The Advisory list for self-classification of dangerous substances

Dansk sammenfatning

Alle kemiske stoffer, der markedsføres i EU, skal klassificeres og mærkes efter reglerne i klassificeringsbekendtgørelsen (Bek nr. 329 af 16/5 2002) og listen over farlige stoffer (1272/2008/EU, bilag VI, tabel 3.2). Listen over farlige stoffer dækker i dag ca. 7.000 stoffer og stofgrupper, som er blevet klassificeret for deres farlige egenskaber af EU’s kompetente myndigheder. Det vil sige, at omkring 93.000 af de 100.204 eksisterende stoffer i EU (EINECS-fortegnelsen) endnu ikke har undergået formel klassificering. For disse stoffer er det producentens eller importørens ansvar at påføre en korrekt klassificering for stoffernes iboende farlige egenskaber (”selvklassificeringer”). Imidlertid er der for de fleste af disse stoffer kun få eller ingen test resultater (fra dyreforsøg m.m.) om stoffernes farlighed overfor mennesker eller miljø.

Som bidrag til at afhjælpe denne problemstilling, har Miljøstyrelsen tidligere offentliggjort den såkaldte selvklassificeringsliste og nærværende rapport beskriver opdateringen af denne liste. Selvklassificeringslisten er lavet ved brug af (Q)SAR modeller ((kvantitative) struktur-aktivitets sammenhænge) som er blevet brugt til at forudsige farlige virkninger af kemiske stoffer. Modellerne er med henblik på denne liste blevet anvendt til en systematisk vurdering af 49.292 organiske enkeltstoffer fra EINECS-fortegnelsen for effekter, hvor der findes pålidelige modeller:

  • Skader på arveanlæggene
  • Kræftfremkaldende effekt
  • Reproduktionstoksicitet (skader på afkommet)
  • Farlighed for vandmiljøet

De vejledende klassificeringer for skader på arveanlæggene, kræftfremkaldende effekt og farlighed for vandmiljøet er opdateringer af de vejledende klassificeringer på den foregående selvklassificeringsliste. Reproduktionstoksicitet var ikke med på den foregående liste.

Vejledende klassificeringer for følgende to effekter som var inkluderet på den foregående selvklassificeringsliste er ikke blevet opdateret. For disse effekter er de vejledende klassificeringer fra den foregående liste stadig gældende (og vil ikke blive beskrevet yderligere i denne rapport):

  • Akut dødelig virkning ved indtagelse
  • Sensibiliserende virkning ved hudkontakt

Den opdaterede liste med selvklassificeringer er tilgængelig via Miljøstyrelsen hjemmeside som både Excel fil til download og som en søgbar online database. Inkluderet er de 23.922 kemiske stoffer hvor der er lavet nye vejledende klassificeringer samt stoffer med vejledende klassificeringer for akut toksicitet og sensibiliserende virkning ved hudkontakt fra den foregående liste, i alt 30.179 stoffer med vejledende klassificeringer.

De vejledende klassificeringer er lavet ved hjælp af kombinationer af (Q)SARs som er relevante for hver enkelt klassificering. Rapporten beskriver det principielle grundlag for at anvende sådanne modeller samt hvordan modellerne konkret er blevet anvendt i dette projekt.

Der er overvejelser om at den vejledende liste skal opdateres yderligere. En relevant opdatering kunne være at sikre at den vejledende liste også kan anvendes ift. de kriterier som er opstillet i den nye CLP-forordning for klassificering og mærkning af kemiske stoffer. Endvidere vil det være relevant at opdatere listen med klassificeringer for andre farlige egenskaber.

 



Version 1.0 September 2009, © Danish Environmental Protection Agency