Arbejdsrapport fra Miljøstyrelsen nr. 26, 2007

Almene vandværkers boringskontrol af pesticider og nedbrydningsprodukter






Indholdsfortegnelse

1 Forord

2 Sammenfatning

3 Baggrund

4 Formål

5 Databaser og forudsætninger

6 Data del

7 Forbrug af pesticider og kemiske egenskaber

8 Varslingssystem for tidlig udvaskning af pesticider til grundvandet

9 Udenlandske fund

10 Pesticidomsætning i grundvand og pesticid sorption

11 Geologi og pesticidfund

12 Litteratur

13 Oversigt over udarbejdede bilag

Bilag 1: Jupiter. Samlet udtræk af alle pesticidanalyser gennemført i Danmark frem til 2006

Bilag 2: Dybde og pesticidfund

Bilag 3 a: Intervallet 0 til 20 meter under terræn - pesticidfund

Bilag 3 b: Intervallet 20 til 40 meter under terræn

Bilag 3 c: Interval: alle indtag større end 40 meter under terræn

Bilag 4 a: Grundvandsovervågning. Opgørelse af pesticider og metabolitter fundet i hele overvågningsperioden

Bilag 4 b: Grundvandsovervågning. Opgørelse af pesticider og metabolitter fundet i 2005

Bilag 5 a: LOOP hele perioden

Bilag 5 b: LOOP 2005

Bilag 6 a: Vandværkernes boringskontrol

Bilag 6 b: Vandværkernes boringskontrol

Bilag 7 a: Andre boringer Hele perioden

Bilag 7 b: Andre boringer 2005

Bilag 8 a: Pesticider anvendt i Danmark med oplysninger om forbrug

Bilag 8 b: Pesticider anvendt i Danmark, hvor der ikke foreligger analyser i dansk grundvand

Bilag 9: Udvalgte kemiske og fysiske parametre

Bilag 10 a: Fund af pesticider i udenlandsk grundvand

Bilag 10 b: Pesticider i udenlandsk grundvand analyseret uden fund






1 Forord

”Almene vandværkers boringskontrol af pesticider og nedbrydningsprodukter” med undertitlen "State of the art for forekomst af pesticider i dansk og udenlandsk grundvand” er et projekt udarbejdet af Danmarks og Grønlands Geologiske Undersøgelse, GEUS for Miljøstyrelsen. Projektet er finansieret af udviklingspuljen til sikring af Danmarks fremtidige vandforsyning (Vandpuljen).

Projektet har sammenstillet og bearbejdet alle de pesticid og nedbrydningsprodukt analyser af grundvand i Danmark, der er indberettet til GEUS databaser. Der er også gennemført en indsamling af analyser fra udenlandske moniteringsprogrammer der omfatter pesticider i grundvand for at identificere eventuelle ny ”problemstoffer”.

I forbindelse med udarbejdelsen af projektet blev der nedsat en styringsgruppe:

Martin Skriver, Miljøstyrelsen (formand)
Per Rosenberg, GEUS, Danmarks og Grønlands Geologiske Undersøgelse
Claus Vangsgård DANVA, Dansk Vand- og Spildevandsforening
Solveg Nilsson FVD, Foreningen af Vandværker i Danmark

Styregruppen takkes for under og før udarbejdelsen at projektet at have bidraget med væsentlige ideer til projektet indhold.

Walter Brüsch, GEUS, var sekretær for styregruppen og stod for gennemførelsen af projektet.






2 Sammenfatning

Dette projekt har gennemgået alle grundvandsanalyser omfattende pesticider og nedbrydningsprodukter i GEUS database ”Jupiter”. Analyserne er undersøgt samlet og dernæst opdelt i grundvandsovervågning (GRUMO), aktive vandværksboringer (BK) og i gruppen ”Andre Boringer”, der omfatter analyser fra øvrige boringer samt vandværksboringer, der ikke er i drift.

GEUS er nationalt datacenter for analysedata for grundvand og drikkevand, og alle analyser af grund- og råvand registreres i databasen Jupiter. Råvand er vand fra vandværkernes indvindingsboringer, før vandet bliver eventuelt bliver iltet og behandlet i simple sandfiltre. Jupiter indeholder også tekniske og geologiske oplysninger om ca 230.000 boringer udført i Danmark.

Den landsdækkende grundvandsovervågning, GRUMO, er en del af det nationale overvågningsprogram for vandmiljøet, NOVANA. GRUMO har som mål at følge udviklingen i grundvandsressourcen og der er etableret 70 grundvandsovervågningsområder. 50 områder er udbygget med omkring 22 overvågningsindtag, og grundvandsovervågningen omfatter i alt ca 1.400 indtag, der alle er egnede til analyse for grundvandets hovedbestanddele. Heraf er ca 800 indtag egnede til analyse for specielle parameter som f.eks. pesticider.

Grundvandsovervågningen omfatter også udtagning af vandprøver i landovervågningsområderne, LOOP, hvor vandprøverne er udtaget fra højtliggende grundvand under konventionelt dyrkede marker i 5 områder.

Boringskontrollen, BK, gennemføres af vandværkerne. I GEUS bearbejdning af data fra BK medtages kun vandværksboringer, hvor der i de sidste 5 år er indvundet grundvand til drikkevandsproduktion. Vandværkerne skal i princippet analysere for de pesticider og nedbrydningsprodukter, som har været anvendt i vandværkernes oplande, hvis der er en begrundet mistanke om, at disse kan findes i grundvandsmagasinerne.

I praksis analyserer de store vandværker for samme program, som anvendes i grundvandsovervågningen, men nogle vandværker analyserer for flere pesticider og nedbrydningsprodukter. De mindre vandværker analyserer ofte for et begrænset antal stoffer.

Når vandværkerne ophører med indvinding af råvand fra indvindingsboringer f.eks. som følge af fund af pesticider eller af andre årsager, overføres boringerne til gruppen ’Andre Boringer’. ’Andre Boringer’ omfatter også analyser af vandprøver udtaget fra markvandingsboringer, vandværkernes overvågningsboringer, afværgeboringer og boringer gennemført i forbindelse med forureningsundersøgelser m.m.

Der forelå i september 2006 oplysninger om ca 870.000 enkeltanalyser af pesticider og nedbrydningsprodukter i GEUS database, som stammer ca 43.300 analyserede vandprøver. Vandprøverne er udtaget fra ca 11.600 boringer, hvor der er gennemført analyser i en eller flere vandprøver pr. boring.

I det samlede datasæt blev der fundet pesticider eller nedbrydningsproduker i ca 3900 boringer svarende til 33 %, mens der blev fundet pesticider i koncentrationer ≥ 0,1 µg/l i ca 1500 boringer, svarende til 13 %.

Der er i alt analyseret for 226 pesticider og nedbrydningsprodukter i dansk grundvand, hvoraf 82 er fundet, mens 60 stoffer er fundet i koncentrationer ≥ grænseværdien for drikkevand på 0,1 µg/l.

De hyppigst fundne stoffer er BAM (nedbrydningsprodukt fra totalukrudtsmidlet dichlobenil) triaziner og triazin nedbrydningsprodukter, phenoxysyrer som dichlorprop og mechlorprop samt nedbrydningsprodukter fra disse.

Et ”nyt” nedbrydningsprodukt fra metribuzin (desamino diketo) er fundet hyppigt, mens glyphosat og AMPA er fundet i højtliggende grundvand.

Langt de fleste af de påviste pesticider og nedbrydningsprodukter er i dag ikke anvendt i Danmark, eller moderstofferne er indenfor det sidste årti blevet reguleret mht. dosering og anvendelse.

Vandværkerne indvinder grundvand fra mange forskellige grundvandsmagasiner. Der er derfor udarbejdet en oversigt, der viser hvordan de 30 hyppigst fundne stoffer forekommer i tre dybdeintervaller: 0 til 20 meter under terræn, 20 til 40 meter under terræn og ≥ 40 meter under terræn. Antal fund falder med stigende indvindingsdybde.

Der er fundet pesticider i grundvand de fleste steder i Danmark. Der er dog fundet pesticider i flere boringer under lerede arealer, end i boringer sat på f.eks. på den jyske hedeslette. Dette skyldes dels at en række pesticider omsættes under iltrige forhold i sand, mens stofferne ikke omsættes så let under anaerobe forhold under opsprækket moræneler.

I de sandede områder er der desuden gennem en årrække fundet høje koncentrationer af nitrat i det højereliggende grundvand, og vandværkerne har i disse områder valgt at bore dybere for at undgå nitrat.

Nogle stoffer findes ujævnt fordelt i Danmark. F.eks. forekommer hormonmidler i overvejende grad i grundvand fra den østlige del af Danmark fra magasiner underlejret moræneler, mens stofferne forekommer mindre hyppigt i vandprøver udtaget fra sandmagasiner. Dette skyldes som før nævnt, at disse stoffer kan omsættes i de aerobe sandjorde, mens omsætningen er langsommere, hvis stofferne transporteres ned i et anaerobt sprækkemiljø i moræneler.

Andre stoffer som glyphosat og AMPA findes særligt i grundvand udtaget fra lerjord pga den hurtige transport fra terræn gennem makroporer til højtliggende grundvand.

I grundvandsovervågningen, GRUMO (afsnit 6.5) blev der i 2005 fundet pesticider eller nedbrydningsprodukter i 35 % af de undersøgte indtag, mens grænseværdien blev overskredet i 11 %.

I perioden 1990 til 2005 er der fundet pesticider en eller flere gange i 45 % af de undersøgte indtag i grundvandsovervågningen, og i 16 % af indtagene var grænseværdien en eller flere gange overskredet.

Den samlede andel af påvirkede filtre i perioden 1990 til 2005 viser, hvor stor en andel af grundvandsmagasinerne, der gennem denne periode en eller flere gange har været påvirket af pesticider eller nedbrydningsproduker og som derfor kan anses for sårbare overfor denne forureningstype, mens andelen af påvirkede filtre i 2005 derimod viser den aktuelle påvirkning i 2005 af de undersøgte grundvandsmagasiner.

Grundvandsovervågningen omfatter også højtliggende grundvand i 5 områder, LOOP (se afsnit 6.6). Gennem overvågningsperioden er undersøgt 144 indtag, og der en fundet pesticider i 83 indtag svarende til 58 %.

Grænseværdien var overskredet en eller flere gange i 28 indtag i samme periode svarede til 19 %. Da mange af de fundne stoffer ikke har været anvendt i en lang årrække, må der må være opbygget en pulje af stoffer og/eller nedbrydningsprodukter i rodzonen som langsomt frigives.

Der er ved vandværkernes kontrol af aktive indvindingsboringer analyseret for 139 forskellige pesticider og nedbrydningsprodukter, og der er fundet 46 stoffer, hvor 15 stoffer dog kun er fundet i under 5 analyser. Ud af de 46 stoffer er der fundet 24 stoffer over grænseværdien for drikkevand, heraf er 12 stoffer fundet i under 5 analyser.

I perioden 1992 til 2005 blev der fundet pesticider i 25 % af de aktive vandværksboringer – dvs boringerne med indvinding i den seneste 5 års periode. I samme periode var grænseværdierne overskredet i 5,6 %. De seneste år er antallet af pesticidforurenede vandforsyningsboringer faldet markant. Der blev i 2005 fundet pesticider i 24 %, heraf over grænseværdien i 4 %. Dette er det laveste niveau for fund af pesticider i vandværksboringer siden 1995.

Faldet i andel boringer med fund over grænseværdien skyldes, at vandværkerne i vid udstrækning tager forurenede boringer ud af drift.

Gruppen ”Andre Boringer” omfattede i 2006 11.804 analyser af vandprøver udtaget fra 5531 boringer.

Der er i hele perioden fundet pesticider og nedbrydningsprodukter i 36 % af boringerne, mens grænseværdien for drikkevand var overskredet i 17 %.

Gruppen ”andre boringer” tilføres hvert år vandværksboringer, hvorfra der ikke er indvundet grundvand gennem de seneste 5 år.

Grunden til disse boringer overføres kan være mange, f.eks. tekniske problemer, for højt indhold af nitrat, klorid etc. Undersøges de overførte vandværksboringer findes, at der i alt er taget 1306 boringer ud af drift, som indeholder pesticider eller nedbrydningsprodukter.

En gennemgang af 40 udenlandske analyse og moniteringsprogrammer, der har undersøgt grundvand for pesticider og nedbrydningsprodukter, viser, at der i disse 40 udenlandske undersøgelser er analyseret ca 300 pesticider og nedbrydningsprodukter, som har været anvendt eller som anvendes i Danmark. Ud af disse 300 stoffer er der fundet ca 175 i grundvand, heraf ca 130 over grænseværdien.

I hovedparten af de refererede undersøgelser foreligger ingen oplysninger om brugen af stofferne, og de indsamlede oplysninger kan derfor kun anvendes til at vise, at stofferne kan findes i grundvand.

De 25 hyppigst fundne pesticider og nedbrydningsproduker i udenlandsk grundvand viser, at vandværker og moniteringsprogrammer i Danmark stort set omfatter de samme stoffer.

Som i Danmark findes der ofte triaziner og triazinnedbrydningsprodukter i udenlandske analyseprogrammer, mens stoffer som aldicarb og bromacil i Danmark kun har været anvendt i begrænsede mængder. Det forventes ikke at finde disse stoffer udbredt i dansk grundvand, men stofferne kan formodentlig findes lokalt.

Dieldrin har i Danmark været anvendt fra 1956 til 1988 i små mængder, men da stoffet er fundet i højtliggende grundvand i udlandet er det muligt, at stoffet vil kunne findes lokalt.

Nedbrydningsprodukter fra triaziner som didealkylatrazin, deethylhydroxyatrazin, deisopropylhydroxyatrazin og didealkyl-hydroxyatrazin er ikke analyseret i dansk grundvand, men nedbrydningsprodukterne er fundet i USA.

Azinphosmethyl, chlorpyrifos, diazinon, ethylparathion (parathion) og malathion har været anvendt i Danmark. Diazinon er fundet i udenlandske grundvandsprøver, mens de øvrige er fundet få gange.

Malathion, parathion og diazinon har været anvendt i ret store mængder i Danmark, mens de øvrige stoffer har været anvendt i ganske små mængder. Det skønnes, at disse stoffer kan findes lokalt i dansk grundvand, hvor stofferne har været anvendt, men da stofferne kun har været anvendt i begrænsede mængder vil udbredelsen formodentlig være begrænset.

Ofte vil ”nye” problem stoffer blive opdaget ved udveksling af oplysninger mellem de forskellige landes teknikere.

Et eksempel kan f.eks. være at der netop i Tyskland er fundet et nedbrydningsprodukt fra chloridazon – chloridazon desphenyl – i høje koncentrationer og med en høj hyppighed i drikkevandboringer og dermed i gru*ndvand.

Da chloridazon har været anvendt i Danmark ved dyrkning af roer vil nedbrydningsproduktet formodentlig være til stede lokalt i grundvand og det vil formodentlig være hensigtsmæssigt at gennemføre en screening for stoffet i udvalgte boringer.

Selve moderstoffet er i den samlede Jupiter database analyseret i 7123 vandprøver og moderstoffer er kun fundet i 4 af disse heraf 1 over grænseværdien for drikkevand på 0,1 µg/l.






3 Baggrund

Pesticider og deres nedbrydningsprodukter har gennem en årrække lukket mange vandværksboringer. Pesticiderne, og særligt nedbrydningsprodukterne fra disse, er fundet i både mindre og store vandværkers boringer.

Grundvandsmonteringen, boringskontrollen og et projekt der har undersøgt små private vandforsyningsanlæg har vist, at der er fundet pesticider og nedbrydningsprodukter i 50 % af det højtliggende grundvand, men også at antallet af pesticidpåvirkede indtag der moniterer eller indvinder grundvand aftager med stigende dybde og alder.

En af de største udfordringer for den danske vandforsyning har gennem de senere år været lukningen af mange boringer på grund af pesticider eller nedbrydningsprodukter. Mange vandværker vil fremover blive påvirket af disse stoffer, når det højtliggende grundvand trænger ned mod de magasiner, hvor hovedparten af den danske grundvandsindvinding sker fra, og når antallet af analyserede stoffer stiger i takt med at viden om hvilke stoffer der kan findes i grundvandet øges.

Antallet af pesticider der moniteres i danske og udenlandske programmer er steget gennem de senere år, og den danske viden om udvaskning til grundvand og overfladevand er forbedret. Det er derfor vigtigt, at denne viden samles og anvendes ved vandværkernes boringskontrol.

Vejledningen fra Miljøstyrelsen, Nr. 2, 1997 – Boringskontrol på Vandværker indeholder bl.a. anbefalinger om analyseprogram for pesticider og nedbrydningsprodukter og analysepakker. Disse anbefalinger er baseret på viden, der stammer fra grundvandsovervågningen i midten i 90’erne. Siden har undersøgelsesprogrammer i Danmark og udlandet øget vores viden om pesticider og deres skæbne væsentligt, og der er sket en række ændringer vedrørende godkendelser og forbrugsmønstre.






4 Formål

Projektets formå er at forbedre vandværkernes mulighed for at analysere optimalt for pesticider og nedbrydningsprodukter i grundvandet. Projektet vil også forbedre muligheden for vandværkerne for at kunne vurdere hvilke langtidskonsekvenser en eventuel lille nedbrydning i grundvandsmagasinerne vil have for at kunne opretholde vandindvindingen i et forureningstruet område.

Projektet omfatter en gennemgang og opdatering af samtlige oplysninger om pesticidanalyser fra dansk grundvand, og der er gennemført en indsamling af moniteringsresultater fra udlandet publiceret efter rapporten " Brüsch W. og G. Felding, 2000: Pesticider i dansk og udenlandsk grundvand. ”State of the art” – projekt. Danmarks og Grønlands Geologiske Undersøgelse, GEUS Rapport nr.105".

Projektet omfatter en detaljeret gennemgang og opdatering af oplysninger om pesticidanalyser fra dansk grundvand indsamlet i forbindelse med det nationale grundvandsovervågningssystem (GRUMO, LOOP, Vandværkernes Boringskontrol, "Andre Boringer"), pesticidanalyser fra monitering af små vandforsyningsanlæg og andre analyser gennemført af amterne. Samtlige analyseresultater er vurderet, for at identificere særligt grundvandstruende pesticider og nedbrydningsprodukter og de sidste ny resultater fra det reviderede analyseprogram i grundvandsovervågningen er inkluderet.

Det reviderede program indeholder en række nedbrydningsprodukter som ikke tidligere er analyseret i dansk grundvand og råvand, men som er fundet i høje koncentrationer i Varslingssystemet og i nogle amter i forbindelse med grundvandsovervågningen (GRUMO). Disse stoffer vil formodentlig kunne findes i både højt og dybtliggende grundvand, under arealer hvor moderstoffet har været anvendt.






5 Databaser og forudsætninger

5.1 Jupiter databasen

GEUS er nationalt datacenter for analysedata for grundvand og drikkevand. Alle eksisterende oplysninger om boringer, hvor der er udtaget vandprøver og gennemført analyse er registreret i databasen Jupiter. Analyserne i databasen stammer fra:

  • Det nationale grundvandsovervågningssystem (GRUMO + LOOP, der tidligere blev drevet af amterne)
  • Kontrolanalyser gennemført af vandværkerne i forbindelse med Boringskontrollen, dvs vandprøver udtaget fra aktive vandindvindingsboringer
  • Andre Boringer, f.eks. analyseresultater fra små private vandforsyningsanlæg, analyseresultater fra undersøgelsesboringer, Vandværkernes egne moniteringsboringer, analyser fra nedlagte vandværksboringer m.m.

Jupiterdatabasen indeholder oplysninger om boringer, pejlinger, grundvandskemi, drikkevandskemi, vandressourcer og omfatter oplysninger om ca 230.000 boringer udført i Danmark.

Analyserne stammer fra det nationale grund-vandsovervågningssystem (GRUMO), der drives af amterne, hvor GEUS en gang årligt modtager de analyser, der er blevet gennemført i GRUMO, samt fra de kontrolanalyser som vandværkerne gennemfører i forbindelse med Boringskontrollen af aktive vandindvindingsboringer og af vandværkernes egne moniteringsboringer.

Jupiter indeholder også en lang række andre analyseresultater fra andre boringer, f.eks. et mindre antal analyseresultater fra små private vandforsyningsanlæg, analyseresultater fra undersøgelsesboringer m.m.

Der forelå i september 2006 oplysninger om ca 870.000 enkeltanalyser af pesticider og nedbrydningsprodukter, som stammer ca 43.300 analyserede vandprøver. Vandprøverne er udtaget fra ca 11.600 boringer, hvor der er gennemført analyser for pesticider i en eller flere vandprøver pr. boring.

Antal analyserede stoffer pr analyse er ofte ens i vandprøver udtaget i GRUMO, mens antallet kan varierer meget i vandprøver udtaget ved vandværkernes boringskontrol. Der er således ca 8.500 vandprøver fra vandværksboringer, der kun er analyseret for 5 eller færre stoffer, mens ca 5.800 vandprøver er analyseret for 40 eller flere stoffer.

Der er i alt analyseret for 226 pesticider og nedbrydningsprodukter i dansk grund og råvand, hvoraf 82 er fundet. 60 stoffer er påvist i grund og råvand i koncentrationer, der er ≥ grænseværdien på 0,1 µg/l.

Pesticidindholdet i drikkevand og grundvand må ikke overstige 0,1 µg/l for enkeltstoffer. Enkeltstoffer er relevante nedbrydningsprodukter og disses moderstoffer. Forekommer der flere stoffer i drikkevandet eller i grundvandet, må den samlede sum værdi ikke overstige 0,5 µg/l. I Danmark er denne grænseværdi stort set aldrig i anvendelse, da der i boringer/indtag med pesticidfund over grænseværdien næsten altid forekommer enkeltstoffer der overskrider grænseværdien på 0,1 µg/l. Der er således kun fundet enkelte boringer, der indeholder så mange pesticider i koncentrationer under 0,1 µg/l, at grænseværdien på 0,5 µg/l er overskredet.

Sumværdien vil formodentlig blive anvendt hyppigere i Danmark, hvis der i større omfang end nu blev anvendt overfladevand til drikkevandsformål, fordi overfladevand ofte indeholder mange pesticider og nedbrydningsprodukter, også ofte i høje koncentrationer.

Langt de fleste af de påviste pesticider og nedbrydningsprodukter er i dag ikke anvendt i Danmark, eller moderstofferne er indenfor det sidste årti blevet reguleret mht. dosering og anvendelse.

5.2 Overvågningsprogrammet

Den landsdækkende grundvandsovervågning er en del af det nationale overvågningsprogram for vandmiljøet, NOVANA. Programmet blev oprindelig iværksat som en konsekvens af vedtagelsen af Vandmiljøplanen i 1987, med det hovedformål at registrere grundvandets belastning med kvælstof og fosfor, samt vurdere virkningerne af ændringer i næringsstofbelastningen, som Vandmiljøplanens tiltag ville medføre. NOVANA programmet løber i perioden 1. januar 2004 til 31. december 2009

5.2.1 Grundvandsovervågning (GRUMO)

Grundvandsovervågningen har generelt som mål at følge udviklingen i grundvandsressourcens kvalitet og størrelse for også i fremtiden at kunne sikre Danmarks befolkning drikkevand af god kvalitet. Der er etableret 70 grundvandsovervågningsområder og 50 områder er udbygget med omkring 22 overvågningsindtag fordelt i hovedgrundvandsmagasinet med en overvejende horisontal strømning (liniemoniterende boringer), øvre sekundære grundvandsmagasiner med en nedadgående strømning (punktmoniterende boringer) og én indvindingsboring (volumenmoniterende boring), der overvåger det grundvand, der anvendes til drikkevandsproduktion. Grundvandsovervågningen omfatter i alt ca 1.400 indtag, der alle er egnede til analyse for grundvandets hovedbestanddele. Heraf er ca 800 indtag egnede til analyse for specielle parameter som uorganiske sporstoffer, pesticider og andre organiske mikroforureninger.

Antallet af analyserede stoffer pr vandprøve er ofte ens i prøver udtaget i GRUMO, mens antallet kan varierer meget i vandprøver udtaget ved vandværkernes boringskontrol.

Landovervågningsoplande (LOOP): Grundvandsovervågningen omfatter også udtagning af vandprøver i landovervågningsområderne (LOOP), hvor der analyseres for pesticider. Vandprøverne er udtaget fra højtliggende grundvand under konventionelt dyrkede marker i 5 områder, hvor kvaliteten af det helt nydannede grundvand overvåges i indtag som ligger 1½-5 meter under terræn.

5.2.2 Vandværksboringer (BK)

I Miljøministeriets bekendtgørelse om vandkvalitet og tilsyn med vandforsyningsanlæg er der siden 1989 stillet krav om overvågning af det grundvand, der indvindes fra vandværkernes boringer, boringskontrollen. Analyse hyppigheden afhænger af den producerede vandmængde på vandværket. Vandforsyningsanlæg under 3.000 m³ kontrolleres ikke, boringer til anlæg mellem 3.000 og 35.000 m³ kontrolleres hvert 5. år, for anlæg mellem 35.000 og 1.500.00 hvert 4. år, og for anlæg der er større, kontrolleres boringerne hvert 3. år. Boringskontrollen udføres over tid i et skiftende antal boringer, da vandforsyningsboringer af forskellige årsager, f.eks. tekniske problemer, forureninger m.v., udgår af indvindingen. Ved afrapportering af data fra boringskontrollen sammenholdes indvundne mængder i boringerne med data om grundvandskemi. Dette udelukker analyseresultater, som ikke stammer fra vandindvindingsboringer, men som er indberettet som ”boringskontrol”, og BK omfatter kun vandværksboringer, hvor der i de sidste 5 år er indvundet grundvand til drikkevandsproduktion.

Vandværkernes boringskontrol foretages i indvindingsboringer, og de udtagne råvandsprøver vil derfor altid bestå af blandingsprøver, som ikke kan relateres til bestemte lag i de grundvandsmagasiner, hvorfra der indvindes grundvand. Vandprøver fra indvindingsboringer vil repræsentere grundvand, der kan stamme fra forskellige grundvandstyper med en meget forskellig alder.

Vandværkerne skal i princippet analysere for pesticider og nedbrydningsprodukter, som har været anvendt i vandværkernes oplande, hvis der er en begrundet mistanke om, at disse kan findes i grundvandsmagasinerne. I praksis analyserer de store vandværker dog for samme program, som anvendes i grundvandsovervågningen, men enkelte vandværker analyserer for flere pesticider og nedbrydningsprodukter.

5.2.3 Andre Boringer / Andre Analyser

Når vandværkerne ophører med indvinding af råvand fra indvindingsboringer som følge af fund af f.eks. pesticider, nedbrydningsprodukter eller af andre årsager, overføres boringerne til gruppen ’Andre boringer’. ’Andre Boringer’ omfatter også markvandingsboringer, vandværkernes overvågningsboringer, afværgeboringer, boringer gennemført i forbindelse med forureningsundersøgelser, f.eks. resultaterne fra en undersøgelse af 628 små private vandforsyningsanlæg, som indvinder grundvand fra højtliggende grundvandsmagasiner m.m.

5.3 Hvad repræsenterer fund af pesticider i BK og GRUMO/LOOP

Når der udtages vandprøver fra grundvandsovervågningsfiltre udtages der kun små mængder grund-vand, og de analyserede vandprøver repræsenterer derfor kemien i et bestemt punkt i grundvandsmagasinerne til en bestemt tid.

Dette er ikke tilfældet for vandværksboringer, hvorfra der indvindes store vandmængder. Ved vandværkernes råvandkontrol udtages vandprøverne fra boringer i drift, og disse vandprøver repræsenterer derfor blandingsvand, der kan stamme fra store oplande.

Findes der f.eks. pesticider eller nedbrydningsprodukter i vandprøver udtaget fra vandværksboringer der indvinder store vandmængder, betyder disse fund derfor enten, at store dele af grundvandsmagasinerne er forurenet, eller at pesticiderne stammer fra kilder der har så høje koncentrationer, at stofferne kan genfindes i indvindingsvandet.

Disse kilder kan f.eks. være intensivt behandlede arealer eller egentlige punktkilder. Anvendelse af pesticider på befæstede arealer (intensiv fladebelastning) nær boringerne kan også betyde, at disse pesticider kan genfindes i indvindingsboringerne.

Findes der derimod pesticider i overvågningsboringer, (GRUMO +LOOP) vil disse ofte forekomme som pulser, og fundene kan derfor repræsentere egentlig fladebelastning dannet ved udvaskning fra anvendelse i f.eks. jord- og skovbrug eller ved privat anvendelse.

Da grundvandet ofte er af ældre dato (op til eller mere end 50 år) og da transportvejen kan være lang fra det areal, hvor pesticiderne blev anvendt, til det indtag der prøvetages er det ikke muligt at relatere fund i grundvandsovervågningen til de arealer, hvor pesticiderne blev anvendt.

5.4 Udenlandske fund

I andre europæiske lande er der gennemført undersøgelser for pesticider i grundvand (Brüsch og Felding, 2000) og særligt af overfladevand. Mange af disse undersøgelser rapporteres nationalt eller publiceres i såkaldt grå litteratur, mens der i litteratur fra internationale tidsskrifter ofte kun gives sammenfatninger uden oplysninger om antal analyser, boringer etc. De fleste af oplysningerne i denne rapport er derfor indsamlet fra grå litteratur og ved direkte kontakt til forskellige kilder. En sammenstilling rapporteret i 2000 (Brüsch og Felding, 2000) blev anvendt som grundlag for denne rapport og der er indsamlet opdaterende data fra både EU lande og fra USA.

Der er indsamlet oplysninger fra udenlandsk grundvand om ca 550 pesticider og nedbrydningsprodukter der i perioden 1956 til 2005 har været anvendt i Danmark. Fra de udenlandske programmer foreligger der viden om analyse af 302 pesticider eller nedbrydningsprodukter (ud af disse 550 stoffer), hvor der er fundet 173. 126 stoffer er fundet i koncentrationer over 0,1 µg/l. Der foreligger også viden fra en række rapporter/sammenstillinger, hvor der kun er oplyst at nogle stoffer er fundet i grundvand men ingen oplysninger om antal eller koncentrationer. Disse sammenstillinger er ikke medtaget.

5.5 Datagrundlag, pesticider i dansk grundvand

Der er udarbejdet et dataudtræk, der omfatter samtlige pesticider, hvor foreligger oplysninger om analyser i vandprøver udtaget fra dansk grund og råvand. Datagrundlaget er udarbejdet i september 2006 og bygger på de analyser af grundvand, der på dette tidspunkt var registreret i GEUS database ”Jupiter”.

Udtrækket fra Jupiter omfatter også oplysninger om boringernes fysiske placering, placering i amter og kommuner samt tekniske oplysninger som prøvetagningsdybde, og i hvilken sammenhæng prøverne blev udtaget.

Datasættet er kvalitetssikret og alle analyser med fund er gennemgået således at høje koncentrationer, der f.eks. skyldes fejlindberetninger, enhed/ detektionsgrænser m.m., er udeladt fra datasættet, og alle fund over 10µg/l er derfor udeladt.

I datasættet indgår 2 chlorphenoler, der kan stamme fra nedbrydning fra hormonmidler. For disse to stoffer er alle analyser fra Københavns Amt og Kommune udeladt, fordi disse stoffer også kan stamme fra andre forureningskilder i byer. Ligeledes er en række andre fenoler, der kan stamme fra nedbrydning af pesticider, industrikemikalier og organisk stof ikke medtaget.

Ud over det samlede datasæt er der udarbejdet SAS datasæt for grundvandsovervågningen (GRUMO), landovervågningen (LOOP), vandværkernes boringskontrol (BK) og gruppen andre boringer(AA).

5.6 Grundvand og drikkevand

Det danske forbrug af grundvand er gennem de sidste 10 år faldet fra ca 1.000 millioner m³ vand til mellem 600 og 700 millioner m³ i dag.

98 % af det danske forbrug af vand er baseret på indvinding af rent grundvand, som efter simpel vandbehandling pumpes urenset ud til forbrugerne. Hvis grundvandet indeholder opløst jern og/eller mangan beluftes grundvandet/ råvandet, hvorefter jern og manganilterne frafiltreres i simple sand-filtre.

En vandforsyning udelukkende baseret på grundvand er i europæisk sammenhæng unik. Langt de fleste lande i EU baserer også deres vandforsyning på renset overfaldevand fra floder og søer, se figur 1, hvor det fremgår, at under 10 % af vandforsyningen i Norge stammer fra grundvand, mens ca 60 til 65 % af vandforsyningen i Tyskland og Frankrig stammer fra grundvand.

Overfladevand gennemgår ofte en avanceret vandbehandling i komplicerede rensningsanlæg for at rense vandet for f.eks. pesticider, industrikemikalier og bakterier m.m.

Den danske vandforsyning adskiller sig også fra de fleste europæiske landes, ved at have en meget decentral struktur, hvor mange små og mellemstore vandværker forsyner befolkningen med drikkevand. I 2004 eksisterede der ca 2700 almene vandforsyninger, heraf var ca 160 kommunalt ejede vandforsyninger og resten privatejede.

Antallet af almene vandforsyninger er faldet ca 30 % fra 1980 til 2004. grunden til dette fald skyldes forurening (nitrat, pesticider, industrikemikalier), øgede administrative byrder og den almene struktur- og samfundsudvikling.

Figur 1 Indvinding af drikkevand fra grundvand, overfladevand, kildevand og andre kilder i en række europæiske lande. Modificeret efter IWA 2006. Oplysningerne om vandindvinding i Spanien stammer fra 2002, mens de øvrige opgørelser stammer fra 2004.

<Figur 1 Indvinding af drikkevand fra grundvand, overfladevand, kildevand og andre kilder i en række europæiske lande. Modificeret efter IWA 2006. Oplysningerne om vandindvinding i Spanien stammer fra 2002, mens de øvrige opgørelser stammer fra 2004./p>

Mange private husstande indvinder selv grundvand fra gravede brønde, fra boringer i bunden af gamle brønde eller fra boringer. Antallet af private små anlæg er ikke nøjagtigt kendt, med det skønnes, at der eksisterer mellem 50.000 og 70.000. Mange af disse er i dag er truet af pesticidforurening (undersøgelser tyder på mere end halvdelen, Brüsch et al 2004), hvor de fundne pesticider og nedbrydningsprodukter ofte stammer fra tidligere tiders anvendelse af udvaskelige pesticider.

5.7 Grundvandets alder

Grundvand, der indvindes af de større vandforsyninger, er typisk 20-50 år gammelt eller endnu ældre. Det betyder at vandet, fra det er faldet som nedbør, vil være mindst 20-50 år om at nå frem til de forekomster, hvorfra der indvindes vand. Dette gælder såfremt der er tale om sandmagasiner uden lerdække. Vand under tykt lerdække er typisk meget gammelt.

Vandet bevæger sig imidlertid sjældent jævnt ned til grundvandet. Dette gælder i særlig grad under opspækket ler hvor meget af vandtransporten sker gennem sprækker. Derfor vil grundvand der når frem til et magasin under lerdække være en blanding af vand med forskellig alder.

Ved utætte indvindingsboringer, som ikke er udført efter de gældende regler, jf. bekendtgørelse nr. 1280 om udførelse og sløjfning af boringer og brønde på land, kan man desuden opleve, at når der pumpes på boringen, vil ungt forurenet grundvand blive trukket ned i magasinet gennem høj porøse zoner eller langs boringens rør og på den måde forurene indvindingen. Dette betyder at ”gammelt” grundvand ofte kan være opblandet med vand af yngre alder. En forurening kan på den måde, i løbet af relativt kort tid, nå frem til et magasin, der ellers opfattes som velbeskyttet.

Små vandforsyninger, herunder de private, indvinder typisk højtliggende yngre grundvand præget af menneskelig aktivitet.

Det er derfor vigtigt, at kilderne til de nuværende uforurenede forekomster ikke er belastet med udvaskelige pesticider eller andre miljøfremmede stoffer der kan udvaskes fra rodzonen eller den allerøverste del af jordsøjlen.

For de fleste pesticider og nedbrydningsprodukter gælder, at når de først har forladt den biologisk aktive rodzone (ca 1 meters dybde), vil nedbrydning foregå meget langsomt, og stofferne kan derfor, før eller siden, nå frem til magasinerne.

5.7.1 Fund af BAM mod grundvandets alder

Grundvandets alder er dateret vha. CFC indhold i grundvandet. Der foreligger oplysninger om 152 indtag med CFC datering, hvor der også er fundet BAM, moderstoffet dichlobenil eller nedbrydningsproduktet 2,6-dichlorbenzosyre. De to sidstnævnte stoffer er kun fundet i få indtag uden samtidig fund af BAM.

Der indvindes ofte blandingsvand (bestående af forskellige vandtyper fra forskellige niveauer) og en række boringer er formodentlig konstrueret forkert, således at der trænger vand ned langs borestammerne. Derfor kan der ofte findes BAM i vandprøver udtaget fra gamle magasiner. Her er der sket en opblanding med ungt overfladenært BAM forurenet grundvand.

Figur 2 og 3 viser, at hovedparten af grundvand med BAM, udtaget i GRUMO, er mere end 20 år gammelt.

Figur 2 og 3 illustrerer, at der ikke er sammenhæng mellem tidspunktet for forbruget af moderstoffer for BAM og alderen på det grundvand der bliver påvirket. F.eks. er der boringer med vand, der har en ældre CFC alder end det tidspunkt forbruget er begyndt.

Årsagerne til dette kan, som før nævnt, være mange, f.eks. utætte boringer, skorstenseffekt, bypass af ungt grundvand gennem sprækker, eller at grundvand fra øvre grundvandsmagasiner suges ned i dybereliggende forekomster, når der pumpes fra en boring m.m.

Figurerne antyder dog at et stof som BAM transporteres meget hurtigt og at man må forvente at man meget hurtigt efter at have taget stoffet i brug kan se en effekt, også i det gamle grundvand.

Figur 2 CFC alder for boringer med fund af BAM

Figur 2 CFC alder for boringer med fund af BAM

Figur 3 Forbrug af dichlobenil i Danmark, moderstof til BAM. Vist som midlet gennemsnit over 5 år. Da stoffet blev udfaset i 1996 er der i sidste periode midlet over to år.

Figur 3 Forbrug af dichlobenil i Danmark, moderstof til BAM. Vist som midlet gennemsnit over 5 år. Da stoffet blev udfaset i 1996 er der i sidste periode midlet over to år.

5.7.2 CFC alder i grundvand og pesticidfund

Det kan diskuteres om grundvandets alder er et estimat for hvor lang tid der går før en forurening på overfladen kan aflæses i grundvandet. Eksemplificeret ved om en boring der udnytter 40 år gammelt vand kun indeholder spor fra 40 år gamle aktiviteter på jordoverfladen. For at belyse den problemstilling er boringer i GRUMO og boringskontrollen (BK) med en CFC alder sammenholdt med boringer med fund af pesticider eller nedbrydningsprodukter i relation til alder, figur 4

Øverst i figur 4 ses alle CFC daterede boringers aldersfordeling. Det er væsentligt at bemærke at CFC alder repræsenterer en gennemsnitsalder. 40 år gammelt vand kan bestå af en blanding af helt ungt vand og meget gammelt vand. Den midterste figur viser aldersfordelingen af de boringer, hvor der er fundet pesticider eller deres nedbrydningsprodukter. Disse to kurver følger nogenlunde hinanden, og viser at gammelt grundvand stort set er lige så sårbart som ungt grundvand, hvilket understreges af nederste figur, der viser forholdet af boringer med fund i forhold til alle boringer med samme alder. Udviklingen viser ikke klare tendenser i data sættet.

Problemet med sådanne sammenkørsler af data er, at det ikke vides hvilken årsag der er til at boringerne er forurenede, og at forbrugsmønsteret af de forurenede stoffer heller ikke kendes i tid og rum.

Figur 5 viser antal boringer med fund af pesticider og CFC datering. Hvor der er flere CFC dateringer i den enkelte boring er den yngste anvendt. Der er ikke medtaget grundvand ældre end 1956, hvor de første oplysninger om forbrug stammer fra. I det ældste grundvand vil der være mange usikkerheder pga opblanding af yngre grundvand med ældre etc.

Figur 6 viser det samlede forbrug af pesticider i Danmark i perioden 1956 til 2005. Som i de tidligere figurer ses ikke en direkte sammenhæng mellem forbrug og påvirkningsgrad af grundvandet.

Sammenholdes forbruget med forekomsten i grundvand kan der dog med lidt god vilje ses, at der er en periode på ca 10 år fra forbruget begynder at stige i 1981, til den største påvirkningsgrad ses omkring 1988/89.

Figur 4 a - Grundvandets alder i 726 boringer dateret med CFC fordelt som andel ”yngre end” antal år, b – 359 boringer med fund – forelt som andel ”yngre end”, c – andel boringer med fund i forhold til alle boringer med CFC alder med samme alder.

Figur 4 a - Grundvandets alder i 726 boringer dateret med CFC fordelt som andel ”yngre end” antal år, b – 359 boringer med fund – forelt som andel ”yngre end”, c – andel boringer med fund i forhold til alle boringer med CFC alder med samme alder.

Figur 5 Antal daterede boringer med fund pr år. Der er ikke CFC dateret helt ungt grundvand med fund af pesticider. Fra undersøgelser i LOOP og ved analyse af højtliggende grundvand i GRUMO og fra private vandforsyningsanlæg er det kendt at mindst 50 % af det højtliggende grundvand indeholder pesticider eller nedbrydningsprodukter.

Figur 5 Antal daterede boringer med fund pr år. Der er ikke CFC dateret helt ungt grundvand med fund af pesticider. Fra undersøgelser i LOOP og ved analyse af højtliggende grundvand i GRUMO og fra private vandforsyningsanlæg er det kendt at mindst 50 % af det højtliggende grundvand indeholder pesticider eller nedbrydningsprodukter.

Figur 6 Samlet forbrug af pesticider målt i ton a.i. (active ingrediens)

Figur 6 Samlet forbrug af pesticider målt i ton a.i. (active ingrediens)

5.8 Hvad repræsenterer fund af pesticider i BK og GRUMO/LOOP

Når der udtages vandprøver fra grundvandsovervågningsfiltre(GRUMO) udtages der kun små mængder grundvand, og de analyserede vandprøver repræsenterer derfor kemien i et bestemt punkt i grundvandsmagasinerne til en bestemt tid. Dette er ikke tilfældet for vandværksboringer, hvorfra der indvindes store vandmængder. Ved vandværkernes boringskontrol udtages vandprøverne fra boringer i drift, og disse vandprøver repræsenterer derfor blandingsvand, der kan stamme fra store oplande.

Findes der f.eks. pesticider eller nedbrydningsprodukter i vandprøver udtaget fra vandværksboringer, der indvinder store vandmængder, betyder disse fund derfor, enten at store dele af grundvandsmagasinerne er forurenet, eller at pesticiderne stammer fra kilder, der har så høje koncentrationer, at stofferne kan genfindes i indvindingsvandet. Disse kilder kan f.eks. være intensivt behandlede arealer eller egentlige punktkilder.

Tidligere anvendelse af pesticider, f.eks. dichlobenil, på befæstede arealer (intensiv fladebelastning) nær boringerne kan også betyde, at disse pesticider kan genfindes i indvindingsboringerne.

Findes der pesticider i overvågningsboringer (GRUMO +LOOP) vil disse ofte forekomme som pulser, og fundene kan derfor repræsentere egentlig fladebelastning dannet ved udvaskning under f.eks. jord- og skovbrug.

Da grundvandet ofte er af ældre dato, og da transportvejen kan være lang fra det areal, hvor pesticiderne blev anvendt, til det indtag der prøvetages, er det ikke muligt at relatere fund i grundvandsovervågningen til de arealer, hvor pesticiderne blev anvendt.

5.9 Antal stoffer der analyseres

Vurderes antal analyserede stoffer mod antal fundne stoffer findes, at antallet af fundne stoffer generelt afhænger af analyseprogrammets størrelse, når der analyseres for under 50 pesticider eller nedbrydningsprodukter pr år, mens billedet bliver mere uklart ved større analyseprogrammer.

Dette skyldes, at en række af stofferne kun detekteres sjældent i grundvandet, at stofferne ikke findes i de samme boringer over en længere periode, og at en række af stofferne kun er analyseret få gange. Udelades stoffer der er fundet under 5 gange, samt stoffer der ikke er analyseret oftere end 25 gange, findes en bedre overensstemmelse mellem analyseprogrammernes størrelse og antallet af fundne stoffer, figur 7.

