Survey and health assesment of chemicals substances in pleasure gel

Sammenfatning og konklusioner

Produktgruppen sexcremer omfatter en lang række forskellige produkter, der markedsføres til forskellige formål.

Produkterne kan groft deles op i 3 hovedgrupper:

  • Sexcremer, der markedsføres til at have specielle lyst- og præstationsfremmende egenskaber. Dvs. cremer, der lover en effekt ud over glideeffekt, smag og/eller duft
  • Glidecremer, dvs. cremer, der alene lover glideegenskaber
  • Smags- og duftcremer, der i modsætning til de 2 ovenstående typer, ikke markedsføres som funktionelle, men som alene lover smag og/eller duft.

Der er i nærværende projekt fokuseret på sexcremer, der lover en effekt ud over glideegenskaber og/eller smag og duft. Dvs. at deciderede glidecremer og cremer, der alene har smag og/eller duft, ikke er medtaget i projektet.

Ud over sexcremer indgår erotiske massageolier i analysedelen af projektet.

Kortlægning

I kortlægningen indgår følgende aktiviteter:

  • Kontakt til detailhandel – I alt 11 butikker er besøgt; heraf 6 sexbutikker, 2 materialister, 2 helsekostbutikker og 1 apotek
  • Søgning på Internet – På de besøgte Internetbutikker har det vist sig, at det i høj grad er de samme produkter, der forhandles
  • Kontakt til sexologer – De kontaktede sexologer (praktiserende samt brevkasseredaktører) har kun i meget beskedent omfang haft kendskab til og henvendelser om brugen af sexcremer. Derimod har de kontaktede sexologer et godt kendskab til glidecremer og brugen af disse
  • Anvendelse af spørgeskemaer – Spørgeskemaet har været vist på en dansk Internetportal i et debatforum, der knytter sig direkte til et dansk magasin for kvinder. Ca. en fjerdedel af besvarelserne omhandlede sexcremer, mens en større del omfattede glidecremer og erotiske massageolier.

Forbrug af sexcremer

Det har ikke været muligt via de kontaktede Internetbutikker at få oplyst, hvor stort deres salg er, og det har således ikke været muligt at estimere omfanget af solgte produkter.

Da det heller ikke via Danmarks Statistik har været muligt at foretage en mængdemæssig kortlægning af forbruget af sexcremer, har det ikke været muligt at estimere det samlede forbrug af sexcremer i Danmark.

Der har dog fra de besøgte fysiske butikker (inkl. disses Internetbutikker) entydigt været tilkendegivelser om, at salget af sexcremer ligger betydeligt lavere end salget af glidecremer.

Udvælgelse af produkter til videre undersøgelse

Kortlægningen resulterede i registrering af 37 produkter, heraf 26 sexcremer, 1 glidecreme og 10 erotiske massageolier/massagecremer.

I samråd med Miljøstyrelsen blev der udvalgt 22 produkter med henblik på videre undersøgelse i projektet. Der er tale om 15 sexcremer og 7 erotiske massageolier/massagecremer.

Kemiske analyser

Den udførte kortlægning viste, at det var overvejende sandsynligt, at de mest kritiske indholdsstoffer var flygtige, organiske komponenter, hvorfor det blev valgt at fokusere analysedelen omkring denne stofgruppe.

Pga. den meget varierende basisformulering af de undersøgte produkter, fra vandige systemer til glycerin- og paraffinbaserede, blev det valgt at anvende en analysemetode med udgangspunkt i en headspace-måling.

For at opnå en tilstrækkelig følsomhed med den anvendte analysemetode og derigennem opnå den lavest mulige detektionsgrænse, blev det valgt at benytte Solid Phase Micro Extraction (SPME) kombineret med GC/MS.

Der blev først gennemført en screening med det formål at konstatere, hvilke flygtige, organiske stoffer der findes i de valgte produkter. Ved den indledende screening blev der konstateret mere end 60 forskellige organiske stoffer. Det blev aftalt med Miljøstyrelsen at kvantificere ca. en tredjedel af stofferne.

Kvantificeringen blev foretaget med samme analyseprincip, som blev anvendt i forbindelse med screeningen, dog med anvendelse af en anden type SPME-fiber.

I Tabel 0.1 ses resultaterne af de kvantitative analyser for produkterne med de største indhold.

