Survey on planning and development of new cities and areas in China

Sammenfatning og konklusioner

Baggrund og formål

Kina gennemgår verdenshistoriens største urbanisering og der er ingen tegn på at det vil stoppe i de kommende år. Fortsatte produktivitetsforbedringer i det kinesiske landbrug kombineret med den kraftige vækst og højere levestand i byerne vil fortsat betyde et stort pres på de urbane områder i den østlige del af landet i årene fremover. Antallet af kinesere der bor i byer forventes således i år 2020 at overstige 900 mio., hvilket vil være 350 mio. flere end i 2005. Denne situation nødvendiggør massive investeringer i urban infrastruktur og nybyggeri i Kina i en skala ikke tidligere set i verdenshistorien. Samtidigt skal miljøet indtænkes i alle projekter, lige som en række Økoby-projekter er under planlægning. Denne unikke situation er motivationen bag følgende to danske initiativer: Danish Water Partnership, Bright Green City China og Green China.

Intiativet Water Partnership fokuserer på at positionere danske virksomheder inden for planlægning og gennemførelse af store projekter inden for vand/spildevand mv. Den primære interesse er at komme i kontakt med projektudviklere på et meget tidligt stadie, for derigennem at kunne demonstrere vigtigheden af en grundig og professionel planlægningsproces.

Det andet initiativ går under navnet Bright Green City China og er et konsortiumsamarbejde med DI som sekretariat. Målet for dette initiativ er at etablere et udstillingsvindue for dansk teknologi og kompetencer. Udvælgelsen af placeringen af dette udstillingsvindue sker i samarbejde med det tredje initiativ ”Green China”.

Det tredje initiativ ”Green China” koordineres af den danske ambassade i Beijing og Kina-ledelsen af pt. 12 danske virksomheder indenfor ressource-effektivisering. Gennem dette initiativ arbejdes der på at skabe en markedsmæssig succes i 6 udvalgte provinser gennem en langsigtet relationsombygning og forståelse af behov og afhjælpning af udfordringer i provinserne. ”Green China” optræder som en samlet værktøjskasse og partner for de ansvarlige i provinserne.

Nærværende rapport har således til formål at understøtte ovennævnte initiativer ved at give en dybere forståelse af byplanlægningen i Kina og frembringe detaljerede informationer om konkrete projekter af relevans for de danske virksomheder og øvrige beslutningstagere.

Undersøgelsen

Denmarks Eksportråd’s Energi og Miljø Team i Kina) udarbejdet nærværende rapport. Trade Council of Denmark in China (TCD-C) er placeret i Beijing, Shanghai, Guangzhou, Chonqqing og Hong Kong.


Undersøgelsen er blevet til ved

  1. indsamling af relevante lovtekster, forordninger, kinesisk og international faglitteratur på området mv.
  2. møder med centrale myndigheder på centralt hold og i en række provinser; møder med relevante internationale organisationer samt kinesiske og internationale virksomheder, der deltager i byplanlægningsprojekter og/eller projekter relateret til vandressourceforvaltning mv.
  3. kvalitative interviews med nøglepersoner i 11 nybygningsprojekter (udvalgt i samarbejde med Water Partnership/BGCC).

Efter indledningsvist at have identificeret kerneaktørerne har TCD-C’s medarbejdere i hele Kina foretaget screening af en lang række byudviklingsprojekter. En del af disse projekter er blevet udvalgt til en kort bekrivelse i kapitel 3 (”long list”). Ud af disse projekter har TCD-C i samarbejde med Water Partnership/BGCC udvalgt 11 projekter, der i særligt grad syntes interessante for de danske virkosmheder. Disse 11 projekter er efterfølgende blevet beskrevet med udgangspunkt i et spørgeskema stillet til rådighed af Water Partnership (kapitel 4)

Hovedkonklusioner/Projektresultater

Rapporten har bekræftet, at der er et betydeligt antal byudviklingsprojekter under planlægning over hele Kina og at økologi/bæredygtighed er et element i den måde projekterne præsenteres på. Projektets parter har således identificeret en række interessante projekter, hvis videre projektmodning ville have stor gavn af dansk ekspertise. Der blev i forbindelse med vores kvalitative interviews udtrykt stor interesse for de danske kompetencer og det er således TCD-Cs opfattelse, at der er mange muligheder for de danske virksomheder.

Det er dog samtidigt klart, at flere af de beskrevne projekter risikerer at lide skibbrud på grund af manglende finansiering, ændrede prioriteter fra lokale myndigheder, fx når ændringen i betaling for vand/energi har sociale konsekvenser. Det står heller ikke altid klart, hvad definitionen af en ECO City er og hvorvidt de lovende hensigter om kan fastholdes. Det forekommer desværre i Kina, at miljøhensyn kommer under pres, når projekter når til implementeringsfasen.

TCD-China har bl.a. via arbejdet med denne rapport udarbejdet tætte kontakter til nøglepersoner fra de skitserede projekter og bistår gerne med at etablere kontakt mellem disse nøglepersoner og myndigheder og de danske virksomheder.

Andre kilder

Der henvises til rapportens appendiks.

 



Version 1.0 April 2009, © Danish Environmental Protection Agency