In situ biologisk nedbrydning som oprensningsmetode ved Høfde 42

5 Pilotskalaforsøg

Der vil være to overordnede formål med udførelsen af forsøg forud for etableringen af et egentligt anlæg:

  • Vurdering af nedbrydningshastigheder og forskellige faktorers indflydelse på denne
  • Vurdering af optimalt design af anlæg til luftindblæsning

5.1 Vurdering af nedbrydning

På baggrund af vurderingerne i kapitel 2 og 3 anbefales det, at der gennemføres følgende laboratorieundersøgelser:

  • Test af aerob og anaerob nedbrydelighed af sulfotep.
  • Test af toksisk effekt af parathion og p-nitrophenol
  • Test af effekt af lav pH på nedbrydningen af parathion.

Aerob og anaerob nedbrydelighed af sulfotep foreslås testet efter modificerede OECD’s guidelines 309 og 308 i lighed med de tidligere udførte undersøgelser (DHI, 2005a, 2005b).

Test af toksiske effekter foreslås gennemført ved en høj parathion koncentration (~ 30 g/kg) efter modificeret OECD 309. Der analyseres for parathion, paraoxon, pnitrofenol, diethylthiofofforsyre, pH og kimtal.

Effekt af pH kan laves efter OECD 309. En sådan undersøgelse vil kræve opsætning af et stort antal flasker, hvilket fordyrer undersøgelsen. Endvidere kan der være problemer med at regulere pH. Som alternativt foreslås, at der gennemføres en respirationstest ifølge OECD 301F med relativt tynde suspensioner af sediment. Respirationstesten bør kombineres med bestemmelse af kimtal i udvalgte boringer på Høfde 42 med lav pH.

Prøvetagning foretages i forbindelse med udførelsen af designforsøgene. Det vurderes at være mest hensigtsmæssigt, såfremt analyser kan udføres på Cheminovas laboratorium. Der er ikke i prisoverslaget indregnet omkostninger til analyse.

5.2 Vurdering af design

Vurdering af designparametre for luftindblæsningsanlægget vurderes ved pilotskalaforsøg inden for et forsøgsområde på ca. 15 x 15 meter. Inden for dette område etableres en streng med to boringer, der etableres på samme vis som beskrevet under skitsedimensionering af fuldskalaanlægget. Rundt om disse to indblæsningsboringer etableres otte observationsboringer til måling af influensradius for indblæsningsboringer. Influensen måles ud fra øgningen i iltindholdet i vandet. Observationsboringerne rammes ned på samme måde som beskrevet for indblæsningsboringerne.


De designparametre, som ønskes vurderet ved udførelsen af pilotforsøget, er:

1. Optimal udformning af boringer med hensyn til filtersætning og udformning af slidsning af filterstrækning for opnåelse af maksimal influensradius under minimalt energiforbrug.

2. Optimal indblæsningrate under hensyntagen til influensradius og til minimalt tab af indblæst ilt til afgasning gennem umættet zone.

Det første punkt vil blive opnået ved at udføre forsøgene med boringer/rør med forskellige filtersætninger og forskellige slids/hulstørrelser for at kunne levere den samme luftmængde under forskellige tryk og dermed (formentlig) under forskellige influensradier. Rent praktisk vil dette blive udført ved at etablere nye boringer tæt på de oprindelige (således at de samme observationsboringer stadig kan bruges) og efterfylde hullerne fra de oprindelige boringer. Det forudses, at der skal testes tre forskellige udformninger af slidser og to forskellige filtersætninger.

Den optimale indblæsningsrate bestemmes ved etablering af et antal korte boringer/rør i den umættede zone, hvor sammensætningen af luften i den umættede zone kan måles. Under forskellige indblæsningsrater måles sammensætningen af luften i den umættede zone, og det vurderes, hvor meget energi der spildes til indblæsning af ilt, som ikke udnyttes. Dette sammenholdes med de influensradier, som opnås ved de forskellige indblæsningsrater.

Endvidere skal sammensætningen af luften i den umættede zone vurderes med hensyn til forureningssammensætningen for at kunne vurdere, om det vil være nødvendigt at rense afkastluften i forbindelse med fuldskalaoprensningen.

Endelig vurderes ændringen i formationens vandindhold under forsøget. Ovennævnte forsøg kan gennemføres med eller uden membran. Det vil umiddelbart være nemmest at udføre dem uden af hensyn til antallet af boringer, som skal etableres. Hvis fuldskalaoprensningen skal gennemføres med membran, bør pilotforsøgene også gennemføres med denne.

5.3 Prisoverslag

  Pris, kr.
Projektledelse og forberedelse af forsøg 50.000
Etablering af forsøgsplads inkl. etablering af indblæsnings- og moniteringsboringer, kompressor, indbygning i container m.m., måleudstyr 350.000
Udførelse af forsøg (2 mand 2 uger m. kørsel og ophold) 150.000
Aerob og anaerob nedbrydning af sulfotep* 290.000
Toksicitet af parathion og p-nitrophenol* 150.000
Effekt af pH ved respirationstest* 70.000
Bestemmelse af kimtal i 20 udvalgte punkter* 10.000
Analyser af luftsammensætning 25.000
Resultatbehandling og rapportering 85.000
Diverse uforudset, 10 % 120.000
I alt 1.300.000

* inkl. Rapportering.

Det forudsættes, at der er adgang til 220 volt strømforsyning på stedet.

 



Version 1.0 September 2007, © Miljøstyrelsen.