Tabel 0.1 Resultaterne af de kvantitative analyser for produkterne med de største indhold

  Indhold i vægt%
1 2 4 6 8 11 12 13 23 24 27
2-Phenoxy ethanol 0,25 0,14 - - 0,83 0,68 0,70 0,51 0,13 10,00 -
a-Pinen - - - 0,03 - - - - - - -
Benzyl acetat - 0,24 - - - - - - - 0,01 0,03
Camphor - - - 0,09 - - - - - - -
Cinnamal - - 0,62 1,70 - - - - - - -
Coumarin   - - - - - - - - - 0,02
D-Limonen - - - 0,04 - - - - - - 0,02
Estragole - - 0,55 - - - - - - - -
Eugenol     0,05 1,80 - - - - - - 0,08
Isoeugenol - - - 0,05 - - - - - - -
Linalool - 0,14 0,02 0,12 - - - - - - 0,13

Lovgivning

Sexcremer er i Danmark reguleret af Lov om kemiske stoffer og produkter. Dertil kommer, at bekendtgørelsen om klassificering og mærkning gælder for denne type produkter. Her skal især bemærkes, at det af bekendtgørelsens bilag 2 pkt.2.13 fremgår, at produkter, der ikke er klassificeret som sensibiliserende, men som indeholder mindst 0,1 % sensibiliserende stoffer, skal forsynes med en særlig påskift, der advarer om indhold af et allergisk stof med angivelse af stoffet.

5 af de analyserede produkter indeholder mellem 0,1-1 % af et stof, som den videnskabelige komite for kosmetik har vurderet som sensibiliserende (allergifremkaldende). Disse stoffer er dog ikke klassificerede som sensibiliserende, Producenten skal derfor lave en selvvurdering og selvklassificering af det anvendte stof. Hvis denne vurdering viser at stoffet er sensibiliserende skal produktet mærkes med sætningen ”Indeholder (stofnavn). Kan fremkalde allergisk reaktion”.

Hvis kravene i kosmetikbekendtgørelsen var gældende, ville 8 ud af 22 produkter være underlagt skærpede deklarationskrav, og 1 produkt ville ikke være tilladt, idet koncentrationen af 2-phenoxyethanol er 10 gange over den tilladte værdi.

Sundhedsvurdering af udvalgte stoffer

Blandt de identificerede stoffer i de 22 produkter er der udvalgt 7 stoffer til en nærmere vurdering:

  • Camphor er et irriterende stof, der også kan forårsage allergiske reaktioner. De mængder, der er fundet i prøverne, vil ikke give anledning til helbredsmæssige effekter
  • Cinnemaldehyd kan virke irriterende og kan forårsage allergiske reaktioner. Indholdet kan, hvis stoffet optages gennem huden, muligvis forårsage helbredsmæssige risici. De mængder der er fundet i prøve 4 og 6 kan for følsomme personer forårsage hudirritation/allergi og irritation af slimhinder; men de vil ikke give anledning til andre sundhedsmæssige effekter.
  • Eugenol kan forårsage allergi. De mængder der er fundet i prøve 6 kan for følsomme personer forårsage allergi; men eugenol vil ikke give anledning til andre sundhedsmæssige effekter.
  • D-Limonen kan forårsage allergi. De mængder, der er fundet i prøverne, vil kun i meget begrænset omfang give anledning til helbredsmæssige effekter
  • Linalool kan virke irriterende og kan forårsage allergiske reaktioner. De mængder, der er fundet i prøverne, vil kun i meget begrænset omfang give anledning til helbredsmæssige effekter
  • 2-phenoxyethanol kan virke irriterende. I et produkt er indholdet så højt, at sundhedsmæssige effekter kan forekomme
  • a-Pinen kan virke irriterende og kan forårsage allergiske reaktioner. De mængder, der er fundet i prøverne, vil ikke give anledning til helbredsmæssige effekter.

Farlige produkter

Indholdet af phenoxyethanol i produkt nr. 24 er vurderet til at kunne forårsage helbredsmæssige risici (nyreskader) ved indtagelse og ved optagelse gennem huden.

Flere produkter indeholder stoffer, der kan medføre allergi ved hudkontakt. Omkring 25 % af de testede produkter indeholder forholdsvis store mængder af disse stoffer.

Produkter, som indeholder mere end 0,1 % af et stof, som er klassificeret eller vurderet som værende sensibiliserende (allergifremkaldende), skal i henhold til klassificeringsbekendtgørelsen mærkes med ”Indeholder (stofnavn), kan udløse allergisk reaktion”.

 



Version 1.0 September 2006, © Danish Environmental Protection Agency