Analyseprogrammets størrelse, og sammensætningen af stoffer, har varieret gennem undersøgelsesperioden i GRUMO, hvor analyseprogrammet i den første periode indehold ca 8 stoffer. I takt med at programmet blev udvidet og ændret, blev programmet også målrettet, således at de stoffer der ikke blev fundet, eller kun blev fundet få gange, blev udeladt, samtidig med at særlig antallet af nedbrydningsprodukter blev udvidet.

Ud over de stoffer der indgår i GRUMO, analyserede nogle amter også enkelte vandprøver for et større antal stoffer.

Figur 7 GRUMO. Antal detekterede pesticider og nedbrydningsprodukter mod analyseprogrammets størrelse. Der er kun medtaget stoffer der er analyseret mere end 25 gange pr år, stoffer med mere end 5 fund pr år og stoffer med mere end 5 fund ³ 0,1 µg/l.

Figur 7 GRUMO. Antal detekterede pesticider og nedbrydningsprodukter mod analyseprogrammets størrelse. Der er kun medtaget stoffer der er analyseret mere end 25 gange pr år, stoffer med mere end 5 fund pr år og stoffer med mere end 5 fund ³ 0,1 µg/l.






6 Data del

6.1 Jupiter samlet udtræk

Jupiter databasen indeholder oplysninger om 226 pesticider og nedbrydningsprodukter, der er analyseret i vandprøver udtaget fra dansk grundvand. Ud af de 226 stoffer er der pt fundet 82 i dansk grundvand, mens der er funder 60 stoffer i koncentrationer der ≥ 0,1 µg/l, se bilag 1.

Databasen indeholder 871.268 enkeltanalyser af pesticider og nedbrydningsprodukter (inc. 2 chlorphenoler), der stammer fra 43.288 vandprøver udtaget af vandværkerne fra indvindingsboringer, fra det nationale grundvandsovervågningssystem og fra andre moniteringer.

Antal stoffer pr analyse varierer meget fra vandprøve til vandprøve. Antallet af stoffer er dog sammenligneligt i vandprøver udtaget i GRUMO. Antal analyserede stoffer kan derimod varierer meget i vandprøver udtaget ved vandværkernes boringskontrol, hvor der er 8.336 vandprøver der er analyseret for 5 eller færre stoffer, mens 5.793 vandprøver er analyseret for 40 eller flere stoffer.

De 43.288 vandprøver er udtaget fra 11.597 boringer, hvor der er gennemført analyser for pesticider i en eller flere vandprøver pr. boring.

Antallet af vandprøver (i den samlede database) analyseret pr år for et eller flere pesticider er steget fra under 500 i starten af 1990’erne til mere end 4000 vandprøver i 2001/2002, hvorefter antallet er faldet til ca 3500 i 2005, figur 8.

Figur 9 viser, at antallet af vandprøver analyseret i grundvandsovervågningen er faldet til 6-700 om året gennem den sidste 5 års periode, mens figur 10 viser, at antallet af vandværksboringer der analyseres for pesticider generelt er steget gennem de seneste 10 år.

Figur 8 Antal vandprøver analyseret pr år, alle vandprøver fra Jupiter. N= 43.288

Figur 8 Antal vandprøver analyseret pr år, alle vandprøver fra Jupiter. N= 43.288

Figur 9 Antal vandprøver analyseret for pesticider pr år i grundvandsovervågningen. N= 10.798

Figur 9 Antal vandprøver analyseret for pesticider pr år i grundvandsovervågningen. N= 10.798

Figur 10 Antal vandprøver analyseret for pesticider ved vandværkernes kontrol af boringer. Der er kun medtaget boringer hvor der indenfor de seneste 5 år er indvundet grundvand. N=16.601

Figur 10 Antal vandprøver analyseret for pesticider ved vandværkernes kontrol af boringer. Der er kun medtaget boringer hvor der indenfor de seneste 5 år er indvundet grundvand. N=16.601

Sammenstilles alle danske analyser for pesticider i grundvand findes at de hyppigst fundne stoffer er BAM (nedbrydningsprodukt fra totalukrudtsmidlet dichlobenil) der er fundet i 27 % af samtlige analyser der er gennemført for stoffet, tabel 1, mens atrazin og tre nedbrydningsprodukter er funder i henholdsvis 8 %, 5 % og 4 % af alle analyser.

4-CPP der er et nedbrydningsprodukt der kan stamme fra phenoxysyrer er fundet i 4 % af de prøver der er analyseret for stoffet.

Et nyt stof ” Metribuzin desamino diketo” er fundet i 3 % af de analyserede vandprøver. Dette stof er dog kun analyseret i GRUMO, hvor det er fundet i 50 % af de analyserede prøver under områder med kartoffeldyrkning, hvor moderstoffer metribuzin, har været anvendt.

Dichlorprop, 4-Nitrophenol (muligt nedbrydningsprodukt fra phenoxysyrer), bentazon og mechlorprop er fundet i 3 % af de analyserede prøver. Bentazon og mechlorprop er stoffer der i dag anvendes i Danmark, men med begrænset og reguleret anvendelse, mens de øvrige nævnte stoffer eller moderstoffer til nedbrydningsprodukterne i dag er forbudt i Danmark.

Tabel 1 De 29 hyppigst fundne stoffer i dansk grundvand. Alle analyser fra Jupiter er medtaget i opgørelse. Sorteret efter faldende fund hyppighed. Enkelte stoffer er kun analyseret i relativt få vandprøver. Se også bilag 1.

Jupiter alle pesticidmålinger. De 30 hyppigst fundne stoffer i dansk grundvand. analyser % Koncentra-
tion i µg/l
STOF
NR
antal med
fund
≥0,1
µg/l
>0,01
µg/l
≥0,1
µg/l
mak-
si-
mum
gen-
nem-
snit
2,6-Dichlorbenzamid (BAM) 32.033 8608 2682 26,9 8,4 260 0,251 2712
DEIA 6.960 547 137 7,9 2,0 4 0,106 421
Atrazin, deethyl- 26.459 1267 212 4,8 0,8 5,5 0,087 3505
Atrazin, deisopropyl- 26.207 1196 194 4,6 0,7 110 0,169 3506
Atrazin 34.851 1350 221 3,9 0,6 19,9 0,100 4515
4-CPP 6.059 231 56 3,8 0,9 34 0,293 410
Metribuzin desamino diketo 1.831 61 18 3,3 1,0 2,8 0,124 3683
Dichlorprop 35.309 958 289 2,7 0,8 370 2,715 4510
4-Nitrophenol 6.902 186 12 2,7 0,2 0,49 0,038 3011
Bentazon 26.596 682 145 2,6 0,5 9,8 0,133 9944
Mechlorprop 35.220 878 154 2,5 0,4 276 1,118 4512
AMPA 8.333 184 55 2,2 0,7 13 0,275 4536
Simazin 34.818 709 84 2,0 0,2 210 0,371 4516
Glyphosat 8.411 157 30 1,9 0,4 8,7 0,212 3592
Hexazinon 26.504 435 122 1,6 0,5 4,3 0,146 3597
Trichloreddikesyre 5.036 69 20 1,4 0,4 17 0,754 4517
Terbutylazin, deethyl- 8.884 104 19 1,2 0,2 2,1 0,108 422
Atrazin, hydroxy- 21.659 169 12 0,8 0,1 0,78 0,040 3507
Diuron 17.022 133 24 0,8 0,1 1800 14,678 2628
Dichlobenil 20.577 154 14 0,7 0,1 2,8 0,096 2627
4-clor, 2-methylphenol 14.519 104 67 0,7 0,5 1700 98,852 2686
Metribuzin 8.695 63 12 0,7 0,1 3,7 0,167 3617
MCPA 34.740 215 35 0,6 0,1 2,7 0,084 4511
2,4-dichlorphenol 21.205 113 44 0,5 0,2 3,1 0,260 2688
Terbuthylazin 25.277 111 15 0,4 0,1 1,4 0,062 3655
Isoproturon 26.033 96 9 0,4  0 1,07 0,069 9945
Pendimethalin 25.166 68 2 0,3  0 8,39 0,150 3625
2,4-D 33.048 80 6 0,2  0 2,8 0,080 9943
Dinoseb 34.447 62 12 0,2  0 1,28 0,093 4514

Glyphosat og nedbrydningsproduktet AMPA er fundet i 2 % af de vandprøver der er analyseret for glyphosat eller AMPA. Glyphosat er i dag et af de stoffer som anvendes hyppigst i Danmark men stoffet er kun fundet i højtliggende sårbart grundvand, og kun i meget sjældne tilfælde i dybereliggende grundvand, hvor stoffet ofte kan være transporteret ned pga skorstenseffekter, utætte boringer eller formodentlig nedsivning gennem geologiske vinduer.

Af de øvrige hyppigst fundne stoffer er langt hovedparten i dag forbudt eller taget af markedet. Dog er terbuthylazin i dag anvendt ved dyrkning af mejs og et af nedbrydningsprodukterne fra moderstoffet, atrazin, deethyl- findes i dag i 5 % af de vandprøver der er analyseret for stoffet. Atrazin, deethyl- kan dog også stamme fra nedbrydning af atrazin og mange fund stammer formodentlig fra nedbrydning af atrazin der har været langt mere anvendt end terbuthylazin.

6.2 Dybdemæssig fordeling på stofniveau

De hyppigst fundne stoffers forekomst i forhold til dybde fremgår af tabel 2, hvor der for de enkelte stoffer er opgjort den gennemsnitlige dybde for indtag med fund og for indtag uden fund.

I beregningen er kun medtaget analyser, hvor der foreligger oplysninger om dybden til top indtag og der er kun medtaget stoffer med mere end 10 fund. Ved top indtag forstås dybden målt i meter fra terræn til toppen af det indtag/filter hvorfra der indvindes grundvand eller hvor vandprøven er udtaget.

Tabel 2 Gennemsnitlige dybder for boringer med fund af pesticider og nedbrydningsprodukter som enkeltstoffer, og gennemsnitlig dybde for boringer analyseret for samme stoffer med uden fund af disse. Sorteret efter stigende gennemsnitlig funddybde. Tabellen har kun medtaget stoffer som er fundet mere end 10 gange i grundvand og boringer, hvor der er oplysninger om dybden til top indtag. Se også bilag 2, hvor alle stoffer hvor der foreligger oplysninger om dybder er medtaget.

Stof Antal
analyser
Gennemsnitlig
dybde, top indtag
Gennemsnit
konc analyser
med fund
uden
fund
med
fund
med
fund
uden
fund
AMPA 1.179 23 5,8 23,1 0,119
Glyphosat 1.188 21 6,6 23,2 0,343
Metamitron 5.148 21 7,4 30,8 0,012
DEIA 850 64 10,3 23,3 0,145
Atrazin, deisopropyl- 5.586 224 16,1 31,2 0,068
Atrazin, hydroxy- 4.039 46 16,7 30,6 0,052
Metribuzin 2.201 19 17,6 27 0,043
Simazin 11.593 161 17,8 29,5 0,043
4-Nitrophenol 809 35 17,8 21,7 0,021
Atrazin, deethyl- 5.622 322 17,9 31,2 0,075
2,4 dichlorphenol 7.038 40 18,1 28,7 0,084
MCPA 11.605 88 20,1 29,4 0,099
DNOC 11.625 24 20,4 29,3 0,055
Atrazin 11.415 403 20,5 29,6 0,056
Bentazon 5.821 219 21,7 30,7 0,122
Dichlorprop 11.496 338 23,7 29,6 4,028
Hexazinon 5.698 88 24,1 30,8 0,248
Mechlorprop 11.513 277 24,3 29,5 0,107
Dinoseb 11.608 28 24,4 29,3 0,046
Isoproturon 5.826 39 24,7 30,1 0,104
4-chlor, 2-methylphenol 5.564 20 27,2 30 0,219
2,6-Dichlorbenzamid 5.430 2000 27,9 32,2 0,501
Terbuthylazin 5.696 20 28,4 30,6 0,030
2,4-D 10.320 32 29,2 29,9 0,043
4-CPP 988 50 29,4 38,9 0,028
Dichlobenil 5.220 43 30,4 31,8 0,061
Pendimethalin 5.128 23 30,7 31,4 0,404
Diuron 3.274 23 31,4 27,4 0,081
Cyanazin 5.753 11 46,3 30,5 0,035

Af tabel 2 fremgår at glyphosat og glyphosats nedbrydningsprodukt AMPA oftest findes i det øverste grundvand i en gennemsnitlig dybde på ca 6 meter under terræn, mens de indtag som ikke indeholder glyphosat eller AMPA har en gennemsnitlig dybde på ca 23 meter under terræn. Dette viser, at formodningen om at glyphosat tilbageholdes i de øverste grundvandsmagasiner formodentlig er rigtig.

De gamle stoffer, f.eks. phenoxysyrerne dichlorprop, mechlorprop, har været anvendt fra slutninger af 50’erne eller starten af 60’erne, og det fremgår at disse stoffer generet findes i de dybere grundvandsmagasiner, og at forskellen mellem indtag med fund og indtag uden fund ikke er særlig stor, hvilket viser at disse to stoffer generelt er ret mobile i grundvandet. Hormonmidlet (phenoxysyre) MCPA findes ikke særligt hyppigt i grundvand og der er for dette stof en forskel på ca 10 meter for indtag med og uden fund.

BAM, 2,6-dichlorbenzamid, anses normalt for at være mobilt og stort set ikke nedbrydeligt i grundvandsmagasiner, men forskellen mellem dybden for ”indtag med fund” og ”indtag uden fund” er på trods af dette mere end 4 meter. Dette kan skyldes at vandværker og andre har analyseret for pesticider også i de dybe boringer, hvor man normalt ikke ville forvente at finde pesticider, netop fordi BAM er det nedbrydningsprodukt, det pt er fundet hyppigst i Danmark.

6.3 Fordeling af stoffer i dybdeintervaller

Vandværkerne indvinder grundvand fra forskellige grundvandsmagasiner, og fra boringer, hvis dybe er meget forskellig.

Dybden af det vand der indvindes afhænger dels af anlæggenes konstruktion (boringernes dybde), men også af anlægstyper (private anlæg/ større almene anlæg/ anlæggenes alder etc.) og dels af de lokale geologiske forhold som i nogle områder af Danmark begrænser indvindingen af grundvand.

F.eks. kan forekomst af salt grundvand eller brunt vand begrænse boringernes dybde.

Tabel 3 De 30 hyppigst fundne pesticider og nedbrydningsprodukter fordelt i tre dybdeintervaller. Tabellen er sorteret efter faldende antal samlede fund for alle tre intervaller. Tabellen indeholder også antal analyser, antal fund og antal fund ≥ 0,1 µg/l. Se også bilag 3 a, b og c hvor alle stoffer der er analyseret i de enkelte indtag er medtaget.

De 30 hyppigst
fundne stoffer
0 til 20
meter
20 til 40
meter
>40 meter Antal analyser i alt
%
fund
%
≥0,1
%
fund
%
≥0,1
%
fund
%
≥0,1
antal med
fund
≥0,1
µg/l
2,6-Dichlorbenzamid 30,2 13,1 28,5 10,5 20 5 7.428 1.995 744
Atrazin 5,2 0,7 2,5 0,4 1,4  0 11.816 401 50
Dichlorprop 3,6 1,7 2,8 0,3 1,7 0,1 11.833 337 100
Atrazin, deethyl- 9,2 2,2 4,1 0,3 1,4   5.943 322 58
Mechlorprop 2,5 0,7 2,9 0,3 1,3 0,2 11.788 275 49
Atrazin, deisopropyl- 7,5 1,5 1,7 0,2 1   5.809 224 38
Bentazon 5,2 0,7 3,0 0,8 2 0,7 6.038 218 45
Simazin 2,3 0,2 0,9 0,1 0,4   11.753 160 15
Hexazinon 2,3 1,0 1,2 0,4 0,8 0,1 5.786 88 31
MCPA 1,2 0,3 0,4 0,1 0,4   11.693 88 19
DEIA 11,0 3,6 2,8 0,3     914 64 19
4-CPP 2,5 0,4 10,4   2,4   1.038 50 1
Atrazin, hydroxy- 1,9 0,1 0,7 0,1 0,3   4.083 44 4
Dichlobenil 0,9 0,1 0,9 0,1 0,7   5.263 43 3
2,4 dichlorphenol 0,9 0,2 0,5 0,1     7.078 40 10
Isoproturon 1,1 0,1 0,1 0,1 0,7 0,1 5.864 39 5
4-Nitrophenol 4,9   3,9   1,8   844 35 0
2,4-D 0,4  0 0,2   0,4  0 10.352 32 3
Dinoseb 0,3  0 0,1  0 0,2  0 11.634 26 3
AMPA 3,3 1,9 0,5       1.202 23 12
Diuron 0,6   0,8 0,4 0,7 0,1 3.297 23 5
Pendimethalin 0,5 0,1 0,5   0,4 0,1 5.151 23 2
Glyphosat 2,8 1,6 0,8       1.209 21 10
Metamitron 0,9   0,1   0,1   5.169 21 0
DNOC 0,2  0 0,2  0 0,1  0 11.647 21 4
Terbuthylazin 0,4  0 0,2   0,4   5.715 20 1
Metribuzin 1,5   0,3   0,2   2.220 19 0
4-chlor, 2-methylphenol 0,2 0,1 0,6 0,1 0,1 0,1 5.583 19 7
Cyanazin 0,1   0,2   0,3 0,1 5.763 11 1
Terbutylazin, deethyl- 1,2 0,3         1.211 8 2

Undersøgelser af små private boringer og af grundvandsprøver udtaget fra det nationale grundvandsovervågningsprogram har vist, at mere end 50 % af det øverste grundvand er præget af pesticider eller disses nedbrydningsprodukter.

Tabel 3 viser hvordan de 30 hyppigst fundne stoffer forekommer i tre dybdeintervaller: 0 til 20 meter under terræn, 20 til 40 meter under terræn og = 40 meter under terræn. Det fremgår af tabellen, at antallet af fund på enkeltstof niveau falder med stigende dybde, men også at antallet af stoffer med fund ≥ 0,1 µg/l falder markant med stigende dybde.

Tabellen viser, at et vandværk der indvinder fra højtliggende grundvandsmagasiner bør være mere opmærksom på at der kan forekomme pesticider i grundvandet, mens værker der indvinder fra beskyttede magasiner ikke nødvendigvis har samme problem.

6.4 Geografisk fordeling af pesticidfund

Der er fundet pesticider i grundvand de fleste steder i Danmark. Der er dog under lerede arealer fundet pesticider i flere boringer, end i boringer sat på f.eks. den jyske hedeslette, figur 11.

Dette skyldes dels at en række pesticider som phenoxysyrer omsættes under iltrige forhold i sand, mens stofferne ikke omsættes så let under anaerobe forhold i opsprækket moræneler, hvorfra stofferne transporteres ned mod de underliggende grundvandsmagasiner gennem sprækker.

I de sandede områder er der desuden gennem en årrække fundet høje koncentrationer af nitrat i det højereliggende grundvand, og man har i disse områder valgt at bore dybere for at undgå nitrat og der indvindes derfor ofte gammelt dybtliggende grundvand.

Figur 11 Alle boringer analyseret for pesticider inc. boringer uden fund. Koncentrationer 0-0,01 µg/l er boringer uden fund. Er detektionsgrænsen >0.05 er boringer medtaget i gruppen 0,01-0,05. Samlet kvalitetssikret udtræk fra Jupiter.

Figur 11 Alle boringer analyseret for pesticider inc. boringer uden fund. Koncentrationer 0-0,01 µg/l er boringer uden fund. Er detektionsgrænsen >0.05 er boringer medtaget i gruppen 0,01-0,05. Samlet kvalitetssikret udtræk fra Jupiter.

Figur 12 Den største sum af koncentration for den enkelte boring, hvor summe er alle detekterede stoffers koncentration lagt sammen. Når der er flere analyser vælges den analyse der har den højeste sumkoncentration.

Figur 12 Den største sum af koncentration for den enkelte boring, hvor summe er alle detekterede stoffers koncentration lagt sammen. Når der er flere analyser vælges den analyse der har den højeste sumkoncentration.

Figur 12 viser den samlede sum af pesticidkoncentrationer i de enkelte vandprøver (forekommer der flere stoffer i en vandprøve er de enkelte stofkoncentrationer summeret) og det fremgår af figur 11 og 12 at det er områder med høje befolkningskoncentrationer, der er særligt belastet med pesticidfund i grundvand.

Glyphosat og nedbrydningsproduktet AMPA findes stort set ikke i grundvand under sandjord, hvor glyphosat og AMPA sorberes til jernhydroxider der forekommer i store mængder i de fleste sandaflejringer i magasiner med frit vandspejl. Glyphosat og AMPA findes derimod relativt ofte i højtliggende grundvand i lerede områder, hvor stofferne hurtigt transporteres ned til højtliggende grundvandsmagasiner.

Figur 13 viser dybden af alle boringer der er analyseret for pesticider, og det fremgår, at der dels ikke er analyseret for pesticider i så mange boringer i de mere spredt befolkede dele af Danmark, og at boringsdybden er større under sandområder.

Figur 13 Dybde af boringer analyseret for pesticider. Alle boringer med og uden fund medtaget i figur.

Figur 13 Dybde af boringer analyseret for pesticider. Alle boringer med og uden fund medtaget i figur.

6.4.1 Pesticider i små vandforsyningsanlæg på ler og sandjord

Erfaringer fra grundvandsovervågningen og fra moniteringen af de små vandværker har vist at en række pesticider ikke forekommer jævnt fordelt i Danmark De pesticider der findes i de sandede områder er som nævnt typisk BAM, triaziner og nedbrydningsprodukter fra disse.

Netop triazinforbindelserne anses for temmelig langsomt nedbrydelige, og disse stoffer findes både i grundvand under sand og lerjord.

Tabel 4 Små private vandforsyningsanlæg. Fordeling af anlæg med fund på sandjord og på lerjord i hele datamaterialet og i samme datasæt fra Storstrøms amt og fra Viborg amt. Undersøgelsen omfattede 628 anlæg, hvoraf 33 lå på andre jordtyper som f.eks. kalk, tørv m.m.

Jordtype Antal
anlæg
Anlæg
med fund
Anlæg
≥0,1 µg/l
%
med fund
%
≥0,1 µg/l
Ler, Storstrøms amt 171 115 75 67,3 43,9
Sand, Viborg amt 101 54 37 53,5 36,6
Ler 366 223 139 60,9 38
Sand 229 126 75 55 32,8

Andre stoffer er ujævnt fordelt i Danmark. F.eks. forekommer hormonmidler i overvejende grad i grundvand fra den østlige del af Danmark fra magasiner underlejret moræneler, mens stofferne forekommer mindre hyppigt i vandprøver udtaget fra sandmagasiner. Dette skyldes som før nævnt, at disse stoffer kan omsættes i de aerobe sandjorde, mens omsætningen er langsommere, hvis stofferne transporteres ned i et anaerobt sprækkemiljø i moræneler. Andre stoffer som glyphosat og AMPA findes særligt i grundvand udtaget fra lerjord pga den hurtige transport fra terræn gennem makroporer.

Fra grundvandsovervågningen er der erfaring for, at vandprøver udtaget fra opsprækkede lerlag ofte indeholder flere forskellige pesticider, og ofte pesticider som er anvendt indenfor de seneste år. Dette skyldes at vandet fra sprækkerne i de højtliggende grundvandsmagasiner er ungt grundvand præget at aktiviteten på jordoverfladen.

Ved en undersøgelse af 628 små vandværker (Brüsch et al 2004) blev gennemført et analyseprogram med 30 pesticider og nedbrydningsprodukter. Opdeles disse anlæg i beliggenhed på lerjord og sandjord vha. jordartskort findes, at der i anlæg placeret på lerjord er fundet 23 stoffer mere end 5 gange, mens der i anlæg på sandjord er fundet 14 stoffer mere end 5 gange. For begge jordtyper gælder at de samme 5 stoffer er fundet hyppigst, selvom de 5 stoffer forekommer hyppigst i vandprøver udtaget under lerjord.

Opdeles de samme 628 små private vandforsyningsanlæg i anlæg der ligger på lerjord, på sandjord og på andre jordtyper findes at 366 anlæg lå på moræneler, tabel 4, mens 229 lå på sandjord (104 anlæg på smeltevandssand, 76 anlæg på senglacialt ferskvandssand og grus og 27 anlæg på morænesand).

Fordelingen af anlæg med fund og anlæg med fund ≥ 0,1 på de to jordtype viste, at der i anlæg på lerjord i Storstrøms amt blev fundet pesticider eller nedbrydningsprodukter i 67 % hvoraf 44 % overskred grænseværdien.

På sandjord blev der fundet pesticider i 54 % hvoraf 37 % overskred grænseværdien.

I tabellen er også medtaget alle anlæg på ler og sand, men disse fund andele er mindre retvisende, fordi netop Viborg og Storstrøms amter særligt er præget af henholdsvis sand og ler.

Undlades BAM i den samlede opgørelse over anlæg med fund fås samme fordeling blot 10 % lavere for anlæg placeret i både sand og ler.

Tabel 5 349 små vandforsyningsanlæg med fund af et eller flere pesticider. Antal stoffer for henholdsvis ler og sandområder i Storstrøms og Viborg amt er vist som middel, median og maksimum værdi, mens koncentrationer beregnet som middel, median og maksimum og sum koncentrationer er vist i µg/l.

    Ler
Storstrøm
Sand
Viborg
Ler, hele
undersøgelsen
Sand, hele undersøgelsen
Antal stoffer middel 3,3 2,4 2,9 2,2
median 3 1,8 2 1,3
maksimum 12 8,5 13 8,5
Koncentration, i µg/l. (maksimum for enkeltstof pr anlæg) middel 0,79 1,12 0,75 0,81
median 0,19 0,24 0,19 0,19
maksimum 9,8 7,2 14 7,3
Sum af pesticider, i µg/l middel 0,94 1,06 0,84 0,83
median 0,32 0,28 0,23 0,18
maksimum 11,71 8,12 11,9 11,1

Tabel 5 viser, at medianværdien for antal stoffer pr anlæg i ler i Storstrøms amt er 3, mens medianværdien for antal stoffer i sand i Viborg amt er 1,8. Da analyseprogrammet var begrænset til 30 stoffer ville en udvidelse af programmet formodentlig forstærke denne tendens.

For anlæg med fund er valgt at medtage den højest målte enkeltstofkoncentration, og det fremgår at der stort set ikke er forskel på mediankoncentrationen for anlæg i sand eller ler, hvor koncentrationen dog er lidt højere i sandområder. Dette skyldes at de mest udvaskelige stoffer forekommer i anlæg placeret i både ler og sandområder.

Tilsvarende gælder for sumkoncentrationen som er summen af de pesticid koncentrationer, der er fundet i de enkelte vandprøver. Her er mediansumkoncentrationen dog lidt større i lerområder.

Figur 14 og 15 viser henholdsvis antal boringer med fund af pesticider eller nedbrydningsprodukter pr kommune og det det gennemsnitlige antal stoffer der er fundet i boringerne pr kommune.

Det fremgår af figur 14 og figur 11, at der findes mange pesticider i områder tæt ved de større byer. Den ret store forekomst af pesticider i Viborg, Sønderjylland og Storstrøms amt skyldes også, at der i netop disse amter er gennemført en kortlægning af pesticider i små private vandforsyninger, hvor der blev fundet pesticider i 60 % af de analyserede drikkevandsanlæg.

Figur 14 En opgørelse af hvor mange boringer med fund af pesticider eller nedbrydningsprodukter der forekommer pr kommune

Figur 14 En opgørelse af hvor mange boringer med fund af pesticider eller nedbrydningsprodukter der forekommer pr kommune

Figur 15 Antal stoffer/nedbrydningsprodukter fundet pr kommune. Beregnet som gennemsnit at det maksimale antal stoffer der er fundet i analyserne fra boringerne, såfremt der er flere analyser fra den enkelte boring.

Figur 15 Antal stoffer/nedbrydningsprodukter fundet pr kommune. Beregnet som gennemsnit at det maksimale antal stoffer der er fundet i analyserne fra boringerne, såfremt der er flere analyser fra den enkelte boring.

6.5 Grundvandsovervågning

Der blev i 2005 fundet pesticider eller nedbrydningsprodukter i 35 % af de undersøgte indtag, mens grænseværdien blev overskredet i 11,3 %, tabel 6. Dette er en lille stigning i forhold til 2004 hvor der blev fundet pesticider i 33 % af de analyserede indtag.

I perioden 1990 til 2005 er der fundet pesticider en eller flere gange i ca 45 % af de undersøgte indtag i grundvandsovervågningen, og i 16 % af indtagene var grænseværdien en eller flere gange overskredet.

Da pesticiderne stammer fra anvendelse i jord- og skovbrug samt fra privat anvendelse på f.eks. befæstede arealer, forekommer pesticiderne ofte som pulser/fronter, der bevæger sig gennem grundvandsmagasinerne, og den samlede andel af påvirkede filtre i hele perioden viser derfor, hvor stor en andel af grundvandsmagasinerne der er sårbare over denne forureningstype.

Andelen af påvirkede filtre i 2005 viser derimod den aktuelle påvirkning af de undersøgte grundvandsmagasiner.

Tabel 6 Grundvandsovervågning. Fundandele for pesticider i 2005, 2004 og i hele undersøgelsesperioden 1990 - 2005.

   Antal indtag %
analyseret  m. fund  ≥0,1µg/l 0,01 til 0,1 µg/l  ≥0,1 µg/l i alt
2005 714 250 81 23,7 11,3 35
2004 557 186 66 21,5 11,8 33,4
perioden
1990-2005
1.413 630 233 28,1 16,5 44,6

Antallet af indtag med fund i perioden 1993-1995 lå lidt under 10 % pr. år, figur 15, men steg til næsten 30 % i 1998, hvorefter andelen faldt til 21 % i 2000. I perioden 2001 til 2003 var andelen af indtag med fund 27 %, mens andelen igen steg i 2004, hvor der er fundet pesticider i 33,4 %.

Det stigende antal fund af pesticider i grundvandsovervågningen i perioden frem til 1998 afspejler, at grundvandet i denne periode er blevet analyseret for stadig flere pesticider og nedbrydningsprodukter.

Antallet af indtag med overskridelse af grænseværdien for drikkevand (0,1 µg/l) har været næsten konstant i perioden 1996-2002, mens andelen der overskrider grænseværdien er steget i 2003 og i 2004, mens andelen faldt lidt i 2005.

Figur 16 Fund pr år af pesticider og nedbrydningsprodukter i grundvandsovervågningen

Figur 16 Fund pr år af pesticider og nedbrydningsprodukter i grundvandsovervågningen

Figur 17 Fund af metribuzin og tre metribuzin nedbrydningsprodukter i grundvandsovervågningen. Der er kun medtaget de indtag, hvor der er analyseret for et eller flere nedbrydningsprodukter (n=781)

Figur 17 Fund af metribuzin og tre metribuzin nedbrydningsprodukter i grundvandsovervågningen. Der er kun medtaget de indtag, hvor der er analyseret for et eller flere nedbrydningsprodukter (n=781)

Stigningen i både samlet antal fund og antal fund over grænseværdien i 2004 skyldes bl.a., at der er inddraget en række ny stoffer i analyseprogrammet, og at de indtag der indvinder gammelt og dybtliggende grundvand ikke bliver analyseret så hyppigt som tidligere.

Det er især nedbrydningsprodukter fra det nu forbudte stof metribuzin, som findes hyppigt i sandede områder i Jylland, figur 17, hvor der overvåges forholdsvis højtliggende grundvand, og hvor stoffet har været anvendt ved kartoffeldyrkning. I et enkelt amt er der således fundet nedbrydningsprodukter for stoffet i mere end 50 % af de analyserede vandprøver (25 vandprøver med fund ud af 45), mens nedbrydningsprodukterne er fundet i omkring 10 % af vandprøverne i andre sandede områder.

Da nedbrydningsprodukterne er ret stabile i grundvand vil vi formodentlig i fremtiden se en stigende andel boringer med disse stoffer under kartoffel arealer, hvor moderstoffet har været anvendt.

Figur 18 Andelen af indtag påvirket af pesticider i perioden 1993-2004 i 3 dybde intervaller: 0-10, 10-20 og 20-30 meter under terræn. Grundvandsovervågning.

Figur 18 Andelen af indtag påvirket af pesticider i perioden 1993-2004 i 3 dybde intervaller: 0-10, 10-20 og 20-30 meter under terræn. Grundvandsovervågning.

Figur 19 Andel analyser med fund af BAM på år i 4 dybdeintervaller. Grundvandsovervågningsdata.

Figur 19 Andel analyser med fund af BAM på år i 4 dybdeintervaller. Grundvandsovervågningsdata.

Figur 18 viser udviklingen i indtag med fund af pesticider i tre dybdeintervaller (0-10, 10-20 og 20-30 meter under terræn) i perioden 1993 til 2004.

Der er i perioden 2000 – 2004 sket en svag stigning i indtag påvirket af pesticider i alle tre niveauer i en periode, hvor antallet af analyserede stoffer har været konstant.

Stigningen i 90'erne skyldes, at analyseprogrammet blev udvidet i denne periode. Undersøges på tilsvarende måde nedbrydningsproduktet BAM, hvor moderstoffet har været anvendt punktmæssigt (befæstede arealer som gårdspladser og veje) findes ingen stigning i påvirkningsgraden. Dette kan skyldes, at stoffet blev forbudt i 1996, og at der er siden sket en nedbrydning af moderstoffet i rodzonen, hvor moderstoffet er bundet og hvorfra det svært nedbrydelige BAM nedvaskes. Sker en biologisk nedbrydning af BAM i grundvandet og i rodzonen ville det være ret sandsynligt at forekomsten i grundvand i intervallet 0-10 meter under terræn var faldet. Dette er imidlertid ikke sket.

Tabel 7 viser, hvilke stoffer der er fundet hyppigst i grundvandsovervågningen i hele undersøgelseperioden 1992 til 2005 og i sidste overvågningsår 2005. Af tabellen fremgår at der i overvågningssystemet i hele perioden særligt er fundet BAM og forskellige triaziner, men også phenoxysyrerne og mulige nedbrydningsproduktet (der dels er fjernet fra markedet eller hvor anvendelsen er reguleret) tilsyneladende præger grundvandet mindre i 2005 end tidligere.

Tabel 7 Stoffer fundet i grundvandsovervågningen i hele måleperioden (1992-2005) og i 2005. Opgørelsen bygger på indtag med fund. Antal analyser, analyser med fund, median og maksimumkoncentrationer samt andre oplysninger kan ses i bilag 4 a og b. Kun stoffer med mere end 10 fund er medtaget i tabellen.

Grundvandsovervågning
Pesticider og nedbrydningsprodukter fundet i hele perioden
og i 2005
Perioden1992-2005, indtag 2005, indtag
antal
analy-
seret
Antal
med
fund
 ≥ 0,1
µg/l
%
≥0,01
µg/l
%
≥0,1
µg/l
antal
analy-
serede
med
fund
 ≥ 0,1
µg/l
%
≥0,01
µg/l
%
≥0,1
µg/l
2,6-Dichlorbenzamid 1.284 241 101 18,8 7,9 714 103 32 14,4 4,5
DEIA 1.189 135 35 11,4 2,9 711 76 11 10,7 1,6
Atrazin, deisopropyl 1.280 105 21 8,2 1,6 714 43 6 6,0 0,8
4-Nitrophenol 1.182 98 8 8,3 0,7 711 21 5 3,0 0,7
Atrazin, deethyl- 1.280 86 18 6,7 1,4 714 33 6 4,6 0,8
Atrazin 1.411 73 22 5,2 1,6 714 18 2 2,5 0,3
Dichlorprop 1.409 61 18 4,3 1,3 714 7 3 1,0 0,4
Bentazon 1.281 59 17 4,6 1,3 714 22 3 3,1 0,4
Mechlorprop 1.409 51 11 3,6 0,8 714 12 4 1,7 0,6
Trichloreddikesyre 1.089 49 15 4,5 1,4 698 20 7 2,9 1,0
Glyphosat 1.195 39 2 3,3 0,2 711 12 0 1,7  
Simazin 1.409 33 7 2,3 0,5 714 10 1 1,4 0,1
Metribuzin-desam-diket 759 32 11 4,2 1,5 711 25 4 3,5 0,6
AMPA 1.194 28 7 2,4 0,6 711 3 0 0,4  
Atrazin, hydroxy- 1.243 28 2 2,3 0,2 714 4 0 0,6  
MCPA 1.409 28 4 2,0 0,3 714        
Ethylenthiurea 959 22 3 2,3 0,3 -        
Hexazinon 1.277 22 6 1,7 0,5 714 6 2 0,8 0,3
Fluazifop 73 22 0 30,1   -        
Metribuzin-diketo 781 22 9 2,8 1,2 711 13 6 1,8 0,8
2,4-D 1.342 21 2 1,6 0,2 714 1 0 0,1  
Dinoseb 1.409 20 4 1,4 0,3 714 2 1 0,3 0,1
Metribuzin 1.230 19 7 1,5 0,6 711 5 1 0,7 0,1
Pendimethalin 1.262 18 1 1,4 0,1 714 1 0 0,1  
Terbuthylazin 1.277 17 0 1,3   714        
4CPP 831 14 6 1,7 0,7 711 10 4 1,4 0,6
Dichlobenil 1.243 13 0 1,1   713 2 0 0,3  
2,6-dichlorebenzosyre 775 13 3 1,7 0,4 685 7 2 1 0,3
DNOC 1.408 12 3 0,9 0,2 714        

6.6 Landovervågning - LOOP

Grundvandsovervågningen omfatter udtagning af vandprøver i landovervågningsområderne (LOOP), hvor der analyseres for pesticider. Vandprøverne er udtaget fra højtliggende grundvand under konventionelt dyrkede marker i 5 områder.

Der blev i 2005 fundet pesticider i 47 % af de undersøgte filter og grænseværdien var overskredet ca i 8 %, Gennem hele overvågningsperioden er der undersøgt 144 indtag og der en eller flere gange fundet pesticider i 83 indtag svarende til 58 % af det højtliggende grundvand. Grænseværdien var overskredet en eller flere gange i 28 indtag i samme periode svarede til 19 %.

Tabel 8 LOOP, landovervågning. Fund af pesticider og nedbrydningsprodukter i 2005 og i hele undersøgelsesperioden 1993- 2005.

LOOP antal indtag %
  analyseret med fund fund ogr med fund ogr
2005 40 19 3 47,5 7,5
hele perioden 144 83 28 57,6 19,4

Figur 20 viser, at der enkelte år ikke er fundet filtre med overskridelse, og at antallet af overskridelser generelt er lavt, når der tænkes på at vandprøverne er udtage fra det allerøverste grundvand under marker, der dyrkes regelret.

Der er i perioden 1993 til 2005 fundet pesticider i mere end halvdelen af de undersøgte indtag, men forekomsten af pesticider i det højtliggende grundvand varierer meget fra år til år.

Denne store variation skyldes, at det meste af det undersøgte grundvand er ungt, og at det er de lokale klimatiske forhold og brugen af enkelte pesticider som er betydende for omsætning og udvaskning af pesticider eller nedbrydningsprodukter. Antallet af undersøgte indtag er nogle år lavt, hvilket også kan være en medvirkende årsag til den tidsmæssige variation.

Overvågningsindtagene er næsten alle placeret i intervallet fra 0 til 5 meter under terræn, og forekomsten af pesticider og nedbrydningsprodukter kan derfor sammenholdes med fund i intervallet 0 til 10 meter under terræn i grundvandsovervågningen.

Figur 20 Pesticidfund pr. år i landovervågningen, LOOP.

Figur 20 Pesticidfund pr. år i landovervågningen, LOOP.

Det er fundet mange nedbrydningsprodukter i LOOP, f.eks. fra atrazin der sidste gang kunne anvendes lovligt i Danmark i 1994, og AMPA fra glyphosat der er et af de stoffer der for tiden anvendes hyppigst i Danmark, tabel 9.

Da mange af de stoffer der findes i LOOP ikke har været anvendt i en lang årrække må der må være opbygget en pulje af stoffer og/eller nedbrydningsprodukter i rodzonen som langsomt frigives.

Bentazon er fundet hyppigt i LOOP, men kun i to tilfælde i koncentrationer over grænseværdien for drikkevand.

Tabel 9 Stoffer fundet i LOOP (landovervågning) i hele måleperioden (1992-2005) og i 2005. Opgørelsen bygger på indtag med fund. Antal analyser, analyser med fund, median og maksimumkoncentrationer samt andre oplysninger kan ses i bilag 5a og bilag 5b.

LOOP
Pesticider og nedbrydningsprodukter
Fundet i hele perioden og i 2005
Hele perioden, antal indtag 2005, antal indtag
analy-
seret
med
fund
≥0,1
µg/l
%
≥0,01
%
≥0,1
analy-
seret
med
fund
≥0,1
µg/l
%
≥0,01
%
≥0,1
4-Nitrophenol 57 24 2 42,1 3,5 40 1   2,5  
Atrazin, deisopropyl- 97 22 8 22,7 8,2 40 5 1 12,5 2,5
Bentazon 106 22 2 20,8 1,9 40 1   2,5  
AMPA 68 15 6 22,1 8,8 40 1   2,5  
DEIA 53 15 5 28,3 9,4 40 6 1 15 2,5
Atrazin, deethyl- 103 15 2 14,6 1,9 40 2   5  
Glyphosat 68 14 7 20,6 10,3 40 3   7,5  
Mechlorprop 135 14   10,4   40 2   5  
Metamitron 98 11   11,2   40        
MCPA 135 11   8,1   40        
Isoproturon 106 9 3 8,5 2,8 40 1   2,5  
Trichloreddikesyre 49 9 1 18,4 2,0 40 2   5  
Dichlorprop 135 9   6,7   40 1   2,5  
Atrazin 135 8 2 5,9 1,5 40 2   5  
2,6-Dichlorbenzamid (BAM) 92 8 1 8,7 1,1 32 1   3,1  
deethylterbuthylazin 60 7 1 11,7 1,7 40 1 1 2,5 2,5
Atrazin, hydroxy- 80 7   8,8   40        
DNOC 135 6 1 4,4 0,7 40        
4CCP 53 5 1 9,4 1,9 40 2 1 5 2,5
Dinoseb 135 5 1 3,7 0,7 40        
2,4-D 129 5 1 3,9 0,8 40        
Metribuzin 66 5   7,6   40        
Hexazinon 80 3   3,8   40        
Pendimethalin 70 3   4,3   40 1   2,5  
Pirimicarb 65 3   4,6   0        
Simazin 135 3   2,2   40 1   2,5  
Terbuthylazin 102 2 1 2,0 1,0 40 2   5  
Metribuzindesamdiketo 48 2 1 4,2 2,1 40 1   2,5  
Diuron 80 2   2,5   40        
Cyanazin 99 2   2,0   0        
Maleinhydrazid 40 2   5,0   0        
Ethofumesat 56 1 1 1,8 1,8 0        
Propyzamid 23 1 1 4,3 4,3 0        
hydroxycarbofuran 60 1   1,7   0        
hydroxysimazin 54 1   1,9   40        
Bromoxynil 65 1   1,5   0        
Fenpropimorph 59 1   1,7   0        
Lenacil 54 1   1,9   0        
Metsulfuron methyl 57 1   1,8   0        
Hydroxyterbuthylazin 56 1   1,8   40 1   2,5  
2,6-dichlorebnzosyre 43 1   2,3   32        
Carbofuran 100 1   1,0   0        

6.7 Vandværkernes boringskontrol

Vandværkernes boringskontrol foretages i indvindingsboringer, og de udtagne råvandsprøver vil derfor altid bestå af blandingsprøver, som ikke kan relateres til bestemte lag i de grundvandsmagasiner, hvorfra der indvindes grundvand. Vandprøver fra indvindingsboringer vil derfor ofte repræsentere grundvand, der kan stamme fra forskellige grundvandstyper med en meget forskellig alder.

I grundvandsovervågningen beskrives fund af forskellige stoffer i vandprøver udtaget fra ”indtag”, mens vandprøver udtaget ved boringskontrollen er udtaget fra ”boringer”.

