Screening af bassinvand for kemiske biprodukter

1 Formål

Det er en velkendt problemstilling, at ved kloring af vand nedbrydes indholdet af organisk stof, og der dannes forskellige nedbrydningsprodukter, hvoraf nogle har en sundhedsmæssig relevans. I de rutinemæssige undersøgelser af svømmebade indgår udvalgte nedbrydningsprodukter opsummeret i betegnelsen THM'er. THM er synonym for en gruppe af nedbrydningsprodukter, der dækker over trihalomethan-forbindelser.

Teknologisk Institut har ved en tidligere undersøgelse anvendt en måleteknologi, MIMS, der ud over at måle THM'er også kan registrere tilstedeværelsen af andre organiske forbindelser med potentiel sundhedsmæssig betydning. Ved disse undersøgelser er der identificeret flere nedbrydningsrelaterede organiske stoffer, der ikke er inkluderet i THM-gruppen. Det har været ønsket at belyse den eksisterende situation under normale driftsforhold i typiske svømmehaller.

Formålet med dette projekt er at belyse tilstedeværelsen af disse komponenter mere detaljeret samt i hvor høje niveauer de optræder.

Det er desuden formålet at belyse, hvilken effekt renseprocesser (UV-behandling og kulfilter) har på disse stoffer.

 



Version 1.0 Oktober 2007, © Miljøstyrelsen.