Basisk Hydrolyse – Indledende Laboratorieforsøg & Forslag til Demonstration i Pilotskala

Forord

Ringkjøbing Amt og Miljøstyrelsen har besluttet at igangsætte en systematisk vurdering af forskellige afværgeteknologier overfor sediment- og grundvandsforureningen i depotet ved Høfde 42 på Harboøre Tange. Dette arbejde udføres indenfor rammerne af Teknologiudviklingsprogrammet for jord og grundvandsforurening.

Det er planen at gennemføre en oprensning af forureningen i form af en væsentlig massereduktion, som skal være tilendebragt seneste, når spunsvæggen ikke længere er hydraulisk tæt. En sådan oprensning skal baseres på et præcist kendskab til forureningens fordeling og risikovurderingen for forureningen, kombineret med et indgående kendskab til de teknologiske muligheder.

Dette aktuelle projekt belyser egnethed af en afværgeteknologi baseret på basisk hydrolyse. Projektet blev initieret af en opfordringsskrivelse fra Miljøstyrelsen til Watertech a/s i november 2005. Ud over basisk hydrolyse blev der indhentet tilbud på følgende afværgeteknologier:

  • Termisk assisteret oprensning
  • Kemisk oxidation
  • Biologiske metoder
  • Fysisk fjernelse ved afgravning og pumpning af sand og grundvand
  • Alternative metoder

Projektet om basisk hydrolyse har inkluderet et litteraturstudie og et laboratorieforsøg, som skulle belyse om metoden basisk hydrolyse kan anvendes til oprensning af depotet ved Høfde 42, Harboøre Tange.

Projektet blev udført af Loren Ramsay, Watertech i samarbejde med Lars Elkjær, DGE. Miljøstyrelsens kontaktperson var Ole Kiilerich og amtets kontaktpersoner var Vibeke Lanzky/Børge Hvidbjerg. Alle kemiske analyser blev udført af Bo Breinbjerg på laboratoriet på Cheminova A/S uden beregning. Vi takker Cheminova for dette analysearbejde, samt for at stille deres specialist viden til rådighed for projektet.

 



Version 1.0 September 2007, © Miljøstyrelsen.