Denne skelnen mellem indtag og boringer skyldes, at der i overvågningsoplandene ofte er installeret flere 0,5 meter lange indtag i hver boring, hvor der udtages vandprøver, mens der i vandværkernes boringer udtages vandprøver fra et indtag/filter, der kan være mere end 30 meter langt.

Vandværkerne skal i princippet analysere for pesticider og nedbrydningsprodukter, som har været anvendt i vandværkernes oplande, hvis der er en begrundet mistanke om, at disse kan findes i grundvandsmagasinerne. I praksis analyserer de store vandværker dog for samme program, som anvendes i grundvandsovervågningen, men enkelte vandværker analyserer for flere pesticider og nedbrydningsprodukter.

Der er pt analyseret for 139 forskellige pesticider og nedbrydningsprodukter i ved boringskontrollen og der er fundet 46 stoffer, hvor 15 stoffer kun er fundet i under 5 analyser. Ud af de 46 stoffer er der fundet 24 stoffer over grænseværdien for drikkevand, heraf er 12 stoffer dog fundet i under 5 analyser.

Tabel 10 Vandværkernes kontrol af indvindingsboringer. Boringskontrollen. Der er kun medtaget vandindvindingsboringer, hvor der er indvundet grundvand de seneste 5 år. Boringer uden indvinding er overført til gruppen ”Andre boringer”.

BK. Aktive indvindingsboringer antal indtag %
analyseret med fund ≥0,1 µg/l med fund ≥0,1 µg/l
2005 1.631 393 66 24,1 4,0
2004 1.681 434 76 25,8 4,5
1992-2005 5.739 1.433 319 25,0 5,6

I løbet af de seneste år er antallet af pesticidforurenede vandforsyningsboringer faldet. Der blev i 2004 fundet pesticider i 26 % af de undersøgte boringer, mens grænseværdien var overskredet i 4,5 %, og der blev i 2005 fundet pesticider i 24 % heraf med fund over grænseværdien i kun 4 %, tabel 10 og figur 21.

Dette er det laveste niveau for fund af pesticider i det vand vandværkerne indvinder til vandforsyning siden 1995.

I hele perioden 1992 til 2005 blev der fundet pesticider i 25 % af de vandværksboringer der i dag er aktive – dvs at der er indvundet vand fra boringerne i den seneste 5 års periode.

I samme periode var grænseværdierne for forekomst af et eller flere pesticider eller nedbrydningsproduktet overskredet i 5,6 %.

De sidste års fald i andel af boringer med fund over grænseværdien skyldes at vandværkerne tager forurenede boringer ud af drift. Årsagen til den stigende andel af pesticidpåvirkede boringer op gennem 90'erne afspejler ikke, at grundvandet er blevet mere forurenet, men derimod at mange vandværker har analyseret for flere pesticider og nedbrydningsprodukter.

Figur 21 Fund pr år af pesticider og nedbrydningsprodukter i vandværkernes aktive indvindingsboringer.

Figur 21 Fund pr år af pesticider og nedbrydningsprodukter i vandværkernes aktive indvindingsboringer.

Målet med boringskontrollen er at fastholde en vandforsyning, som er baseret på indvinding af rent grundvand uden avanceret vandbehandling. I den forbindelse er det værd at bemærke, at de pesticider og nedbrydningsprodukter, der hyppigst findes i vandværkernes indvindingsboringer, er stoffer der er forbudt (eller med reguleret anvendelse) i Danmark.

Grundvandsovervågningen har dog vist at der kan findes nedbrydningsprodukter i grundvandsmagasinerne, som vandværkerne ikke endnu er begyndt at analysere for. Det må derfor forventes at andelen af vandværker som finder sådanne stoffer vil stige fremover i takt med, at vandværkerne begynder at analysere for f.eks. metribuzins nedbrydningsprodukter.

Da vandværkerne løbende nedlægger eller flytter boringer afspejler udviklingen i fund pr år ikke alene den aktuelle situation i grundvandsmagasinerne, men også vandværkernes evne til at håndtere problemerne med pesticider og nedbrydningsprodukter i de magasiner, hvorfra der indvindes grundvand.

De boringer som vandværkerne nedlægger eller ophører med at indvinde vand fra overføres til gruppen ”Andre boringer” og i afsnittet om disse boringer er opgjort hvor mange BK boringer pr år der er overført og dermed opgivet som vandforsyningsboringer.

Figur 22 Vandværkernes boringskontrol, aktive indvindingsboringer. Fund mod dybde i alle aktive boringer analyseret i perioden 1992 – 2005 og fund i aktive indvindingsboringer analyseret i 2005.

Figur 22 Vandværkernes boringskontrol, aktive indvindingsboringer. Fund mod dybde i alle aktive boringer analyseret i perioden 1992 – 2005 og fund i aktive indvindingsboringer analyseret i 2005.

Fordelingen af pesticidfund i forhold til dybde viser, at ca 45 % af de undersøgte boringer i intervallet 0-20 meter under terræn indeholdt et eller flere pesticider eller nedbrydningsprodukter i perioden 1992-2005, figur 22.

Grænseværdien var overskredet i ca 11 % af boringerne i intervallet 0-20 meter under terræn. Antallet af fund falder med dybden, men selv i boringer, som indvinder grundvand i intervallet 60-70 meter under terræn, er der fundet pesticider eller nedbrydningsprodukter i ca 10 % af de undersøgte boringer.

Opgørelsen viser, i hvilket omfang de aktive vandværksboringer har været påvirket overfor pesticidforurening i hele perioden. Det fremgår af figur 22 at andelen af pesticidfund mod dybde for aktive boringer analyseret i 2005 ligner fordelingen fra hele perioden. Dette er forventeligt fordi vandværkerne som nævnt i et vist omfang lukker forurenede vandværksboringer.

BAM er fundet hyppigst i vandværksboringer tabel 11. Stoffet er fundet i 20 % af de undersøgte boringer og i 5 % af boringerne med mindst én overskridelse af grænseværdien for drikkevand. Forekomsten af indtag med BAM fund viser, at hovedparten af BAM fundene med høje koncentrationer stammer fra grundvand i intervallet 0-50 meter under terræn, men også at der kan findes BAM i dybtliggende grundvandsmagasiner.

En række af de rapporterede fund kan skyldes anvendelse af moderstoffet nær de påvirkede boringer. Da der er tale om indvindingsboringer, vil der også være tale om opblanding af gammelt og yngre grundvand i indvindingsboringernes indtag.

Længden af det indtag, hvorfra drikkevandet indvindes, spiller også en rolle for hvilke BAM koncentrationer, der findes i vandet. Ved længere indtag falder BAM koncentrationerne, hvilket viser, at der sker en opblanding af højtliggende ungt og dybereliggende ældre grundvand.

Blandt de ”gamle” pesticider er det især atrazin og deethylatrazin, der forekommer hyppigt, mens to af phenoxysyrerne dichlorprop og mechlorprop er fundet omtrent lige hyppigt (1,7 og 2 %).

Overskridelser af grænseværdien ligger for alle stoffer på nær BAM under én procent, tabel 11 og bilag 6a og 6b.

Der foreligger analyser for fem nedbrydningsprodukter, som kan stamme fra nedbrydning af triaziner som f.eks. atrazin, terbuthylazin og simazin. Stofferne deethylisopropylatrazin, deethylatrazin, deisopropylatrazin, hydroxyatrazin og hydroxyterbuthylazin forekommer i op til 2 % af de undersøgte boringer. Glyphosat og AMPA er analyseret i ca 350 boringer og fundet i henholdsvis 11 og 8 boringer, heraf AMPA over grænseværdien på 0,1 µg/l i 2 boringer.

Den relative forekomst af forskellige pesticider og disses nedbrydningsprodukter viser, at gruppen ”BAM og moderstoffer” forekommer hyppigst, mens gruppen ”triaziner og nedbrydningsprodukter” og gruppen ”phenoxysyrer og nedbrydningsprodukter” forekommer i omtrent lige store mængder. Vurderes på samme måde fund ≥0,1 µg/l ses, at ”BAM og moderstoffer” er den stofgruppe, som udgør langt de fleste fund.

Sammenholdes de stoffer der gennem perioden 1990 til 2005 er fundet i aktive boringer, med forekomsten af pesticider i boringer der er analyseret i 2005, findes en relativ god overensstemmelse, hvor både triaziner og BAM forekommer hyppigt i 2005, og nogle tilfælde hyppigere end i det samlede datasæt. Dette kan skyldes at vandværkerne analyserer boringer med kendte pesticidproblemer oftere end andre boringer.

Tabel 11 Stoffer fundet i ved vandværkernes boringskontrol i hele måleperioden (1990-2005) og i 2005. Opgørelsen bygger på indtag med fund. Antal analyser, analyser med fund, median og maksimumkoncentrationer samt andre oplysninger kan ses i bilag 6 a og b. Der er kun medtaget vandværksboringer hvor der indenfor perioden 2000 til 2005 er indvundet grundvand.

Vandværkernes boringskontrol.
Pesticider og nedbrydningsprodukter i hele perioden og i 2005
Hele perioden, boringer og % 2005, boringer og %
antal
analy-
seret
med
fund
≥0,1
µg/l
%
≥0,01
µg/l
%
≥0,1
µg/l
antal
analy-
seret
med
fund
≥0,1
µg/l
%
≥0,01
µg/l
%
≥0,1
µg/l
2,6-Dichlorbenzamid 5.637 1.098 261 19,5 4,6 1.615 311 53 19,3 3,3
Atrazin 5.638 126 10 2,2 0,2 1.467 18 1 1,2 0,1
Atrazin, deethyl- 5.532 116 4 2,1 0,1 1.484 20   1,3  
Mechlorprop 5.658 111 12 2,0 0,2 1.481 26 2 1,8 0,1
Bentazon 5.539 110 14 2,0 0,3 1.469 17   1,2  
Dichlorprop 5.659 99 11 1,7 0,2 1.483 19 4 1,3 0,3
Atrazin, deisopropyl- 5.514 89 4 1,6 0,1 1.482 20   1,3  
Hexazinon 5.537 84 8 1,5 0,1 1.472 27 2 1,8 0,1
Simazin 5.656 69 2 1,2 0,0 1.468 5   0,3  
Dichlobenil 4.243 37 1 0,9 0,0 784 2   0,3  
Atrazin, hydroxy- 5.323 34 4 0,6 0,1 1.470 4   0,3  
MCPA 5.655 29 3 0,5 0,1 1.472 3   0,2  
4CPP 1.026 24 5 2,3 0,5 168 2   1,2  
Pendimethalin 5.501 22 1 0,4 0,0 1.462 1   0,1  
Isoproturon 5.530 16   0,3   1.468        
Terbuthylazin 5.394 16   0,3   1.364 2   0,1  
2,4-D 5.632 15   0,3   1.472 1   0,1  
Cyanazin 5.500 14   0,3   1.447 1   0,1  
Diuron 3.135 13 1 0,4 0,0 649 2   0,3  
DNOC 5.632 13   0,2   1.462 3   0,2  
Glyphosat 353 11 2 3,1 0,6 100 7 2 7,0 2,0
4-Nitrophenol 230 10   4,3   52 1   1,9  
Dinoseb 5.631 9   0,2   1.462        
AMPA 368 8 2 2,2 0,5 100 4 1 4,0 1,0
Metamitron 5.508 8   0,1   1.464 1   0,1  
DEIA 194 8   4,1   44 2   4,5  
2,6-DCPP 698 7 2 1,0 0,3 102 3 2 2,9 2,0
Dimethoat 5.489 6   0,1   1.446        
hydroxysimazin 247 4 2 1,6 0,8 60 3 1 5,0 1,7
Linuron 3.046 4 1 0,1 0,0 603 1 1 0,2 0,2
Clopyralid 71 3 2 4,2 2,8 4 1   25,0  
Malathion 37 3 2 8,1 5,4 9 3 2 33,3 22,2
2-(2,6-dich.ph)props 179 2   1,1   39        
Hydroxyterbuthylazin 510 2 1 0,4 0,2 172        
2,3,6-TBA 34 2   5,9   1        
Bromophos-methyl 11 2 1 18,2 9,1 8        
Fenpropimorph 521 2   0,4   39        
deethylterbuthylazin 437 2   0,5   100        
Aldicarb 24 2   8,3            
Trichloreddikesyre 77 1   1,3   24 1   4,2  
Propyzamid 546 1   0,2   55        
Dicamba 479 1   0,2   44        
Diazinon 52 1   1,9            
Chlorsulfuron 179 1   0,6   9        
Alachlor 387 1   0,3   5        
2,4,5-trichlorphenol 140 1   0,7   7        

Fordelingen på landsplan af råvandsboringer med fund af pesticider og nedbrydningsprodukter viser, at der er fundet mange pesticider og nedbrydningsprodukter ved de større byer (fortrinsvis BAM og moderstoffer), og at der tilsyneladende er en overrepræsentation af fund af pesticider og nedbrydningsprodukter i lerede områder. F.eks. er der kun fundet få pesticider og nedbrydningsprodukter på de sandede jyske hedesletter og på de marine sletter i Nordjylland, hvor vandværkerne generelt indvinder grundvand fra større dybder end i resten af landet pga. nitrat i det øverste grundvand.

Andre analyseprogrammer af f.eks. små vandværker viser dog, at det højtliggende grundvand under sandede arealer også er præget af pesticider.

6.8 Andre boringer

Gruppen ”Andre boringer” omfatter nedlagte vandværksboringer, markvandingsboringer, vandværkernes overvågningsboringer, afværgeboringer, boringer gennemført i forbindelse med forureningsundersøgelser m.m.

Når vandværkerne ophører med indvinding af råvand fra indvindingsboringer som følge af fund af f.eks. pesticider, nedbrydningsprodukter, overføres boringerne til gruppen ’Andre boringer’.

Gruppen omfattede i 2006 11.804 analyser af vandprøver udtaget fra 5531 boringer, se tabel 12. Antallet of analyser og boringer i gruppen er steget gennem de senere år. Der er i hele perioden fundet pesticider og nedbrydningsprodukter i 36 % af boringerne, mens grænseværdien for drikkevand var overskredet en eller flere gange i 17 % af de analyserede boringer.

I 2004 og i 2005 blev der fundet pesticider eller nedbrydningsprodukter i henholdsvis 35 og 30 % af de boringer der blev analyseret i de enkelte år, mens grænseværdien var overskredet i 13 og 11 %.

Tabel 12 ”Andre boringer”. Antal boringer analyseret i hele perioden (1990-2005), i 2004 og i 2005. Tabellen viser antal boringer analyseret, antal boringer med fund og antal boringer med fund ≥ 0,1 µg/l. Andel boringer med fund ≥ 0,1 µg/l er således en delmængde af antal boringer med fund.

Andre boringer antal boringer %
analyseret med fund ≥0,1 µg/l med fund ≥0,1 µg/l
2004 571 200 72 35 12,6
2005 482 145 51 30,1 10,6
1990-2005 5.531 2.005 952 36,3 17,2

Tabel 13 Antal vandprøver analyseret for pesticider pr år, antal prøver med fund og med fund større end 0,1 µg/l. ”med fund” svarer til kolonnen ”med fund” i tabel 12.

Andre Boringer Antal analyser %
analyseret med fund  ≥0,1 µg/l 0,01 til 0,1  ≥0,1µg/l med fund
1992 52 12 4 15,4 7,7 23,1
1993 87 14 3 12,6 3,4 16,1
1994 1.300 189 60 9,9 4,6 14,5
1995 603 154 99 9,1 16,4 25,5
1996 585 223 113 18,8 19,3 38,1
1997 939 450 189 27,8 20,1 47,9
1998 1.130 557 273 25,1 24,2 49,3
1999 1.151 546 241 26,5 20,9 47,4
2000 992 474 193 28,3 19,5 47,8
2001 1.248 634 335 24,0 26,8 50,8
2002 1.519 653 308 22,7 20,3 43,0
2003 708 256 76 25,4 10,7 36,2
2004 790 263 79 23,3 10 33,3
2005 685 206 56 21,9 8,2 30,1
hele perioden 11.789 4.631 2.029 22,1 17,2 39,3

Tabel 13 og figur 23 og viser antal vandprøver analyseret for pesticider pr år, og andelen af vandprøver med fund og fund større end grænseværdien pr år. Figuren og tabellen er ikke opgjort på grundlag af andel boringer pr år, da der ikke eksisterer en retrospektiv opgørelse.

Figur 23 ”Andre boringer”. Andel analyser med fund pr år og andelen af analyser der overskrider grænseværdien for drikkevand på 0,1 µg/l.

Figur 23 ”Andre boringer”. Andel analyser med fund pr år og andelen af analyser der overskrider grænseværdien for drikkevand på 0,1 µg/l.

Af tabel 13 fremgår at opgørelsen af andelen analyser pr år, næsten svarer til opgørelsen af andelen af fund i boringer pr år for 2004, 2005 og i hele perioden, som er vist i tabel 12. Den samlede opgørelse for hele perioden, 1990-2005 i tabel 12, viser de boringer hvor der en eller flere gange er blevet fundet pesticider eller nedbrydningsprodukter.

Af figur 23 og tabel 12 fremgår, at andelen af vandprøver med fund af pesticider har ligget på 50 % i perioden 1997 til 2001, hvorefter andelen med fund er faldet noget. Tilsvarende er andelen af fund ≥ 0,1 µg/l faldet til omkring 10 % i de sidste 3 år.

Gruppen ”Andre boringer” indeholder også resultaterne fra en undersøgelse af 628 små private vandforsyningsanlæg, Brüsch et al, 2004. De små vandforsyningsanlæg indvinder grundvand fra højtliggende grundvandsmagasiner, hvor der blev fundet pesticider eller nedbrydningsprodukter i mere end 60 % af de undersøgte anlæg.

Der findes i Danmark ca 70.000 private husstande, der forsynes med drikkevand fra små private indvindingsboringer eller gravede vandforsyningsbrønde. Langt hovedparten af disse vandforsyningsanlæg leverer drikkevand til enkelte husstande.

Et samarbejdsprojekt, Brüsch et al, 2005, (Viborg, Storstrøms, Københavns og Sønderjyllands amter, GEUS og Miljøstyrelsen) har undersøgt forekomst af bl.a. pesticider, nedbrydningsprodukter og bakterier i disse 628 små private vandforsyningsanlæg.

Anlæggene anses for at være repræsentative på landsplan, med hensyn til geologi, grundvandsmagasiner m.m. En tredjedel af de 628 anlæg indvinder drikkevand fra gravede brønde, en tredjedel fra boringer, mens ca 25 % af anlæggene indvinder vand fra boringer sat i bunden af en ældre gravet brønd.

Det undersøgte drikkevand stammer generelt fra højtliggende grundvandsmagasiner, der er sårbare overfor forurening ved nedsivning fra f.eks. marker, gårdspladser, vejanlæg eller ved nedsivning ved dårligt konstruerede eller vedligeholdte anlæg.

Samlet set blev der fundet overskridelser af grænseværdier for pesticider, nedbrydningsprodukter, nitrat og bakterielle parametre i ca 70 % af de 628 drikkevandsanlæg.

Andre undersøgelser af højtliggende grundvand, (vandværkernes boringskontrol, grundvandsovervågningen), viser samme tendens, selv om antal af stoffer og de målte koncentrationer er mindre.

En opfølgning af undersøgelsen i 2005, hvor forekomsten af glyphosat og AMPA i Storstrøms Amt blev undersøgt, Brüsch og Rosenberg, in press, viste at ud af ca 30 anlæg som blev genbesøgt var næsten en tredjedel nedlagt da anlægget blev besøgt i 2005.

Mange ejere af private vandforsyningsanlæg vælger at nedlægge den private vandforsyning, når der konstateres forurening med pesticider og bakterier i drikkevandet, eller anlæggene nedlægges ved salg af ejendommene.

Gruppen ’Andre boringer’ domineres af nedbrydningsproduktet BAM (2,6-dichlorbenzamid) der er fundet i mere end 30 % af de analyserede boringer, heraf 16 % over grænseværdien, samt triaziner og triazin nedbrydningsprodukter hvor f.eks. DEIA (deethylisopropylatrazin) er fundet i mere end 8 % af de undersøgte boringer heraf 2 % over grænseværdien, tabel 14, bilag 7 a og bilag 7 b.

Desuden er der fundet en lang række andre stoffer, men ofte er antallet af fund over grænseværdien begrænset.

Mange af glyphosat og AMPA fundene stammer fra undersøgelsen af de af de små private vandværker, og der er fundet en lang række kilder til denne særlige form for forurening af grundvandet f.eks. anvendelse på gårdspladser, sprøjtning af fliser, anvendelse i indkørsler og almindelig anvendelse på nærtliggende marker.

Sammenholdes fundandelene på stofniveau fra 2005 med fundandelene for hele perioden ses næsten samme fordeling i hvilke stoffer, der forekommer hyppigt.

Tabel 14 Stoffer og nedbrydningsprodukter fundet i gruppen ”andre boringer” i hele måleperioden (1990-2005) og i 2005. Opgørelsen bygger på indtag med fund. Antal analyser, analyser med fund, median og maksimumkoncentrationer samt andre oplysninger kan ses i bilag 7 a og b. Andre boringer indeholder bl.a. lukkede vandværksboringer hvor der indenfor perioden 2000 til 2005 er indvundet grundvand.

Andre Boringer
Hele perioden og 2005
Hele perioden, boringer og % 2005, boringer og %
Analy-
seret
med
fund
≥0,1 %
≥0,01
µg/l
%
≥0,1
µg/l
analy-
seret
med
fund
≥0,1 %
≥0,01
µg/l
%
≥0,1
µg/l
BAM 2,6-Dichlorbenzamid 4.623 1.450 736 31,4 15,9 446 103 32 23,1 7,2
Atrazin 5.274 365 99 6,9 1,9 374 11 2 2,9 0,5
Atrazin, deisopropyl- 4.163 318 64 7,6 1,5 386 10 1 2,6 0,3
Atrazin, deethyl- 4.221 312 78 7,4 1,8 375 12 2 3,2 0,5
Simazin 5.267 257 39 4,9 0,7 374 4 1 1,1 0,3
Mechlorprop 5.279 155 47 2,9 0,9 394 13 4 3,3 1,0
Dichlorprop 5.275 149 52 2,8 1,0 402 19 10 4,7 2,5
Bentazon 4.255 138 46 3,2 1,1 386 5   1,3  
Hexazinon 4.246 82 29 1,9 0,7 378 5 2 1,3 0,5
Dichlobenil 3.645 71 10 1,9 0,3 206 1   0,5  
Diuron 2.799 66 13 2,4 0,5 212 5 2 2,4 0,9
AMPA 1.140 65 26 5,7 2,3 94 4 2 4,3 2,1
Glyphosat 1.162 56 12 4,8 1,0 94 4 1 4,3 1,1
deethylterbuthylazin 1.141 51 10 4,5 0,9 59 1 1 1,7 1,7
Terbuthylazin 4.102 49 8 1,2 0,2 351 1   0,3  
Atrazin, hydroxy- 3.020 49 5 1,6 0,2 364 6 3 1,6 0,8
4CPP,2-(4-Chlorphenol) 1.354 42 19 3,1 1,4 88 7   8,0  
MCPA 5.263 40 7 0,8 0,1 378 3   0,8  
DEIA 428 36 8 8,4 1,9 59 4 2 6,8 3,4
Isoproturon 4.136 26 2 0,6  0 374        
DNOC 5.177 22 1 0,4  0 362 2   0,6  
Pendimethalin 4.088 21   0,5   364        
2,4-D 5.190 21 2 0,4  0 373 4   1,1  
Dinoseb 5.191 20 5 0,4 0,1 369 2   0,5  
4-Nitrophenol 355 17 1 4,8 0,3 49 1   2,0  
Ethylenthiurea 819 16 5 2,0 0,6          
Pesticider 83 14 6 16,9 7,2          
2,6-DCPP 467 11 7 2,4 1,5 65        
Metamitron 4.039 9 1 0,2  0 365        
Cyanazin 3.994 8 2 0,2 0,1 320 1 1 0,3 0,3
2,4,5-trichlorphenol 105 8 3 7,6 2,9 36 7 2 19,4 5,6
N-Phenylacetamid 8 5 5 62,5 62,5          
Trichloreddikesyre 264 5 2 1,9 0,8 30        
hydroxysimazin 342 5   1,5   55 2   3,6  
Hydroxyterbuthylazin 287 5   1,7   53 1   1,9  
Dimethoat 3.968 5 3 0,1 0,1 320        
2,6-dichlorebnzosyre 259 4   1,5   31        
2C6MPP 108 4   3,7            
2CPP 154 4   2,6            
Sulfotep 47 4 4 8,5 8,5 13 1 1 7,7 7,7
Metsulfuron methyl 873 2 1 0,2 0,1 6        
Metribuzin 677 2   0,3   73        
Propiconazol 615 2   0,3   21 1   4,8  
Fenpropimorph 502 2   0,4   37        
Linuron 1.716 1 1 0,1 0,1 128        
Ioxynil 618 1   0,2   9        
2-6 MCPA 6 1 1 16,7 16,7          
Maleinhydrazid 66 1   1,5            
2,3,6-tcba 87 1   1,1            
Dinoterb 88 1   1,1            
Lenacil 345 1   0,3   9        
Pirimicarb 592 1   0,2   20        
Carbofuran 1.358 1   0,1   9        
2-(2,6-dich.ph)props 123 1 1 0,8 0,8 1        

Figur 24 Antal vandværksboringer (BK) med fund af pesticider som er tilført gruppen ”Andre boringer” pr år. Der er kun medtaget boringer hvor der foreligger oplysninger om 1 til analyser pr boring, mens boringer med flere analyser kun er medtaget, når analyserne er gennemført indenfor en toårig periode. I figuren er anvendt året for sidste analysedato.

Figur 24 Antal vandværksboringer (BK) med fund af pesticider som er tilført gruppen ”Andre boringer” pr år. Der er kun medtaget boringer hvor der foreligger oplysninger om 1 til analyser pr boring, mens boringer med flere analyser kun er medtaget, når analyserne er gennemført indenfor en toårig periode. I figuren er anvendt året for sidste analysedato.

Der eksisterer i dag ikke en præcis opgørelse over, hvor mange vandværksboringer, der er lukket på landsplan gennem de seneste år på grund af pesticider.

Gruppen ”andre boringer” tilføres der hvert år vandværksboringer, hvorfra der ikke er indvundet grundvand gennem den seneste 5 års periode.

Grunden til at disse boringer overføres til denne datagruppe kan være mange, f.eks. tekniske problemer i boringerne, forskellige organiske mikroforureninger, for højt indhold af nitrat, klorid etc.

Undersøges andelen af disse vandværksboringer (mærket BK - pt ikke er i drift) og medtages kun de boringer, hvor der er fundet pesticider findes, at der i perioden frem til 2005 er taget 1306 boringer ud af drift, som indeholder pesticider eller nedbrydningsprodukter.

Der kan ikke vurderes, om der har været andre grunde til at tage disse boringer ud af drift.

Antages at pesticider har været årsagen er der i perioder er lukket omkring 150 drikkevandsboringer pr år pga af pesticidfund, figur 24, men antallet af boringslukninger er faldende. Antallet af lukkede boringer ligger pt omkring 100 pr år.

Figur 25 Boringer (mærket BK =boringskontrol) taget ud af drift og den gennemsnitlige koncentration pr år for sum af pesticider og nedbrydningsprodukter i analyserne.

Figur 25 Boringer (mærket BK =boringskontrol) taget ud af drift og den gennemsnitlige koncentration pr år for sum af pesticider og nedbrydningsprodukter i analyserne.

Undersøges pesticidkoncentrationerne i de samme 1306 vandværksboringer, figur 25, findes at den gennemsnitlige sumkoncentration i boringerne pr år generelt har ligget på lidt over 0,2 µg/l, når sum koncentrationen for alle fundne stoffer i den enkelte analyse anvendes som beregningsgrundlag.

Anvendes sumkoncentrationen for alle pesticider fundet i vandprøven fra den enkelte boring ses kun en lille stigning i koncentrationsniveau, hvilket viser, at forurenede boringer næsten altid indeholder et enkelt stof i relativt høje koncentrationer.

Dette fremgår også af figur 26, der viser det gennemsnitlige antal stoffer pr år i vandværksboringer taget ud af drift. I hele perioden fra 1993 til 2005 har det gennemsnitlige antal stoffer været ca 1,5, men dette tal afspejler dog også, at der i nogle boringer er fundet mange pesticider eller nedbrydningsprodukter.

Da mange små vandværker anvender et ret reduceret analyseprogram, når der analyseres for pesticider, kan det ikke udelukkes, at boringerne indeholder andre stoffer som ikke indgår i analyse pakkerne.

Figur 26 Gennemsnitligt antal stoffer fundet i boringer mærket BK fra ”andre boringer”

Figur 26 Gennemsnitligt antal stoffer fundet i boringer mærket BK fra ”andre boringer”






7 Forbrug af pesticider og kemiske egenskaber

Det danske forbrug af pesticider opgøres af Miljøstyrelsen, der hvert år udgiver en publikation med en oversigt over det samlede årlige salg af godkendelsespligtige pesticider. Bekæmpelsesmiddelstatistikken kan findes på Miljøstyrelsens hjemmeside under emnet bekæmpelsesmidler.

Statistikken indeholder også en opgørelse over landbrugets pesticidanvendelse, herunder en beregning af behandlingshyppigheden og salget af de enkelte aktivstoffer. Disse oplysninger om forbrug pr år for de enkelte stoffer er lagt ind i en GEUSdatabase som dækker perioden 1956 til 2005. Tabel 15 viser de 20 mest solgt aktivstoffer i Danmark i perioden 1956 til 2005, og det fremgår at to hormonmidler, MCPA og dichlorprop, er solgt i de største samlede mængder, men også at glyphosat er det tredje mest solgte pesticid selvom stoffet kun har været anvendt i Danmark siden 1975.

Tabel 15 De 20 mest solgte aktivstoffer i Danmark. Tabellen viser det samlede forbrug i den samlede forbrugsperiode, antal år stoffet har været anvendt, det gennemsnitlige forbrug pr år samt hvilket år stoffet blev taget i brug og eventuelt år for hvornår stoffet blev taget af markedet. Den sidste opgørelse af forbrug stammer fra 2005. A.i. aktiv ingrediens. Se også bilag 8 hvor alle stoffer, hvor der foreligger oplysninger om forbrug i Danmark er medtaget.

Stofnavn Samlet forbrug
i kg a.i.
stof brugt i
antal år
Gennemsnitligt
forbrug pr år
Start
år
Slut
år
dichlorprop 29.017.103 37 784.246 1963 2000
MCPA 25.966.268 49 529.924 1956 2005
glyphosat 14.255.992 31 459.871 1975 2005
maneb 12.632.148 42 300.765 1956 1998
TCA 11.338.795 31 365.768 1958 1988
mechlorprop 9.038.561 47 192.310 1959 2005
natriumchlorat 9.006.522 34 264.898 1956 1989
metamitron 6.779.595 29 233.779 1977 2005
chlormequat-chlorid 6.212.357 43 144.473 1963 2005
arsenpentoxid 6.110.699 30 203.690 1962 1993
mancozeb 5.853.318 42 139.365 1964 2005
D, 2,4- 5.741.533 42 136.703 1956 1997
svovl 5.716.583 50 114.332 1956 2005
chromtrioxid 5.568.688 35 159.105 1957 1993
parathion 5.272.232 35 150.635 1956 1990
fenpropimorph 4.133.591 21 196.838 1985 2005
isoproturon 3.892.646 25 155.706 1976 2000
cuprioxid 3.432.242 25 137.290 1969 1995
prosulfocarb 3.055.787 13 235.061 1993 2005
pendimethalin 3.016.182 25 120.647 1981 2005

Tabel 16 viser de stoffer der har været anvendt længst tid i Danmark, hvilke år stofferne blev taget i brug, og hvornår brugen af stoffet eventuelt er ophørt.

Tabel 16 De 20 stoffer der er anvendt længst tid i Danmark, sorteret efter antal år stofferne har været anvendt. A.i. aktiv ingrediens. Se også bilag 8a hvor alle stoffer hvor der foreligger oplysninger om forbrug i Danmark er medtaget.

stofnavn Samlet forbrug
i kg a.i.
stof brugt
i antal år
gennemsnitligt
forbrug pr år
Start år Slut år
svovl 5.716.583 50 114.332 1956 2005
thiram 2.208.888 50 44.178 1956 2005
malathion 560.337 50 11.207 1956 2005
MCPA 25.966.268 49 529.924 1956 2005
captan 2.534.615 49 51.727 1956 2005
mechlorprop 9.038.561 47 192.310 1959 2005
simazin 1.167.295 47 24.836 1957 2004
diuron 611.147 47 13.003 1959 2005
maleinhydrazid 1.414.447 46 30.749 1959 2005
pyrethrin I og II 42.162 46 917 1956 2005
piperonylbutoxyd 263.251 45 5.850 1957 2005
diquat-dibromid 1.528.450 44 34.738 1962 2005
dimethoat 1.458.272 44 33.143 1962 2005
rotenon 7.395 44 168 1956 2003
chlormequat-chlorid 6.212.357 43 144.473 1963 2005
chlorpropham 79.541 43 1.850 1959 2005
maneb 12.632.148 42 300.765 1956 1998
mancozeb 5.853.318 42 139.365 1964 2005
D, 2,4- 5.741.533 42 136.703 1956 1997
methylbromid 1.098.882 42 26.164 1956 1997

Tabel 17 De 20 stoffer der har været anvendt i med største gennemsnitlige årsforbrug. Se også bilag 8a hvor alle stoffer med oplysninger om forbrug i Danmark er medtaget.

Stofnavn
Alle mængder er i kg aktivstof
Samlet forbrug
i kg a.i.
stof brugt
i antal år
gennemsnitligt
forbrug pr år
Start år Slut år
dichlorprop 29.017.103 37 784.246 1963 2000
creosot olie 2.253.059 4 563.265 1986 1989
MCPA 25.966.268 49 529.924 1956 2005
glyphosat 14.255.992 31 459.871 1975 2005
TCA 11.338.795 31 365.768 1958 1988
maneb 12.632.148 42 300.765 1956 1998
natriumchlorat 9.006.522 34 264.898 1956 1989
prosulfocarb 3.055.787 13 235.061 1993 2005
metamitron 6.779.595 29 233.779 1977 2005
kobber i træbeskyttelsesmidler 668.385 3 222.795 1995 1997
phosphorsyre 1.095.175 5 219.035 1989 1993
dichromat 2.283.813 11 207.619 1993 2005
arsenpentoxid 6.110.699 30 203.690 1962 1993
fenpropimorph 4.133.591 21 196.838 1985 2005
mechlorprop 9.038.561 47 192.310 1959 2005
krom i træbeskyttelsesmidler 552.955 3 184.318 1995 1997
ammonium, kalium og natriumdichromat 2.097.611 13 161.355 1981 1993
chromtrioxid 5.568.688 35 159.105 1957 1993
glyphosat-trimesium 1.576.414 10 157.641 1993 2002
isoproturon 3.892.646 25 155.706 1976 2000

Det gennemsnitlige årlige forbrug for de enkelte stoffer er vist i tabel 17, og det fremgår at stoffer som dichlorprop og MCPA har været anvendt i de største gennemsnitlige mængder pr år, men også at stoffer som maneb har været anvendt i store mængder. Tabellen indeholder også oplysninger om stoffer som kobber og krom, der har været anvendt ved træbeskyttelse.

Der er anvendt en række pesticider i Danmark, hvor der ikke foreligger analyser fra dansk grundvand i GEUS database Jupiter, se Bilag 8b. Der foreligger oplysninger om forbrug for ca 350 stoffer, hvor der ikke er gennemført analyser i grundvand. Alle disse stoffer er dog ikke medtaget i bilag 8b, hvor der kun er medtaget stoffer der har været anvendt i mere end 5 år, og hvor det samlede forbrug, og det gennemsnitligt forbrug pr år, overstiger 1.000kg aktivstof.

Nogle stoffer som f.eks. maneb og mancozeb er medtaget i bilag 8b, selvom relevante metabolitter for disse er analyseret i et vist omfang. Andre stoffer som f.eks. kobber, svovl, forskellige metalilter og olier er udeladt. Mechlorprop-P, dichlorprop-P og tilsvarende stoffer er også udeladt, da stofferne vil blive registreret under mechlorprop og dichlorprop i Jupiter.

7.1 Additiver

De handelsprodukter som anvendes ved sprøjtning i forskellige erhverv er tilsat forskellige hjælpestoffer, detergenter. Detergenterne har en række forskellige formål f.eks. overfladeaktive stoffer som hindrer klumpning eller forbedre indtrængningsevnen. I det nuværende NOVANA analyseres der for to stofgrupper henholdsvis anioniske detergenter og LAS (specifik analyse). I det kommende program udelades de anioniske detergenter. Der er derfor i dag kun begrænset viden om forekomsten i grundvand af de stoffer som tilsættes forskellige pesticidformuleringer.

7.2 Kemisk/fysiske parametre og indeks rangering

Ved hjælp af en række forskellige databaser (Brüsch & Felding, 2000; Footprint; WBdatabase) er der udarbejdet en liste, der viser en række udvalgte kemiske og fysiske egenskaber for pesticider, der anvendes, eller har været anvendt, i Danmark, bilag 9 og tabel 18.

Bilaget omfatter også et enkelt indeks, GUS-indekset, der er baseret på halveringstiden i jord, DT50, og på fordelingskoefficienten mellem organisk kulstof og vand, Koc. Ud fra en klassificering af 44 pesticider, som "sandsynlig udvaskelig", "mulig udvaskelig" og "ikke sandsynlig udvaskelig" opstillede Gustafson, 1989, et simpelt indeks for den sandsynlige udvaskning af pesticider, alene baseret på stoffernes iboende egenskaber efter formlen: GUS=log(DT50*(4-log(Koc)))

GUS-indeksets 3 klasser:

  • Mindre end 1.8 er ikke sandsynlig udvaskelige
  • 1.8 - 2.8 er mulig udvaskelige
  • 2.8 er sandsynlig udvaskelige

GUS indeksets hensigt er at beskrive sandsynligheden for, at pesticiderne udvaskes ved almindelig landbrugsmæssig brug. Gustafson, 1989, fandt, at indekset gav en rimelig korrelation med de observerede fund af de 44 pesticider som indgik i undersøgelsen. Indekset kan dog ikke kvantificere den udvaskede mængde eller vurdere udvaskningen under forskellige betingelser, f.eks. som følge af præferentiel strømning. Gennemgang af DT50 og Koc viser, at inputparametre generelt er behæftet med en betydelig usikkerhed, Lindhardt og Brüsch, 1996, men det kan dog ikke helt afvises, at GUS-indekset kan give en meningsfuld opdeling af pesticiderne i tre grupper. Afgrænsningen af vil dog være behæftet med betydelig usikkerhed som følge af usikkerheden på inputparametrene.

Tabel 18 GUS- indeks for udvalgte pesticider. Sorteret efter stigende GUS indeks. Se bilag 9.

Stof type DT50 i døgn Koc ml/g GUS
indeks
glyphosat Herbicid 12 21699 0
dieldrin Insecticid 1400 12000 0
desmedipham Herbicid 8 10542 0
dichlorprop Herbicid 10 170 1,25
mechlorprop-P Herbicid 8 31 1,30
isoproturon Herbicid 12 139 1,35
2,4-D Herbicid 10 56 1,35
rimsulfuron Herbicid 10 47 1,37
cyanazin Herbicid 16 190 1,44
bentazon Herbicid 13 51 1,47
zineb Fungicid 30 1000 1,48
MCPA Herbicid 15 74 1,50
metribuzin Herbicid 18 60 1,60
dichlorprop-P Herbicid 16 25 1,62
terbuthylazin Herbicid 45 220 1,87
pirimicarb Insecticid 64 455 1,93
DNOC Herbicid 85 300 2,11
bromacil Herbicid 60 32 2,18
atrazin Herbicid 75 100 2,18
simazin Herbicid 90 130 2,23
diuron Herbicid 135 400 2,28
mechlorprop Herbicid 82 31 2,31
hexazinon Herbicid 105 54 2,38

Ud over GUS indekset eksisterer der en lang række andre indekseringer som i større eller mindre grad omfatter andre parametre, men fælles for alle er, at lokale jordbundsforhold kun i ringe grad medtages.

Tabel 18 viser bl.a. GUS indekset for en række udvalgte pesticider, der har været anvendt eller som stadig anvendes i Danmark. Det fremgår, at f.eks. glyphosat har en så lille indeksværdi, at stoffet ikke burde kunne udvaskes, mens f.eks. mechlorprop bliver klassificeret som mere udvaskeligt end atrazin. GUS indekset skal derfor tages med et gran salt, og kan kun anvendes som en hjælp til at vurdere om et stof er potentielt udvaskeligt. Der kan sagtens forekomme særlige forhold i Danmark som f.eks. transport gennem opsprækket moræneler, hvor selv stoffer som normalt sorberes hårdt, hurtigt transporteres ned til et geokemisk miljø, hvor stofferne dels omsættes langsomt, og hvor stofferne ikke i samme grad sorberes til organisk stof eller jordpartikler.






8 Varslingssystem for tidlig udvaskning af pesticider til grundvandet

I 1998 vedtog Folketinget at iværksætte projektet ”Varslingssystem for udvaskning af pesticider

til grundvandet” (VAP). VAP er et omfattende moniteringsprogram, der undersøger udvaskning af pesticider under reelle markforhold.

Programmet har til formål at undersøge, om godkendte pesticider eller deres nedbrydningsprodukter – ved regelret brug – udvaskes til grundvandet i koncentrationer over grænseværdien, for herigennem at udvide det videnskabelige grundlag for danske myndigheders (Miljøstyrelsens) procedurer for registrering af sprøjtemidler.

29 stoffers udvaskningsrisiko undersøges således på fem marker af en størrelse på mellem 1,1 og 2,6 ha.

De hidtidige resultater viser at:

Af de 29 pesticider, der er blevet udbragt, blev de syv ikke fundet udvasket i løbet af perioden 1999–2004. Otte af de udbragte stoffer, eller nedbrydningsprodukter heraf, gav anledning til en markant udvaskning. Ethofumesat, bentazon, metamitron, dettes nedbrydningsprodukt desamino-metamitron, glyphosat, dettes nedbrydningsprodukt AMPA, samt nedbrydningsprodukter fra henholdsvis pirimicarb, metribuzin, terbutylazin og rimsulfuron blev udvasket fra rodzonen (1 m.u.t.) i gennemsnitskoncentrationer over grænseværdien på 0,1 µg/l.

På nær metribuzins nedbrydningsprodukt var udvaskningen primært begrænset til 1 m.u.t., hvor stofferne hyppigt blev fundet i prøver udtaget i sugeceller og dræn. Markant udvaskning under denne dybde blev kun observeret for metribuzins nedbrydningsprodukt, som i større dybder blev fundet i gennemsnitskoncentrationer over 0,1 µg/l.

Andre 14 stoffer gav anledning til udvaskning. Selv om flere af disse stoffer blev fundet i koncentrationer over 0,1 µg/l, var der ikke tale om, at udvaskningen som årsmiddel oversteg grænseværdien på 0,1 µg/l. VAP programmet omfattede oprindeligt seks marker placeret som repræsenterer forskellige typer geologi og tillige tager hensyn til klimatiske variationer i Danmark, specielt hvad angår nedbørforhold.

Monitering på den ene forsøgsmark (Slæggerup) stoppede 1. juli 2003.

De anvendte pesticider bliver udbragt i maksimalt tilladte doser. Bromid anvendes som sporstof for at beskrive vandtransporten. Bromid- og pesticidkoncentrationer bliver analyseret månedligt i prøver udtaget i den umættede og mættede zone og ugentligt i prøver af drænvand.

I Kjær et al, 2005, præsenteres moniteringsresultaterne for de fem områder for perioden maj 1999-juni 2004, primært med fokus på pesticider udbragt i 2002.

En del af stofferne har kun været inkluderet i moniteringsprogrammet i én udvaskningssæson, og for disse er det derfor for tidligt at konkludere noget endeligt. Den næste rapport planlægges publiceret medio 2007.






9 Udenlandske fund

Dette afsnit om sammenstilling af data fra udenlandske analyseprogrammer bygger på et ”state of the art” projekt rapporteret i 2000, Brüsch og Felding, 2000. Den database, der blev oprettet under projektet, er blevet opdateret, og der er indsamlet yderligere oplysninger f.eks. fra forskellige websider som USGS hjemmeside, der omfatter en række nationale moniteringsprogrammer, og f.eks. oplysninger fra Holland.

