Luftforureningen og luftvejseffekter hos fynske børn

Sammenfatning og konklusioner

Undersøgelsen af indlæggelsesmønsteret for lungesygdomme på børneafdelingen på Odense Universitetshospital, sammenholdt med forureningsparametrene målt samtidig i Odense i perioden 1994-99 har vist, at der kan ses effekter af luftforureningen ved de niveauer, som ses i Danmark, efter korrektion for sæsonvariation, pollen, influenza, temperatur og luftfugtighed.

Med de anvendte teknikker er der vist en signifikant stigning i indlæggelserne for luftvejslidelser med stigende luftforureningsniveau. For en 10 µg/m³ øgning i koncentrationen var PM10 forbundet med en stigning i indlæggelser på 0,99%, mens værdierne for NO2 var på 1,23% og for SO2 på 1,49%. Alle for den odenseanske befolkning, og alle med en forsinkelse (Lag tid) på 3 døgn i forhold til de målte forureningsniveauer. For hele populationen på Fyn var der kun for PM10 og SO2 en mindre udtalt sammenhæng. I ingen tilfælde blev der set nogen effekt af ozon på indlæggelsesraten.

Undersøgelsen har inddraget alle indlæggelser på børneafdelingen, som har hele Fyn i sit optagelsesområde. Det er en svaghed, at der kun findes målestationer for forureningen i Odense, og derfor vil estimaterne for personer der bor i Odense være ”tættere på virkeligheden” end de vil være for personer der bor længere væk.

Denne tendens modvirkes dog ved at adskillige af forureningskomponenterne har et stort bidrag, som skyldes langtransport, og som derfor fordeler sig jævnt udover store landområder.

Teknikken med tidsseriestudier har været brugt i talrige undersøgelser af sygelighed og dødelighed over hele kloden. Disse studier har påvist en effekt af luftforurening på sygelighed såvel som dødelighed. Men undersøgelserne har typisk været rettet mod voksne, og kun sjældent mod børn.

Samlet set viser undersøgelsen en svag, omend statistisk signifikant effekt af forureningskomponenterne TSP, NO, NO2, NOx og SO2 målt i Odense midtby på sygeligheden af fynske børn. Effekten er mest udtalt for børn boende i selve Odense, hvilket formentlig må tilskrives bopælens nærhed til målestationerne.

Da års-middelniveauet for PM10 i Danmark er ca. 30µg/m³ kan den gavnlige effekt af en reduktion til 20µg/m³estimeres til mellem 7 og 19 indlæggelser pr år på Fyn, svarende til mellem 70 og 189 på landsplan, se tabel 25 afsnit 6.3. Hvis man benytter beregningerne fra en tidligere publikation af Raaschou-Nielsen et al. (2002) i Ugeskrift for læger artikel vil en sådan reduktion i partikelkoncentrationen samtidig føre til en reduktion i akutte bronchitisepisoder (episoder med langvarig hoste og opspyt) af størrelsesordenen mellem 97 og 193 årlige episoder på Fyn svarende til mellem 970 og 1.931 årlige tilfælde på landsplan.

For astmaanfald (anfald af pibende hvæsende vejrtrækning med åndenød) er de tilsvarende tal mellem 145 og 302 årlige anfald på Fyn, hvilket er svarende til mellem 1.447 og 3.016 årlige tilfælde på landsplan.

 



Version 1.0 Maj 2008, © Miljøstyrelsen.