 1.0 Maj 2007, © Miljøstyrelsen.