En del af de indhentede oplysninger stammer fra såkaldte ”grå” referencer, f.eks. referencer, som er svært tilgængelige, og hvor det ikke altid er muligt at vurdere analysernes kvalitet eller de enkelte analyseparametres detektionsgrænser. Sådanne referencer kan kun anvendes til en vurdering af, om stofferne kan findes i grundvand. Særligt fra USA er der i nationale serier og på websider publiceret en række undersøgelser fra de enkelte stater, som bl.a. omfatter oplysninger om analyse for pesticider i grundvand. Der er ofte tale om delprogrammer og de nærmere fundomstændighed er som regel ikke beskrevet. Forskellige detektionsgrænser varierende fra 0,001µg/l til større end 1 µg/l betyder, at nogle stoffer ikke findes, eller kun findes sjældent, i undersøgelser med høje detektionsgrænser.

Der er sammenstillet oplysninger fra ca 40 overvågningsprogrammer/ sammenstillinger af data/ databaser som omfatter analyse af pesticider og nedbrydningsprodukter i grundvand. Der er fundet oplysninger om lidt over 300 pesticider og nedbrydningsprodukter analyseret i vandprøver udtaget fra udenlandsk grundvand. Ved søgninger i udenlandske databaser er kun medtaget de pesticider og nedbrydningsprodukter, der har været anvendt i Danmark i perioden 1956-2004, i alt 554 stoffer.

Ud af disse 300 stoffer og nedbrydningsprodukter er der fundet ca 175 i grundvand, hvoraf ca 130 er fundet i koncentrationer over grænseværdien for drikkevand, bilag 10 a og bilag10 b.

I hovedparten af de refererede undersøgelser foreligger ingen oplysninger om brugen af stofferne, eller i hvilke mængder de enkelte moderstoffer er anvendt på overfladen. De indsamlede oplysninger kan derfor kun anvendes til at vise, at stofferne kan findes i grundvand, ikke om regelret brug af pesticiderne under danske forhold vil betyde, at stofferne udvaskes. Omvendt kan det ikke sluttes, at manglende fund af et stof i udenlandsk grundvand betyder, at stoffet ikke vil kunne findes i grundvand i Danmark.

De 25 hyppigst fundne pesticider og nedbrydningsproduker i udenlandsk grundvand viser, at vandværker og moniteringsprogrammer i Danmark stort set omfatter de stoffer som findes hyppigt i udenlandsk grundvand, tabel 19. Som i de udenlandske analyseprogrammer findes der ofte triaziner og triazinnedbrydningsprodukter i Danmark, mens stoffer som aldicarb og bromacil i Danmark kun har været anvendt i begrænsede mængder. Det er derfor ikke forventeligt at finde nedbrydningsprodukter og moderstoffer i grundvand, men stofferne kan dog formodentlig findes lokalt.

ETU - ethylenthiourea er nedbrydningsprodukt som er fundet i en række boringer i Danmark, men der er analyseproblemer pga af nedbrydning i vandprøverne.

Tabel 19 Fund af pesticider i udenlands grundvand. De 25 pesticider og nedbrydningsprodukter der er fundet hyppigst i udenlandsk grundvand. Der er kun medtaget programmer hvor der udelukkende er analyseret for vandprøver der stammer fra grundvandsboringer og der er kun medtaget stoffer der er analyseret mere end 300 gange. Tabellen er sorteret efter faldende % fund.

Pesticid / nedbrydningsprodukt Antal analyser antal fund fund ≥0,1µg/l % fund % ≥0,1µg/l antal programmer programmer med fund
atrazin, deethyl- 75.461 26.315 7.523 34,9 10 32 25
atrazin, deethylisopropyl- 1.755 475 476 27,1 27,1 3 3
atrazin 168.843 37.908 6.874 22,5 4,1 48 45
ethylenthiourea 328 70 11 21,3 3,4 3 2
DBCP 2698 537 19 19,9 0,7 3 3
dichlorpropan, 1,2- 6465 894 120 13,8 1,9 6 6
aldicarb sulfone 45.285 5.145 9 11,4 0,02 9 5
carbofuran 44.208 4.214 12 9,5 0,03 21 10
2,6-dichlorbenzamid BAM 2.292 201 82 8,8 3,6 8 6
simazin 153.432 11.843 360 7,7 0,2 38 31
aldicarb sulfoxide 46.141 3.497 19 7,6 0,04 9 5
isoproturon 44.336 2.789 32 6,3 0,1 11 10
aldicarb 52.576 3.015 3 5,7 0,01 11 7
atrazin, deisopropyl- 44.247 2.364 679 5,3 1,5 18 13
bromacil 30.643 1.383 354 4,5 1,2 18 14
metamitron 779 35 10 4,5 1,3 8 3
hexazinon 2.710 113 3 4,2 0,1 10 4
metolachlor 64.174 2.664 253 4,2 0,4 26 24
mechlorprop 39.353 1.602 38 4,1 0,1 17 13
atrazin, hydroxy- 1.715 68 68 4,0 4,0 3 1
diuron 39.729 1.565 157 3,9 0,4 21 19
endrin 3.717 133 1 3,6 0,03 11 2
chlorotoluron 29.155 1.010 12 3,5 0,04 6 7
oxamyl 28.399 920 10 3,2 0,04 7 3
bentazon 30.553 942 263 3,1 0,9 24 21

Der forekommer ikke opgørelser i en række analyseprogrammer og sammenstillinger af hvor mange af analyserne der overskrider 0,1 µg/l, og andelen af fund ≥ 0,1 µg/l i tabel 19, er derfor et minimums tal. Detektionsgrænserne varierer som nævnt også fra program til program og andelen af pesticidfund skal derfor anses som et minimumstal.

En gennemgang af mulige problemstoffer i dansk grundvand blev gennemgået i rapporten ” Emerging contaminants in Danish groundwater” Jacobsen et al 2005. Fra denne rapport er medtaget en række stoffer fundet i udenlandsk grundvand som kan være relevante under danske forhold. F.eks. fra

Kolpin og Martin, 2003, der har sammensat foreløbige resultater fra et nationalt program om pesticider i grundvand og overfladevand i USA. Analysedata er her opdelt i grundvand og overfladevand fra områder med landbrugsmæssig anvendelse, blandet arealanvendelse, ”uudviklet” (formodentlig områder i brak) arealanvendelse og bymæssig bebyggelse.

Programmet viser kun få pesticider og nedbrydningsprodukter, der ikke er analyseret eller allerede fundet i Danmark. Dieldrin, der er analyseret få gange i Danmark, blev fundet i 1 % af 1438 boringer under landbrugsarealer, i 8,5 % af 2717 boringer i betydende grundvandsmagasiner og i 5,1 % af 823 boringer i byområder.

Dieldrin har i Danmark været anvendt fra 1956 til 1988 i små mængder, men da stoffet er fundet i højtliggende grundvand, Kolpin et al, 1998, er det muligt, at stoffet vil kunne findes lokalt i dansk grundvand. U.S. Geological Survey, 1999, har vist, at dieldrin tilsyneladende er persistent i højtliggende grundvand i adskillige år efter forbud mod anvendelse, og at stoffet kan findes i grundvandsboringer. Kolpin and Martin, 2003, inkluderer ca 80 pesticides og nedbrydningsprodukter, og der er ikke ny stoffer eller nedbrydningsprodukter som kan vurderes som ny problemstoffer.

Barbash et al, 1999, har vurderet fordelingen af de mest brugte pesticider i grundvand og omtaler adskillige nedbrydningsprodukter fra triaziner. De fleste er analyseret i vandprøver fra grundvand Danmark, men didealkylatrazin, deethylhydroxyatrazin, deisopropylhydroxyatrazin og didealkyl-hydroxyatrazin er ikke analyseret i dansk grundvand. Nedbrydningsprodukterne er fundet i grundvand fra USA, ligesom de nedbrydningsprodukter fra triaziner (f.eks. deethylatrazin, deisopropylatrazin) der er fundet hyppigt i både Danmark og i USA.Hydroxy nedbrydningsprodukterne har en bedre bindingsevne til ler og andre mineraler sammenlignet med de klorerede triaziner, men nogle undersøgelser viser, at stofferne kan findes relativt hyppigt i grundvand. Barbash et al, 1999, nævner også et stort antal nedbrydningsprodukter fra alachlor, men da stoffet kun har været anvendt i meget små mængder i Danmark, er det ikke sandsynligt at finde en større udbredelse af disse stoffer i dansk grundvand.

Organochlorine og organophosphat pesticiders forekomst og fordeling i grund- og overfladevand i USA er undersøgt af Scribner, et al 2003 og Hopkins et al, 2004. De undersøgte organophosphat pesticider er azinphosmethyl, chlorpyrifos, diazinon, disulfoton, ethoprop, ethylparathion (parathion), fonofos, malathion, methylparathion, phorat, and terbufos. Azinphosmethyl, chlorpyrifos, diazinon, ethylparathion (parathion) og malathion har været anvendt i Danmark. Diazinon blev i USA fundet i 1,2 % af de analyserede grundvandsprøver, mens de øvrige blev fundet få gange.Malathion, parathion og diazinon har været solgt i ret store mængder i Danmark, mens de øvrige stoffer har været anvendt i ganske små mængder. Det skønnes, at disse stoffer kun kan findes lokalt i dansk grundvand.

Fund af pesticider i overfladevand kan særligt når det drejer sig om nedbrydningsprodukter indicere at der er mulighed for at finde de samme pesticider i grundvand. Både koncentrationer og antal stoffer er dog oftest mindre i grundvandet i forhold til hvad der findes i overfladevand. Figur 27 viser et analyseprogram fra USA hvor der er sammensat analyser fra grund og overfladevand i forskellige oplande bestående af landbrugsområder og urbane områder, Gilliom et al 1999.

I undersøgelser af danske vandløb viser det sig ofte, at der i lerede oplande findes langt flere pesticider i vandløbene og ofte i højere koncentrationer end i vandløb der ligger i sandede oplande. Dette skyldes at vandløbene i sandede områder oftest er næsten 100 % grundvandsfødte, mens vandløb i lerede oplande ofte modtager langt hovedparten af afstrømningsvandet fra dræn eller ved overfladisk afstrømning.

Da drænvand er ungt grundvand som dannes umiddelbart før det løber af via drænsystemerne, indeholder drænvandet ofte de pesticider der har været anvendt på jordoverfladen over drænsystemerne. I de sandede områder er transporttiden langt større fordi grundvandet først infiltreres gennem en ofte tyk umættet sandet zone under rodzonen og derfra gennem grundvandsmagasinerne transporteres ofte lange afstande mod recipienten. Den lange opholdstid under ofte iltede redoxforhold betyder, at mange stoffer dels omsættes, tilbageholdes eller fortyndes i grundvandsmagasinerne.

Figur 27 Fund af pesticider og nedbrydningsprodukter I grundvand og overfladevand. Fra: Gilliom et al 1999.

Figur 27 Fund af pesticider og nedbrydningsprodukter I grundvand og overfladevand. Fra: Gilliom et al 1999.

Figur 28 Moderstoffer og nedbrydningsprodukter i vandløbsvand og i grundvand. Fra Boxall et al, 2004. Mange nedbrydningsprodukter(røde bjælker) forekommer oftere en deres moderstoffer (blå bjælker). 154 vandprøver fra 51 vandløb(a) i USA, og grundvandsprøver(b) fra 86 boringer i Iowa.

Figur 28 Moderstoffer og nedbrydningsprodukter i vandløbsvand og i grundvand. Fra Boxall et al, 2004. Mange nedbrydningsprodukter(røde bjælker) forekommer oftere en deres moderstoffer (blå bjælker). 154 vandprøver fra 51 vandløb(a) i USA, og grundvandsprøver(b) fra 86 boringer i Iowa.

Den ubekendte faktor i forbindelse med pesticider og grundvand er ofte pesticidernes nedbrydningsprodukter. Figur 28, Boxall et al, 2004, viser en række pesticider, hvoraf nogle har været anvendt i Danmark. Af figuren fremgår, at cyanazin, som er fundet i dansk grundvand, kan nedbrydes til mindst 5 relevante nedbrydningsprodukter, mens f.eks. atrazin kan nedbrydes til mindst 6 relevante nedbrydningsprodukter. Cyanazin har været anvendt i Danmark i ret store mængder f.eks. ved dyrkning af raps og formodentlig i skovbruget, og det kan derfor ikke udelukkes at en række af de nævnte nedbrydningsprodukter vil kunne findes i dansk grundvand lokalt. De fleste af atrazins nedbrydningsprodukter er analyseret i danske vandprøver og alle stofferne er fundet i større eller mindre omfang.

Ofte vil ”nye” problem stoffer blive opdaget ved udveksling af oplysninger mellem de forskellige landes teknikere. Et eksempel kan f.eks. være at der netop i Tyskland har fundet et nedbrydningsprodukt fra chloridazon – Chloridazon desphenyl – i høje koncentrationer og med en høj hyppighed i drikkevandboringer og dermed i grundvand (personlig kom). Da chloridazon har været anvendt i Danmark ved dyrkning af roer vil nedbrydningsproduktet formodentlig være til stede lokalt i grundvand og det vil formodentlig være hensigtsmæssigt at gennemføre en screening for stoffet i udvalgte boringer. Selve moderstoffet er i den samlede Jupiter database analyseret i 7123 vandprøver og moderstoffer er kun fundet i 4 af disse heraf 1 over grænseværdien for drikkevand på 0,1 µg/l.






10 Pesticidomsætning i grundvand og pesticid sorption

Mikroorganismer i jorden vil kunne omsætte mange pesticider til kuldioxid og uorganiske næringssalte, mens andre pesticider derimod kan omdannes delvist, hvorved der dannes nedbrydningsprodukter. Fuldstændig mineralisering sker typisk ved processer, hvor mikroorganismer udnytter pesticiderne som kulstof kilde. En delvis nedbrydning af pesticiderne er ofte resultat af co-metabolske processer, hvor stofferne kun omsættes samtidig med nedbrydningen af en primær kulstofkilde. DT50-værdien giver halveringstiden for pesticidet i jord, uden at der tages hensyn til, om der eventuelt dannes nedbrydningsprodukter. I modsætning hertil angiver mineraliseringen den fuldstændige omdannelse af pesticidet til kuldioxid. Forskellige pesticiders sorption til jord varierer betydeligt og afhænger af de enkelte stoffers fysiske og kemiske egenskaber.

Figur 29 Omsætning af phenoxysyre herbicider i over og underjord. MCPA (n)mechlorprop (s) og 2,4-D (n).

Figur 29 Omsætning af phenoxysyre herbicider i over og underjord. MCPA (n)mechlorprop (s) og 2,4-D (n).

For det enkelte pesticid afhænger sorptionens størrelse af jordens fysiske og kemiske karakteristika. For mange pesticider vil jordens indhold af organisk stof og ler, samt jordens pH værre bestemmende for sorptionen. Dette gælder blandt andet for triazinerne og phenoxysyrerne, hvor sorptionen vil værre større i jorde med et højt indhold af organisk stof. Der er dog meget stor forskel på de enkelte pesticiders sorption til forskellige jorde, Aamand et al 2004. I tre undersøgte overjorde fra Danmark er der observeret en hurtig mineralisering af phenoxysyrer, figur 29.

F.eks. blev 46, 44 og 38 % af MCPA, 2,4-D og mechlorprop mineraliseret indenfor 17 dage i en af overjordene.

I underjordene sås en forsinkelse af nedbrydningen på 16-25 dage forud for mineraliseringen af stofferne, men efter ca 90 dage var op til 80 % af det tilsatte pesticid omsat fuldstændigt.

Den hurtige nedbrydning af phenoxysyre herbiciderne viser, at mikroorganismerne kan udnytte phenoxysyrer som kulstof kilder, og at den nedbrydende biomasse øges.

Dichlorprop ligner de tre andre phenoxysyrer og indsamlede oplysninger fra litteraturen viser, at halveringstiden for dichlorprop er lavere end halveringstiden for f.eks. mechlorprop, figur 30. Da stoffet på trods af stor anvendelse i bl.a. landbruget kun er fundet i ret få overvågningsboringer og næsten kun i reducerede grundvandsmiljøer er det rimeligt at antage en tilsvarende aerob nedbrydning som andre phenoxysyrer.

Phenoxysyrer tilhører derfor gruppen af stoffer med relativt lille sorption og hurtig nedbrydning. Ved lange opholdstider i oxiske miljøer må det anses som sikkert, at phenoxysyrerne omsættes. Findes phenoxysyrerne derimod i reducerede grundvandsmiljøer, f.eks. i magasiner under opsprækket ler, vil phenoxysyrerne kunne transporteres gennem sprækker og andre makroporer, hvor det geokemiske miljø i makroporerne oftest vil være iltfattigt og derfor tilsyneladende ikke favoriserer hurtig nedbrydning af netop denne type pesticider.

Figur 30 Phenoxysyrer. Resultater om halveringstid DT50fra litteratur. For hvert stof er angivet antallet af prøver (”n”) og desuden skal det bemærkes at figurerne har log skala, hvilket giver en bedre visualisering for de stoffer som har meget stor spredning i værdierne. Forklaring af box-plots: Tværstregen angiver median værdier. Boksen angiver 25 og 75 % intervallet. Fejl barrerne angiver 10 og 90 % intervallet. Prikkerne angiver prøver udenfor 10-90 % intervallet. Den røde streg angiver 90 dage.

Figur 30 Phenoxysyrer. Resultater om halveringstid DT50fra litteratur. For hvert stof er angivet antallet af prøver (”n”) og desuden skal det bemærkes at figurerne har log skala, hvilket giver en bedre visualisering for de stoffer som har meget stor spredning i værdierne. Forklaring af box-plots: Tværstregen angiver median værdier. Boksen angiver 25 og 75 % intervallet. Fejl barrerne angiver 10 og 90 % intervallet. Prikkerne angiver prøver udenfor 10-90 % intervallet. Den røde streg angiver 90 dage.






11 Geologi og pesticidfund

En afgørende faktor for udvaskning af pesticider er de geologiske forhold i de øverste meter under terræn. I Danmark er de øverste lag næsten overalt præget af aflejringer fra den sidste istid, og ofte findes en kompleks geologi domineret af opsprækket moræneler, smeltevandsand og en række andre sedimenttyper, der kan være stærkt modeleret af istidens gletschere. Langt de fleste overfladenære lag i Danmark er således Kvartære aflejringer aflejret under eller foran isstrømme, samt aflejringer afsat efter istiden som tørv og ferskvandssand, figur 31.

Figur 31 Fordeling af jordarter nær terræn i Danmark.

Figur 31 Fordeling af jordarter nær terræn i Danmark.

Figur 32 Retninger for de enkelte isfremstøds retninger og is lobernes placering under den sidste del af sidste istid. Fra Kjær et al 2003

Figur 32 Retninger for de enkelte isfremstøds retninger og is lobernes placering under den sidste del af sidste istid. Fra Kjær et al 2003

Figur 32 viser isens strømningsretninger i Danmark under det sidste skandinaviske isdække, Kjær et al 2003, og det ses, at øerne og Nordjylland under sidste isfremstød var dækket af den Ungbaltiske isstrøm og af Nordøst isen. Morænen afsat af isstrømme har en sammensætning som skyldes prægning fra det lokale og regionale bagland, som isen har bevæget sig frem over. Under pauser i tilbagesmeltningen har isen i smelteforløbet afsat en række markante lobeformede randmoræner. Disse lobers placering fremgår også af landskabets nutidige udformning på land og i de tilgrænsende havområder.

Figur 33 Principskitse der viser typiske sprækkesystemer i moræneler. De øverste ikke opspækkede lag er pløjelaget, typisk ca 30 cm. dybt. Under pløjesålen findes en zone der rækker godt en meter ned. Den er opsprækket af tørkesprækker (skabt ved udtørring af leret), rodkanaler og regnormegange. Under denne zone findes de såkaldte struktursprækker eller tektoniske sprækker, der er formet af isens tryk og bevægelser. I denne zone forekommer såvel vertikale som horisontale sprækker. Sprækkesystemerne kommunikerer sædvanligvis (er vandledende) og sprækkerne kan nå meget dybt(5-10 m), dog falder antallet med dybden. Skitsen udarbejdet af Knud Erik Klint (GEUS)

Figur 33 Principskitse der viser typiske sprækkesystemer i moræneler. De øverste ikke opspækkede lag er pløjelaget, typisk ca 30 cm. dybt. Under pløjesålen findes en zone der rækker godt en meter ned. Den er opsprækket af tørkesprækker (skabt ved udtørring af leret), rodkanaler og regnormegange. Under denne zone findes de såkaldte struktursprækker eller tektoniske sprækker, der er formet af isens tryk og bevægelser. I denne zone forekommer såvel vertikale som horisontale sprækker. Sprækkesystemerne kommunikerer sædvanligvis (er vandledende) og sprækkerne kan nå meget dybt(5-10 m), dog falder antallet med dybden. Skitsen udarbejdet af Knud Erik Klint (GEUS)

Moræneaflejringer i Østjylland og på øerne er næsten altid opsprækket af tørke/frostsprækker og i lidt dybere niveauer af tektoniske sprækker. Leret indeholder desuden store åbentstående bioporer som ormegange og rodkanaler, figur 33.

Det er dog de lokale egenskaber, som den øvre del af moræneaflejringerne besidder, der er afgørende for morænens sårbarhed overfor hurtig infiltration af vand og dermed pesticider fra overfladen. Disse egenskaber (hydrauliske ledningsevne og sprækkestruktur) er styret af en kombination af lokal mineralogi, og af hvilke klimatiske forhold samt bioturbation den øvre del af morænen har været udsat for i postglacial tid.

De oprindelige tektoniske sprækker i moræneler er dannet under eller foran isen. I den øvre del af morænen eksisterer disse sprækker ikke i dag, pga. af ormegange, rødder og frost/tø effekt, som dels kan være af nutidig natur, og som i de lidt dybere dele også kan stamme fra frost/tø hændelser foran isen, da denne trak sig tilbage, f.eks. permafrost.

Der kan også forekomme åbentstående rodsystemer, som stammer fra den skov, der dækkede Danmark før landet blev opdyrket. Disse åbentstående porer kan være meget store, og de er ofte indbyrdes forbundet. I morænelersområder sker den overvejende transport af vand fra terræn og ned til de underliggende grundvandsmagasiner gennem disse makroporer, hvor transporthastigheden kan være meget stor.

45 % af landets overflade består af moræneler, der er mere eller mindre opsprækket.

En faktor som kan have lokal indflydelse på moræneler er forholdene under leret, da det blev aflejret. Såfremt der findes gode afdræningsforhold fra en opsprækket kalk eller et sandlag under morænen vil morænelersenheden under isen miste en del af sin plastiske egenskab, og morænen vil være udsat for stærk opsprækning, når den overliggende is bevæger sig. Dette vil f.eks. være tilfældet i områder, hvor kalk ligger tæt ved terræn som i Nordjylland, Sydsjælland og på Møn.

I smeltevandssand og ferskvandssand sker nedsivningen gennem porerummet mellem sandkornene, og afhængig af dybden til grundvandsspejlet kan transport tiden være meget længere end transporttiden gennem sprækker i moræneler. Desuden vil den horisontale transporthastighed være langt større i et opsprækket lag, hvor transporten ofte sker gennem de største makroporer, mens transporttiden vil være lavere gennem sandlag, hvor porøsiteten er større.

I de sandede arealer i Danmark findes der også pesticider i grundvandet, men en række af de pesticider som findes hyppigt i Østdanmark, findes ikke i de sandede arealer, fordi stofferne der nedbrydes under den langsommere transport gennem iltrige sandaflejringer.

De mere stabile nedbrydningsprodukter fra f.eks. triaziner og fra dichlobenil findes dog i lige så stor grad i sandmagasinerne med frit vandspejl, som i magasiner med morænelers dække.






12 Litteratur

Aamand J., J. J. Rasmussen, O. S. Jacobsen, 2004: Opdeling af pesticider i forhold til deres sorptions og nedbrydningsegenskaber. Koncept for Udpegning af Pesticidfølsomme Arealer, KUPA, 2004, Danmarks og Grønlands Geologiske Undersøgelse, GEUS.

Balu K., Holden P. W., Johnson L.C., 1997: Summary of CIBA/State Ground-Water Monitoring study for Atrazine and its major Degradation Products in the United States. Ciba Crop Protection, Ciba-Geigy Corperation, Greensboro, NC 27409. (tekst sendt fra forfatter)

Balu K., Cheung M., Rock C., Case J., Ross R., Holden P., Eiden C., Swidersky P. Smith K., 1994: Summary of CIBA/state Ground-Water Monitoring study for Atrazine and its major Degradation Products in the United States. In Weigmann(ed): New Directions in Pesticide Research, Develop-ment, Management, and Policy. Proceedings of the Fourth National Conference on Pesticides. November 1-3, 1993. Virginia Water Resources Research Center, Virginia Polytechnic Institute and state University. Blacksburg VA. 1994.

Barbash J. E., Thelin G. P., Kolpin D. W. and Gilliom R. J. (1999) Distribution of Major Herbicides in Ground Water of the United States. U.S. GEOLOGICAL SURVEY, Water-Resources Investigations Report 98-4245.
Boxall A., Sinclair C., Fenner K.; Kolpin D., Maund S. J., 2004: When Synthetic Chemicals Degrade in the Environment. What are the absolute fate, effects, and potential risks to humans and the ecosystem? October 1, 2004 / Environmental Science & Technology. 369A

Briggins D. R. & D.E.Moerman, 1995: Pesticides, Nitrate and Bacteria in Farm Wells of Kings County, Nova Scotia. Water Qual. Res. J. Canada, volume 30, no. 3, 429-442.

Brüsch W., Stockmarr J., Platen-Hallermund F., Kelstrup N. & P. Rosenberg, 2004: Pesticidforurenet vand i små vandforsyninger. Danmarks og Grønlands Geologiske Undersøgelse rapport 2004/9

Brüsch, W., 2004: Pesticidanvendelse i landbruget. Godkendte pesticider og disses metabolitters forekomst i grundvand i Danmark. Danmarks og Grønlands Geologiske Undersøgelse rapport nr 108, 2004.

Brüsch W. og G. Felding, 2000: Pesticider i dansk og udenlandsk grundvand. ”State of the art” – projekt. Danmarks og Grønlands Geologiske Undersøgelse, GEUS Rapport nr.105.

Brüsch, W. and Felding, G. (2002): Pesticides in Ground Water. In Encyclopedia of Pest Management; Pimentel, David, Editor; Marcel Dekker, Inc.: New York, 2002

Brüsch W. & P. Rosenberg, in press: Kilder til fund af Glyphosat og AMPA i drikkevand fra små vand-forsyningsanlæg i Storstrøms Amt, Igangværende projekt finansieret af Miljø-styrelsen j.nr. 7041-0354. forventes lagt på Miljøstyrelsens hjemmeside i foråret 2007.

Cohen S., 1993: EPA Releases National Ground Water Database. GWMR, summer, p 99-102.

Detroy M.G., Hunt P.K.B. &M.A. Holub, 1988: GROUND-WATER-.MONITORING PROGRAM IN IOWA. Nitrate and Pesticides in shallow Aquifers. U.S. Geological Survey. Water-Resources Investigation Report 88-4123. 31 p.

Detroy M.G., Hunt P.K.B. &M.A. Holub, 1988: GROUND-WATER-.MONITORING PROGRAM IN IOWA. Nitrate and Pesticides in shallow Aquifers. U.S. Geological Survey. Water-Resources Investigation Report 88-4123. 31 p.

DFG Deutsche Forschungsgemeinschaft, 1990: Pflanzens¬chutz¬mittel im Trink¬wasser. Mitteilung XVI, der Kommision für Pflanzenschutz-, Pflanzenbe¬handlungs- und Vorratsschutzmittel.

Federal Environmental Agency Austria, FEA, 2000: Tabelle 3:Pestizide im Grundwasser (alphabetisch). Federal Environment Agency - Austria.

Footprint – igangværende EUprojekt

Robert J. Gilliom, Jack E. Barbash, Dana W. Kolpin, and Steven J. Larson, 1999: Testing Water Quality for Pesticide Pollution. Volume 33, Issue 7 / pp. 164 A-169, American Chemical Society

Gotland Kommun, 1987-1993: Flerårssammenställning av bekämpningsmedelrester 1987-1993. Miljö och hälsoskyddskontoret - Gotlands Kommun. (20)

Greenpeace, 1995: Pesticide im Grundwasser. Ergebnisse einer Befragung deutscher Gesundheitsäm-ter 1994. Stand 01/95, Jörg Naumann.

Gustafson, D.I., 1989: Groundwater ubiquity score: A simpel methode for assessing pesticide leachability. Environmental Toxicology & Chemistry, 8, 339 357.

Hallberg G. R., 1989: Pesticide Pollution of Groundwater in the Humid United States. Agriculture, Eco-systems and Environment, 26, 299-367. Elsevier Science Publishers, Amsterdam.

Heinz I., A. Flessua, N. Zullei-Seibert, B. Kuhlmann, U. Schulte-Ebert, M. Michels, J. Simbrey & G. Fle-ischer, 1995: Economic Efficiency Csalculations in Conjunction with the Drinking Water Directive. (Directive 80/778/EEC); Part III: The Parameter for Pesticides and Related Products. Final report for the European Commission – DGXI. Contract no B4-3040/94/000223/MAR/B1.

Helsingborg, 1995: Undersökning av bekämpningsmidelrester i driksvatten i Helsingborg 1995. Sam-menställning av resultat.

Hopkins E. H., Hippe D. J., Frick E. A. and Buell G. R (2004) U.S. Geological Survey Open-File Report 00-187 (from USGS web site)

Hydes O.D., C.Y.Hill, P. K. Marsden, W. M. Waite, 1991: Nitrate, Pesticides and Lead, 1989 AND 1990. DWI, Drinking Water Insectorate, London.(Chapter 4: Pesticides in Water Supplies)

IWA, International Water Association, Specialist Group, Stastistics and Economics, 2006: International Statistics for Water Services, 10 - 14 September 2006, Beijing, China.

Isenbeck-Schröter M., Bedbur E, Kofod M., König B., Schramm T & G. Matthess, 1997: Occurnece of Pesticide Residues in Water - Assesment of the current situation in selected EU countries. Fache-richt Geowissenschaften nr 91, Universität Bremen.

Carsten Suhr Jacobsen, Sebastian R. Sørensen, Rene K. Juhler, Walter Brüsch, Jens Aamand, 2005: Emerging contaminants in Danish groundwater, Danmarks og Grønlands Geologiske Undersøgelse, GEUS. Miljøministeriet

Johanson L., 1996: Bekämpningsmedel i grundvatten,. Landskrona Kommun, Miljöforvaltningen.

Jönsson K.& Y. Nilsson, 1998: Grundvattenkontrollprogram undersökningar 1997. Rapport från Miljö-kontoret i Helsingborg, 1998,1.(1998-03-11)

Kjær J., Olsen P., Barlebo H.C., Henriksen T., Juhler R. K., Plauborg F., Grant R., Nygaard P. & Gudmundsson L., 2005: The Danish Pesticide Leaching Assessment Programme. Monitoring results May 1999–June 2004. Geological Survey of Denmark and Greenland. Ministry of the Environment ISBN 87-7871-166-5

Kjær K. H., Houmark-Nielsen M. & Richardt N., 2003: Ice-flow patterns and dispersal of erratics at the southwestern margin of the last Scandinavian Ice Sheet: signature of paleo-ice Streams. Boreas(2003) vol. 32, 130-148.

Kolpin, D.W., Barbash J. E. and Gilliom R. J. (2004) Occurrence of Pesticides in Shallow Ground Water of the United States: Initial Results from the National

Kolpin D. W. and Jeffrey D. Martin J. D. (2003) Pesticides in Ground Water: Summary Statistics; Preliminary Results from Cycle I of the National Water Quality Assessment Program (NAWQA), 1992-2001. (From USGS web site)

Kolpin D.W., Barbash J.E. & R.J. Gilliom, 1998: Occurrence of presticides in shallow Groundwater of the United States: Initial Results from the National Water.Quality Assessment Program. Environ. Sci. Technol. Vol. 32 No. 5. p 558-.566.

Kolpin D.W., E.M. Thurman, D.A. Goolsby, 1996: Occurrence of selected pesticides and their metaboli-tes in near-surface aquifers of the Midwestern United States. Envir. Sci. & Tech. vol 30, no. 1, p 335-340.

Kolpin D. W., M. R. Burkart, E. M. Thurman, 1994: Herbiciders and Nitrate in near-surface Aquifers in the Midcontinental United States, 1991. USGS Water-Supply Paper 2413.

Koterba M. T., W. S. L. Banks, R. J. Shedlock, 1993: Pestici¬des in Shallow Groun¬dwater in the Delmar-va Peninsula. J. Environ. Qual. 22, p 500-518.

Lampman W., 1995: Susceptibility of groundwater to Pesticide and Nitrate Contamination in Predispo-sed Areas of Southwestern Ontario. Water Qual. Res. J. Canada, Volume 30, No. 3, 443-468.

Leander B. og P. Leander, 1993: Kartering av stabile organiska ämnen i Alnarpsströmmen. Slutrapport. VBB VIAK

Lindhardt og Brüsch, 1996 notat om indeksering skriv ref ud

Ludvigsen G.H. & O.Lode, 1999: Jordsmonnovervåkning i Norge. Rapport fra overvåkning av plante-vernmidler i 1998. Jordforsk, rapport nr. 76/99, 82-7467-346-8. 71 p.

Ludvigsen G. H., 1999: Overvåkning av plantevernmidler i vann: Funn både i overflatevann, grunnvann og nedbør. http://www.jordforsk,nlh.no/avdmiljo.

Mullaney J.R., Melvin R.L., Adamik J.T., Robinson B.R. & C.R. Frink, 1991: Pesticides in Gound Water, Soil and Unsaturated-Zone Sediments at Selected Sites in Connecticut. Conneticut Water Res-sources Bulletin no. 42. 40 p.

Nordwall, C.,1993: Projekt. Analys av bekämpningsmedelrester i kommunala vatten. Agrolab 930811 (17)

Schleswig-Holstein, 1993.: Plantzschutzmittel (PSM) im Rohwasser von ausgewählten Trinkwasserge-winnungsanlagen in Schleswig-Holstein. Landesamt für Wasserhaushalt und Küsten. Schleswig-Holstein, D14, Kiel.

Scribner, E.A., Battaglin, W.A., Dietze, J.E., and Thurman, E.M. (2003) Organophosphorus pesticide occurrence and distribution in surface and ground water of the United States, 1992-97 (from USGS web site)

Skark C. & N Zullei-Seibert, 1995: The occurence of Pesticides in ground water - Results of case-studies. Intern. J. Environ. Anal. Chem, Vol 58, p. 387-396.

Spalding R.F., M. E. Burbach & M.E. Exner, 1989: Pesticides in Nebraska’s Ground Water. GWMR Fall 1989, p 126-133.

StaHanstorps Kommun: Skema med analyseresultater tilsendt fra kommune.

Steichen J., J. Koelliker, D. Grosh, A. Heiman, R. Yearout, V. Robbins, 1988: Contamination of farm-stead Wells by Pestici¬des, Volatile Organics, and Inorganic Chemichals in Kansas. GWMR sum-mer p. 153-160.

Tronarp E., 1990: Bekämpelsesmedel i grundvatten. Eslövs Kommun, Miljö och Hälsskydsforvaltnin-gen.

UBA, Federal Environmental Agency Austria, 1998: Pesticide im Grundwasser Österreichs. Database fra internettet, ansvarlig i Østrig - Wilhelm Vogel. File:///c|/1temp/Østrig.htm. 01/23/98. 09:38:32.

USGS, (2004) Sulfonylurea, Sulfonamide, Imidazolinone, and Other Pesticides http://co.water.usgs.gov/midconherb/html/sulfonylurea.html

USGS (1999) The Quality of Our Nation's Waters. Nutrients and Pesticides, Circular 1225.

USGS, 1998: Database, USGS - Pesticide in Ground Water. Større database med oplysninger om pesticider, hovedbestanddele og tekniske boringsoplysninger som f.eks. dybde etc. http://wa.water.usgs.gov/ccpt/pns_data/data/gwr_rdb

USGS, 1997: USGS Pesticide National Synthesis Project - Pesticides in Surface and Ground Water of the United States: Preliminary Results of the National Water Quality Assessment Pro-gram(NAWQA). http://water.wr.usgs.gov/pnsp/gwsw1.html

Wolter R., 1993: Pflanzenschutzmittel-funde im Wasser. Vor¬tra, gehalten beim BBSM-Seminar des WaBoLu am 12. Oktober in Berlin.

Wolter R., 1999: The German pesticide residue water monitoring programme compared to latest deve-lopments in other European countries and the US. 1. international conference on the Behavior of pesticides in soils, ground and surface water. 21-22 june 199, Maritim Rhein-Main Hotel Darm-stadt.

Zhang M., Geng S., Ustin S. L. & K. K. Tanji, 1997: Pesticide Occurence in groundwater in Tulare County California. Environmental Monitoring and Assessment, nr. 45, 101-127.






13 Oversigt over udarbejdede bilag

Bilag 1: Jupiter. Samlet udtræk af alle pesticidanalyser gennemført i Danmark frem til 2006

Bilag 2: Dybde og pesticidfund

Bilag 3 a: Intervallet 0 til 20 meter under terræn – pesticidfund

Bilag 3 b: Intervallet 20 til 40 meter under terræn

Bilag 3 c: Interval: alle indtag større end 40 meter under terræn

Bilag 4 a: Grundvandsovervågning. Opgørelse af pesticider og metabolitter fundet i hele overvågningsperioden

Bilag 4 b: Grundvandsovervågning. Opgørelse af pesticider og metabolitter fundet i 2005

Bilag 5 a: LOOP hele perioden

Bilag 5 b: LOOP 2005

Bilag 6 a: Vandværkernes boringskontrol

Bilag 6 b: Vandværkernes boringskontrol

Bilag 7 a: Andre boringer Hele perioden

Bilag 7 b: Andre boringer 2005

Bilag 8 a: Pesticider anvendt i Danmark med oplysninger om forbrug

Bilag 8 b: Pesticider anvendt i Danmark, hvor der ikke foreligger analyser i dansk grundvand

Bilag 9: Udvalgte kemiske og fysiske parametre

Bilag 10 a: Fund af pesticider i udenlandsk grundvand

Bilag 10 b: Pesticider i udenlandsk grundvand analyseret uden fund






Bilag 1. Jupiter. Samlet udtræk af alle pesticidanalyser gennemført i Danmark frem til 2006

Sorteret efter faldende hyppighed.

