Termisk assisteret vakuumventilation

4 Oprensninger i udlandet

Metoden ved anvendelse af jordens generelle varmeledende egenskaber i kombination med et varmelegeme til oprensning af organiske forureninger stammer fra USA. Her har firmaet TerraTherm en række patenter på varmelegemernes konstruktion etc. Metoden blev oprindeligt udviklet for Shell Exploration and Production Ltd. til forøgelse af olieudvinding. Teknikken blev også afprøvet i forbindelse med oprensning på bl.a. raffinaderianlæg. Shell har nu trukket sig ud af jordrensningsprojekter og overladt patenterne på metoden til University of Austin Texas. TerraTherm udnytter en del af disse patenter og anvender metoden på kommerciel basis i USA i dag. Der er til dato udført en række pilotskala oprensninger såvel som fuldskala oprensninger også i kombination med andre metoder eksempelvis damp (Heron et al. 2004)

Terratherm har jf. deres hjemmeside (www.terratherm.com) 17 igangværende eller afsluttede projekter hvor teknologien har været eller bliver benyttet. De fleste af disse har været rettet mod tungere komponenter som PCB, PAH og lignende. En del af projekterne har også været rettet mod flygtige stoffer, inklusive en case i Indiana med en forureningssammensætning og jordbundsforhold meget lig Alsønderup. I denne case var der udgangskoncentrationer på op til 3.500 mg PCE/kg. Efter endt afkøling var der i det ene felt ingen prøver over detektionsgrænsen (ikke opgivet) og i det andet felt ingen prøver over 0,5 mg/kg. En del af denne oprensning forgik under bygninger. Den hydrauliske ledningsevne på intaktprøver var i størrelsen 3•10-10 m/s

Generelt er der i de rapporterede cases meget høje oprensingseffektiviteter og meget små restkoncentrationer, selv overfor de meget lidt flygtige stoffer som PAHerne. På en tidligere træimprægneringsgrund i Alhambra, Californien blev der eksempelvis renset op fra ca. 30 mg PAH som B(a)P ækvivalenter/kg i gennemsnit til 0,023 mg/kg svarende til en effektivitet på mere end 99,9 %. På figur 4.1 er vist et billede af layout af varmelegemerne oprensningen.

Opvarmningstemperaturen har i mange af oprensningerne været mindst 325°C, hvor målkomponenterne har været mindre flygtige som pentachlorphenol og PAHer. For de flygtige stoffer, som TCE, PCE mv. har temperaturen været 100°C. LaChance et al (2004) angiver fra en oprensning i midtvesten, USA, at allerede ved temperaturer i intervallet 54-82° C var der reduktioner af PCE på ca. 90 %. I denne oprensning var det totale energiforbrug i størrelsesordenen 360 kWH/m³. Også i denne oprensning var der en effektivitet på mere end 99 % overfor TCE, TCA og PCE som var de vigtigste stoffer i oprensningen.

Figur 4.1 Layout af varmelegemer fra oprensning af PAH og dioxin, Alhambra, Californien. (www.terratherm.com)

Figur 4.1 Layout af varmelegemer fra oprensning af PAH og dioxin, Alhambra, Californien. (www.terratherm.com)

Der er ikke i de amerikanske projekter rapporteret problemer med ændringer i jordens geotekniske egenskaber.

 



Version 1.0 Juli 2007, © Miljøstyrelsen.