[Forside] [Næste]

Økologiske scenarier for Danmark

Indholdsfortegnelse

Forord

1 Resumé

2 Indledning
2.1 Arbejdets organisering

3 Økologisk jordbrug i dag

4 Arbejdsform og metode
4.1 Arbejdsform
4.2 Metode

5 Konsekvenser for jordbrugsdyrkningen
5.1 Den samlede jordbrugsproduktion
5.2 Produktion af landbrugsafgrøder
5.2.1 Det empiriske grundlag
5.2.2 Udbytter
5.2.3 Gødning
5.2.4 Såsæd
5.3 Husdyrproduktionssystemer
5.3.1 Økologisk mælke- og oksekødsproduktion
5.3.2 Økologisk svineproduktion
5.3.3 Økologisk ægproduktion
5.4 Produktion af frilandsgrøntsager
5.4.1 Udbytter og økonomi
5.4.2 Næringsstoffer
5.4.3 Frø til udsæd
5.4.4 Perspektiverne for øget økologisk produktion
5.5 Produktion af frugt og bær
5.5.1 Udbytter
5.5.2 Håndtering af skadegørere
5.5.3 Æbler og pærer
5.5.4 Bær
5.6 Skovbrug
5.6.1 Vedproduktion
5.6.2 Pyntegrønt
5.7Næringsstofbalancer
5.7.1Kvælstof
5.7.2 Fosfor
5.7.3 Kalium
5.7.4 Svovl
5.7.5 Recirkulation af næringsstoffer fra bysamfund
5.8 Sammendrag og konklusion

6 Konsekvenser for miljø og sundhed
6.1 Tab og forurening med kvælstof og fosfor
6.1.1 Kvælstof
6.1.2 Fosfor
6.2 Forbrug af fossil energi og produktion af drivhusgasser
6.2.1 Forbrug af fossil energi
6.2.2 Drivhusgasser
6.3 Naturindhold – påvirkning af flora og fauna
6.3.1 Sædskiftearealet
6.3.2 Halvkulturarealet og småbiotoperne
6.3.3 Landskabet som helhed
6.4 Jordbundens biologi
6.5 Vegetabilske produkters sundhedsmæssige konsekvenser
6.6 Forbrug af veterinære lægemidler
6.7 Sammendrag og konklusion

7 Konsekvenser for produktion, økonomi og beskæftigelse
7.1 Markedsperspektiver
7.2 Samfundsøkonomiske konsekvenser
7.2.1 Principielle virkninger af en omlægning
7.2.2 Resultater
7.3 Bedriftsøkonomiske konsekvenser
7.4 Økonomisk værdisætning af miljøforbedringer
7.5 Diskussion
7.6 Sammendrag og konklusion

8 Retlige aspekter

9 Diskussion og perspektivering
9.1 Identifikation og diskussion af centrale parametre
9.1.1 Planteproduktionens størrelse
9.1.2 Import af foder
9.1.3 Forbrugernes præferencer
9.1.4 Diskussion
9.2 Forsigtighedsprincippet og økologisk jordbrug
9.2.1 Forsigtighed og forebyggelse
9.2.2 Naturopfattelsen
9.3 Økologisk jordbrugs muligheder for at bidrage til en bæredygtig fødevareproduktion
9.3.1 Bæredygtighed i jordbruget
9.3.2 Udfordringer til økologisk jordbrug
9.3.3 Udviklingsperspektiver
9.4 Sammendrag og konklusion

10 Referencer


[Forside] [Næste] [Top]