Bilag 1
Pesticid eller metabolit
Samlet database
analyser % fund Koncentration i µg/l Stof nr
antal Med
fund
>=0,1 µg/l >0,01 µg/l >=0,1 µg/l maks Gennem snit
2,6-Dichlorbenzamid 32033 8608 2682 26,9 8,4 260 0,251 2712
Atrazin 34851 1350 221 3,9 0,6 19,9 0,100 4515
Atrazin, desethyl- 26459 1267 212 4,8 0,8 5,5 0,087 3505
Atrazin, desisopropy 26207 1196 194 4,6 0,7 110 0,169 3506
Dichlorprop 35309 958 289 2,7 0,8 370 2,715 4510
Mechlorprop 35220 878 154 2,5 0,4 276 1,118 4512
Simazin 34818 709 84 2,0 0,2 210 0,371 4516
Bentazon 26596 682 145 2,6 0,5 9,8 0,133 9944
DEIA 6960 547 137 7,9 2,0 4 0,106 421
Hexazinon 26504 435 122 1,6 0,5 4,3 0,146 3597
4-CPP 6059 231 56 3,8 0,9 34 0,293 410
MCPA 34740 215 35 0,6 0,1 2,7 0,084 4511
4-Nitrophenol 6902 186 12 2,7 0,2 0,49 0,038 3011
AMPA 8333 184 55 2,2 0,7 13 0,275 4536
Atrazin, hydroxy- 21659 169 12 0,8 0,1 0,78 0,040 3507
Glyphosat 8411 157 30 1,9 0,4 8,7 0,212 3592
Dichlobenil 20577 154 14 0,7 0,1 2,8 0,096 2627
Diuron 17022 133 24 0,8 0,1 1800 14,678 2628
2,4-dichlorphenol 21205 113 44 0,5 0,2 3,1 0,260 2688
Terbuthylazin 25277 111 15 0,4 0,1 1,4 0,062 3655
4-clor,2-methylpheno 14519 104 67 0,7 0,5 1700 98,852 2686
Terbut.azin,desethyl 8884 104 19 1,2 0,2 2,1 0,108 422
Isoproturon 26033 96 9 0,4 0,0 1,07 0,069 9945
2,4-D 33048 80 6 0,2 0,0 2,8 0,080 9943
Trichloreddikesyre 5036 69 20 1,4 0,4 17 0,754 4517
Pendimethalin 25166 68 2 0,3 0,0 8,39 0,150 3625
Metribuzin 8695 63 12 0,7 0,1 3,7 0,167 3617
Dinoseb 34447 62 12 0,2 0,0 1,28 0,093 4514
Metribuz-desam-diket 1831 61 18 3,3 1,0 2,8 0,124 3683
DNOC 34436 57 5 0,2 0,0 0,294 0,042 4513
Metribuzin-diketo 2037 50 25 2,5 1,2 3,6 0,276 3685
2,6-DCPP 3806 49 22 1,3 0,6 60 2,624 3548
Ethylenthiurea 5712 47 11 0,8 0,2 2,67 0,222 3573
Metamitron 25168 40 1 0,2 0,0 0,21 0,027 3612
2,6-dichlorbenzosyre 2282 33 3 1,4 0,1 0,29 0,048 4014
Cyanazin 23915 32 4 0,1 0,0 99 3,183 3539
Simazin, hydroxy 6310 20 4 0,3 0,1 0,39 0,067 452
Dimethoat 23378 16 4 0,1 0,0 5,7 0,523 3563
Terbutylazin,hydroxy 2868 15 1 0,5 0,0 0,112 0,034 4010
2-CPP 477 14   2,9   0,096 0,035 411
Clopyralid 577 12 4 2,1 0,7 0,26 0,101 3537
2,4,5-trichlorphenol 505 11 4 2,2 0,8 0,55 0,129 4534
Maleinhydrazid 3310 11 3 0,3 0,1 0,25 0,062 3607
Lenacil 5782 11   0,2   0,084 0,035 3603
2C6MPP, 2-(2-chlor-6 290 9   3,1   0,06 0,029 413
N-Phenylacetamid 19 8 8 42,1 42,1 3600 642,875 440
Sulfotep 73 7 7 9,6 9,6 0,8 0,364 3651
2-(2,6-dich.ph)props 411 7 2 1,7 0,5 18 3,965 3125
Fenpropimorph 6677 7   0,1   0,085 0,039 3580
Dalapon 4572 6   0,1   0,024 0,018 3132
Propiconazol 6954 6   0,1   0,034 0,022 3643
Bromoxynil 6768 6   0,1   0,09 0,036 3515
Metribuzin-desamino 185 5 2 2,7 1,1 8,8 1,830 3684
Metsulfuron methyl 6334 5 1 0,1 0,0 0,11 0,043 3618
Linuron 8902 4 2 0,0 0,0 10 2,583 3605
Chloridazon 7123 4 1 0,1 0,0 0,13 0,059 3528
Ethofumesat 6175 4 1 0,1 0,0 78 19,516 3572
Pirimicarb 6783 4   0,1   0,023 0,011 3631
Malathion 224 3 2 1,3 0,9 0,42 0,242 3140
Bromophos-methyl 13 3 2 23,1 15,4 0,42 0,273 9950
Carbofuran, hydroxy 5423 3 1 0,1 0,0 0,15 0,080 451
Carbofuran 9178 3   0,0   0,04 0,027 4521
2CPA,2-Chlorphenoxy 298 3   1,0   0,03 0,022 412
2,3,6-TBA 49 3   6,1   0,023 0,019 463
Propyzamid 1935 2 1 0,1 0,1 0,113 0,064 3646
Urea, CH4N2O 17 2 1 11,8 5,9 0,23 0,130 9947
Chlorsulfuron 5100 2   0,0   0,033 0,022 3536
Aldicarb 145 2   1,4   0,02 0,020 4520
Ioxynil 6909 2   0,0   0,043 0,039 3600
2-6 MCPA 26 1 1 3,8 3,8 0,3 0,300 469
Pest.org.chlorforb. 4 1 1 25,0 25,0 1 1,000 4001
Herbicider 25 1 1 4,0 4,0 0,1 0,100 4501
Dieldrin 158 1 1 0,6 0,6 3,3 3,300 3134
Dicamba 1627 1   0,1   0,085 0,085 3560
Alachlor 1381 1   0,1   0,01 0,010 4523
Chlorpyrifos-methyl 43 1   2,3   0,03 0,030 3535
Triadimenol 1233 1   0,1   0,01 0,010 3668
2,3,6-TCBA 377 1   0,3   0,05 0,050 4020
Dinoterb 417 1   0,2   0,02 0,020 4021
Diazinon 493 1   0,2   0,02 0,020 3559
Trifluralin 563 1   0,2   0,022 0,022 3673
2,4,5-T 1115             3126
2,4-DB 370             3547
2,6-D 405             4013
2-M-4,6-DCPA 411             4018
2-M-4,6-DCPP 419             4019
2-M-6-CPA 412             4017
2-Nitrophenol 20             3009
3-Chlorphenol 2             3093
Aldrin 135             3503
Azinphos-ethyl 96             3508
Azinphos-methyl 106             3509
Benazolin 43             458
Benazolin-ethyl 544             3510
Bromacil 127             3130
Bromophos 77             3512
Bromophos-ethyl 59             3513
Bromopropylat 19             3514
Bupirimat 19             3516
Captafol 19             3517
Carbaryl 19             3519
Carbendazim 19             3520
Carbofenotion 40             3522
Chinomethionat 19             3525
Chlordan 40             3131
Chlorfenvinphos 81             3527
Chlormefos 19             3529
Chlorothalonil 19             3532
Chlorpropham 19             3533
Chlorpyrifos 440             4016
Cyanofenphos 19             3540
Cycloat 40             3542
Cyfluthrin 19             3543
Cypermethrin 46             3545
DDD, o,p'- 40             3549
DDD, p,p'- 59             3550
DDE (sum o,p'+p,p') 50             3143
DDE, o,p'- 90             3551
DDE, p,p'- 59             3552
DDT (sum o,p'+p,p') 53             3145
DDT, o,p'- 109             3553
DDT, p,p'- 59             3554
Deltamethrin 19             3555
Desmedipham 32             3556
Desmetryn 19             3557
Dibenzofuran 5             3133
Dichlorfluanid 19             3561
dichlorvos 106             429
Dicofol 22             4572
Diflufenican 5             313
Dimetachlor 19             3562
Endosulfan 54             3565
Endosulfan, alpha 111             3566
Endosulfan, beta 111             3567
Endosulfansulfat 22             314
Endrin 116             3135
Esfenvalerat 199             3569
Ethion 19             3571
Fenamirol 22             4573
Fenchlorphos 19             3576
Fenitrothion 135             3578
Fenpropathrin 22             4562
Fenson 19             3581
Fenvalerat 81             3583
Flamprop 448             4015
Flamprop-M-isopropyl 150             3584
Fluazifop 506             3585
Fluazifop-butyl 532             3586
fluazifop-p-butyl 114             444
Flucythrinat 19             3587
Fluroxypyr 24             3588
Fonofos 40             3590
Formothion 19             3591
Gamma Lindan (HCH) 152             3139
HCH-alfa 59             3593
HCH-beta 40             3594
HCH-delta 40             3595
Heptachlor 40             3136
Heptachlorepoxid 40             3137
Heptenophos 91             3596
Hexachlorbenzen 93             3138
Imazalil 38             3599
Iprodion 19             3601
isodrin 76             454
Isofenphos 19             3602
Isoxaben 42             9414
MCPB 497             3608
Mecarban 19             3609
mercaptodimethur 22             459
Metalaxyl 19             3611
Metamitron-desamino 32             3682
Metazachlor 1481             3613
Methabenzthiazuron 1585             3614
Methidathion 19             3615
Methomyl 197             4012
Methoxychlor 19             3141
Methylcyklohexanon 3             2632
Metolachlor 40             3616
metoxuron 132             462
Mevinphos 75             3619
Mirex 40             3620
N-cyklohexylcyklohexanamin 3             2633
Omethoat 297             4537
Parathion 522             3622
Parathion-methyl 136             3623
Permethrin 41             3626
Phenmedipham 536             3627
Phosalon 19             3628
Phosmet 19             3629
Phosphamidon 19             3630
Pirimicarb-desmethyl 32             3681
Pirimiphos-methyl 19             3632
Prochloraz 835             3633
Procymidon 19             3634
Promecarb 19             3636
Prometon 9             9952
Prometryn 48             3637
Propachlor 154             3638
Propazin 699             3641
Propham 19             3642
Propoxur 103             3645
Prosulfocarb 5             315
Prothiofos 19             3647
Pyrazophos 19             3648
Quinalphos 19             3649
Sebutylazin 106             3650
Terbacil 59             3146
Terbutryn 19             3657
Tetrachlorvinfos 15             3658
Tetradifon 19             3659
Tetramethylcyklohexadion 3             2634
Tetrasul 7             3660
Thiabendazol 19             3661
Thifensulfuron methy 85             3662
thiram 3             492
Tolclofos-methyl 19             3664
Tolylfluanid 19             3665
Triadimefon 28             3667
Tri-allat 81             3666
Triasulfuron 29             3669
Triazine amin methyl 1225             4557
Triazine amine 1225             4556
Triazophos 19             3671
Trichlorphenoler 1             4533
Vinclozolin 19             3675






Bilag 2. Dybde og pesticidfund

Gennemsnitlig dybde til top indtag i indtag med fund af pesticider eller nedbrydningsprodukter og gennemsnitlig dybde til top indtag i boringer uden fund af pesticider. De gennemsnitlige koncentrationer for alle analyser med fund er også medtaget.

Bilag 2
Gennemsnitlig dybde for indtag med fund
og indtag uden fund
antal analyser uden fund antal analyser med fund gennemsnit dybde analyser med fund gennemsnit dybde analyser uden fund gennemsnit konc analyser med fund
2,6-Dichlorbenzamid 5430 2000 27,9 32,2 0,501
Atrazin 11415 403 20,5 29,6 0,056
Dichlorprop 11496 338 23,7 29,6 4,028
Atrazin, desethyl- 5622 322 17,9 31,2 0,075
Mechlorprop 11513 277 24,3 29,5 0,107
Atrazin, desisopropy 5586 224 16,1 31,2 0,068
Bentazon 5821 219 21,7 30,7 0,122
Simazin 11593 161 17,8 29,5 0,043
Hexazinon 5698 88 24,1 30,8 0,248
MCPA 11605 88 20,1 29,4 0,099
DEIA 850 64 10,3 23,3 0,145
4-CPP 988 50 29,4 38,9 0,028
Atrazin, hydroxy- 4039 46 16,7 30,6 0,052
Dichlobenil 5220 43 30,4 31,8 0,061
2,4 dichlorphenol 7038 40 18,1 28,7 0,084
Isoproturon 5826 39 24,7 30,1 0,104
4-Nitrophenol 809 35 17,8 21,7 0,021
2,4-D 10320 32 29,2 29,9 0,043
Dinoseb 11608 28 24,4 29,3 0,046
DNOC 11625 24 20,4 29,3 0,055
AMPA 1179 23 5,8 23,1 0,119
Pendimethalin 5128 23 30,7 31,4 0,404
Diuron 3274 23 31,4 27,4 0,081
Glyphosat 1188 21 6,6 23,2 0,343
Metamitron 5148 21 7,4 30,8 0,012
4-chlor, 2-methylphenol 5564 20 27,2 30,0 0,219
Terbuthylazin 5696 20 28,4 30,6 0,030
Metribuzin 2201 19 17,6 27,0 0,043
Cyanazin 5753 11 46,3 30,5 0,035
Terbut.azin,desethyl 1203 8 7,0 23,7 0,128
N-Phenylacetamid 11 8 11,4 12,2 642,875
Dimethoat 5288 6 32,2 31,0 0,043
2,6-dichlorbenzosyre 376 5 25,3 29,8 0,032
Trichloreddikesyre 291 4 18,7 18,6 0,068
Ethylenthiurea 1272 4 18,6 21,9 0,034
Lenacil 1355 4 22,4 24,1 0,020
Dinoterb 384 3 10,2 29,2 0,007
Pirimicarb 2208 3 6,9 27,1 0,007
Chloridazon 2286 3 20,7 27,6 0,072
Bromoxynil 2199 3 24,8 26,8 0,027
Dalapon 803 2 23,0 22,7 0,020
Carbofuran 4034 2 3,6 28,2 0,020
2-CPP 258 2 25,0 32,1 0,011
Clopyralid 426 2 8,0 29,8 0,115
Metsulfuron methyl 1092 2 27,8 23,9 0,025
Ioxynil 2288 2 50,0 26,7 0,039
Ethofumesat 1750 2 5,0 25,5 39,012
Fenpropimorph 2088 2 26,5 27,3 0,025
Linuron 2478 1 27,0 29,9 0,241
Propyzamid 1180 1 5,0 31,9 0,113
2,6-DCPP 1020 1 12,5 33,3 0,014
Herbicider 24 1 24,0 27,5 0,100
Maleinhydrazid 183 1 22,9 22,9 0,100
Chlorpyrifos-methyl 41 1 25,5 24,3 0,030
Triadimenol 987 1 34,6 30,5 0,010
Simazin, hydroxy 906 1 82,0 23,6 0,013
Diazinon 460 1 16,0 28,2 0,020
Propiconazol 2308     27,1  
Carbofuran, hydroxy 1271     23,7  
Metazachlor 1130     31,1  
Chlorsulfuron 1097     24,2  
Alachlor 1078     30,2  
Dicamba 1045     31,9  
Methabenzthiazuron 978     32,0  
Prochloraz 591     31,8  
2,4,5-T 591     31,2  
Propazin 536     36,8  
Benazolin-ethyl 477     30,1  
MCPB 451     29,4  
Fluazifop 439     29,1  
Chlorpyrifos 428     28,2  
Fluazifop-butyl 421     34,6  
Flamprop 387     28,7  
2-M-6-CPA 370     29,9  
2-M-4,6-DCPA 370     29,9  
2,6-D 370     29,9  
2-M-4,6-DCPP 370     29,9  
2,3,6-TCBA 366     29,3  
Phenmedipham 364     38,3  
2,4-DB 342     29,7  
Parathion 325     25,3  
Omethoat 234     31,1  
Methomyl 191     43,8  
Terbutylazin,hydroxy 167     25,7  
2CPA,2-Chlorphenoxy 135     32,4  
Trifluralin 119     40,4  
Sebutylazin 106     25,0  
2C6MPP, 2-(2-chlor-6 103     34,2  
Aldicarb 97     24,0  
Esfenvalerat 96     21,5  
Heptenophos 90     5,8  
Malathion 89     30,9  
Dieldrin 84     27,0  
Aldrin 84     27,0  
Fenitrothion 84     27,0  
Parathion-methyl 84     27,0  
Bromophos 76     22,3  
Gamma Lindan (HCH) 74     33,4  
Propoxur 74     24,1  
Bromacil 67     22,7  
Endrin 66     29,1  
2,4,5-trichlorphenol 58     34,4  
DDE, p,p'- 58     20,6  
DDT, o,p'- 58     20,6  
DDD, p,p'- 58     20,6  
DDT, p,p'- 58     20,6  
Hexachlorbenzen 58     20,6  
Chlorfenvinphos 58     20,6  
Terbacil 58     20,6  
Bromophos-ethyl 58     20,6  
HCH-alfa 58     20,6  
Endosulfan, beta 58     20,6  
Endosulfan, alpha 58     20,6  
Fenvalerat 58     20,6  
Flamprop-M-isopropyl 46     34,0  
Azinphos-methyl 45     32,9  
Propachlor 45     32,9  
Azinphos-ethyl 44     32,4  
Prometryn 44     20,2  
Cypermethrin 44     19,1  
DDD, o,p'- 40     21,1  
DDE, o,p'- 40     21,1  
Cycloat 40     21,1  
Heptachlor 40     21,1  
Chlordan 40     21,1  
Carbofenotion 40     21,1  
HCH-delta 40     21,1  
HCH-beta 40     21,1  
Fonofos 40     21,1  
Mirex 40     21,1  
Metolachlor 40     21,1  
Heptachlorepoxid 40     21,1  
2-(2,6-dich.ph)props 37     46,6  
Isoxaben 35     18,7  
Thifensulfuron methy 28     12,3  
Triasulfuron 28     12,3  
Triadimefon 27     34,2  
metoxuron 26     41,4  
Endosulfan 26     41,4  
isodrin 26     41,4  
Benazolin 25     23,2  
Imazalil 19     20,4  
Chlorpropham 18     19,4  
Chlorothalonil 18     19,4  
Chlormefos 18     19,4  
Dimetachlor 18     19,4  
Dichlorfluanid 18     19,4  
Desmetryn 18     19,4  
Deltamethrin 18     19,4  
Cyanofenphos 18     19,4  
Cyfluthrin 18     19,4  
Bromopropylat 18     19,4  
Chinomethionat 18     19,4  
Carbendazim 18     19,4  
Carbaryl 18     19,4  
Captafol 18     19,4  
Bupirimat 18     19,4  
Formothion 18     19,4  
Methoxychlor 18     19,4  
Sulfotep 18     19,4  
Flucythrinat 18     19,4  
Tolylfluanid 18     19,4  
Tolclofos-methyl 18     19,4  
Thiabendazol 18     19,4  
Tetradifon 18     19,4  
Terbutryn 18     19,4  
Quinalphos 18     19,4  
Pyrazophos 18     19,4  
Prothiofos 18     19,4  
Propham 18     19,4  
Promecarb 18     19,4  
Vinclozolin 18     19,4  
Triazophos 18     19,4  
Iprodion 18     19,4  
Mecarban 18     19,4  
Fenson 18     19,4  
Fenchlorphos 18     19,4  
Ethion 18     19,4  
Procymidon 18     19,4  
Pirimiphos-methyl 18     19,4  
Phosphamidon 18     19,4  
Phosmet 18     19,4  
Phosalon 18     19,4  
Isofenphos 18     19,4  
Methidathion 18     19,4  
Metalaxyl 18     19,4  
Permethrin 18     19,4  
Tetrachlorvinfos 15     27,2  
Tri-allat 9     63,7  
Tetrasul 7     75,4  
fluazifop-p-butyl 6     46,1  
2,3,6-TBA 4     78,5  
DDT (sum o,p'+p,p') 3     72,3  
Mevinphos 3     39,5  
2-Nitrophenol 1     50,0  
Trichlorphenoler 1     46,0  






Bilag 3 a. Intervallet 0 til 20 meter under terræn – pesticidfund

pesticider og nedbrydningsprodukter fundet i forskellige dybdeintervaller

Dybden er defineret som afstanden fra terræn til toppen af indtaget hvorfra der indvindes grundvand eller hvor vandprøven er udtaget. Maks – maksimum koncentration,

Bilag 3 a
0 til 20 meter
til top indtag.
Pesticid eller
nedbrydningsprodukt
analyser % med fund Konc i µg/l dybde Stof nr
Antal med
fund
≥0.1
µg/l
≥0.01 ≥0,1 Gen-
nem-
snit
Maks dybde
alle
dybde
fund
dybde
ogr
2,6-Dichlorbenzamid 2765 835 363 30,2 13,1 0,848 260 11,9 13,2 13,8 2712
Atrazin 4967 259 33 5,2 0,7 0,059 1,52 11,3 10,0 11,2 4515
Atrazin, desethyl- 2386 219 52 9,2 2,2 0,096 1,18 11,2 9,3 10,4 3505
Dichlorprop 4932 176 83 3,6 1,7 7,374 370 11,3 13,3 13,8 4510
Atrazin, desisopropy 2319 175 34 7,5 1,5 0,074 0,84 11,2 9,7 7,7 3506
Bentazon 2412 126 16 5,2 0,7 0,091 2,8 11,0 8,6 10,2 9944
Mechlorprop 4920 122 34 2,5 0,7 0,126 1,68 11,3 12,1 12,8 4512
Simazin 4930 114 12 2,3 0,2 0,048 0,51 11,3 10,3 12,7 4516
MCPA 4903 61 17 1,2 0,3 0,127 1,6 11,3 11,4 13,9 4511
DEIA 507 56 18 11,0 3,6 0,160 1,7 10,5 8,2 8,6 421
Hexazinon 2288 52 22 2,3 1,0 0,257 1,8 11,5 12,2 12,1 3597
Atrazin, hydroxy- 1640 31 2 1,9 0,1 0,056 0,78 11,4 10,4 9,1 3507
2,4 dichlorphenol 2979 28 7 0,9 0,2 0,085 0,448 12,2 14,4 14,2 2688
Isoproturon 2390 26 2 1,1 0,1 0,075 1,07 10,9 7,1 2,1 9945
4-Nitrophenol 474 23   4,9   0,020 0,063 10,2 9,6   3011
AMPA 642 21 12 3,3 1,9 0,128 0,7 10,1 4,2 4,2 4536
Metamitron 2043 19   0,9   0,010 0,037 11,2 3,8   3612
Glyphosat 645 18 10 2,8 1,6 0,397 2,6 10,1 3,8 3,6 3592
Dichlobenil 1983 17 1 0,9 0,1 0,095 1,1 11,8 12,2 10,0 2627
2,4-D 4180 16 2 0,4 0,0 0,046 0,23 11,1 9,2 11,3 9943
Dinoseb 4891 16 1 0,3 0,0 0,034 0,12 11,3 10,8 1,0 4514
Metribuzin 1035 16   1,5   0,045 0,07 11,1 13,6   3617
DNOC 4890 10 2 0,2 0,0 0,058 0,233 11,3 5,7 6,3 4513
Terbuthylazin 2272 10 1 0,4 0,0 0,041 0,13 11,3 13,0 5,0 3655
Pendimethalin 1969 9 1 0,5 0,1 0,951 8,39 11,8 13,3 19,5 3625
Diuron 1488 9   0,6   0,021 0,042 11,1 12,6   2628
N-Phenylacetamid 18 8 8 44,4 44,4 642,875 3600 10,9 11,4 11,4 440
Terbut.azin,desethyl 644 8 2 1,2 0,3 0,128 0,62 10,5 7,0 5,0 422
4-CPP 282 7 1 2,5 0,4 0,056 0,109 12,1 13,5 18,0 410
4-chlor, 2-methylphenol 2194 5 3 0,2 0,1 0,486 1,879 12,5 12,1 11,6 2686
Pesticider, sum 41 5 2 12,2 4,9 264,151 660,4 11,8 4,1 13,5 2726
Dimethoat 2071 3   0,1   0,025 0,04 11,3 9,8   3563
Ethylenthiurea 714 3   0,4   0,042 0,06 10,3 11,7   3573
Pirimicarb 1019 3   0,3   0,007 0,01 11,0 6,9   3631
Clopyralid 165 2 2 1,2 1,2 0,115 0,12 11,2 8,0 8,0 3537
Ethofumesat 860 2 1 0,2 0,1 39,012 78 11,0 5,0 5,0 3572
Trichloreddikesyre 179 2 1 1,1 0,6 0,105 0,17 7,8 11,1 2,7 4517
Chloridazon 1043 2   0,2   0,043 0,044 10,8 16,1   3528
Cyanazin 2308 2   0,1   0,022 0,024 11,1 3,6   3539
2,6-dichlorbenzosyre 145 2   1,4   0,055 0,09 10,9 18,5   4014
Carbofuran 1751 2   0,1   0,020 0,03 10,8 3,6   4521
Propyzamid 439 1 1 0,2 0,2 0,113 0,113 11,6 5,0 5,0 3646
2-CPP 92 1   1,1   0,012 0,012 11,2 10,0   411
Dalapon 430 1   0,2   0,020 0,02 10,4 19,5   3132
Bromoxynil 1025 1   0,1   0,050 0,05 11,1 2,3   3515
2,6-DCPP 371 1   0,3   0,014 0,014 10,6 12,5   3548
Diazinon 186 1   0,5   0,020 0,02 11,6 16,0   3559
Lenacil 708 1   0,1   0,030 0,03 10,9 9,5   3603
2-(2,6-dich.ph)props 8             14,9     3125
2,3,6-TCBA 141             10,8     4020
2,4,5-T 210             10,9     3126
2,4,5-trichlorphenol 22             12,5     4534
2,4-DB 143             8,8     3547
2,6-D 141             10,8     4013
2C6MPP, 2-(2-chlor-6 33             12,8     413
2CPA,2-Chlorphenoxy 45             12,3     412
2-M-4,6-DCPA 141             10,8     4018
2-M-4,6-DCPP 141             10,8     4019
2-M-6-CPA 141             10,8     4017
Alachlor 450             9,4     4523
Aldicarb 46             8,4     4520
Aldrin 33             14,2     3503
Azinphos-ethyl 15             14,4     3508
Azinphos-methyl 15             14,4     3509
Benazolin 16             6,0     458
Benazolin-ethyl 180             11,5     3510
Bromacil 30             13,3     3130
Bromophos 35             14,9     3512
Bromophos-ethyl 28             14,3     3513
Bromopropylat 10             14,5     3514
Bupirimat 10             14,5     3516
Captafol 10             14,5     3517
Carbaryl 10             14,5     3519
Carbendazim 10             14,5     3520
Carbofenotion 18             14,1     3522
Carbofuran, hydroxy 669             10,4     451
Chinomethionat 10             14,5     3525
Chlordan 18             14,1     3131
Chlorfenvinphos 28             14,3     3527
Chlormefos 10             14,5     3529
Chlorothalonil 10             14,5     3532
Chlorpropham 10             14,5     3533
Chlorpyrifos 174             11,3     4016
Chlorpyrifos-methyl 17             15,6     3535
Chlorsulfuron 576             10,4     3536
Cyanofenphos 10             14,5     3540
Cycloat 18             14,1     3542
Cyfluthrin 10             14,5     3543
Cypermethrin 21             12,6     3545
DDD, o,p'- 18             14,1     3549
DDD, p,p'- 28             14,3     3550
DDE, o,p'- 18             14,1     3551
DDE, p,p'- 28             14,3     3552
DDT, o,p'- 28             14,3     3553
DDT, p,p'- 28             14,3     3554
Deltamethrin 10             14,5     3555
Desmetryn 10             14,5     3557
Dicamba 386             11,1     3560
Dichlorfluanid 10             14,5     3561
Dieldrin 33             14,2     3134
Dimetachlor 10             14,5     3562
Dinoterb 159             9,8     4021
Endosulfan 5             14,1     3565
Endosulfan, alpha 28             14,3     3566
Endosulfan, beta 28             14,3     3567
Endrin 23             14,1     3135
Esfenvalerat 43             14,5     3569
Ethion 10             14,5     3571
Fenchlorphos 10             14,5     3576
Fenitrothion 33             14,2     3578
Fenpropimorph 963             11,1     3580
Fenson 10             14,5     3581
Fenvalerat 28             14,3     3583
Flamprop 158             10,0     4015
Flamprop-M-isopropyl 12             15,5     3584
Fluazifop 176             10,3     3585
Fluazifop-butyl 138             12,6     3586
fluazifop-p-butyl 1             20,0     444
Flucythrinat 10             14,5     3587
Fonofos 18             14,1     3590
Formothion 10             14,5     3591
Gamma Lindan (HCH) 23             14,1     3139
HCH-alfa 28             14,3     3593
HCH-beta 18             14,1     3594
HCH-delta 18             14,1     3595
Heptachlor 18             14,1     3136
Heptachlorepoxid 18             14,1     3137
Heptenophos 82             3,9     3596
Herbicider 11             14,2     4501
Hexachlorbenzen 28             14,3     3138
Imazalil 10             14,5     3599
Ioxynil 1064             10,9     3600
Iprodion 10             14,5     3601
isodrin 5             14,1     454
Isofenphos 10             14,5     3602
Isoxaben 26             3,9     9414
Linuron 993             11,1     3605
Malathion 33             14,2     3140
Maleinhydrazid 104             13,1     3607
MCPB 171             11,5     3608
Mecarban 10             14,5     3609
Metalaxyl 10             14,5     3611
Metazachlor 438             10,7     3613
Methabenzthiazuron 360             10,5     3614
Methidathion 10             14,5     3615
Methomyl 40             15,1     4012
Methoxychlor 10             14,5     3141
Metolachlor 18             14,1     3616
metoxuron 5             14,1     462
Metsulfuron methyl 577             10,4     3618
Mirex 18             14,1     3620
Omethoat 89             9,7     4537
Parathion 162             12,0     3622
Parathion-methyl 33             14,2     3623
Permethrin 10             14,5     3626
Phenmedipham 92             12,6     3627
Phosalon 10             14,5     3628
Phosmet 10             14,5     3629
Phosphamidon 10             14,5     3630
Pirimiphos-methyl 10             14,5     3632
Prochloraz 217             10,3     3633
Procymidon 10             14,5     3634
Promecarb 10             14,5     3636
Prometryn 22             13,5     3637
Propachlor 15             14,4     3638
Propazin 164             13,0     3641
Propham 10             14,5     3642
Propiconazol 1066             11,1     3643
Propoxur 38             7,4     3645
Prothiofos 10             14,5     3647
Pyrazophos 10             14,5     3648
Quinalphos 10             14,5     3649
Sebutylazin 44             13,9     3650
Simazin, hydroxy 476             9,9     452
Sulfotep 10             14,5     3651
Terbacil 28             14,3     3146
Terbutryn 10             14,5     3657
Terbutylazin,hydroxy 80             7,4     4010
Tetrachlorvinfos 2             14,2     3658
Tetradifon 10             14,5     3659
Thiabendazol 10             14,5     3661
Thifensulfuron methy 23             4,6     3662
Tolclofos-methyl 10             14,5     3664
Tolylfluanid 10             14,5     3665
Triadimefon 11             14,4     3667
Triadimenol 383             11,7     3668
Tri-allat 1             13,0     3666
Triasulfuron 23             4,6     3669
Triazophos 10             14,5     3671
Trifluralin 29             6,6     3673
Vinclozolin 10             14,5     3675






Bilag 3 b. Intervallet 20 til 40 meter under terræn

Maks – maksimum koncentration i µg/l

Bilag 3 b
20 til 40 meter
til top indtag
analyser % med fund Konc. i µg/l Dybde i meter Stof nr
Antal med
fund
≥0.1
µg/L
%
fund
%
≥0,1
Gen-
nem-
snit
Maks dybde
alle
dybde
fund
dybde
ogr
2,6-Dichlorbenzamid 2684 764 282 28,5 10,5 0,279 17,9 29,2 29,2 28,6 2712
Mechlorprop 3973 114 10 2,9 0,3 0,113 2,2 29,0 24,8 30,1 4512
Dichlorprop 3979 111 13 2,8 0,3 0,555 48 29,0 24,7 23,6 4510
Atrazin 3982 101 16 2,5 0,4 0,059 0,51 29,1 29,3 29,0 4515
Atrazin, desethyl- 1965 80 6 4,1 0,3 0,034 0,24 29,2 28,7 27,3 3505
Bentazon 2019 60 17 3,0 0,8 0,165 2,65 29,1 28,2 29,6 9944
Simazin 3960 35 3 0,9 0,1 0,037 0,27 29,1 26,9 25,2 4516
Atrazin, desisopropy 1926 33 4 1,7 0,2 0,062 0,53 29,2 28,6 27,9 3506
4-CPP 307 32   10,4   0,023 0,039 29,4 23,1   410
Hexazinon 1944 23 7 1,2 0,4 0,264 3 29,2 27,9 27,4 3597
MCPA 3921 16 2 0,4 0,1 0,042 0,141 29,1 31,2 32,0 4511
Dichlobenil 1789 16 2 0,9 0,1 0,052 0,3 29,4 31,0 28,3 2627
2,4 dichlorphenol 2539 12 3 0,5 0,1 0,082 0,34 29,0 26,8 28,2 2688
4-chlor, 2-methylphenol 2036 12 3 0,6 0,1 0,079 0,28 29,0 28,0 26,2 2686
Atrazin, hydroxy- 1376 10 2 0,7 0,1 0,060 0,22 29,2 27,2 33,0 3507
4-Nitrophenol 256 10   3,9   0,026 0,043 28,6 28,8   3011
Diuron 1117 9 4 0,8 0,4 0,160 0,475 28,8 30,5 29,5 2628
DEIA 287 8 1 2,8 0,3 0,046 0,17 28,6 24,8 23,5 421
Pendimethalin 1761 8   0,5   0,022 0,038 29,2 26,2   3625
DNOC 3909 7 1 0,2 0,0 0,057 0,111 29,1 27,1 27,5 4513
2,4-D 3522 6   0,2   0,027 0,06 29,1 27,8   9943
Pesticider, sum 26 4 3 15,4 11,5 165,375 660,5 29,3 27,2 27,0 2726
Dinoseb 3903 4 1 0,1 0,0 0,067 0,175 29,1 32,7 31,6 4514
Cyanazin 1908 4   0,2   0,024 0,046 29,2 29,5   3539
Terbuthylazin 1903 4   0,2   0,023 0,03 29,2 24,0   3655
Lenacil 430 3   0,7   0,017 0,017 28,9 26,7   3603
Glyphosat 388 3   0,8   0,022 0,043 28,9 23,1   3592
2,6-dichlorbenzosyre 128 3   2,3   0,017 0,02 28,8 29,8   4014
Isoproturon 1929 2 1 0,1 0,1 0,204 0,388 29,2 22,5 24,0 9945
Metribuzin 703 2   0,3   0,030 0,05 29,2 28,6   3617
Bromoxynil 699 2   0,3   0,015 0,017 28,8 36,0   3515
Fenpropimorph 662 2   0,3   0,025 0,03 29,1 26,5   3580
AMPA 386 2   0,5   0,017 0,018 28,9 22,7   4536
Metsulfuron methyl 328 2   0,6   0,025 0,03 29,2 27,8   3618
Trichloreddikesyre 83 2   2,4   0,030 0,05 29,3 26,3   4517
Linuron 857 1 1 0,1 0,1 0,241 0,241 28,9 27,0 27,0 3605
Chloridazon 711 1 1 0,1 0,1 0,130 0,13 29,1 30,0 30,0 3528
Maleinhydrazid 62 1 1 1,6 1,6 0,100 0,1 30,3 22,9 22,9 3607
Herbicider 10 1 1 10,0   0,100 0,1 31,2 24,0 24,0 4501
Metamitron 1738 1   0,1   0,052 0,052 29,2 24,0   3612
Ethylenthiurea 400 1   0,3   0,012 0,012 29,0 39,0   3573
Triadimenol 323 1   0,3   0,010 0,01 28,9 34,6   3668
Dalapon 268 1   0,4   0,020 0,02 29,0 26,5   3132
Dinoterb 116 1   0,9   0,020 0,02 28,8 24,5   4021
2-CPP 86 1   1,2   0,010 0,01 29,4 40,0   411
Chlorpyrifos-methyl 23 1   4,3   0,030 0,03 28,3 25,5   3535
2-(2,6-dich.ph)props 11             29,9     3125
2,3,6-TBA 1             24,0     463
2,3,6-TCBA 120             28,6     4020
2,4,5-T 200             28,8     3126
2,4,5-trichlorphenol 16             30,3     4534
2,4-DB 94             28,9     3547
2,6-D 121             28,6     4013
2,6-DCPP 286             30,2     3548
2C6MPP, 2-(2-chlor-6 37             30,6     413
2CPA,2-Chlorphenoxy 50             30,8     412
2-M-4,6-DCPA 121             28,6     4018
2-M-4,6-DCPP 121             28,6     4019
2-M-6-CPA 121             28,6     4017
Alachlor 304             29,6     4523
Aldicarb 41             26,8     4520
Aldrin 38             26,9     3503
Azinphos-ethyl 16             27,1     3508
Azinphos-methyl 16             27,1     3509
Benazolin 6             32,3     458
Benazolin-ethyl 161             29,1     3510
Bromacil 33             27,0     3130
Bromophos 37             26,8     3512
Bromophos-ethyl 30             26,5     3513
Bromopropylat 8             25,5     3514
Bupirimat 8             25,5     3516
Captafol 8             25,5     3517
Carbaryl 8             25,5     3519
Carbendazim 8             25,5     3520
Carbofenotion 22             26,8     3522
Carbofuran 1354             28,8     4521
Carbofuran, hydroxy 389             29,0     451
Chinomethionat 8             25,5     3525
Chlordan 22             26,8     3131
Chlorfenvinphos 30             26,5     3527
Chlormefos 8             25,5     3529
Chlorothalonil 8             25,5     3532
Chlorpropham 8             25,5     3533
Chlorpyrifos 146             28,7     4016
Chlorsulfuron 328             29,2     3536
Clopyralid 146             29,0     3537
Cyanofenphos 8             25,5     3540
Cycloat 22             26,8     3542
Cyfluthrin 8             25,5     3543
Cypermethrin 23             25,1     3545
DDD, o,p'- 22             26,8     3549
DDD, p,p'- 30             26,5     3550
DDE, o,p'- 22             26,8     3551
DDE, p,p'- 30             26,5     3552
DDT, o,p'- 30             26,5     3553
DDT, p,p'- 30             26,5     3554
Deltamethrin 8             25,5     3555
Desmetryn 8             25,5     3557
Diazinon 164             28,9     3559
Dicamba 321             28,6     3560
Dichlorfluanid 8             25,5     3561
Dieldrin 38             26,9     3134
Dimetachlor 8             25,5     3562
Dimethoat 1768             29,3     3563
Endosulfan 8             28,6     3565
Endosulfan, alpha 30             26,5     3566
Endosulfan, beta 30             26,5     3567
Endrin 30             27,3     3135
Esfenvalerat 53             27,1     3569
Ethion 8             25,5     3571
Ethofumesat 561             29,2     3572
Fenchlorphos 8             25,5     3576
Fenitrothion 38             26,9     3578
Fenson 8             25,5     3581
Fenvalerat 30             26,5     3583
Flamprop 121             28,6     4015
Flamprop-M-isopropyl 22             30,6     3584
Fluazifop 142             28,8     3585
Fluazifop-butyl 139             28,8     3586
fluazifop-p-butyl 2             36,6     444
Flucythrinat 8             25,5     3587
Fonofos 22             26,8     3590
Formothion 8             25,5     3591
Gamma Lindan (HCH) 33             27,0     3139
HCH-alfa 30             26,5     3593
HCH-beta 22             26,8     3594
HCH-delta 22             26,8     3595
Heptachlor 22             26,8     3136
Heptachlorepoxid 22             26,8     3137
Heptenophos 8             25,5     3596
Hexachlorbenzen 30             26,5     3138
Imazalil 9             27,0     3599
Ioxynil 733             28,7     3600
Iprodion 8             25,5     3601
isodrin 8             28,6     454
Isofenphos 8             25,5     3602
Isoxaben 4             23,0     9414
Malathion 38             26,9     3140
MCPB 163             28,6     3608
Mecarban 8             25,5     3609
Metalaxyl 8             25,5     3611
Metazachlor 354             29,3     3613
Methabenzthiazuron 294             29,1     3614
Methidathion 8             25,5     3615
Methomyl 52             30,7     4012
Methoxychlor 8             25,5     3141
Metolachlor 22             26,8     3616
metoxuron 8             28,6     462
Mevinphos 2             26,8     3619
Mirex 22             26,8     3620
N-Phenylacetamid 1             29,0     440
Omethoat 67             29,7     4537
Parathion 112             28,7     3622
Parathion-methyl 38             26,9     3623
Permethrin 8             25,5     3626
Phenmedipham 126             27,7     3627
Phosalon 8             25,5     3628
Phosmet 8             25,5     3629
Phosphamidon 8             25,5     3630
Pirimicarb 697             28,9     3631
Pirimiphos-methyl 8             25,5     3632
Prochloraz 182             29,1     3633
Procymidon 8             25,5     3634
Promecarb 8             25,5     3636
Prometryn 22             26,8     3637
Propachlor 16             27,1     3638
Propazin 166             29,5     3641
Propham 8             25,5     3642
Propiconazol 732             29,0     3643
Propoxur 27             26,3     3645
Propyzamid 368             28,9     3646
Prothiofos 8             25,5     3647
Pyrazophos 8             25,5     3648
Quinalphos 8             25,5     3649
Sebutylazin 50             27,0     3650
Simazin, hydroxy 274             28,8     452
Sulfotep 8             25,5     3651
Terbacil 30             26,5     3146
Terbut.azin,desethyl 373             29,1     422
Terbutryn 8             25,5     3657
Terbutylazin,hydroxy 44             27,7     4010
Tetrachlorvinfos 13             29,2     3658
Tetradifon 8             25,5     3659
Tetrasul 1             21,0     3660
Thiabendazol 8             25,5     3661
Thifensulfuron methy 1             27,5     3662
Tolclofos-methyl 8             25,5     3664
Tolylfluanid 8             25,5     3665
Triadimefon 12             27,9     3667
Tri-allat 4             32,6     3666
Triasulfuron 1             27,5     3669
Triazophos 8             25,5     3671
Trifluralin 23             28,8     3673
Vinclozolin 8             25,5     3675






Bilag 3 c. Interval: alle indtag større end 40 meter under terræn

Maks – maksimum koncentration i µg/l.

Bilag 3 c
>40 meter
til top indtag
analyser % med fund Konc i µg/l Dybde i meter Stof nr
Antal med
fund
≥0.1 %
fund
%
≥0,1
Gen-
nem-
snit
Maks dybde
alle
dybde
fund
dybde
ogr
2,6-Dichlorbenzamid 1979 396 99 20,0 5,0 0,206 40 60,1 56,2 58,5 2712
Bentazon 1607 32 12 2,0 0,7 0,168 1,39 61,1 60,0 59,8 9944
Mechlorprop 2895 39 5 1,3 0,2 0,035 0,17 60,7 59,1 53,1 4512
Dichlorprop 2922 50 4 1,7 0,1 0,038 0,43 60,7 58,7 49,8 4510
Hexazinon 1554 13 2 0,8 0,1 0,184 1,12 60,9 65,0 99,0 3597
Isoproturon 1545 11 2 0,7 0,1 0,155 0,982 60,9 67,0 50,0 9945
Atrazin 2867 41 1 1,4 0,0 0,026 0,1 60,6 63,9 71,0 4515
2,4-D 2650 10 1 0,4 0,0 0,048 0,375 60,7 62,1 135,5 9943
Pendimethalin 1421 6 1 0,4 0,1 0,092 0,327 61,2 63,0 48,0 3625
Dinoseb 2840 6 1 0,2 0,0 0,077 0,35 60,6 62,3 72,0 4514
Diuron 692 5 1 0,7 0,1 0,048 0,1 60,0 67,0 55,2 2628
Cyanazin 1547 5 1 0,3 0,1 0,048 0,182 60,9 76,9 135,5 3539
DNOC 2848 4 1 0,1 0,0 0,084 0,294 60,6 57,7 68,1 4513
Dimethoat 1454 3 1 0,2 0,1 0,060 0,11 61,1 54,5 48,0 3563
4-chlor, 2-methylphenol 1353 2 1 0,1 0,1 0,502 0,99 59,8 67,5 82,0 2686
Atrazin, desethyl- 1592 23   1,4   0,024 0,072 61,1 62,2   3505
Atrazin, desisopropy 1564 16   1,0   0,020 0,043 60,9 59,7   3506
4-CPP 449 11   2,4   0,024 0,071 61,1 58,1   410
MCPA 2869 11   0,4   0,028 0,084 60,7 51,9   4511
Simazin 2863 11   0,4   0,016 0,031 60,6 67,4   4516
Dichlobenil 1491 10   0,7   0,020 0,054 61,2 60,3   2627
Terbuthylazin 1540 6   0,4   0,018 0,05 60,9 57,1   3655
Atrazin, hydroxy- 1067 3   0,3   0,016 0,027 61,3 56,0   3507
4-Nitrophenol 114 2   1,8   0,014 0,015 52,9 57,5   3011
Ioxynil 492 2   0,4   0,039 0,043 58,1 50,0   3600
Simazin, hydroxy 157 1   0,6   0,013 0,013 56,6 82,0   452
Metamitron 1388 1   0,1   0,010 0,01 61,4 59,5   3612
Metribuzin 482 1   0,2   0,048 0,048 57,7 60,0   3617
2-(2,6-dich.ph)props 18             70,9     3125
2,3,6-TBA 3             96,7     463
2,3,6-TCBA 105             55,0     4020
2,4 dichlorphenol 1560             59,3     2688
2,4,5-T 181             57,3     3126
2,4,5-trichlorphenol 20             61,8     4534
2,4-DB 105             59,0     3547
2,6-D 108             56,2     4013
2,6-DCPP 364             58,8     3548
2,6-dichlorbenzosyre 108             56,2     4014
2C6MPP, 2-(2-chlor-6 33             59,7     413
2CPA,2-Chlorphenoxy 40             57,0     412
2-CPP 82             58,3     411
2-M-4,6-DCPA 108             56,2     4018
2-M-4,6-DCPP 108             56,2     4019
2-M-6-CPA 108             56,2     4017
2-Nitrophenol 1             50,0     3009
Alachlor 323             59,6     4523
Aldicarb 10             84,2     4520
Aldrin 13             59,8     3503
AMPA 174             56,1     4536
Azinphos-ethyl 13             59,8     3508
Azinphos-methyl 14             59,3     3509
Benazolin 3             96,7     458
Benazolin-ethyl 136             55,9     3510
Bromacil 3             53,0     3130
Bromophos 4             45,6     3512
Bromoxynil 477             57,6     3515
Carbofuran 930             59,8     4521
Carbofuran, hydroxy 213             56,0     451
Chloridazon 535             58,4     3528
Chlorpyrifos 108             54,7     4016
Chlorpyrifos-methyl 2             52,8     3535
Chlorsulfuron 193             56,7     3536
Clopyralid 117             56,8     3537
Dalapon 107             55,8     3132
DDT (sum o,p'+p,p') 3             72,3     3145
DEIA 120             57,5     421
Diazinon 111             54,7     3559
Dicamba 337             58,7     3560
Dieldrin 13             59,8     3134
Dinoterb 110             57,8     4021
Endosulfan 13             59,8     3565
Endrin 13             59,8     3135
Ethofumesat 331             56,6     3572
Ethylenthiurea 162             55,1     3573
Fenitrothion 13             59,8     3578
Fenpropimorph 465             58,0     3580
Flamprop 108             56,2     4015
Flamprop-M-isopropyl 12             58,9     3584
Fluazifop 121             56,6     3585
Fluazifop-butyl 144             61,2     3586
fluazifop-p-butyl 3             61,2     444
Gamma Lindan (HCH) 18             70,0     3139
Glyphosat 176             56,7     3592
Herbicider 4             54,1     4501
isodrin 13             59,8     454
Isoxaben 5             92,2     9414
Lenacil 221             56,8     3603
Linuron 629             60,7     3605
Malathion 18             70,0     3140
Maleinhydrazid 18             53,7     3607
MCPB 117             56,8     3608
Metazachlor 337             59,2     3613
Methabenzthiazuron 324             58,5     3614
Methomyl 99             62,3     4012
metoxuron 13             59,8     462
Metsulfuron methyl 189             55,6     3618
Mevinphos 1             65,0     3619
Omethoat 78             56,8     4537
Parathion 51             60,3     3622
Parathion-methyl 13             59,8     3623
Phenmedipham 146             63,7     3627
Pirimicarb 494             57,7     3631
Prochloraz 192             58,8     3633
Propachlor 14             59,3     3638
Propazin 206             61,6     3641
Propiconazol 509             57,9     3643
Propoxur 9             87,6     3645
Propyzamid 374             58,7     3646
Sebutylazin 12             57,7     3650
Terbutylazin, desethyl 194             56,5     422
Terbutylazin,hydroxy 43             57,5     4010
Tetrasul 6             84,5     3660
Thifensulfuron methy 4             52,3     3662
Triadimefon 4             107,5     3667
Triadimenol 282             57,7     3668
Tri-allat 4             107,5     3666
Triasulfuron 4             52,3     3669
Trichloreddikesyre 33             50,2     4517
Trichlorphenoler 1             46,0     4533
Trifluralin 67             59,0     3673






Bilag 4 a. Grundvandsovervågning. Hele perioden

Opgørelse af pesticider og metabolitter fundet i hele overvågningsperioden.

Bilag 4a
Grundvands-
overvågning
Hele perioden
an-
tal
ana-
lyser
an-
tal
ana-
lyser
med
fund
an-
tal
ana-
lyser
≥0,1
µg/l
an-
tal
ind-
tag
ana-
lyse-
ret
an-
tal
ind-
tag
med
fund
An-
tal
Ind-
tag
≥0,1
%
≥0,01
µg/l
%
≥0,1
µg/l
maksi-
mum
konc
Medi-
an
kon-
cen-
tra-
tion
Gen-
nem-
snit
kon-
cen-
tra-
tion
stof
nr
Fluazifop 188 46 22 73 22 0 30,1 0,0 0,01 0,01 0,01 3585
2,6-Dichlorbenzamid 7274 1113 385 1284 241 101 18,8 7,9 43 0,065 0,45 2712
DEIA 5263 384 100 1189 135 35 11,4 2,9 1,3 0,041 0,10 421
4-Nitrophenol 5186 118 8 1182 98 8 8,3 0,7 0,49 0,02 0,04 3011
Atrazin, desisopropy 7069 354 62 1280 105 21 8,2 1,6 0,84 0,03 0,08 3506
Atrazin, desethyl- 7094 380 64 1280 86 18 6,7 1,4 5,5 0,03 0,19 3505
Metribuzin-desamino 95 5 2 92 5 2 5,4 2,2 8,8 0,065 1,83 3684
Atrazin 10387 309 49 1411 73 22 5,2 1,6 19,9 0,04 0,60 4515
Bentazon 7097 166 35 1281 59 17 4,6 1,3 2,8 0,04 0,19 9944
Trichloreddikesyre 4009 52 17 1089 49 15 4,5 1,4 17 0,038 0,73 4517
Dichlorprop 10393 242 121 1409 61 18 4,3 1,3 370 0,035 7,53 4510
Metribuz-desam-diket 1272 56 17 759 32 11 4,2 1,4 2,8 0,0655 0,17 3683
Mechlorprop 10388 150 54 1409 51 11 3,6 0,8 2,51 0,03 0,18 4512
Glyphosat 5474 43 2 1195 39 2 3,3 0,2 0,13 0,02 0,03 3592
Metribuzin-diketo 1375 49 25 781 22 9 2,8 1,2 3,6 0,0855 0,29 3685
2CPP, 2-(2-Chlorphen 57 1 0 41 1 0 2,4 0,0 0,01 0,01 0,01 411
AMPA 5463 39 7 1194 28 7 2,3 0,6 1 0,025 0,10 4536
Simazin 10368 109 14 1409 33 7 2,3 0,5 0,51 0,04 0,08 4516
Ethylenthiurea 4197 27 6 959 22 3 2,3 0,3 2,67 0,023 0,18 3573
Atrazin, hydroxy- 6392 43 2 1243 28 2 2,3 0,2 0,78 0,0315 0,07 3507
MCPA 10366 61 20 1409 28 4 2,0 0,3 1,6 0,029 0,11 4511
Hexazinon 7054 72 31 1277 22 6 1,7 0,5 1,8 0,03 0,17 3597
4CPP,2-(4-Chlorpheno 1566 24 12 831 14 6 1,7 0,7 0,7 0,058 0,16 410
2,6-dichlorebnzosyre 1516 28 3 775 13 3 1,7 0,4 0,29 0,031 0,07 4014
2,4_D 9235 22 3 1342 21 2 1,6 0,1 2,8 0,02 0,16 9943
Metribuzin 5880 56 12 1230 19 7 1,5 0,6 3,7 0,05 0,33 3617
Clopyralid 176 2 2 67 1 1 1,5 1,5 0,12 0,12 0,12 3537
Pendimethalin 6753 18 1 1262 18 1 1,4 0,1 8,39 0,0165 0,49 3625
Dinoseb 10382 27 5 1409 20 4 1,4 0,3 0,6 0,038 0,09 4514
Terbuthylazin 7013 19 0 1277 17 0 1,3 0,0 0,07 0,02 0,03 3655
Dichlobenil 6118 19 0 1243 13 0 1,0 0,0 0,086 0,03 0,04 2627
Maleinhydrazid 2889 8 3 889 8 3 0,9 0,3 0,25 0,025 0,08 3607
DNOC 10385 12 3 1408 12 3 0,9 0,2 0,294 0,0255 0,07 4513
2,6-DCPP 1719 15 9 841 7 3 0,8 0,4 2,4 0,092 0,52 3548
desethyl-
terbuthylazin
5425 10 0 1200 9 0 0,8 0,0 0,096 0,02 0,03 422
Diuron 6403 13 0 1239 9 0 0,7 0,0 0,07 0,02 0,02 2628
Dalapon 3867 6 0 961 6 0 0,6 0,0 0,024 0,0185 0,02 3132
Cyanazin 5667 6 0 1060 6 0 0,6 0,0 0,05 0,025 0,03 3539
Bromoxynil 4483 5 0 1003 5 0 0,5 0,0 0,09 0,02 0,03 3515
Triadimenol 388 1 0 202 1 0 0,5 0,0 0,01 0,01 0,01 3668
Chloridazon 4454 4 1 1004 4 1 0,4 0,1 0,13 0,043 0,06 3528
Propiconazol 4482 4 0 1004 4 0 0,4 0,0 0,034 0,017 0,02 3643
Hydroxy-
terbuthylazin
1414 4 0 796 3 0 0,4 0,0 0,05 0,017 0,03 4010
Metamitron 6710 3 0 1262 3 0 0,2 0,0 0,054 0,037 0,04 3612
Isoproturon 7067 5 1 1278 3 1 0,2 0,1 0,635 0,045 0,23 9945
Metsulfuron methyl 3957 2 0 959 2 0 0,2 0,0 0,03 0,025 0,03 3618
hydroxycarbofuran 4090 2 1 974 2 1 0,2 0,1 0,15 0,11 0,11 451
Ethofumesat 4224 2 0 983 2 0 0,2 0,0 0,03 0,02 0,02 3572
Lenacil 4221 7 0 999 2 0 0,2 0,0 0,084 0,065 0,07 3603
Fenpropimorph 4442 2 0 1002 2 0 0,2 0,0 0,03 0,025 0,03 3580
Dimethoat 5355 2 0 1043 2 0 0,2 0,0 0,06 0,04 0,04 3563
hydroxysimazin 4581 2 0 1144 2 0 0,2 0,0 0,013 0,0115 0,01 452
Chlorsulfuron 3933 1 0 959 1 0 0,1 0,0 0,033 0,033 0,03 3536
Carbofuran 4948 1 0 1017 1 0 0,1 0,0 0,01 0,01 0,01 4521
2-(2,6-dich.ph)props 4     3               3125
2,3,6-TCBA 175     66               4020
2,4,5-T 207     72               3126
2,4,5-Trichlorphenol 177     128               4534
2,4-DB 166     65               3547
2,6-D 175     66               4013
2-6 MCPA 17     15               469
2C6MPP, 2-(2-chlor-6 3     2               413
2CPA, 2-Chlorphenoxy 61     60               412
2-M-4,6-DCPA 175     66               4018
2-M-4,6-DCPP 175     66               4019
2-M-6-CPA 175     66               4017
Alachlor 292     192               4523
Aldicarb 25     25               4520
Aldrin 25     25               3503
Benazolin-ethyl 185     71               3510
Bromacil 25     25               3130
Bromophos 33     30               3512
Bromophos-ethyl 25     25               3513
Carbofenotion 25     25               3522
Chlordan 25     25               3131
Chlorfenvinphos 25     25               3527
Chlorpyrifos 200     67               4016
Cycloat 25     25               3542
DDD, o,p- 25     25               3549
DDD, p,p- 25     25               3550
DDE, o,p- 25     25               3551
DDE, p,p- 25     25               3552
DDT, o,p- 25     25               3553
DDT, p,p- 25     25               3554
Diazinon 200     67               3559
Dicamba 395     205               3560
Dieldrin 25     25               3134
Dinoterb 175     66               4021
Endosulfan, alpha 25     25               3566
Endosulfan, beta 25     25               3567
Endrin 25     25               3135
Esfenvalerat 25     25               3569
Fenitrothion 25     25               3578
Fenvalerat 25     25               3583
Flamprop 175     66               4015
Flamprop-M-isopropyl 6     6               3584
Fluazifop-butyl 170     158               3586
Fonofos 25     25               3590
HCH-alfa 25     25               3593
HCH-beta 25     25               3594
HCH-delta 25     25               3595
Heptachlor 25     25               3136
Heptachlorrepoxid 25     25               3137
Heptenophos 3     3               3596
Hexachlorbenzen 25     25               3138
Ioxynil 4494     1004               3600
Lindan 25     25               3139
Linuron 1177     548               3605
Malathion 25     25               3140
MCPB 201     68               3608
Metazachlor 394     252               3613
Methabenzthiazuron 361     204               3614
Methomyl 52     45               4012
Metolachlor 25     25               3616
Mirex 25     25               3620
Omethoat 93     53               4537
Parathion 230     179               3622
Parathion-methyl 25     25               3623
Phenmedipham 90     90               3627
Pirimicarb 4411     987               3631
Prochloraz 218     95               3633
Prometryn 29     29               3637
Propazin 153     144               3641
Propyzamid 412     208               3646
Sebutylazin 91     91               3650
Terbacil 25     25               3146
Thifensulfuron methy 12     11               3662
Tri-allat 8     1               3666
Triasulfuron 12     11               3669
Trifluralin 4     3               3673






Bilag 4 b. Grundvandsovervågning. 2005

Pesticider og metabolitter fundet i 2005. maksimum, gennemsnits og mediankoncentrationer er i µg/l

Bilag 4 b
Grundvands-
overvågning
Kun analyser fra 2005
an-
tal
ana-
ly-
ser
ana-
ly-
ser
med
fund
ana-
ly-
ser
ogr
ind-
tag
an-
tal
ana-
ly-
se-
re-
de
ind-
tag
med
fund
ind-
tag
≥0,1
µg/l
%
fund
≥0,01
µg/l
%
≥0,1
µg/l
maks
konc
me-
di-
an
gen-
nem-
snit
stof
nr
2,6-Dichlorbenzamid 767 114 41 714 103 32 14,4 4,5 2,5 0,051 0,192 2712
DEIA 758 84 18 711 76 11 10,7 1,5 0,53 0,034 0,064 421
Atrazin, desisopropy 767 56 10 714 43 6 6,0 0,8 0,26 0,034 0,051 3506
Dalapon 42 2 0 42 2 0 4,8 0,0 0,024 0,021 0,021 3132
Atrazin, desethyl - 767 33 6 714 33 6 4,6 0,8 0,3 0,027 0,053 3505
Metribuzin-desam-diket 758 28 4 711 25 4 3,5 0,6 2,8 0,047 0,168 3683
Bentazon 767 22 3 714 22 3 3,1 0,4 0,71 0,033 0,102 9944
4-Nitrophenol 758 23 5 711 21 5 3,0 0,7 0,49 0,027 0,082 3011
Trichloreddikesyre 745 20 7 698 20 7 2,9 1,0 13 0,042 1,150 4517
Atrazin 767 18 2 714 18 2 2,5 0,3 0,36 0,040 0,058 4515
Metribuzin-diketo 758 21 9 711 13 6 1,8 0,8 2,6 0,090 0,315 3685
Glyphosat 760 12 0 711 12 0 1,7 0,0 0,058 0,024 0,028 3592
Mechlorprop 767 14 4 714 12 4 1,7 0,6 1 0,068 0,164 4512
4CPP,2-(4-Chlorpheno 759 11 5 711 10 4 1,4 0,6 0,7 0,050 0,182 410
Simazin 767 10 1 714 10 1 1,4 0,1 0,22 0,022 0,049 4516
2,6-dichlorebnzosyre 732 11 2 685 7 2 1,0 0,3 0,29 0,032 0,081 4014
Dichlorprop 767 8 4 714 7 3 1,0 0,4 4,9 0,069 1,287 4510
Hexazinon 767 6 2 714 6 2 0,8 0,3 0,44 0,032 0,112 3597
Metribuzin 758 5 1 711 5 1 0,7 0,1 1,4 0,039 0,305 3617
2,6-DCPP 758 5 3 711 4 2 0,6 0,3 0,63 0,353 0,342 3548
Atrazin, hydroxy - 767 4 0 714 4 0 0,6 0,0 0,05 0,017 0,024 3507
AMPA 760 3 0 711 3 0 0,4 0,0 0,049 0,017 0,025 4536
Desethylterbuthylazin 759 2 0 711 2 0 0,3 0,0 0,02 0,015 0,015 422
Diuron 762 2 0 712 2 0 0,3 0,0 0,011 0,011 0,011 2628
Dichlobenil 754 2 0 713 2 0 0,3 0,0 0,051 0,041 0,041 2627
Dinoseb 767 2 1 714 2 1 0,3 0,1 0,6 0,309 0,309 4514
Hydroxyterbuthylazin 745 1 0 711 1 0 0,1 0,0 0,01 0,010 0,010 4010
Pendimethalin 767 1 0 714 1 0 0,1 0,0 0,016 0,016 0,016 3625
2,4_D 767 1 0 714 1 0 0,1 0,0 0,01 0,010 0,010 9943
DNOC 767     714               4513
Isoproturon 767     714               9945
MCPA 767     714               4511
Metamitron 767     714               3612
Terbuthylazin 767     714               3655
hydroxysimazin 758     711               452
2,4,5-Trichlorphenol 56     56               4534
Lenacil 48     48               3603
Cyanazin 9     9               3539
Dimethoat 9     9               3563
Linuron 4     4               3605
2-(2,6-dich.ph)props 1     1               3125
2,4,5-T 1     1               3126
Chloridazon 1     1               3528
Dicamba 1     1               3560
Methabenzthiazuron 1     1               3614
Propyzamid 1     1               3646
Trifluralin 1     1               3673
2,3,6-TCBA 0                     4020
2,4-DB 0                     3547
2,6-D 0                     4013
2-6 MCPA 0                     469
2C6MPP, 2-(2-chlor-6 0                     413
2CPA, 2-Chlorphenoxy 0                     412
2CPP, 2-(2-Chlorphen 0                     411
2-M-4,6-DCPA 0                     4018
2-M-4,6-DCPP 0                     4019
2-M-6-CPA 0                     4017
Alachlor 0                     4523
Aldicarb 0                     4520
Aldrin 0                     3503
Benazolin-ethyl 0                     3510
Bromacil 0                     3130
Bromophos 0                     3512
Bromophos-ethyl 0                     3513
Bromoxynil 0                     3515
Carbofenotion 0                     3522
Carbofuran 0                     4521
Chlordan 0                     3131
Chlorfenvinphos 0                     3527
Chlorpyrifos 0                     4016
Chlorsulfuron 0                     3536
Clopyralid 0                     3537
Cycloat 0                     3542
DDD, o,p- 0                     3549
DDD, p,p- 0                     3550
DDE, o,p- 0                     3551
DDE, p,p- 0                     3552
DDT, o,p- 0                     3553
DDT, p,p- 0                     3554
Diazinon 0                     3559
Dieldrin 0                     3134
Dinoterb 0                     4021
Endosulfan, alpha 0                     3566
Endosulfan, beta 0                     3567
Endrin 0                     3135
Esfenvalerat 0                     3569
Ethofumesat 0                     3572
Ethylenthiurea 0                     3573
Fenitrothion 0                     3578
Fenpropimorph 0                     3580
Fenvalerat 0                     3583
Flamprop 0                     4015
Flamprop-M-isopropyl 0                     3584
Fluazifop 0                     3585
Fluazifop-butyl 0                     3586
Fonofos 0                     3590
HCH-alfa 0                     3593
HCH-beta 0                     3594
HCH-delta 0                     3595
Heptachlor 0                     3136
Heptachlorrepoxid 0                     3137
Heptenophos 0                     3596
Hexachlorbenzen 0                     3138
hydroxycarbofuran 0                     451
Ioxynil 0                     3600
Lindan 0                     3139
Malathion 0                     3140
Maleinhydrazid 0                     3607
MCPB 0                     3608
Metazachlor 0                     3613
Methomyl 0                     4012
Metolachlor 0                     3616
Metribuzin-desamino 0                     3684
Metsulfuron methyl 0                     3618
Mirex 0                     3620
Omethoat 0                     4537
Parathion 0                     3622
Parathion-methyl 0                     3623
Phenmedipham 0                     3627
Pirimicarb 0                     3631
Prochloraz 0                     3633
Prometryn 0                     3637
Propazin 0                     3641
Propiconazol 0                     3643
Sebutylazin 0                     3650
Terbacil 0                     3146
Thifensulfuron methy 0                     3662
Triadimenol 0                     3668
Tri-allat 0                     3666
Triasulfuron 0                     3669






Bilag 5 a. LOOP hele perioden

Maks – maksimum koncentration.

Bilag 5a
LOOP
Pesticider og
Metabolitter.
Hele perioden
analyser Indtag Koncentration i µg/l  
an-
tal
an-
tal
med
fund
an-
tal
ogr
an-
tal
ana-
ly-
se-
ret
med
fund
≥0,1
µg/l
%
fund
%
ogr
maks me-
dian
gen-
nem-
snit
stof
nr
Atrazin, desisopropy 1119 125 29 97 22 8 22,7 8,2 0,45 0,05 0,10 3506
DEIA 718 108 27 53 15 5 28,3 9,4 1,7 0,07 0,23 421
Atrazin, desethyl- 1142 105 18 103 15 2 14,6 1,9 0,219 0,03 0,06 3505
Atrazin 1451 78 4 135 8 2 5,9 1,5 0,121 0,02 0,04 4515
Bentazon 1188 64 2 106 22 2 20,8 1,9 0,37 0,02 0,04 9944
Simazin 1438 45   135 3   2,2   0,06 0,04 0,05 4516
4-Nitrophenol 777 39 3 57 24 2 42,1 3,5 0,31 0,02 0,05 3011
2,6-Dichlorbenzamid 997 35 2 92 8 1 8,7 1,1 0,13 0,03 0,05 2712
Mechlorprop 1439 33   135 14   10,4   0,083 0,02 0,02 4512
Isoproturon 1206 32 4 106 9 3 8,5 2,8 1,07 0,04 0,19 9945
AMPA 779 29 14 68 15 6 22,1 8,8 0,7 0,06 0,14 4536
Glyphosat 782 25 11 68 14 7 20,6 10,3 2,6 0,07 0,49 3592
Metamitron 1101 19   98 11   11,2   0,032 0,01 0,01 3612
desethylterbuthylazi 813 17 6 60 7 1 11,7 1,7 2,1 0,02 0,32 422
MCPA 1443 17   135 11   8,1   0,07 0,03 0,03 4511
Atrazin, hydroxy- 985 14   80 7   8,8   0,03 0,02 0,02 3507
Trichloreddikesyre 563 11 1 49 9 1 18,4 2,0 0,17 0,03 0,04 4517
Dichlorprop 1443 11   135 9   6,7   0,038 0,02 0,02 4510
Terbuthylazin 1101 10 5 102 2 1 2,0 1,0 1,4 0,73 0,73 3655
DNOC 1439 7 1 135 6 1 4,4 0,7 0,1 0,02 0,04 4513
4CCP,2-(4-Chlorpheno 288 5 1 53 5 1 9,4 1,9 0,11 0,06 0,05 410
Dinoseb 1439 5 1 135 5 1 3,7 0,7 0,12 0,01 0,03 4514
2,4_D 1407 5 1 129 5 1 3,9 0,8 0,124 0,02 0,04 9943
Metribuzin 892 5   66 5   7,6   0,06 0,02 0,03 3617
Pendimethalin 972 4   70 3   4,3   0,04 0,03 0,03 3625
Metribuz-desam-diket 223 3 1 48 2 1 4,2 2,1 0,16 0,09 0,09 3683
Hexazinon 1066 3   80 3   3,8   0,067 0,04 0,04 3597
Pirimicarb 627 3   65 3   4,6   0,023 0,01 0,01 3631
Ethofumesat 602 2 1 56 1 1 1,8 1,8 78 78,00 78,00 3572
hydroxysimazin 749 2   54 1   1,9   0,03 0,03 0,03 452
Diuron 967 2   80 2   2,5   0,015 0,01 0,01 2628
Cyanazin 868 2   99 2   2,0   0,024 0,02 0,02 3539
Maleinhydrazid 268 2   40 2   5,0   0,03 0,02 0,02 3607
Propyzamid 90 1 1 23 1 1 4,3 4,3 0,113 0,11 0,11 3646
hydroxycarbofuran 573 1   60 1   1,7   0,02 0,02 0,02 451
Bromoxynil 625 1   65 1   1,5   0,05 0,05 0,05 3515
Fenpropimorph 605 1   59 1   1,7   0,01 0,01 0,01 3580
Lenacil 548 1   54 1   1,9   0,03 0,03 0,03 3603
Metsulfuron methyl 525 1   57 1   1,8   0,01 0,01 0,01 3618
Hydroxyterbuthylazin 289 1   56 1   1,8   0,046 0,05 0,05 4010
2,6-dichlorebnzosyre 267 1   43 1   2,3   0,016 0,02 0,02 4014
Carbofuran 821 1   100 1   1,0   0,03 0,03 0,03 4521
2,3,6-TCBA 59     9               4020
2,4,5-T 59     9               3126
2,4,5-trichlorphenol 5     5               4534
2,4-DB 83     23               3547
2,6-D 59     9               4013
2,6-DCPP 374     63               3548
2C6MPP, 2-(2-chlor-6 5     5               413
2CCP, 2-(2-Chlorphen 34     13               411
2CPA, 2-Chlorphenoxy 5     5               412
2-M-4,6-DCPA 59     9               4018
2-M-4,6-DCPP 59     9               4019
2-M-6-CPA 59     9               4017
Alachlor 185     57               4523
Aldicarb 24     14               4520
Benazolin 12     6               458
Benazolin-ethyl 64     14               3510
Chloridazon 639     74               3528
Chlorpyrifos 62     9               4016
Chlorsulfuron 527     57               3536
Clopyralid 63     10               3537
Cypermethrin 5     5               3545
Dalapon 408     45               3132
Diazinon 62     9               3559
Dicamba 87     23               3560
Dichlobenil 930     69               2627
Dimethoat 814     91               3563
Dinoterb 79     22               4021
Ethylenthiurea 495     48               3573
Flamprop 76     20               4015
Fluazifop 76     20               3585
Fluazifop-butyl 11     8               3586
Heptenophos 69     29               3596
Ioxynil 649     72               3600
Isoxaben 24     14               9414
Linuron 238     61               3605
MCPB 59     9               3608
Metazachlor 136     54               3613
Methabenzthiazuron 105     41               3614
Metribuzin-desamino 53     23               3684
Metribuzin-diketo 268     48               3685
Omethoat 48     9               4537
Parathion 28     16               3622
Phenmedipham 5     5               3627
Prochloraz 90     23               3633
Propazin 5     5               3641
Propiconazol 628     65               3643
Propoxur 24     14               3645
Thifensulfuron methy 17     11               3662
Triadimenol 90     23               3668
Triasulfuron 17     11               3669






Bilag 5 b. LOOP 2005

Maks – maksimum koncentration, middel - middelkoncentration

Bilag 5b
LOOP
Indtag undersøgt
I 2005
indtag Koncentration i µg/l  
an-
tal
ind-
tag
ana-
ly-
se-
ret
ind-
tag
med
fund
ind-
tag
ogr
%
fund
%
ogr
maks
konc
me-
dian
konc
mid-
del
stof
nr
DEIA 40 6 1 15 2,5 0,16 0,029 0,054 421
Atrazin, desisopropy 40 5 1 12,5 2,5 0,19 0,040 0,067 3506
Glyphosat 40 3   7,5   0,02 0,020 0,018 3592
4CCP,2-(4-Chlorpheno 40 2 1 5 2,5 0,11 0,087 0,087 410
Atrazin, desethyl- 40 2   5   0,08 0,076 0,076 3505
Terbuthylazin 40 2   5   0,096 0,073 0,073 3655
Mechlorprop 40 2   5   0,044 0,030 0,030 4512
Atrazin 40 2   5   0,08 0,055 0,055 4515
Trichloreddikesyre 40 2   5   0,02 0,020 0,020 4517
2,6-Dichlorbenzamid 32 1   3,1   0,02 0,020 0,020 2712
Desethylterbuthylazin 40 1 1 2,5 2,5 0,31 0,310 0,310 422
4-Nitrophenol 40 1   2,5   0,014 0,014 0,014 3011
Pendimethalin 40 1   2,5   0,025 0,025 0,025 3625
Metribuzin-desam-diket 40 1   2,5   0,023 0,023 0,023 3683
Hydroxyterbuthylazin 40 1   2,5   0,046 0,046 0,046 4010
Dichlorprop 40 1   2,5   0,029 0,029 0,029 4510
Simazin 40 1   2,5   0,06 0,060 0,060 4516
AMPA 40 1   2,5   0,018 0,018 0,018 4536
Bentazon 40 1   2,5   0,01 0,010 0,010 9944
Isoproturon 40 1   2,5   0,02 0,020 0,020 9945
hydroxysimazin 40               452
Dichlobenil 40               2627
Diuron 40               2628
Atrazin, hydroxy- 40               3507
2,6-DCPP 40               3548
Hexazinon 40               3597
Metamitron 40               3612
Metribuzin 40               3617
Metribuzin-diketo 40               3685
MCPA 40               4511
DNOC 40               4513
Dinoseb 40               4514
2,4_D 40               9943
2,6-dichlorebnzosyre 32               4014
Dalapon 8               3132






10 Bilag 6 a. Vandværkernes boringskontrol

Opgørelse af pesticider og metabolitter fundet i hele overvågningsperioden i boringer hvor der i en periode på 5 år før 2005 er indvundet grundvand i de enkelte boringer. Maks, median og gennemsnit – maksimum, median og gennemsnitskoncentration

Bilag 6a
Vandværkernes
boringskontrol.
Hele
Undersøgelses-
perioden
analyser boringer Koncentration i µg/l  
an-
tal
an-
tal
med
fund
an-
tal
≥0,1
µg/l
an-
tal
ana-
ly-
se-
ret
med
fund
bo-
rin-
ger
≥0,1
%
≥0,01
µg/l
%
≥0,1
µg/l
maks
konc
me-
di-
an
gen-
nem-
snit
stof
nr
2,6-Dichlorbenzamid 14185 3961 703 5637 1098 261 19,5 4,6 50 0,041 0,156 2712
Dichlorprop 13591 326 39 5659 99 11 1,7 0,2 0,73 0,023 0,062 4510
Atrazin 13250 317 15 5638 126 10 2,2 0,2 1,114 0,020 0,044 4515
Mechlorprop 13543 317 13 5658 111 12 2,0 0,2 26 0,032 0,298 4512
Atrazin, desethyl- 11100 292 8 5532 116 4 2,1 0,1 1,4 0,021 0,043 3505
Atrazin, desisopropy 10960 207 7 5514 89 4 1,6 0,1 0,86 0,019 0,037 3506
Bentazon 11095 205 21 5539 110 14 2,0 0,3 0,51 0,021 0,049 9944
Hexazinon 11177 195 24 5537 84 8 1,5 0,1 0,33 0,027 0,047 3597
Simazin 13305 154 6 5656 69 2 1,2 0,0 0,321 0,016 0,028 4516
4CPP,2-(4-Chlorpheno 1815 116 9 1026 24 5 2,3 0,5 0,43 0,038 0,071 410
MCPA 13307 79 7 5655 29 3 0,5 0,1 0,413 0,026 0,053 4511
Atrazin, hydroxy- 9582 54 4 5323 34 4 0,6 0,1 0,22 0,021 0,042 3507
Dichlobenil 7501 42 1 4243 37 1 0,9 0,0 1,1 0,005 0,044 2627
2,4_D 13027 31   5632 15   0,3   0,09 0,016 0,030 9943
Isoproturon 10853 26   5530 16   0,3   0,061 0,016 0,020 9945
Pendimethalin 10697 23 1 5501 22 1 0,4 0,0 0,327 0,014 0,033 3625
Diuron 5154 21 1 3135 13 1 0,4 0,0 0,1 0,019 0,026 2628
Terbuthylazin 10419 18   5394 16   0,3   0,05 0,012 0,016 3655
2,6-DCPP 1022 16 6 698 7 2 1,0 0,3 0,37 0,046 0,114 3548
DNOC 13190 14   5632 13   0,2   0,072 0,012 0,025 4513
Cyanazin 10787 14   5500 14   0,3   0,06 0,015 0,022 3539
Glyphosat 548 12 2 353 11 2 3,1 0,6 8,7 0,021 0,826 3592
4-Nitrophenol 343 11   230 10   4,3   0,026 0,015 0,017 3011
hydroxysimazin 398 10 4 247 4 2 1,6 0,8 0,39 0,090 0,151 452
Clopyralid 143 10 2 71 3 2 4,2 2,8 0,26 0,140 0,161 3537
AMPA 549 9 2 368 8 2 2,2 0,5 13 0,020 1,650 4536
Dinoseb 13181 9   5631 9   0,2   0,089 0,006 0,015 4514
Metamitron 10705 8   5508 8   0,1   0,079 0,021 0,031 3612
DEIA 256 8   194 8   4,1   0,039 0,019 0,019 421
Dimethoat 10681 6   5489 6   0,1   0,023 0,012 0,013 3563
2-(2,6-dich.ph)props 245 5   179 2   1,1   0,036 0,036 0,036 3125
Linuron 5041 4 1 3046 4 1 0,1 0,0 10 0,045 2,525 3605
Hydroxyterbuthylazin 731 4 1 510 2 1 0,4 0,2 0,112 0,061 0,061 4010
Malathion 103 3 2 37 3 2 8,1 5,4 0,42 0,210 0,242 3140
2,3,6-TBA 47 3   34 2   5,9   0,023 0,021 0,021 463
Bromophos-methyl 11 2 1 11 2 1 18,2 9,1 0,37 0,200 0,200 9950
Fenpropimorph 780 2   521 2   0,4   0,081 0,058 0,058 3580
desethylterbuthylazi 603 2   437 2   0,5   0,015 0,013 0,013 422
Aldicarb 25 2   24 2   8,3   0,02 0,020 0,020 4520
Trichloreddikesyre 80 1   77 1   1,3   0,029 0,029 0,029 4517
Propyzamid 810 1   546 1   0,2   0,015 0,015 0,015 3646
Dicamba 660 1   479 1   0,2   0,085 0,085 0,085 3560
Diazinon 64 1   52 1   1,9   0,02 0,020 0,020 3559
Chlorsulfuron 254 1   179 1   0,6   0,01 0,010 0,010 3536
Alachlor 518 1   387 1   0,3   0,01 0,010 0,010 4523
2,4,5-trichlorphenol 173 1   140 1   0,7   0,025 0,025 0,025 4534
2,3,6-TCBA 52     50               4020
2,4,5-T 462     319               3126
2,4-DB 71     68               3547
2,6-D 78     61               4013
2,6-dichlorebnzosyre 0                     4014
2-6 MCPA 0                     469
2C6MPP, 2-(2-chlor-6 150     122               413
2CPA, 2-Chlorphenoxy 130     110               412
2CPP, 2-(2-Chlorphen 206     167               411
2-M-4,6-DCPA 84     62               4018
2-M-4,6-DCPP 92     64               4019
2-M-6-CPA 85     63               4017
2-Nitrophenol 0                     3009
Aldrin 57     18               3503
Azinphos-ethyl 58     19               3508
Azinphos-methyl 59     20               3509
Benazolin 6     6               458
Benazolin-ethyl 118     94               3510
Bromacil 46     38               3130
Bromophos 0                     3512
Bromophos-ethyl 0                     3513
Bromoxynil 770     511               3515
Bupirimat 0                     3516
Captafol 0                     3517
Carbaryl 0                     3519
Carbendazim 0                     3520
Carbofenotion 0                     3522
Carbofuran 1440     1053               4521
Chinomethionat 0                     3525
Chlordan 0                     3131
Chlorfenvinphos 6     6               3527
Chloridazon 1057     685               3528
Chlormefos 0                     3529
Chlorothalonil 0                     3532
Chlorpropham 0                     3533
Chlorpyrifos 63     51               4016
Chlorpyrifos-methyl 0                     3535
Cyanofenphos 0                     3540
Cycloat 0                     3542
Cyfluthrin 0                     3543
Cypermethrin 0                     3545
Dalapon 30     30               3132
DDD, o,p- 0                     3549
DDD, p,p- 0                     3550
DDE 42     16               3143
DDE, o,p- 42     16               3551
DDE, p,p- 0                     3552
DDT 43     17               3145
DDT, o,p- 42     16               3553
DDT, p,p- 0                     3554
Deltamethrin 0                     3555
Desmedipham 28     15               3556
Desmetryn 0                     3557
Dibenzofuran 2     2               3133
Dichlorfluanid 0                     3561
DICHLORVOS 80     28               429
Dicofol 6     6               4572
Dieldrin 63     24               3134
Diflufenican 0                     313
Dimetachlor 0                     3562
Dinoterb 68     65               4021
Endosulfan 27     23               3565
Endosulfan, alpha 44     18               3566
Endosulfan, beta 44     18               3567
Endosulfansulfat 6     6               314
Endrin 57     18               3135
Esfenvalerat 46     20               3569
Ethion 0                     3571
Ethofumesat 581     362               3572
Ethylenthiurea 63     59               3573
Fenamirol 6     6               4573
Fenchlorphos 0                     3576
Fenitrothion 57     18               3578
Fenpropathrin 6     6               4562
Fenson 0                     3581
Fenvalerat 6     6               3583
Flamprop 98     70               4015
Flamprop-M-isopropyl 92     58               3584
Fluazifop 100     70               3585
Fluazifop-butyl 223     212               3586
fluazifop-p-butyl 85     38               444
Flucythrinat 0                     3587
Fluroxypyr 20     20               3588
Fonofos 0                     3590
Formothion 0                     3591
HCH-alfa 0                     3593
HCH-beta 0                     3594
HCH-delta 0                     3595
Heptachlor 0                     3136
Heptachlorepoxid 0                     3137
Heptenophos 0                     3596
Hexachlorbenzen 28     15               3138
hydroxycarbofuran 335     222               451
Imazalil 17     16               3599
Ioxynil 798     537               3600
Iprodion 0                     3601
ISODRIN 57     18               454
Isofenphos 0                     3602
Isoxaben 12     12               9414
Lenacil 438     302               3603
Lindan 65     25               3139
Maleinhydrazid 20     20               3607
MCPB 86     62               3608
Mecarban 0                     3609
MERCAPTO-
DIMETHUR
6     6               459
Metalaxyl 0                     3611
Metamitron-desamino 28     15               3682
Metazachlor 534     360               3613
Methabenzthiazuron 716     442               3614
Methidathion 0                     3615
Methomyl 109     109               4012
Methoxychlor 0                     3141
Metolachlor 0                     3616
METOXURON 95     30               462
Metribuzin 841     546               3617
Metribuzin-desamino 28     15               3684
Metribuzin-desamino- 105     89               3683
Metribuzin-diketo 126     81               3685
Metsulfuron methyl 243     169               3618
Mevinphos 49     22               3619
Mirex 0                     3620
N-Phenylacetamid 0                     440
Omethoat 106     59               4537
Parathion 112     51               3622
Parathion-methyl 58     19               3623
Permethrin 6     6               3626
Phenmedipham 271     222               3627
Phosalon 0                     3628
Phosmet 0                     3629
Phosphamidon 0                     3630
Pirimicarb 788     523               3631
Pirimicarb-desmethyl 28     15               3681
Pirimiphos-methyl 0                     3632
Prochloraz 316     182               3633
Procymidon 0                     3634
Promecarb 0                     3636
Prometon 2     2               9952
Prometryn 3     3               3637
Propachlor 95     30               3638
Propazin 354     291               3641
Propham 0                     3642
Propiconazol 858     582               3643
Propoxur 17     16               3645
Prosulfocarb 0                     315
Prothiofos 0                     3647
Pyrazophos 0                     3648
Quinalphos 0                     3649
Sebutylazin 0                     3650
Sulfotep 0                     3651
Terbacil 0                     3146
Terbutryn 0                     3657
Tetrachlorvinfos 0                     3658
Tetradifon 0                     3659
Tetrasul 6     6               3660
Thiabendazol 0                     3661
Thifensulfuron methy 38     12               3662
thiram 3     3               492
Tolclofos-methyl 0                     3664
Tolylfluanid 0                     3665
Triadimefon 3     2               3667
Triadimenol 381     257               3668
Tri-allat 34     18               3666
Triazine amine 0                     4556
Triazophos 0                     3671
Trifluralin 369     222               3673
Vinclozolin 0                     3675






Bilag 6 b. Vandværkernes boringskontrol

Opgørelse af pesticider og metabolitter fundet i 2005 i boringer, hvor der i en periode på 5 år før 2005 er indvundet grundvand i de enkelte boringer. maks, median og gennemsnit – maksimum, median og gennemsnitskoncentration.

Bilag 6b
Vandværkernes
Boringskontrol
2005
analyser boringer Koncentration i µg/l  
an-
tal
an-
tal
med
fund
an-
tal
≥0,1
µg/l
an-
tal
ana-
ly-
se-
ret
med
fund
≥0,1 %
≥0,01
µg/l
%
≥0,1
µg/l
maks
konc
me-
di-
an
gen-
nem-
snit
stof
nr
2,6-Dichlorbenzamid 1846 417 78 1615 311 53 19,3 3,3 1,770 0,036 0,072 2712
Mechlorprop 1546 33 2 1481 26 2 1,8 0,1 0,200 0,043 0,051 4512
Hexazinon 1535 30 2 1472 27 2 1,8 0,1 0,300 0,021 0,043 3597
Atrazin 1540 30 3 1467 18 1 1,2 0,1 0,130 0,020 0,033 4515
Dichlorprop 1552 29 6 1483 19 4 1,3 0,3 0,630 0,036 0,100 4510
Atrazin, desisopropy 1548 26   1482 20   1,3   0,066 0,019 0,025 3506
Atrazin, desethyl- 1551 26   1484 20   1,3   0,069 0,020 0,026 3505
Bentazon 1533 20   1469 17   1,2   0,050 0,021 0,025 9944
Simazin 1533 10   1468 5   0,3   0,072 0,029 0,040 4516
Glyphosat 103 7 2 100 7 2 7,0 2,0 8,700 0,022 1,287 3592
4CPP,2-(4-Chlorpheno 176 6   168 2   1,2   0,072 0,057 0,057 410
2,6-DCPP 106 5 3 102 3 2 2,9 2,0 0,370 0,250 0,218 3548
AMPA 103 4 1 100 4 1 4,0 1,0 13,000 0,019 3,263 4536
Atrazin, hydroxy- 1530 4   1470 4   0,3   0,071 0,036 0,040 3507
Malathion 9 3 2 9 3 2 33,3 22,2 0,420 0,210 0,242 3140
hydroxysimazin 61 3 1 60 3 1 5,0 1,7 0,120 0,025 0,055 452
DNOC 1522 3   1462 3   0,2   0,016 0,012 0,013 4513
MCPA 1532 3   1472 3   0,2   0,048 0,011 0,023 4511
DEIA 44 2   44 2   4,5   0,039 0,028 0,028 421
Diuron 687 2   649 2   0,3   0,021 0,021 0,021 2628
Dichlobenil 823 2   784 2   0,3   0,030 0,026 0,026 2627
Terbuthylazin 1418 2   1364 2   0,1   0,017 0,014 0,014 3655
Pendimethalin 1522 2   1462 1   0,1   0,035 0,035 0,035 3625
Clopyralid 4 1   4 1   25,0   0,034 0,034 0,034 3537
Trichloreddikesyre 24 1   24 1   4,2   0,029 0,029 0,029 4517
4-Nitrophenol 53 1   52 1   1,9   0,017 0,017 0,017 3011
Linuron 641 1 1 603 1 1 0,2 0,2 10,000 10,000 10,000 3605
Cyanazin 1507 1   1447 1   0,1   0,030 0,030 0,030 3539
Metamitron 1524 1   1464 1   0,1   0,051 0,051 0,051 3612
2,4_D 1532 1   1472 1   0,1   0,034 0,034 0,034 9943
2-(2,6-dich.ph)props 43     39               3125
2,3,6-TBA 1     1               463
2,3,6-TCBA 0                     4020
2,4,5-T 43     39               3126
2,4,5-trichlorphenol 7     7               4534
2,4-DB 0                     3547
2,6-D 0                     4013
2,6-dichlorebnzosyre 0                     4014
2-6 MCPA 0                     469
2C6MPP, 2-(2-chlor-6 6     6               413
2CPA, 2-Chlorphenoxy 6     6               412
2CPP, 2-(2-Chlorphen 6     6               411
2-M-4,6-DCPA 0                     4018
2-M-4,6-DCPP 2     2               4019
2-M-6-CPA 0                     4017
2-Nitrophenol 0                     3009
Alachlor 5     5               4523
Aldicarb 0                     4520
Aldrin 0                     3503
Azinphos-ethyl 0                     3508
Azinphos-methyl 0                     3509
Benazolin 0                     458
Benazolin-ethyl 0                     3510
Bromacil 0                     3130
Bromophos 0                     3512
Bromophos-ethyl 0                     3513
Bromophos-methyl 8     8               9950
Bromoxynil 26     25               3515
Bupirimat 0                     3516
Captafol 0                     3517
Carbaryl 0                     3519
Carbendazim 0                     3520
Carbofenotion 0                     3522
Carbofuran 26     25               4521
Chinomethionat 0                     3525
Chlordan 0                     3131
Chlorfenvinphos 0                     3527
Chloridazon 71     66               3528
Chlormefos 0                     3529
Chlorothalonil 0                     3532
Chlorpropham 0                     3533
Chlorpyrifos 0                     4016
Chlorpyrifos-methyl 0                     3535
Chlorsulfuron 9     9               3536
Cyanofenphos 0                     3540
Cycloat 0                     3542
Cyfluthrin 0                     3543
Cypermethrin 0                     3545
Dalapon 2     2               3132
DDD, o,p- 0                     3549
DDD, p,p- 0                     3550
DDE 0                     3143
DDE, o,p- 0                     3551
DDE, p,p- 0                     3552
DDT 0                     3145
DDT, o,p- 0                     3553
DDT, p,p- 0                     3554
Deltamethrin 0                     3555
desethylterbuthylazi 105     100               422
Desmedipham 0                     3556
Desmetryn 0                     3557
Diazinon 0                     3559
Dibenzofuran 0                     3133
Dicamba 48     44               3560
Dichlorfluanid 0                     3561
DICHLORVOS 9     9               429
Dicofol 0                     4572
Dieldrin 0                     3134
Diflufenican 0     0               313
Dimetachlor 0                     3562
Dimethoat 1506     1446               3563
Dinoseb 1522     1462               4514
Dinoterb 0                     4021
Endosulfan 0                     3565
Endosulfan, alpha 2     2               3566
Endosulfan, beta 2     2               3567
Endosulfansulfat 0     0               314
Endrin 0                     3135
Esfenvalerat 9     9               3569
Ethion 0                     3571
Ethofumesat 26     25               3572
Ethylenthiurea 0                     3573
Fenamirol 0                     4573
Fenchlorphos 0                     3576
Fenitrothion 0                     3578
Fenpropathrin 0                     4562
Fenpropimorph 40     39               3580
Fenson 0                     3581
Fenvalerat 0                     3583
Flamprop 0                     4015
Flamprop-M-isopropyl 3     3               3584
Fluazifop 0                     3585
Fluazifop-butyl 2     2               3586
fluazifop-p-butyl 9     9               444
Flucythrinat 0                     3587
Fluroxypyr 0                     3588
Fonofos 0                     3590
Formothion 0                     3591
HCH-alfa 0                     3593
HCH-beta 0                     3594
HCH-delta 0                     3595
Heptachlor 0                     3136
Heptachlorepoxid 0                     3137
Heptenophos 0                     3596
Hexachlorbenzen 0                     3138
hydroxycarbofuran 21     20               451
Hydroxyterbuthylazin 182     172               4010
Imazalil 0                     3599
Ioxynil 26     25               3600
Iprodion 0                     3601
ISODRIN 0                     454
Isofenphos 0                     3602
Isoproturon 1528     1468               9945
Isoxaben 0                     9414
Lenacil 25     24               3603
Lindan 0                     3139
Maleinhydrazid 0                     3607
MCPB 0                     3608
Mecarban 0                     3609
MERCAPTODIMETHUR 0                     459
Metalaxyl 0                     3611
Metamitron-desamino 0                     3682
Metazachlor 14     14               3613
Methabenzthiazuron 59     55               3614
Methidathion 0                     3615
Methomyl 0                     4012
Methoxychlor 0                     3141
Metolachlor 0                     3616
METOXURON 9     9               462
Metribuzin 69     68               3617
Metribuzin-desamino 0                     3684
Metribuzin-desamino- 24     24               3683
Metribuzin-diketo 40     40               3685
Metsulfuron methyl 9     9               3618
Mevinphos 0                     3619
Mirex 0                     3620
N-Phenylacetamid 0                     440
Omethoat 3     3               4537
Parathion 9     9               3622
Parathion-methyl 0                     3623
Permethrin 0                     3626
Phenmedipham 3     3               3627
Phosalon 0                     3628
Phosmet 0                     3629
Phosphamidon 0                     3630
Pirimicarb 26     25               3631
Pirimicarb-desmethyl 0                     3681
Pirimiphos-methyl 0                     3632
Prochloraz 12     12               3633
Procymidon 0                     3634
Promecarb 0                     3636
Prometon 0                     9952
Prometryn 0                     3637
Propachlor 9     9               3638
Propazin 4     4               3641
Propham 0                     3642
Propiconazol 27     26               3643
Propoxur 0                     3645
Propyzamid 59     55               3646
Prosulfocarb 0     0               315
Prothiofos 0                     3647
Pyrazophos 0                     3648
Quinalphos 0                     3649
Sebutylazin 0                     3650
Sulfotep 0                     3651
Terbacil 0                     3146
Terbutryn 0                     3657
Tetrachlorvinfos 0                     3658
Tetradifon 0                     3659
Tetrasul 0                     3660
Thiabendazol 0                     3661
Thifensulfuron methy 9     9               3662
thiram 0                     492
Tolclofos-methyl 0                     3664
Tolylfluanid 0                     3665
Triadimefon 0                     3667
Triadimenol 14     14               3668
Tri-allat 16     16               3666
Triazine amine 0                     4556
Triazophos 0                     3671
Trifluralin 52     48               3673
Vinclozolin 0                     3675






Bilag 7 a. Andre boringer. Hele perioden

Maks, median og gennemsnit – maksimum, median og gennemsnitskoncentration.

Bilag 7a
Andre boringer
Hele perioden
analyser boringer Koncentration i µg/l  
an-
tal
med
fund
≥0,1
µg/l
an-
tal
med
fund
≥0,1 %
≥0,01
µg/l
%
≥0,1
µg/l
maks me-
di-
an
Gen-
nem-
snit
stof
nr
2,6-Dichlorbenzamid 9208 3404 1546 4623 1450 736 31,4 15,9 260 0,10 0,63 2712
Atrazin 9372 624 153 5274 365 99 6,9 1,9 2,1 0,04 0,11 4515
Atrazin, desisopropy 6778 501 94 4163 318 64 7,6 1,5 110 0,03 0,45 3506
Atrazin, desethyl- 6840 480 121 4221 312 78 7,4 1,8 3,8 0,04 0,11 3505
Simazin 9327 390 56 5267 257 39 4,9 0,7 210 0,02 0,89 4516
Mechlorprop 9469 380 87 5279 155 47 2,9 0,9 276 0,05 4,05 4512
Dichlorprop 9502 369 127 5275 149 52 2,8 1,0 240 0,04 3,50 4510
Bentazon 6931 240 87 4255 138 46 3,2 1,1 9,8 0,05 0,28 9944
Hexazinon 6930 164 67 4246 82 29 1,9 0,7 4,3 0,05 0,27 3597
Diuron 4358 95 23 2799 66 13 2,4 0,5 1800 0,03 27,38 2628
AMPA 1480 92 32 1140 65 26 5,7 2,3 5,7 0,05 0,33 4536
Dichlobenil 5795 89 13 3645 71 10 1,9 0,3 2,8 0,02 0,12 2627
4CPP,2-(4-Chlorpheno 2339 86 34 1354 42 19 3,1 1,4 34 0,08 1,16 410
desethylterbuthylazi 1962 74 12 1141 51 10 4,5 0,9 1,6 0,03 0,10 422
Glyphosat 1552 72 15 1162 56 12 4,8 1,0 5,3 0,03 0,22 3592
Terbuthylazin 6475 63 9 4102 49 8 1,2 0,2 0,29 0,03 0,06 3655
MCPA 9244 58 8 5263 40 7 0,8 0,1 2,7 0,03 0,13 4511
Atrazin, hydroxy- 4489 57 6 3020 49 5 1,6 0,2 0,32 0,02 0,04 3507
DEIA 662 46 10 428 36 8 8,4 1,9 4 0,04 0,17 421
Isoproturon 6634 33 4 4136 26 2 0,6 0,0 0,982 0,02 0,07 9945
DNOC 9044 24 1 5177 22 1 0,4 0,0 0,18 0,02 0,04 4513
Pendimethalin 6498 23   4088 21   0,5   0,088 0,02 0,03 3625
2,4_D 9015 22 2 5190 21 2 0,4 0,0 0,375 0,06 0,07 9943
Pesticider 92 21 6 83 14 6 16,9 7,2 660,5 0,04 94,40 2726
Dinoseb 9067 21 6 5191 20 5 0,4 0,1 1,28 0,03 0,16 4514
Ethylenthiurea 915 20 5 819 16 5 2,0 0,6 1,3 0,03 0,20 3573
2,6-DCPP 660 18 7 467 11 7 2,4 1,5 60 0,12 10,89 3548
4-Nitrophenol 518 17 1 355 17 1 4,8 0,3 0,1 0,02 0,02 3011
2CPP, 2-(2-Chlorphen 180 13   154 4   2,6   0,096 0,05 0,05 411
Metamitron 6396 10 1 4039 9 1 0,2 0,0 0,21 0,05 0,06 3612
Cyanazin 6337 10 4 3994 8 2 0,2 0,1 99 0,05 12,42 3539
2,4,5-trichlorphenol 149 9 4 105 8 3 7,6 2,9 0,55 0,08 0,15 4534
2C6MPP, 2-(2-chlor-6 132 9   108 4   3,7   0,06 0,03 0,04 413
N-Phenylacetamid 19 8 8 8 5 5 62,5 62,5 3600 180,00 876,00 440
Sulfotep 72 7 7 47 4 4 8,5 8,5 0,8 0,48 0,47 3651
Dimethoat 6277 7 4 3968 5 3 0,1 0,1 5,7 0,11 1,20 3563
Hydroxyterbuthylazin 419 6   287 5   1,7   0,026 0,02 0,02 4010
hydroxysimazin 528 6   342 5   1,5   0,084 0,03 0,03 452
Trichloreddikesyre 356 5 2 264 5 2 1,9 0,8 8 0,05 1,64 4517
2,6-dichlorebnzosyre 316 4   259 4   1,5   0,03 0,02 0,02 4014
2-(2,6-dich.ph)props 162 2 2 123 1 1 0,8 0,8 18 18,00 18,00 3125
Fenpropimorph 751 2   502 2   0,4   0,085 0,05 0,05 3580
Propiconazol 876 2   615 2   0,3   0,03 0,03 0,03 3643
Metribuzin 973 2   677 2   0,3   0,063 0,04 0,04 3617
Metsulfuron methyl 1561 2 1 873 2 1 0,2 0,1 0,11 0,08 0,08 3618
Ioxynil 858 2   618 1   0,2   0,043 0,04 0,04 3600
2-6 mcpa 9 1 1 6 1 1 16,7 16,7 0,3 0,30 0,30 469
Maleinhydrazid 116 1   66 1   1,5   0,04 0,04 0,04 3607
2,3,6-tcba 91 1   87 1   1,1   0,05 0,05 0,05 4020
Dinoterb 93 1   88 1   1,1   0,02 0,02 0,02 4021
Lenacil 490 1   345 1   0,3   0,015 0,02 0,02 3603
Pirimicarb 852 1   592 1   0,2   0,01 0,01 0,01 3631
Carbofuran 1834 1   1358 1   0,1   0,04 0,04 0,04 4521
Linuron 2373 1 1 1716 1 1 0,1 0,1 0,241 0,24 0,24 3605
2,4,5-t 386     306               3126
2,4-db 50     46               3547
2,6-d 93     87               4013
2-m-4,6-dcpa 93     87               4018
2-m-4,6-dcpp 93     87               4019
2-m-6-cpa 93     87               4017
2-nitrophenol 20     20               3009
Alachlor 358     282               4523
Aldicarb 71     69               4520
Benazolin-ethyl 177     153               3510
Bromoxynil 780     566               3515
Chloridazon 875     611               3528
Chlorpyrifos 115     108               4016
Chlorsulfuron 340     248               3536
Clopyralid 192     147               3537
Dalapon 231     169               3132
Diazinon 167     144               3559
Dicamba 454     345               3560
Esfenvalerat 125     86               3569
Ethofumesat 685     473               3572
Flamprop 99     91               4015
Fluazifop 142     119               3585
Fluazifop-butyl 112     85               3586
hydroxycarbofuran 379     275               451
Mcpb 151     129               3608
Metazachlor 388     278               3613
Methabenzthiazuron 385     269               3614
Omethoat 50     44               4537
Parathion 152     127               3622
Phenmedipham 161     121               3627
Prochloraz 204     157               3633
Propazin 173     146               3641
Propyzamid 600     439               3646
Triadimefon 25     24               3667
Triadimenol 357     245               3668
Tri-allat 39     22               3666






Bilag 7 b. Andre boringer, 2005

Maks, median og gennemsnit – maksimum, median og gennemsnitskoncentration.

Bilag 7b
Andre boringer
2005
analyser boringer Koncentration i µg/l stof nr
an-
tal
med
fund
≥0,1
µg/l
ana-
ly-
se-
ret
med
fund
≥0,1 %
≥0,01
µg/l
%
≥0,1
µg/l
maks me-
di-
an
gen-
nem-
snit
2,6-Dichlorbenzamid 623 152 35 446 103 32 23,1 7,2 3,2 0,05 0,15 2712
Dichlorprop 501 21 10 402 19 10 4,7 2,5 140 0,13 11,99 4510
4CPP,2-(4-Chlorpheno 127 17   88 7   8,0   0,09 0,05 0,05 410
Atrazin, desethyl- 445 14 2 375 12 2 3,2 0,5 0,14 0,03 0,05 3505
Mechlorprop 493 13 4 394 13 4 3,3 1,0 6,4 0,04 0,65 4512
Atrazin 444 13 3 374 11 2 2,9 0,5 0,73 0,05 0,11 4515
Atrazin, desisopropy 456 12 3 386 10 1 2,6 0,3 110 0,02 11,02 3506
Atrazin, hydroxy- 433 8 4 364 6 3 1,6 0,8 0,32 0,11 0,13 3507
2,4,5-trichlorphenol 47 7 2 36 7 2 19,4 5,6 0,14 0,08 0,09 4534
Diuron 250 7 4 212 5 2 2,4 0,9 1800 0,09 360,10 2628
AMPA 113 6 4 94 4 2 4,3 2,1 4 0,12 1,06 4536
Glyphosat 113 6 3 94 4 1 4,3 1,1 1,6 0,03 0,42 3592
Hexazinon 449 6 2 378 5 2 1,3 0,5 0,44 0,07 0,18 3597
Simazin 444 6 3 374 4 1 1,1 0,3 210 0,03 52,52 4516
DEIA 75 5 3 59 4 2 6,8 3,4 4 0,07 1,04 421
Bentazon 484 5   386 5   1,3   0,071 0,04 0,04 9944
2,4_D 444 4   373 4   1,1   0,062 0,01 0,02 9943
MCPA 449 3   378 3   0,8   0,092 0,08 0,08 4511
Cyanazin 378 3 3 320 1 1 0,3 0,3 99 99,00 99,00 3539
Sulfotep 16 2 2 13 1 1 7,7 7,7 0,15 0,15 0,15 3651
hydroxysimazin 66 2   55 2   3,6   0,025 0,02 0,02 452
DNOC 431 2   362 2   0,6   0,01 0,01 0,01 4513
Dinoseb 438 2   369 2   0,5   0,032 0,03 0,03 4514
Propiconazol 21 1   21 1   4,8   0,03 0,03 0,03 3643
4-Nitrophenol 60 1   49 1   2,0   0,013 0,01 0,01 3011
Hydroxyterbuthylazin 66 1   53 1   1,9   0,02 0,02 0,02 4010
desethylterbuthylazi 70 1 1 59 1 1 1,7 1,7 0,21 0,21 0,21 422
Dichlobenil 246 1   206 1   0,5   0,025 0,03 0,03 2627
Terbuthylazin 418 1   351 1   0,3   0,072 0,07 0,07 3655
2-(2,6-dich.ph)props 1     1               3125
2,3,6-tcba 0                     4020
2,4,5-t 1     1               3126
2,4-db 0                     3547
2,6-d 0                     4013
2,6-DCPP 76     65               3548
2,6-dichlorebnzosyre 41     31               4014
2-6 mcpa 0                     469
2C6MPP, 2-(2-chlor-6 0                     413
2CPP, 2-(2-Chlorphen 0                     411
2-m-4,6-dcpa 0                     4018
2-m-4,6-dcpp 0                     4019
2-m-6-cpa 0                     4017
2-nitrophenol 0                     3009
Alachlor 2     2               4523
Aldicarb 0                     4520
Benazolin-ethyl 0                     3510
Bromoxynil 9     9               3515
Carbofuran 9     9               4521
Chloridazon 11     11               3528
Chlorpyrifos 0                     4016
Chlorsulfuron 6     6               3536
Clopyralid 5     5               3537
Dalapon 0                     3132
Diazinon 12     12               3559
Dicamba 3     3               3560
Dimethoat 378     320               3563
Dinoterb 0                     4021
Esfenvalerat 6     6               3569
Ethofumesat 14     14               3572
Ethylenthiurea 0                     3573
Fenpropimorph 37     37               3580
Flamprop 0                     4015
Fluazifop 0                     3585
Fluazifop-butyl 2     2               3586
hydroxycarbofuran 7     7               451
Ioxynil 9     9               3600
Isoproturon 444     374               9945
Lenacil 9     9               3603
Linuron 148     128               3605
Maleinhydrazid 0                     3607
Mcpb 0                     3608
Metamitron 434     365               3612
Metazachlor 8     8               3613
Methabenzthiazuron 10     10               3614
Metribuzin 84     73               3617
Metsulfuron methyl 6     6               3618
N-Phenylacetamid 0                     440
Omethoat 0                     4537
Parathion 6     6               3622
Pendimethalin 433     364               3625
Pesticider 0                     2726
Phenmedipham 2     2               3627
Pirimicarb 20     20               3631
Prochloraz 6     6               3633
Propazin 2     2               3641
Propyzamid 22     22               3646
Triadimefon 0                     3667
Triadimenol 8     8               3668
Tri-allat 17     17               3666
Trichloreddikesyre 38     30               4517






Bilag 8 a. Pesticider anvendt i Danmark med oplysninger om forbrug

Tabellen indeholder oplysninger om samlet forbrug, antal år det enkelte stof har været anvendt, gennemsnitligt forbrug, hvilket år stoffet først blev anvendt i Danmark, og sidste år stoffet blev anvendt.

Antal år – stof brugt i antal år, gnm – gennemsnitligt forbrug pr år

Bilag 8a
Forbrug af aktivstof. Der er kun medtaget stoffer,
hvor der forligger oplysninger om salg af aktivstof.
Samlet forbrug
i kg a.i.
antal
år
Gnm.
forbrug
pr år
Start
år
Slut
år
(S)-d-trans-allethrin 3 3 1 1989 1991
1,2-dichlorpropan 141230 23 6140 1957 1980
1,3-dichlorpropylen 306745 27 11361 1966 1995
1,3-dichlorpropylen,cis 2602 1 2602 1971 1971
1,3-dichlorpropylen,trans 2604 2 1302 1971 1988
1,4,4a,5a,6,9,9a,9b-octahydro-dibenzofuran-4a-carbaldehyd 136 7 19 1986 1992
2-(thiocyanomethylthio)-benzothiazol 8665 9 963 1975 1985
2,2-dibrom-2-cyanoacetamid 16642 13 1280 1988 2002
2,3,6-TBA 91776 27 3399 1960 1986
2,3-dihydro-6-methyl-5-phenylcarbamoyl-1,4-oxathiin 31489 26 1211 1969 2004
2,4,5-T 93615 23 4070 1956 1978
2,4-dinitrophenol 4389 6 732 1986 1991
2-bromo-2-nitropropan-1,3-diol 264589 13 20353 1993 2005
2-ethylhexan-1,3-diol 1274 7 182 1987 1993
2-methyl-4-isothiazolin-3-on 2203 9 245 1986 1995
3-iodo-2-propynylbutyl carbamat 45722 17 2690 1989 2005
4-(3-indolyl)-smørsyre 4 3 1 1988 1995
4,5,2',4',6'-pentachlor-2-(chlormethylsulfonamid)-diphenylether-Na 149035 30 4968 1956 1990
5-benzyl-3-furylmethyl(+)cis-(1R,3S,E)-2,2- 44 6 7 1986 1991
5-chlor-2-methyl-4-isothiazolin-3-on 6793 10 679 1986 1995
acephat 20962 15 1397 1977 1991
aclonifen 118803 8 14850 1998 2005
alachlor 116036 17 6826 1970 1986
aldicarb 27748 19 1460 1972 1990
alloxydim-natrium 278147 11 25286 1980 1990
allylalkohol 435780 33 13205 1957 1989
alpha-cypermethrin 8627 8 1078 1998 2005
aluminiumphosphid 158771 31 5122 1974 2005
amidosulfuron 2362 4 591 2001 2005
amitraz 10721 21 511 1975 2000
amitrol 442937 32 13842 1958 1989
ammonium ethyl carbamoylphosphat 1214 4 304 1976 1979
ammonium-,kalium-og natriumdichromat 2097611 13 161355 1981 1993
ammonium-ethylen-bis(dithiocarbamat) 38578 8 4822 1986 1993
ancymidol 10,6 13 1 1975 1993
arsenpentoxid 6110699 30 203690 1962 1993
arsentrioxid 47702 10 4770 1981 1991
asulam 45838 30 1528 1975 2005
atrazin 1312522 35 37501 1960 1994
azaconazol 1 1 1 1999 1999
azamethiphos 8261 20 413 1986 2005
azinphos-methyl 81389 30 2713 1962 1996
azoxystrobin 452728 8 56591 1998 2005
barban 28738 19 1513 1962 1980
bariumnitrat 968 17 57 1973 1995
benazolin 194409 28 6943 1969 1996
benodanil 195 8 24 1986 1993
benomyl 187303 25 7492 1970 1994
bentazon 1392870 32 43527 1974 2005
benzalkonium-chlorid 169368 23 7364 1971 1995
benzoylprop-ethyl 1622 5 324 1975 1980
beta-butoxy-beta'-thiocyano-diethylether 9058 23 394 1956 1978
betacyfluthrin 2410 5 482 2001 2005
bifenthrin 1 1 1 2005 2005
binapacryl 27166 19 1430 1962 1980
bioresmethrin 3434 27 127 1975 2005
bis-(N-cyclohexyldiazeniumdioxi)kobber = kobber (II) HDO 145918 13 11224 1990 2005
bis(tributyltin)oxid 83209 15 5547 1985 1999
bitertanol 324887 19 17099 1987 2005
blodmel 6935 7 991 1999 2005
borsyre 1486508 32 46453 1970 2005
brodifacoum 13 10 1 1990 2005
bromacil 10024 16 627 1965 1980
bromadiolon 2249 21 107 1980 2005
bromophenoxim 806551 20 40328 1972 1991
bromophos 15676 15 1045 1969 1988
bromopropylat 24 1 24 1989 1989
bromoxynil 906980 37 24513 1969 2005
bronopol 85975 6 14329 1993 1999
bupirimat 640 3 213 1978 1980
buprofezin 302 9 34 1992 2005
butoxycarboxim 458 17 27 1978 2002
calciferol 6,1 8 1 1975 1989
calciumcyanid 18599 14 1329 1973 1991
calciumpolysulfid 922 7 132 1986 1992
captafol 257871 23 11212 1965 1987
captan 2534615 49 51727 1956 2005
carbamat, natrium-N-dimethyldithio- 400275 21 19061 1974 1995
carbaryl 96496 32 3016 1962 1993
carbendazim 431498 23 18761 1974 2001
Carbetamid 120812 25 4832 1971 1995
carbofuran 158905 31 5126 1975 2005
carbosulfan 516 1 516 1998 1998
carboxin 7190 5 1438 1994 1998
chinomethionat 7654 18 425 1965 1987
chloralose 480 8 60 1998 2005
chloralose (alpha) 1553 24 65 1970 1998
chlorbufam 3906 9 434 1982 1990
chlordioxid 26353 7 3765 1986 1992
chlorfenson 9073 25 363 1956 1980
chlorfenvinphos 24706 33 749 1969 2001
chlorflurenol 45 5 9 1971 1975
chloridazon/pyrazon 1265288 33 38342 1964 1996
chlormequat-chlorid 6212357 43 144473 1963 2005
chlorothalonil 241344 19 12702 1982 2000
chloroxuron 29792 24 1241 1966 1989
chlorphenamidin 4799 7 686 1970 1976
chlorphonium-chlorid 262 22 12 1964 1992
chlorpicrin 174876 41 4265 1956 1997
chlorpropham 79541 43 1850 1959 2005
chlorpyrifos 15090 36 419 1969 2005
chlorsulfuron 7577 11 689 1984 1994
chlorthiamid 255170 16 15948 1965 1980
cholecalciferol 144,3 15 10 1975 1991
chromtrioxid 5568688 35 159105 1957 1993
citronella olie 389 1 389 1988 1988
citronellol 3518 11 320 1995 2005
citrongræsolie 35 7 5 1999 2005
clethodim 202 4 51 2002 2005
clodinafop-propargyl 535 4 134 2002 2005
clofentezin 1693 15 113 1990 2005
clomazon 26387 5 5277 2001 2005
clopyralid 332168 25 13287 1981 2005
coniothyrium minitans 86 2 43 2004 2005
coumatetralyl 522 14 37 1981 2005
creosot olie 2253059 4 563265 1986 1989
crimidin 84 4 21 1981 1986
cupricarbonat basisk 283033 8 35379 1998 2005
cuprihexafluorsilikat 26732 8 3342 1986 1993
cuprihydroxicarbonat 11418 3 3806 1993 1995
cuprihydroxidchlorid 1088024 23 47305 1969 1993
cuprinaphthenat 350009 14 25001 1981 1994
cuprioctanoat 4711 7 673 1986 1992
cuprioxid 3432242 25 137290 1969 1995
cuprisulfat 1614220 13 124171 1981 1995
cyanazin 850392 23 36974 1972 1996
cyazofamid 4016 1 4016 2004 2004
cycloat 75474 18 4193 1972 1990
Cycloxydim 958 2 479 2004 2005
cyfluthrin 98 10 10 1996 2005
cyhexatin 7114 9 790 1975 1988
cymoxanil 236 2 118 2002 2003
cypermethrin 156886 25 6275 1980 2005
cypermethrin, -alpha 31871 11 2897 1988 1998
cyprodinil 83231 7 11890 1999 2005
cyromazin 11827 20 591 1986 2005
D, 2,4- 5741533 42 136703 1956 1997
dalapon 832515 31 26855 1958 1988
daminozid 72317 25 2893 1981 2005
dazomet 188941 29 6515 1976 2005
DDT 529960 27 19628 1956 1983
deltamethrin 11424 24 476 1982 2005
denatoniumbenzoat 4 3 1 1992 1994
desmedipham 26814 14 1915 1992 2005
diatomejord 210 2 105 2004 2005
diazinon 83406 39 2139 1965 2003
dibrom 7506 20 375 1961 1980
dibutylphthalat 358 11 33 1972 1990
dicamba 355044 42 8453 1964 2005
dichlobenil 661662 28 23631 1969 1996
dichlofluanid 37301 30 1243 1966 1999
dichlorprop 29017103 37 784246 1963 2000
dichlorprop-P 444091 17 26123 1989 2005
dichlorvos 62899 31 2029 1964 1999
dichromat 2283813 11 207619 1993 2005
dicofol 35623 31 1149 1958 1993
dieldrin 25015 29 863 1956 1988
dienochlor 8396 19 442 1968 1992
difenacoum 23 9 3 1986 2005
difenoconazol 25977 8 3247 1998 2005
difenoxuron 3994 4 999 1981 1984
difenzoquat-methylsulfat 730939 25 29238 1975 1999
difethialon 30 14 2 1992 2005
diflubenzuron 9638 20 482 1986 2005
diflufenican 73947 7 10564 1999 2005
difluron 90 1 90 1979 1979
dikegulac 453 10 45 1978 1993
dimetachlor 160685 10 16069 1981 1990
dimetas 16023 17 943 1964 1980
dimethoat 1458272 44 33143 1962 2005
dimethomorph 5149 6 858 2000 2005
dimethylphthalat 4070 12 339 1985 1996
dinatrium-octaborat(natriumborat) 10872 20 544 1986 2005
dinatrium-octaborat-tetrahydrat 110639 13 8511 1986 1998
dinatrium-octaborat-tetrahydrat (natriumborat) 34733 3 11578 2003 2005
dinatrium-tetraborat-decahydrat (borax) 642 6 107 1998 2004
dinatrium-tetraborat-decahydrat(natriumborat) 30301 15 2020 1986 2000
dinocap 73536 29 2536 1956 1991
dinoseb 1970977 34 57970 1956 1989
dinosep-acetat 11477 7 1640 1974 1986
dinoterb 75979 13 5845 1974 1986
dipropylpiridin-2,5-dicarboxylat 171 11 16 1986 1996
diquat-dibromid 1528450 44 34738 1962 2005
dithianon 65143 32 2036 1965 2005
diuron 611147 47 13003 1959 2005
DNOC 2115794 31 68251 1956 1987
dodemorph 6552 15 437 1974 1993
dodin 7874 24 328 1960 1991
d-trans-allethrin 8415 22 383 1980 2005
endosulfan 98880 31 3190 1960 1994
epoxiconazol 104924 3 34975 2003 2005
epoxideret soyaolie 24 5 5 1998 2002
EPTC 4860 21 231 1970 1990
esfenvalerat 39376 16 2461 1989 2005
ethephon 539612 35 15417 1970 2005
ethiofencarb 3985 10 399 1977 1993
ethirimol 40290 6 6715 1975 1980
ethofumesat 752919 31 24288 1975 2005
ethyltrianol 2 1 2 1988 1988
etridiazol 5421 16 339 1971 1992
etrimphos 5558 13 428 1979 1996
eukalyptusolie 313 8 39 1998 2005
fedtsyrer (C8-C10, hovedfraktion: nonansyre) 24265 5 4853 1999 2005
fedtsyrer (C8-C18, hovedfraktion: decansyre) 2095 3 698 2000 2004
fedtsyrer (hovedfraktion linolsyre) 3095 6 516 2000 2005
fedtsyrer(C8-C18, hovedfraktion: decansyre) 3466 2 1733 1999 2005
fenarimol 4152 15 277 1980 2001
fenazaquin 884 8 111 1998 2005
fenbutatin-oxid 2719 18 151 1976 1998
fenhexamid 14293 6 2382 2000 2005
fenitrothion 184380 28 6585 1965 1992
fenoxaprop-P-ethyl 34302 9 3811 1997 2005
fenpiclonil 275 1 275 1997 1997
fenpropathrin 1488 14 106 1990 2003
fenpropidin 243309 7 34758 1998 2005
fenpropimorph 4133591 21 196838 1985 2005
fenpyroximat 93 2 47 2004 2005
fentin-hydroxid 2105 17 124 1972 1988
fenvalerat 51546 15 3436 1980 1994
ferbam 49550 25 1982 1956 1980
ferrifosfat 3895 5 779 2001 2005
ferrisulfat 4685 3 1562 1986 1989
ferrosulfat 1721178 30 57373 1970 2005
fipronil 58 7 8 1998 2005
flamprop-M-isopropyl 263457 28 9409 1976 2004
flocoumafen 5 3 2 1991 2004
florasulam 1039 4 260 2002 2005
fluazifop-butyl 399997 8 50000 1983 1990
fluazifop-P-butyl 175952 15 11730 1991 2005
fluazinam 106594 8 13324 1998 2005
fludioxinil 118 2 59 2002 2003
flupyrsulfuron-methyl 829 4 207 2002 2005
fluroxypyr 339642 16 21228 1990 2005
flurprimidol 45 8 6 1995 2005
fluvalinate 781 1 781 1986 1986
folpet 110276 25 4411 1961 1990
foramsulfuron 7427 3 2476 2003 2005
formothion 112545 25 4502 1965 1989
fosamin-ammonium 7716 10 772 1981 1990
fosetyl-Al 32480 22 1476 1974 2005
fuberidazol 33659 25 1346 1981 2005
furalaxyl 3041 8 380 1986 1993
furathiocarb 85299 17 5018 1986 2002
furmecyclox 28596 9 3177 1985 1993
gelatine 83 15 6 1987 2001
gibberellinsyre 90 1 90 1992 1992
glufosinat-ammonium 35312 13 2716 1992 2004
glyphosat 14255992 31 459871 1975 2005
glyphosat-trimesium 1576414 10 157641 1993 2002
guanoctin 36611 10 3661 1977 1987
guazatin 94842 12 7904 1986 1997
gujaktræolie 35 7 5 1999 2005
gurjunolie 10 2 5 1999 2000
haloxyfop-ethoxyethyl 56797 14 4057 1992 2005
heptenophos 106 5 21 1986 1990
hexazinon 136142 17 8008 1978 1994
hexythiazox 1038 9 115 1993 2001
hjortetakolie 3642 7 520 1988 1994
hydrogencyanid 20630 23 897 1956 1978
hydroxy isobutyl piperidin carboxylat 9718 6 1620 1999 2004
hymexazol 68163 22 3098 1984 2005
icaridin 1113 1 1113 2005 2005
imazalil 232733 29 8025 1977 2005
imidacloprid 111291 14 7949 1992 2005
iodosulfuron-methyl-natrium 3121 4 780 2002 2005
ioxynil 1553545 40 38839 1966 2005
iprodion 53232 22 2420 1982 2004
isofenphos 90386 16 5649 1976 1991
isoproturon 3892646 25 155706 1976 2000
isoxaben 27613 11 2510 1989 1999
jodfenphos 14357 15 957 1973 1991
jordoliedestillat 1936225 27 71712 1970 1996
kaliumoleat 22352 19 1176 1987 2005
kobber (Cu - anvendt som fungicid) 1864150 37 50382 1956 1993
kobber i træbeskyttelsesmidler 668385 3 222795 1995 1997
kobber(II)-dissocieret bortset fra kobber(II)HDO 1134765 10 113477 1995 2004
kobber(II)hydroxidcarbonat 127408 6 21235 2000 2005
kobberdichromat 126680 2 63340 1990 1993
kokosolie 1789 7 256 1999 2005
kresoxim methyl 31370 7 4481 1999 2005
krom i træbeskyttelsesmidler 552955 3 184318 1995 1997
kuldioxid 2 1 2 2005 2005
kviksølv (bejdsemiddel) 80741 31 2605 1956 1989
lambda-cyhalothrin 14236 16 890 1990 2005
lenacil 695077 26 26734 1966 1991
lindan 131378 14 9384 1981 1994
linuron 252133 38 6635 1964 2001
l-naphthyleddikesyre 658 20 33 1986 2005
magniumphosphid 237 7 34 1992 2000
malathion 560337 50 11207 1956 2005
maleinhydrazid 1414447 46 30749 1959 2005
mancozeb 5853318 42 139365 1964 2005
maneb 12632148 42 300765 1956 1998
MCPA 25966268 49 529924 1956 2005
MCPB 323474 36 8985 1956 1992
mechlorprop 9038561 47 192310 1959 2005
mechlorprop-P 626949 18 34831 1988 2005
mefluidid 221 12 18 1977 1993
mepiquat-chlorid 247297 25 9892 1981 2005
mercaptodimethur 62730 35 1792 1971 2005
mercurioxid 572 18 32 1963 1988
mesotrione 6499 1 6499 2005 2005
metalaxyl 67226 23 2923 1981 2003
metalaxyl-M 1153 3 384 2002 2005
metaldehyd 32936 41 803 1956 2002
metamitron 6779595 29 233779 1977 2005
metam-Na 469619 36 13045 1959 1996
metconazol 117 3 39 2003 2005
methabenzthiazuron 515964 33 15635 1970 2003
methidathion 5236 8 655 1973 1980
methomyl 5816 20 291 1973 2000
methopren 691 19 36 1985 2004
methoxychlor 123448 36 3429 1956 1991
methoxyethylmercuriacetat 12247 17 720 1969 1987
methoxyethylmercurichlorid 46227 21 2201 1963 1989
methoxyethylmercurisilikat 29634 17 1743 1963 1981
methylbromid 1098882 42 26164 1956 1997
methylenbisthiocyanat 4340 3 1447 1993 1997
methylenisothiocyanat 51254 25 2050 1961 1985
metiram 3960 1 3960 1974 1974
metoxuron 35325 15 2355 1972 1987
metribuzin 223557 30 7452 1973 2003
metsulfuron methyl 13319 18 740 1988 2005
mevinphos 19538 36 543 1960 1995
monochloracetat 173166 25 6927 1956 1980
monocrotophos 953 5 191 1979 1991
monosulfiram 223 10 22 1977 1991
monuron 207448 22 9429 1956 1977
muscalure 28 15 2 1986 2000
N-(2-ethylhexyl)-8,9,10-trinorborn-5-en-2,3-dicarboxid 647 11 59 1986 1996
N-(d-(1-nitroethyl)-benzyl)-ethylendiamin 17121 10 1712 1986 1995
N-(phenylmethyl-1H-purine-6-amine(6-Benzyladenine) 58 13 4 1993 2005
N,N-diethyl-m-toluamid 20962 12 1747 1985 1996
naphthalen 12260 27 454 1956 1988
napropamid 72580 28 2592 1974 2003
natriumchlorat 9006522 34 264898 1956 1989
natriumfluorid 10972 6 1829 1986 1991
natriumhypochlorit 37471 10 3747 1986 1995
natriumnitrit 41944 15 2796 1966 1980
natriumsølvthiosulfat 806 20 40 1986 2005
naturharpiks 29106 7 4158 1986 1992
N-cyclohexyldiazeniumdioxi-kalium 13980 5 2796 1988 2005
nellikeolie 35 7 5 1999 2005
nicotin 14466 24 603 1956 1979
nitrofen 19579 3 6526 1976 1978
nitrothal-isopropyl 297 1 297 1986 1986
N-phenyl-2-methylfuran-3-karboxamid 257 1 257 1986 1986
nuarimol 2492 6 415 1981 1986
oxamyl 6317 16 395 1976 1992
oxycarboxin 16612 18 923 1971 1993
oxydemethon-methyl 320645 34 9431 1962 1995
paclobutrazol 399 16 25 1990 2005
paraffinolie 50715 9 5635 1997 2005
paraquat-dichlorid 243925 30 8131 1963 1994
parathion 5272232 35 150635 1956 1990
parathion-methyl 54535 25 2181 1956 1980
penconazol 124 1 124 1995 1995
pencycuron 88792 13 6830 1993 2005
pendimethalin 3016182 25 120647 1981 2005
pentachlor-phenol 40468 24 1686 1956 1979
permethrin 86708 27 3211 1979 2005
phenmedipham 2361459 38 62144 1968 2005
phenothrin 9 1 9 1980 1980
phlebiopsis gigantea 4 1 4 2004 2004
phosalon 25409 27 941 1967 2004
phosmet 3390 5 678 1976 1980
phosphamidon 54024 33 1637 1960 1992
phosphorsyre 1095175 5 219035 1989 1993
phoxim 32398 31 1045 1975 2005
piperonylbutoxyd 263251 45 5850 1957 2005
piproctanyliumbromid 7 2 4 1979 1980
pirimicarb 758759 33 22993 1973 2005
p-menthan-3,8-diol 1488 6 248 2000 2005
polybuten 115 2 58 1986 1987
polybuten,polyisobuten, polyethylenvoks 710 2 355 2001 2002
polybuten,polyisobuten,polyethylenvoks 14103 16 881 1985 2003
polychlornaphthalen 694 1 694 1978 1978
prochloraz 1341565 25 53663 1981 2005
prochloraz-Mn-Complex 17827 20 891 1986 2005
prometryn 4274 9 475 1969 1977
propachlor 136501 28 4875 1968 1997
propamocarb 91105 22 4141 1979 2005
propaquizafop 14723 11 1338 1995 2005
propargit 2148 9 239 1970 1978
propetamphos 1188 17 70 1986 2002
propham 36 7 5 1983 1989
propiconazol 1800940 24 75039 1982 2005
propineb 465737 28 16633 1972 1999
propoxur 12957 22 589 1979 2004
propyzamid 504028 31 16259 1975 2005
prosulfocarb 3055787 13 235061 1993 2005
prothiocarb 3293 4 823 1976 1979
pyraclostrobin 142181 4 35545 2002 2005
pyrazophos 11027 17 649 1973 1994
pyrethrin I og II 42162 46 917 1956 2005
pyridat 165479 11 15044 1993 2004
pyrimethanil 7050 6 1175 1999 2005
pyriminyl 0,2 1 0 1979 1979
pyriproxyfen 35 13 3 1993 2005
quinoclamin 709 8 89 1998 2005
quintozen 2790415 29 96221 1956 1984
rabenzarol 2367 3 789 1981 1983
rimsulfuron 921 5 184 2001 2005
ronnel 21358 20 1068 1961 1980
rotenon 7395 44 168 1956 2003
simazin 1167295 47 24836 1957 2004
spinosad 372 4 93 2002 2005
sulcofuron-Na 31369 15 2091 1972 1992
sulfosulfuron 1046 2 523 2004 2005
sulfotep 7082 25 283 1961 1990
svovl 5716583 50 114332 1956 2005
tau-fluvalinat 44357 10 4436 1996 2005
TCA 11338795 31 365768 1958 1988
tebuconazol 292686 10 29269 1996 2005
tecnazen 2902 28 104 1956 1983
teflubenzuron 260 5 52 1999 2005
tefluthrin 1138 5 228 1989 2005
tepraloxidim 392 3 131 2003 2005
terbacil 9425 24 393 1969 1992
terbuthylazin 987097 33 29912 1973 2005
tetrachlorvinphos 3829 20 191 1971 1995
tetradifon 10871 36 302 1956 1998
tetramethrin 252 8 32 1973 1980
tetrasul 11290 20 565 1966 1990
thallium(I)sulfat 12302,28 22 559 1962 1987
thiabendazol 132242 24 5510 1974 1999
thiamethoxam 1913 5 383 2001 2005
thifensulfuron methyl 3750 14 268 1992 2005
thiometon 84823 30 2827 1960 1989
thiophanat 556 6 93 1974 1979
thiophanat-methyl 80821 22 3674 1975 1996
thiophanox 2951 6 492 1980 1985
thiourinstof 29256 23 1272 1958 1980
thiram 2208888 50 44178 1956 2005
tjærebeg 26542 11 2413 1985 1995
tolclofos-methyl 63425 19 3338 1987 2005
tolylfluanid 162901 33 4936 1973 2005
triadimefon 249833 17 14696 1977 1993
triadimenol 174216 15 11614 1981 1995
tri-allat 73111 31 2358 1964 1999
triaoxid 2 1 2 1988 1988
triasulfuron 1503 10 150 1995 2004
triazophos 357 4 89 1979 1988
tribenuron-methyl 44438 17 2614 1989 2005
tributyltinnaphthenat 223433 19 11760 1977 1999
tributyltinoxid 163 1 163 1980 1980
trichlorfon 36733 33 1113 1956 1992
trichloronat 15060 21 717 1967 1987
tridemorph 1396915 23 60735 1970 1992
triflumuron 8 2 4 2004 2005
trifluralin 882892 35 25225 1969 2005
triflusulfuron-methyl 4883 10 488 1996 2005
triforin 12353 28 441 1973 2005
trinexapac-ethyl 13945 8 1743 1998 2005
urea 3990 1 3990 1988 1988
vinclozolin 50607 18 2812 1980 1997
warfarin 2305 27 85 1962 1993
ylang-ylangolie 31 6 5 1999 2005
zineb 328571 36 9127 1956 1991
zinknaphthenat Zn 5807 15 387 1964 1978
ziram 303439 37 8201 1956 1996






Bilag 8 b. Pesticider anvendt i Danmark hvor der ikke foreligger analyser i dansk grundvand

Der foreligger oplysninger om forbrug for ca 350 stoffer hvor der ikke er gennemført analyser i grundvand. Alle disse stoffer er dog ikke medtaget i bilaget hvor følgende forudsætninger er anvendt:

Der er kun medtaget stoffer her har været anvendt i mere end 5 år, og hvor det samlede forbrug og det gennemsnitligt forbrug pr år overstiger 1.000kg aktivstof.

Nogle stoffer som fx maneb og mancozeb er medtaget i bilaget, men relevante metabolitter for disse er analyseret i et vist omfang. Andre stoffer som fx kobber, svovl, forskellige metalilter og olier er udeladt. Mechlorprop-P, dichlorprop-P og tilsvarende stoffer er også udeladt. Gns – gennemsnitlig.

Bilag 8 b
Pesticider solgt i Danmark. Der findes ikke oplysninger
Om analyser i den samlede database, Jupiter.
Samlet
forbrug
1956-2005
Gns.
Forbrug
pr år
Start Slut Antal
år
Maneb 12632148 300765 1956 1998 42
Natriumchlorat 9006522 264898 1956 1989 34
Chlormequat-chlorid 6212357 144473 1963 2005 43
Arsenpentoxid 6110699 203690 1962 1993 30
Mancozeb 5853318 139365 1964 2005 42
Cuprioxid 3432242 137290 1969 1995 25
Quintozen 2790415 96221 1956 1984 29
Captan 2534615 51727 1956 2005 49
Dichromat 2283813 207619 1993 2005 11
Glyphosat-trimesium 1576414 157641 1993 2002 10
Diquat-dibromid 1528450 34738 1962 2005 44
Tridemorph 1396915 60735 1970 1992 23
Methylbromid 1098882 26164 1956 1997 42
Cuprihydroxidchlorid 1088024 47305 1969 1993 23
Bromophenoxim 806551 40328 1972 1991 20
Difenzoquat-methylsulfat 730939 29238 1975 1999 25
Ethephon 539612 15417 1970 2005 35
Metam-Na 469619 13045 1959 1996 36
Propineb 465737 16633 1972 1999 28
Azoxystrobin 452728 56591 1998 2005 8
Amitrol 442937 13842 1958 1989 32
Allylalkohol 435780 13205 1957 1989 33
Carbamat, natrium-N-dimethyldithio- 400275 19061 1974 1995 21
Cuprinaphthenat 350009 25001 1981 1994 14
Zineb 328571 9127 1956 1991 36
Bitertanol 324887 17099 1987 2005 19
Oxydemethon-methyl 320645 9431 1962 1995 34
1,3-dichlorpropylen 306745 11361 1966 1995 27
Ziram 303439 8201 1956 1996 37
Tebuconazol 292686 29269 1996 2005 10
Alloxydim-natrium 278147 25286 1980 1990 11
2-bromo-2-nitropropan-1,3-diol 264589 20353 1993 2005 13
Piperonylbutoxyd 263251 5850 1957 2005 45
Chlorthiamid 255170 15948 1965 1980 16
Mepiquat-chlorid 247297 9892 1981 2005 25
Paraquat-dichlorid 243925 8131 1963 1994 30
Fenpropidin 243309 34758 1998 2005 7
Tributyltinnaphthenat 223433 11760 1977 1999 19
Monuron 207448 9429 1956 1977 22
Dazomet 188941 6515 1976 2005 29
Benomyl 187303 7492 1970 1994 25
Chlorpicrin 174876 4265 1956 1997 41
Monochloracetat 173166 6927 1956 1980 25
Benzalkonium-chlorid 169368 7364 1971 1995 23
Pyridat 165479 15044 1993 2004 11
Aluminiumphosphid 158771 5122 1974 2005 31
4,5,2',4',6'-pentachlor-2-(chlormethylsulfonamid)
-diphenylether-na
149035 4968 1956 1990 30
1,2-dichlorpropan 141230 6140 1957 1980 23
Lindan 131378 9384 1981 1994 14
Carbetamid 120812 4832 1971 1995 25
Aclonifen 118803 14850 1998 2005 8
Imidacloprid 111291 7949 1992 2005 14
Dinatrium-octaborat-tetrahydrat 110639 8511 1986 1998 13
Folpet 110276 4411 1961 1990 25
Fluazinam 106594 13324 1998 2005 8
Guazatin 94842 7904 1986 1997 12
Propamocarb 91105 4141 1979 2005 22
Pencycuron 88792 6830 1993 2005 13
Bronopol 85975 14329 1993 1999 6
Furathiocarb 85299 5018 1986 2002 17
Thiometon 84823 2827 1960 1989 30
Cyprodinil 83231 11890 1999 2005 7
Bis(tributyltin)oxid 83209 5547 1985 1999 15
Thiophanat-methyl 80821 3674 1975 1996 22
Dinocap 73536 2536 1956 1991 29
Napropamid 72580 2592 1974 2003 28
Daminozid 72317 2893 1981 2005 25
Hymexazol 68163 3098 1984 2005 22
Dithianon 65143 2036 1965 2005 32
Haloxyfop-ethoxyethyl 56797 4057 1992 2005 14
Methylenisothiocyanat 51254 2050 1961 1985 25
Ferbam 49550 1982 1956 1980 25
Arsentrioxid 47702 4770 1981 1991 10
Methoxyethylmercurichlorid 46227 2201 1963 1989 21
Asulam 45838 1528 1975 2005 30
3-iodo-2-propynylbutyl carbamat 45722 2690 1989 2005 17
Tribenuron-methyl 44438 2614 1989 2005 17
Tau-fluvalinat 44357 4436 1996 2005 10
Pentachlor-phenol 40468 1686 1956 1979 24
Ethirimol 40290 6715 1975 1980 6
Ammonium-ethylen-bis(dithiocarbamat) 38578 4822 1986 1993 8
Natriumhypochlorit 37471 3747 1986 1995 10
Trichlorfon 36733 1113 1956 1992 33
Guanoctin 36611 3661 1977 1987 10
Glufosinat-ammonium 35312 2716 1992 2004 13
Fenoxaprop-P-ethyl 34302 3811 1997 2005 9
Fuberidazol 33659 1346 1981 2005 25
Fosetyl-Al 32480 1476 1974 2005 22
Phoxim 32398 1045 1975 2005 31
Cypermethrin, -alpha 31871 2897 1988 1998 11
2,3-dihydro-6-methyl-5-phenylcarbamoyl-1,4-oxathiin 31489 1211 1969 2004 26
Kresoxim methyl 31370 4481 1999 2005 7
Sulcofuron-Na 31369 2091 1972 1992 15
Dinatrium-tetraborat-decahydrat(natriumborat) 30301 2020 1986 2000 15
Chloroxuron 29792 1241 1966 1989 24
Methoxyethylmercurisilikat 29634 1743 1963 1981 17
Thiourinstof 29256 1272 1958 1980 23
Barban 28738 1513 1962 1980 19
Furmecyclox 28596 3177 1985 1993 9
Binapacryl 27166 1430 1962 1980 19
Cuprihexafluorsilikat 26732 3342 1986 1993 8
Chlordioxid 26353 3765 1986 1992 7
Difenoconazol 25977 3247 1998 2005 8
Kaliumoleat 22352 1176 1987 2005 19
Ronnel 21358 1068 1961 1980 20
Acephat 20962 1397 1977 1991 15
N,N-diethyl-m-toluamid 20962 1747 1985 1996 12
Calciumcyanid 18599 1329 1973 1991 14
N-(d-(1-nitroethyl)-benzyl)-ethylendiamin 17121 1712 1986 1995 10
2,2-dibrom-2-cyanoacetamid 16642 1280 1988 2002 13
Propaquizafop 14723 1338 1995 2005 11
Fenhexamid 14293 2382 2000 2005 6
Trinexapac-ethyl 13945 1743 1998 2005 8
Dinosep-acetat 11477 1640 1974 1986 7
Natriumfluorid 10972 1829 1986 1991 6
Hydroxy isobutyl piperidin carboxylat 9718 1620 1999 2004 6
Alpha-cypermethrin 8627 1078 1998 2005 8
Pyrimethanil 7050 1175 1999 2005 6






Bilag 9. Udvalgte kemiske og fysiske parametre

Udvalgte pesticider der anvendtes eller har været anvendt i Danmark Tabellen omfatter ikke oplysninger om nedbrydningsprodukter. Tabellen omfatter oplysninger om pesticidtype, stofgruppe, opløselighed i vand. Et eksempel på DT50 i jord – denne værdi vil varierer meget efter jordtype, klimaforhold etc. Koc- vil varierer meget efter jordtyper. GUS = log(DT50*(4-log(Koc)))

Bilag 9
Stof anvendes eller har været anvendt i Danmark
type Oplø-
selig-
hed i
vand
ved
20°C,
mg/l
DT50
Ek-
sem-
pel på
hal-
ve-
rings-
tid i
jord.
Døgn
Koc
ml/g
GUS
indeks
Vægt-
fylde
stofgruppe
2,3,6-TBA Herbicid 7,7g     0,00   benzoic acid
2,4-D Herbicid 44,5g 10 56 1,35 1.57 aryloxyalkanoic acid
acephat Insecticid 790g/l 3 2 1,05 1.35 organophosphate
aclonifen Herbicid 14 117 5400 1,50 1.46 diphenyl ether
alachlor Herbicid 240 14 124 1,43 1.13 chloroacetamide
aldicarb Insecticid 4,9g 24 30 1,78 1.20 carbamate
allethrin Insecticid 1   3100 0,00 1.01 pyrethroid
alloxydim Herbicid 2000g 20 7 1,80   cyclohexanedione oxime
alpha-cypermethrin Insecticid 4 35 57889 0,00 1.33 pyrethroid
amidosulfuron Herbicid 9 21 42 1,70 1.50 sulfonylurea
amitraz Insecticid, 1 2 1000 0,30 1.13 amidine
amitrol Herbicid 264g 18 111 1,55 1.14 triazole
ancymidol Vækst regulator 650 15 83 1,49 0.42 pyrimidinyl carbinol
asulam Herbicid 550g 24 138 1,65   carbamate
atrazin Herbicid 33 75 100 2,18 1.23 triazine
azaconazol Fungicid 300     0,00 1.51 triazole
azamethiphos Insecticid 1,1g 25 25 1,81 1.60 organophosphate
azinphos-methyl Insecticid 28 10 1000 1,00 1.52 organophosphate
azoxystrobin Fungicid 67 70 423 1,98 1.34 strobilurin
benazolin Herbicid 500 21 36 1,71   benzothiazolone
benodanil Fungicid 20 25 680 1,47   anilide
benomyl Fungicid 2 180 1900 2,11   benzimidazole
bensultap Insecticid 75 7 1118 0,82   nereistoxin analogue
bentazon Herbicid 570 13 51 1,47 1.41 benzothiazinone
betacyfluthrin Insecticid 17 13 64300 0,00 1.35 pyrethroid
bifenthrin Insecticid 1 95 13000 0,00 1.21 pyrethroid
binapacryl Herbicid 1     0,00   dinitrophenyl
bioresmethrin Insecticid 3 3 2255 0,29 1.05 pyrethroid
bitertanol Fungicid 500 23 2040 1,20 1.16 triazole
brodifacoum Rodenticid 0 84 50000 0,00 1.42 coumarin anticoagulant
bromacil Herbicid 815 60 32 2,18 1.59 uracil
bromadiolon Rodenticid 19 53 104088 0,00   coumarin anticoagulant
bromophos Insecticid 3   17 0,00   organothio-
phosphate
bromopropylat acaricid 1 59 6309 1,07 1.59 benzilate
bromoxynil Herbicid 90 1 174 0,25 1.63 hydroxybenzonitrile
bronopol Bactericid, fungicid 250g     0,00   unclassified
bupirimat Fungicid 22 79 767 1,94 1.20 pyrimidinol
buprofezin Insecticid, acaricid 382 50 104 2,00 1.18 chitin synthesiser
butoxycarboxim Insecticid, acaricid 209g 42   0,00 1.21 carbamate
calciferol Rodenticid 50     0,00   unclassified
captafol Fungicid 14 5 2000 0,54   phthalimide
captan Fungicid 33 25 200 1,63 1.74 phthalimide
carbaryl Insecticid, vækstreg. 120 10 300 1,18 1.23 carbamate
carbendazim Fungicid 8 22 400 1,49 1.45 benzimidazole
Carbetamid Herbicid 3,5g 25 89 1,71   carbamate
carbofuran Insecticid, nematicid 320 50 46 2,07 1.18 carbamate
carbosulfan Insecticid 3 10 9489 -0,64 1.06 carbamate
carboxin Fungicid 199 1 123 0,28 1.36 oxathiin
chinomethionat Fungicid, acaricid 1 2 9360 -1,24 1.56 unclassified
chloralos Rodenticid,
fugleafskrækning
4,44g   9 0,00   unclassified
chlorbufam Herbicid 540     0,00   carbanilate
chlorfenson acaricid 296     0,00   bridged diphenyl
chlorfenvinphos Insecticid, acaricid 145 40 680 1,67 1.36 organophosphate
chlorflurenol Herbicid, vækstreg. 218     0,00 1.50 unclassified
chlorothalonil Fungicid 81 22 1380 1,28 1.74 chloronitrile
chloroxuron Herbicid 37 36 2820 1,30   dimethylurea
chlorpropham Herbicid, vækstreg. 110 25 340 1,56 1.18 carbamate
chlorpyrifos Insecticid 14 50 6925 0,90 1.44 organophosphate
chlorsulfuron Herbicid 7g 160 40 2,58 1.48 sulfonylurea
chlorthiamid Herbicid 950 25   0,00   benzonitrile
cholecalciferol Rodenticid   5   0,00   sterol
clethodim Herbicid 6,6g 3 40 0,86 1.14 cyclohexanedione oxime
clodinafop-propargyl Herbicid 4 6 1066 0,77 1.37 aryloxyphenoxy-
propionic
clofentezin acaricid 25 39 45300 0,00 1.51 tetrazine
clomazon Herbicid 1,1g 83 356 2,08 1.19 isoxazolidinone
clopyralid Herbicid 9g 35 36 1,93 1.57 pyridinecarboxylic acid
coumatetralyl Rodenticid 10 89 453 2,08   coumarin anticoagulant
crimidin Rodenticid 9,3g     0,00   pryimidinamine
cyanazin Herbicid 171 16 190 1,44 1.29 triazine
cyazofamid Fungicid 114 10 1780 0,87 1.45 cyanoimidazole
cycloat Herbicid 75 61 272 1,98 1.02 thiocarbamate
Cycloxydim Herbicid 38 5 112 0,99 1.12 cyclohexanedione oxime
cycluron Herbicid 1,2g     0,00   urea
cyfluthrin Insecticid 66 33 64300 0,00 1.28 pyrethroid
cyhexatin Insecticid 1 50 4365 1,26   organotin
cymoxanil Fungicid 890 7 145 1,11 1.31 aliphatic nitrogen
cypermethrin Insecticid 4 60 76344 0,00 1.30 pyrethroid
cyprodinil Fungicid 13 31 2277 1,30 1.21 anilinopyrimidine
cyromazin Insecticid 11g 93 765 2,02 1.35 chitin synthesizer
dalapon Herbicid 800 30 1 2,08   halogenated alkanoic acid
daminozid Vækst regulator 180 6 9 1,26 1.30 unclassified
dazomet mange ancvendelser 3g 7 10 1,32 1.37 dithiocarbamate
DDT Insecticid 1 6200 100000 0,00 1.56 organochlorine
deltamethrin Insecticid 2 13 460000 0,00 0.55 pyrethroid
desmedipham Herbicid 7 8 10542 0,00 1.32 bis-carbamate
diazinon Insecticid, acaricid,
fugleafskrækning
40 15 332 1,35 1.11 organophosphate
dicamba Herbicid 5,5g 14 13 1,61 1.49 benzoic acid
dichlobenil Herbicid 146 70 171 2,09   benzonitrile
dichlofenthion Insecticid 245 6 18 1,22   organothio-
phosphate
dichlofluanid Fungicid 13 35 1100 1,53   sulphamide
dichlorprop Herbicid 350 10 170 1,25 1.42 aryloxyalkanoic acid
dichlorprop-P Herbicid 250g 16 25 1,62 1.47 aryloxyalkanoic acid
dichlorvos Insecticid, acaricid 1,8g 2 50 0,66 1.42 organophosphate
dicofol acaricid 8 80 6064 1,24 1.45 organochlorine
dieldrin Insecticid 14 1400 12000 0,00   organochlorine
difenacoum Rodenticid 25 290 57194 0,00   hydroxycoumarin
difenoconazol Fungicid 33 140 4067 1,74 1.37 triazole
difenoxuron Herbicid 20 18 199 1,49   phenylurea
difenzoquat-methylsulfat Herbicid, fungicid 765g 90 30000 0,00 0.80 quarternary ammonium
difethialon Rodenticid 392   0 0,00 1.36 coumarin anticoagulant
diflubenzuron Insecticid 8 3 10000 0,00 1.56 benzoylurea
diflufenican Herbicid 5 542 1991 2,58   carboxamide
dimetachlor Herbicid 2,3g 16 63 1,55 1.23 chloroacetimide
dimethoat Inecticide, acaricid 2,5g 11 13 1,50 1.28 organophosphate
dimethomorph Fungicid 9 21 348 1,49 1.32 cinnamic acid
dinobuton Fungicid, acaricid 397     0,00 0.90 dinitrophenol
dinocap Fungicid, acaricid 1 167 9095 0,84 1.10 dinitrophenol
dinoseb Herbicid 52 18 30 1,66   phenolic compound
dinoterb Herbicid 45 10 42 1,38   dinitrophenol
diquat-dibromid Herbicid 718g 1000 2184750 0,00 1.61 bipyridylium
dithianon Fungicid 14 5 2432 0,49 1.58 quinone
diuron Herbicid 42 135 400 2,28 1.48 urea
DNOC Herbicid, insecticid,
acaricid
130 85 300 2,11 1.58 dinitrophenol
dodemorph Fungicid 100 190 26100 0,00   morpholine
dodin Fungicid 630 20 100000 0,00   guanidine
endosulfan Insecticid, acaricid 32 50 11500 0,00 1.80 organochlorine
epoxiconazol Fungicid 66 354 1802 2,42 1.38 triazole
EPTC Herbicid 370 6 300 0,96 0.96 thiocarbamate
esfenvalerat Insecticid 1 44 5300 1,08 1.23 pyrethroid
ethephon Vækst regulator 1000 13 100000 0,00 1.41 ethylene generator
ethiofencarb Insecticid 1,9g 37 52 1,93 1.23 carbamate
ethirimol Fungicid 150 77 113 2,18 1.21 pyrimidinol
ethofumesat Herbicid 50 70 147 2,11 1.30 benzofuran
etridiazol Fungicid 117 20 1700 1,19 1.50 aromatic hydrocarbon
etrimphos Insecticid 40 125 70 2,43   organothio-
phosphate
fedtsyrer Herbicid, insecticid,
fungicid
12     0,00   soaps
fenarimol Fungicid 137 250 748 2,45 1.40 pyrimidine
fenazaquin acaricid 102 45 16702 0,00 1.16 unclassified
fenbutatin-oxid acaricid 0 365 2721 2,31 1.31 organotin
fenhexamid Fungicid 20 1 475 0,12 1.34 hydroxyanilide
fenitrothion Insecticid 21 28 7150 0,61 1.33 organophosphate
fenoxaprop-P-ethyl Herbicid 9 65 117 2,10 1.30 aryloxyphenoxy-
propionate
fenpiclonil Fungicid 48 242 1447 2,31 1.53 phenylpyrrole
fenpropathrin Insecticid, acaricid 33 34 5000 1,01 1.15 pyrethroid
fenpropidin Fungicid 730 90 3787 1,58 0.91 morpholine
fenpropimorph Fungicid 43 35 4358 1,10 0.93 morpholine
fenpyroximat acaricid 2 37 60000 0,00 1.25 pyrazole
fentin-acetat Fungicid 9 140 2236 1,96 1.50 organotin
fentin-hydroxid Fungicid 1 26 3104 1,12 1.54 organotin
fenvalerat Insecticid, acaricid 1 40 5273 1,05 1.18 pyrethroid
ferbam Fungicid 130 17 300 1,41 0.60 dimethyldithio-
carbamate
fipronil Insecticid 19 71 727 1,91 1.55 phenylpyrazole
flamprop-M-isopropyl Herbicid 12 55 750 1,79 1.32 aryaminopropionic acid
flocoumafen Rodenticid 104     0,00 1.23 coumarin anticoagulant
florasulam Herbicid 6,3g 85 22 2,35 1.53 triazolopyrimidine
fluazifop-butyl Herbicid 1 21 3000 1,04 1.21 aryloxyphenoxy-
propionate
fluazifop-P-butyl Herbicid 11 28 5700 0,83 1.22 aryloxyphenoxy-
propionate
fluazinam Fungicid 71 11 1958 0,89 1.76 phenylpyridinamine
fludioxinil Fungicid 18 125 145405 0,00 1.54 phenylpyrrole
flupyrsulfuron-methyl Herbicid 610 13 28 1,52 1.55 sulfonylurea
fluroxypyr Herbicid 6,5g 3 24600 0,00 1.09 pyridinecarboxylic acid
flurprimidol Vækst regulator 127 11 313 1,22 1.34 pyrimidinyl carbinol
folpet Fungicid 1 43 7000 0,82 1.72 phthalimide
foramsulfuron Herbicid 3,2g 55 78 2,06 1.44 pyrimidinyl-
sulfonylurea
formothion Insecticid, acaricid 2600 14 21 1,57   organothio-
phosphate
fosamin-ammonium Herbicid 2,5kg 8 63 1,25 1.24 organophosphate
fosetyl-Al Fungicid 120g 7 166 1,10   organophosphate
fuberidazol Fungicid 220 6 176 1,02   benzimidazole
furalaxyl Fungicid 230 48   0,00 1.22 acylalanine
furathiocarb Insecticid 11 1 577 0,09 1.15 carbamate
gibberellinsyre Vækst regulator 40g 4 10 1,08   biopesticide
glufosinat-ammonium Herbicid 1,37kg 7 16 1,29 1.40 phosphinic acid
glyphosat Herbicid 10,5g 12 21699 0,00 1.17 glycine derivative
guazatin Fungicid 3kg 500 88 3,01 1.06 guanidine
haloxyfop-ethoxyethyl Herbicid 434 55 89 2,05 1.64 aryloxyphenoxy-
propionate
heptenophos Insecticid 2.2g 14 163 1,40 1.28 organophosphate
hexazinon Herbicid 33g 105 54 2,38 1.25 triazinone
hexythiazox acaricid 5 30 6200 0,79   carboximide
hymexazol Fungicid 651 30 19 1,91 0.55 oxazole
imazalil Fungicid 1,4g 50 5115 1,16 1.39 imidazole
imidacloprid Insecticid 510 191 189 2,52 1.54 neonicotinoid
iodosulfuron-methyl-natrium Herbicid 25g 8 45 1,27 1.76 sulfonylurea
ioxynil Herbicid 3g 6 276 0,97 2.72 hydroxybenzonitrile
iprodion Fungicid 122 84 373 2,08 1.00 dicarboximide
isofenphos Insecticid 24 150 600 2,26 1.13 organophosphate
isoproturon Herbicid 702 12 139 1,35 1.17 urea
isoxaben Herbicid 142 105 608 2,11 0.58 benzamide
kobber(II)sulfat Fungicid, algicid 148g 2000   0,00 2.29 inorganic compound
kresoxim methyl Fungicid 2 16 308 1,38 1.26 strobilurin type
lambda-cyhalothrin Insecticid 5 25 157000 0,00 1.33 pyrethroid
lenacil Herbicid 6 179 165 2,50 1.32 uracil
linuron Herbicid 638 48 620 1,76 1.49 urea
malathion Insecticid, acaricid 145 1 217 0,22 1.23 organophosphate
maleinhydrazid Vækst regulator 144g 3 45 0,85 1.61 unclassified
mancozeb Fungicid 62 1 2000 -0,16 1.98 dithiocarbamate
maneb Fungicid 6 5 2000 0,54 1.99 dithiocarbamate
MCPA Herbicid 294g 15 74 1,50 1.41 aryloxyalkanoic acid
MCPB Herbicid 44 7 540 0,95 1.23 aryloxyalkanoic acid
mechlorprop Herbicid g 82 31 2,31 1.37 aryloxyalkanoic acid
mechlorprop-P Herbicid 860 8 31 1,30 1.31 aryloxyalkanoic acid
mefluidid Herbicid, vækstreg. 180 7 200 1,08   anilide
mepiquat-chlorid Vækst regulator 500g 53 1000000 0,00 1.19 quarternary ammonium
mesotrione Herbicid 160 5 80 1,02 1.49 triketone
metalaxyl Fungicid 7,1g 42 165 1,87 1.20 phenylamide
metalaxyl-M Fungicid 26g 39 660 1,66 1.13 phenylamide
metaldehyd Molluscide 220 44 37 2,03 1.27 cyclo-octane
metamitron Herbicid 1,7g 30 242 1,69 1.35 triazinone
metam-Na mange anvendesler 722g 7 10 1,32   dithiocarbamate
metconazol Fungicid 304 86 10001 0,00 1.31 triazole
methabenzthiazuron Herbicid 60 135 527 2,24   urea
methidathion Insecticid, acaricid 240 10 400 1,15 1.51 organophosphate
methomyl Insecticid, acaricid 57,9g 8 72 1,23 1.30 carbamate
methopren Insecticid 5 10   0,00 0.92 juvenile hormone mimic
methoxychlor Insecticid 1 120 80000 0,00 1.41 organochlorine
methylbromid jord sterilicering 17,5g 55 22 2,16 1.73 inorganic compound
metoxuron Herbicid 678 185 120 2,55 0.80 urea
metribuzin Herbicid 1g 18 60 1,60 1.28 triazinone
metsulfuron methyl Herbicid 2,7g 10 395 1,15 1.45 sulfonylurea
mevinphos Insecticid, acaricid 600g 12 44 1,45 1.24 organophosphate
monuron Herbicid 230 170 150 2,49   phenylurea
muscalure Insect pheromon 0     0,00 0.80 Biopesticide
napropamid Herbicid 73 70 400 1,99 0.58 alkanamide
nicotin Insecticid 100kg 150 22 2,60 1.01 biopesticide
nuarimol Fungicid 26 150 241 2,39 0.70 pyrimidine
oxadixyl Fungicid 3,4g 75 12 2,34 0.50 phenylamide
oxamyl Insecticid, acaricid,
nematicid
280g 18 25 1,67 1.50 carbamate
oxycarboxin Fungicid 1,4g 20 96 1,61 1.41 oxathiin
oxydemethon-methyl Insecticid 1kg 1 10 0,48 1.29 organophosphate
paclobutrazol Vækst regulator 35 112 354 2,21 1.22 triazole
parathion Insecticde, acaricid 124 49 7660 0,75 1.27 organophosphate
parathion-methyl Insecticid 55 12 240 1,29 1.36 organophosphate
pencycuron Fungicid 3 64 6207 1,12 1.22 phenylurea
pendimethalin Herbicid 33 90 15744 0,00 0.85 dinitroaniline
pentachlor-phenol Insecticid, herbicid,
fungicid
1g 63 30 2,20 1.99 organochlorine
permethrin Insecticid 2 13 100000 0,00 1.29 pyrethroid
phenmedipham Herbicid 18 18 888 1,28 1.36 bis-carbamate
phenothrin Insecticid 97 1 180000 0,00 1.06 pyrethroid
phorat Insecticid, nematicid 50 63 1660 1,69 1.17 organophosphate
phosalon Insecticid, acaricid 305 7 1800 0,72 1.34 organophosphate
phosmet Insecticid, acaricid 25 56 820 1,78   organophosphate
phosphamidon Insecticid, acaricid 1kg 92 33 2,36 1.21 organophosphate
phoxim Insecticid 15 6 686 0,84 1.18 organophosphate
picoxystrobin Fungicid 31 20 898 1,32 1.40 strobilurin
pirimicarb Insecticid 3g 64 455 1,93 1.18 carbamate
prochloraz Fungicid 344 120 500 2,19 1.42 imidazole
prometryn Herbicid 33 41 400 1,76 1.15 triazine
propachlor Herbicid 580 5 80 1,02 1.13 chloroacetimide
propaquizafop Herbicid 2 175 411 2,38 0.96 aryloxyphenoxy-
propionate
propargit acaricid 632 56 56500 0,00 1.11 sulfite ester
propetamphos Insecticid, acaricid 110 20 697 1,36 1.13 organophosphate
propham Herbicid, vækstreg. 250 11 98 1,34 1.09 carbamate
propiconazol Fungicid 150 214 1086 2,31 1.32 triazole
propineb Fungicid 10 3 18 0,92 1.81 dithiocarbamate
propoxur Insecticid 1,8g 79 30 2,30 1.18 carbamate
propyzamid Herbicid 9 47 800 1,71 1.33 benzamide
prosulfocarb Herbicid 132 31 1367 1,43 1.04 thiocarbamate
pyraclostrobin Fungicid 19 32 11000 0,00 1.37 strobilurin
pyrazophos Fungicid 42 39 646 1,67 1.35 phosphorothiolate
pyrethrin I og II Insecticid, acaricid 1 8 100000 0,00 0.85 biopesticide
pyridat Herbicid 149 5 104 1,00 1.28 phenylpyridazine
pyrimethanil Fungicid 210 40 301 1,78 1.15 anilinopyrimidine
pyriproxyfen Insecticid 37 250 20000 0,00 1.24 juvenile hormone mimic
quinoclamin Herbicid, algicid 6,3g 40   0,00 1.66 unclassified
quintozen Fungicid 44 210 4498 1,86 1.91 chlorophenyl
rimsulfuron Herbicid 10 10 47 1,37 0.78 sulfonylurea
rotenon Insecticid, acaricid 2 2 10000 0,00 0.67 biopesticide
simazin Herbicid 5 90 130 2,23 1.30 triazine
spinosad Insecticid 235 14 34600 0,00 0.51 biopesticide
spiroxamin Fungicid 405 25 2415 1,19 0.93 morpholine
sulfosulfuron Herbicid 1,6g 24 33 1,77 1.52 sulfonylurea
sulfotep Insecticid, acaricid 10 28 740 1,50 1.20 organophosphate
svovl Fungicid, acaricid 1 1000 2255 2,81 2.00 inorganic compound
tau-fluvalinat Insecticid, acaricid 12 4 750800 0,00 1.26 pyrethroid
TCA Herbicid 1,2kg 21 3 1,87 1.62 halogenated alkanoic acid
tebuconazol Fungicid 32 62 1554 1,70 1.25 triazole
tecnazen Fungicid, vækst
regulator
13 11 12662 0,00 1.85 chlorophenyl
teflubenzuron Insecticid 2 31   0,00   benzoylurea
tefluthrin Insecticid 2 75 150000 0,00 1.48 pyrethroid
tepraloxidim Herbicid 430 10 20 1,43 1.28 cyclohexadione oxime
terbacil Herbicid 710 115 55 2,41 1.34 uracil
terbuthylazin Herbicid 85 45 220 1,87 1.19 triazine
tetrachlorvinphos Insecticid, acaricid 116 2 900 0,32   organophosphate
tetradifon acaricid 78 112 100 2,35 1.52 bridged diphenyl
tetramethrin Insecticid 183 3 1775 0,35 1.10 pyrethoid
thiabendazol Fungicid 30 500 2500 2,48 1.40 benzimidazole
thiamethoxam Insecticid 4,1g 51   0,00   neonicotinoid
thiometon Insecticid, acaricid 200 2 579 0,39 1.21 organophosphate
thiophanat-methyl Fungicid 35 6 1830 0,65 1.45 benzimidazole
thiourea Insecticid, acaricid 14,2kg     0,00   unclassified
thiram Fungicid 30 152 670 2,25 1.29 dimethyldithio-
carbamate
tolclofos-methyl Fungicid 11 4 3620 0,25   chlorophenyl
tolylfluanid Fungicid 9 6 87 1,09 1.52 sulphamide
triadimefon Fungicid 70 26 300 1,60 1.28 triazole
triadimenol Fungicid 48 250 500 2,51 1.24 triazole
tri-allat Herbicid 4 82 2400 1,71 1.27 thiocarbamate
triasulfuron Herbicid 815 23 144 1,63 1.50 sulfonylurea
triazophos Insecticid, nematicid 35 44 358 1,80 1.24 organophosphate
tribenuron-methyl Herbicid 280 38 52 1,94 1.50 sulfonylurea
trichlorfon Insecticid 120g 18 10 1,73 1.73 organophosphate
trichloronat Insecticid 50 139 400 2,29   ethylphospho-
noathioate
tridemorph Fungicid 11 24 6250 0,69 0.86 morpholine
triflumuron Insecticid 25 22 2980 1,06 1.45 benzoylurea
trifluralin Herbicid 32 92 7200 1,12 1.36 dinitroaniline
triflusulfuron-methyl Herbicid 110 3 582 0,57 1.46 sulfonylurea
triforin Fungicid 9 19 527 1,39 1.55 piperazine
trinexapac-ethyl Vækst regulator 10,2g 12 485 1,20 1.22 unclassified
urea Herbicid 45,9kg     0,00   unclassified
vinclozolin Fungicid 34 12 100 1,38 1.51 dicarboximide
warfarin Rodenticid 17 5 296 0,88   coumarin anticoagulant
zineb Fungicid 10 30 1000 1,48   dithiocarbamate
ziram Fungicid, fugleafskrækning 65 30 400 1,62 1.66 dimethyldithio-
carbamate






Bilag 10 a. Fund af pesticider i udenlandsk grundvand

u=ukendt. Sorteres efter faldende antal fund

Bilag 10 a
Pesticider (inc nedbrydningsprodukter)
Anvendt i Danmark og fundet i
udenlandsk grundvand
Pesticid eller nedbrydningsprodukt
Antal
analyser
antal
fund
Antal
fund
≥0,1
µg/l
%
fund
%
≥0,1
µg/l
antal
programmer
programmer
med fund
atrazin 168843 37908 6874 22,5 4,1 48 45
atrazin, deethyl- 75461 26315 7523 34,9 10,0 32 25
simazin 153432 11843 360 7,7 0,2 38 31
aldicarb sulfone 45285 5145 9 11,4 0,02 9 5
carbofuran 44208 4214 12 9,5 0,03 21 10
aldicarb sulfoxide 46141 3497 19 7,6 0,04 9 5
aldicarb 52576 3015 3 5,7 0,01 11 7
isoproturon 44336 2789 32 6,3 0,1 11 10
metolachlor 64174 2664 253 4,2 0,4 26 24
atrazin, deisopropyl- 44247 2364 679 5,3 1,5 18 13
mechlorprop 39353 1602 38 4,1 0,1 17 13
diuron 39729 1565 157 3,9 0,4 21 19
bromacil 30643 1383 354 4,5 1,2 18 14
prometon 12621 1197 154 9,5 1,2 9 9
alachlor 76705 1060 117 1,4 0,2 28 26
propazin 58064 1054 36 1,8 0,1 11 8
terbuthylazin 71846 1018 45 1,4 0,1 16 10
chlorotoluron 29155 1010 12 3,5 0,04 6 7
bentazon 30553 942 263 3,1 0,9 24 21
oxamyl 28399 920 10 3,2 0,04 7 3
dichlorpropan, 1,2- 6465 894 120 13,8 1,9 6 6
metazachlor 38401 588 20 1,5 0,1 12 7
DBCP 2698 537 19 19,9 0,7 3 3
atrazin, deethyldeisopropyl- 1755 475 476 27,1 27,1 3 3
metribuzin 17931 390 46 2,2 0,3 29 21
cyanazin 50316 333 84 0,7 0,2 29 23
dichlorprop 35703 328 31 0,9 0,1 18 12
DDE, p,p- 11981 303   2,5   10 4
D, 2,4- 49988 273 58 0,5 0,1 30 19
dieldrin 33020 257 7 0,8 0,02 20 13
MCPA 47455 225 34 0,5 0,1 21 13
hexachlorbenzen 6999 208 1 3,0 0,01 7 2
dichlorbenzamid, 2,6- 2292 201 82 8,8 3,6 8 6
lindan 36266 166 3 0,5 0,01 18 9
trifluralin 22006 144 3 0,7 0,01 20 11
prometryn 47586 143 17 0,3 0,04 13 9
diazinon 25439 141 4 0,6 0,02 16 8
endrin 3717 133 1 3,6 0,03 11 2
dicamba 31515 122 44 0,4 0,1 24 15
mechlorprop-P 9217 122 5 1,3 0,1 1 1
hexazinon 2710 113 3 4,2 0,1 10 4
methabenzthiazuron 11925 104 2 0,9 0,02 5 4
carbaryl 12941 88 3 0,7 0,02 14 5
bromoxynil 22220 84 2 0,4 0,01 9 6
EPTC 12689 80 4 0,6 0,03 11 5
chlorpyrifos 13740 72 1 0,5 0,01 16 8
alachlor ESA 153 70 70 45,8 45,8 1 1
ethylenthiourea 328 70 11 21,3 3,4 3 2
atrazin, hydroxy- 1715 68 68 4,0 4,0 3 1
terbacil 12292 65 12 0,5 0,1 14 8
diethylanalin, 2,6 - 6188 62   1,0   3 3
pendimethalin 31880 58 2 0,2 0,01 10 5
propachlor 14452 58 23 0,4 0,2 22 10
dinoseb 12766 54 19 0,4 0,1 11 7
T, 2,4,5- 31535 46 16 0,1 0,1 13 5
propanil 11849 45   0,4   6 5
linuron 29747 43 6 0,1 0,02 20 10
atrazin, deethyl-hydroxy- 1505 42 42 2,8 2,8 1 1
parathion 18511 42 2 0,2 0,01 8 4
propyzamid 21894 41   0,2   8 2
dacthal 7888 40 1 0,5 0,01 6 3
dichlobenil 9525 40 10 0,4 0,1 14 7
dimethoat 7110 38 2 0,5 0,03 13 4
malathion 12505 36 3 0,3 0,02 14 5
MCPB 32756 36 13 0,1 0,04 7 5
metamitron 779 35 10 4,5 1,3 8 3
metobromuron 6283 35 9 0,6 0,1 4 3
pyridat 3819 32 13 0,8 0,3 3 3
DCPA syre 4342 31 22 0,7 0,5 4 4
chlordan 7572 30 1 0,4 0,01 11 5
terbutryn 28024 28 3 0,1 0,01 6 4
fenuron 8907 27 4 0,3 0,04 7 3
picloram 12485 26 10 0,2 0,1 10 6
dikegulac 2945 24 13 0,8 0,4 2 2
aldrin 3872 23 1 0,6 0,03 10 2
metoxuron 6459 23 3 0,4 0,0 4 3
napropamid 11849 23   0,2   6 5
chloridazon 994 20   2,0   2 1
monuron 5065 20 2 0,4 0,04 3 3
monolinuron 5438 19 2 0,3 0,04 4 3
triallat 11943 19 1 0,2 0,01 9 4
heptachlorepoxid 1085 18 1 1,7 0,1 9 3
clopyralid 6767 16 14 0,2 0,2 11 4
terbuthylazin, desethyl- 1569 16   1,0   1 1
azinphos-methyl 12439 15 3 0,1 0,02 14 5
Carbetamid 1001 13 1 1,3 0,1 2 2
fonofos 15542 13 1 0,1 0,01 14 7
ioxynil 15597 13 1 0,1 0,01 6 2
parathion ethyl 2537 12   0,5   8 1
sebutylazin 30542 12 1 0,04 0,003 3 2
cyanazin amide 100 11   11,0   1 1
dichlorpropen, 1,3- 219 11 6 5,0 2,7 1 1
glyphosat 2196 11 4 0,5 0,2 4 2
methylenisothiocyanat 14990 11 5 0,1 0,03 2 1
propoxur 9446 11 3 0,1 0,03 12 6
amitrol 19 10 6 52,6 31,6 1 1
buturon 4713 10 2 0,2 0,04 4 3
metalaxyl 1010 10 5 1,0 0,5 7 2
azinphos-ethyl 687 9 1 1,3 0,1 6 1
desmetryn 2046 9   0,4   6 1
pentachlorophenol 1506 9   0,6   2 2
endosulfan, beta 3278 8 6 0,2 0,2 11 2
phenmedipham 88 8   9,1   2 1
tetrachlorvinphos 307 8   2,6   1 1
atrazin, deethyl-deisopropyl-hydroxy- 1505 7 7 0,5 0,5 1 1
HCH-gamma 5753 7   0,1   4 3
heptachlor 9918 7 2 0,1 0,02 11 4
parathion-methyl 12935 7 1 0,1 0,01 13 3
pirimicarb 858 7 1 0,8 0,1 9 2
propham 6085 7   0,1   7 2
chloroxuron 414 6   1,4   2 1
DB, 2,4- 8606 6   0,1   6 5
endosulfan, alpha 3379 6   0,2   9 1
permethrin 8559 6   0,1   14 4
DDT 2957 5 1 0,2 0,03 4 2
methomyl 5788 5 2 0,1 0,03 6 3
atrazin, deisopropyl-hydroxy- 1505 4 4 0,3 0,3 1 1
DNOC 5079 4 3 0,1 0,1 6 3
propargit 11838 4   0,03   6 3
propetamphos 1180 4   0,3   2 1
AMPA 21 3 2 14,3 9,5 2 2
chlorothalonil 7559 3 3 0,04 0,04 5 3
dinoterb 388 3   0,8   3 2
HCH-alfa 3831 3   0,1   10 3
triazophos 152 3   2,0   6 1
captan 178 2 1 1,1 0,6 4 1
D, 1,2- 59 2   3,4   1 1
DDE, o,p- 610 2   0,3   7 1
fenoprop 4003 2   0,05   7 1
fenpropimorph 990 2 1 0,2 0,1 8 1
HCH-beta 10533 2   0,02   6 1
hydroxycarbofuran, 3- 3365 2   0,1   1 1
methoxychlor 4936 2   0,04   10 2
permethrin, cis- 5061 2   0,04   1 1
vinclozolin 4811 2 1 0,04 0,02 6 2
alkyl phosphat 184 1   0,5   1 1
asulam 59 1   1,7   2 1
captafol 65 1 1 1,5 1,5 2 1
carbendazim u 1 1 u u 1 1
chlorfenvinphos 1060 1   0,1   9 1
Dacthal, mono acid 2345 1   0,04   3 1
dalapon 80 1 1 1,3 1,3 2 1
dichlofluanid 149 1 1 0,7 0,7 5 1
dichlorvos 11392 1   0,01   2 1
dicofol 1634 1 1 0,1 0,1 1 1
difenzoquat-methylsulfat 315 1   0,3   1 1
dinosep-acetat 1760 1   0,1   1 1
endosulfan u 1 1 u u 1 1
ethofumesat 19 1   5,3   1 1
fenitrothion 563 1 1 0,2 0,2 7 1
fluazifop-butyl 448 1   0,2   2 1
fluazinam 27 1 1 3,7 3,7 1 1
fluroxypyr 310 1 1 0,3 0,3 6 1
folpet 9 1 1 11,1 11,1 1 1
iprodion 262 1 1 0,4 0,4 3 1
lenacil 37 1 1 2,7 2,7 2 1
mercaptodimethur 3372 1   0,03   1 1
methidathion 18 1 1 5,6 5,6 2 1
methylbromid 2061 1 1 0,05 0,0 1 1
naphthol - 1 / M 1499 1   0,1   3 1
phosalone 9 1 1 11,1 11,1 1 1
pirimiphos u 1 1 u u 1 1
prochloraz 181 1   0,6   7 1
procymidone 160 1 1 0,6 0,6 6 1
propiconazol 543 1 1 0,2 0,2 7 1
quintozen 224 1   0,4   1 1
TBA, 2,3,6- 11881 1 1 0,01 0,01 6 1
TCA 483 1 1 0,2 0,2 1 1
tetradifon 335 1 1 0,3 0,3 6 1
TP, 2,4,5- 3423 1 1 0,03 0,03 2 1
triadimefon 1261 1   0,1   6 1
triadimenol 1085 1   0,1   6 1






Bilag 10 b. Pesticider i udenlandsk grundvand analyseret uden fund

Bilag 10 b
Pesticid er ikke fundet i
udenlandsk grundvand
Pesticid eller
nedbrydningsprodukt
aa i alt antal
programmer
acephat 1075 2
aclonifen 27 1
alpha - BHC 411 2
amitraz 9 1
bentazon , 8-OH 59 1
bentazon, 6-OH 59 1
beta - BHC 411 2
binapacryl 149 5
bitertanol 149 5
bromophos 149 5
bromophos-ethyl 149 5
bromopropylat 149 5
bupirimat 149 5
butoxycarboxim 0 0
Carbofenotion 149 5
carbofuran, 3-hydroxy- 2400 4
carbofuran, 3-Keto 59 1
carboxin 111 1
chinomethionat 9 1
chlorfenson 149 5
chlormefos 9 1
Chloropropyate 149 5
chlorpropham 375 7
chlorpyrifos-methyl 1587 6
chlorsulfuron 9 1
crimidin 213 1
cyanazin deethyl- 100 1
cyanazin deethyl- amide 100 1
cyanazin, methylopropionamide 59 1
cyanophos 149 5
cycloat 111 1
cyfluthrin 9 1
cypermethrin 205 6
cypermethrin, alfa- 27 1
DCP, 1,2- 59 1
DDD, o,p- 438 3
DDD, p,p- 176 6
DDT, o,p- 279 7
DDT, p,p- 279 7
deltamethrin 261 7
desmedipham 1 1
dialifos 9 1
dibrom, se naled 56 1
dichlofenthion 0 0
dichlorpropen 2664 1
dichlorpropen, cis-1,3- 213 1
dichlorpropen, trans-1,3- 213 1
difenacoum 0 0
dimetachlor 9 1
dimethyl-3-(2-oxo-2,3,4,5-tetrahydrothio- 103 1
dinobuton 149 5
endosulfan sulfate 587 8
endrine aldehyd 411 2
esfenvalerat 1423 4
ethiofencarb 140 4
ethion 1762 6
etrimfos 1400 6
fenamiphos 1245 2
fenarimol 10 1
fenchlorphos 149 5
fenson 149 5
fenthion 205 6
fention sulfon 149 5
fention sulfoxid 149 5
fenvalerat 242 8
flamprop-M-isopropyl 283 5
fluazifop 12 1
flucythrinat 9 1
formothion 9 1
gamma - BHC 411 2
HCH-delta 149 5
heptenophos 9 1
hydroxycarbofuran / M 111 1
imazalil 9 1
isofenphos 215 7
jodfenphos 149 5
lineacil 9 1
maleinhydrazid 59 1
mancozeb 59 1
maneb 59 1
MCPA cresol 59 1
mecarbam 9 1
mephosfolan 149 5
methomyl, sulfone 59 1
methomyl, sulfoxide 59 1
metribuzin, deaminated 59 1
metribuzin, diketo 59 1
metribuzindeaminated diketo 59 1
metsulfuron methyl 9 1
mevinphos 521 6
mirex 0 0
monocrotophos 149 5
naled 56 1
nitrofen 3 1
oxamyl - DMCF 59 1
oxycarboxin 0 0
oxydemeton-methyl 215 1
PCNB 874 6
PCP 59 1
penconazol 253 7
phosmet 9 1
phosphamidon 734 2
pirimiphos ethyl 9 1
pirimiphos methyl 140 4
pirimiphos-methyl 149 5
profenofos 149 5
promecarb 18 2
prometon, desalkyl 59 1
pyrazophos 149 5
quinalphos 149 5
simazin, desalkyl- 59 1
sulfotep 480 6
tebuconazole 27 1
tecnazen 9 1
terbuthylazin, hydroxy- 213 1
tetrasul 149 5
thiabendazol 45 3
thifensulfuron methyl 9 1
thiometon 1262 1
thionazin 140 4
tolclofos-methyl 9 1
tolylfluanid 9 1
TP, 2,4,5,- (fenoprop) 9 1
triasulfuron 9 1
tribenuron methyl 9 1
trichlorfon 0 0
trichloronat 149 5
triflusulfuiron methyl 9 1
zineb 59 1

 



Version 1.0 August 2007 • © Miljøstyrelsen.