[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste]

Affald 21

E 18 Restprodukter fra affaldsforbrændingsanlæg

E 18.1 Status
E 18.2 Fremtidige initiativer
E 18.3 Regulering
E 18.4 Kapacitet
E 18.5 Miljøvurdering
E 18.6 Betydning for de nationale affaldsmyndigheder
E 18.7 Betydning for de kommunale affaldsmyndigheder

Miljøproblem

Restprodukterne indeholder tungmetaller, som ved udvaskning kan true grundvandet.

Initiativer

Etablering af permanente deponier for røggasaffaldet

Udarbejdelse af krav til genanvendelse af slagger under hensyntagen til grundvandet

Udstedelse af en bekendtgørelse om forbud mod import, salg og anvendelse af bly og produkter, der indeholder bly

E 18.1 Status

Mål år 2004

  • 70% genanvendelse af slaggen under hensyntagen til grundvandet
  • etablering af permanente deponier for røggasaffaldet

Restprodukterne fra affaldsforbrænding indeholder tungmetaller.

Restprodukterne består af slagge og røggasaffald, herunder flyveaske.

I 1997 genanvendtes 82% af slaggen og resten blev deponeret. Røggasaffaldet deponeres midlertidigt, men en permanent løsning er ved at blive etableret. Kravene til genanvendelse af restprodukterne skal tilpasses, så hensynet til grundvandet tilgodeses.

Målet for genanvendelse af restprodukter fra affaldsforbrændingsanlæg er nået47, idet der i 1997 blev genanvendt 77% af restprodukter fra affaldsforbrændingsanlæg.

I 1997 blev der fraført 493.800 tons slagge og 61.300 tons røggasaffald. Røggasaffaldet indeholder store mængder miljøbelastende stoffer og har en meget høj udvaskning af salte og tungmetaller ved gennemstrømning af vand. Røggasaffald er farligt affald.

Slagger og røggasrensningsaffald fremkommer fra 31 affaldsforbrændingsanlæg samt fra Kommunekemi A/S og SWS specialforbrændingsanlægget i Nørre Alslev.

Slaggen fra affaldsforbrænding genanvendes primært i bygge- og anlægsarbejder. De hidtidige kriterier for genanvendelse skal justeres for at beskytte grundvandet.

I 1997 oplagredes ca. 35.000 tons røggasaffald på midlertidige deponier og ca. 25.000 tons eksporteredes til deponering i Norge eller Tyskland. Den midlertidige deponering skyldes, at der hidtil ikke er udviklet egnede metoder til stabilisering af røggasaffaldet, og der er ikke fundet egnede lokaliteter til at deponere det stabiliserede røggasaffald.

Der er udviklet en metode til stabilisering af røggasaffaldet. Dansk Restprodukthåndtering har afprøvet metoden i pilotskala, men metoden mangler at blive testet i fuldskala.

Midler

  • krav til genanvendelse af slagger
  • etablering af permanent løsning for deponering af stabiliserede røggasrensningsprodukter

E 18.2 Fremtidige initiativer

I 1999 vil bekendtgørelsen, der regulerer genanvendelsen af slaggen, blive sendt i høring. Formålet med bekendtgørelsen er at sikre hensynet til grundvandet ved genanvendelse af restprodukterne.

For røggasaffaldet vil der blive taget initiativ til etablering af 3 landsdækkende deponeringsanlæg til stabiliserede røggasrensningsprodukter. I overensstemmelse med de generelle foranstaltninger til iværksættelse af principperne om nærhed og tilstrækkelig egenkapacitet vil eksport af røggasrensningsprodukter ikke være tilladt, når disse deponeringsanlæg er etablerede og i drift. Samtidig med vedtagelsen af Affald 21, bliver Kommissionen underrettet om disse foranstaltninger i overensstemmelse med reglerne i artikel 4, stk. 3 a) i) i Rådets forordning (EØF) nr. 259/93.

Sideløbende hermed vil Dansk Restprodukthåndtering undersøge mulighederne for at genanvende restprodukterne

E 18.3 Regulering

I følge de generelle regler om affald48 skal kommunerne anvise slaggerne til bortskaffelse, og de har ansvaret for at indsamle røggasaffaldet.

Genanvendelse af slagger reguleres af Bekendtgørelse nr. 568 af 6. december 1983 om anvendelse af slagger og flyveaske og efter Miljøbeskyttelseslovens regler49 om særligt forurenende virksomheder for øvrige anlægsarbejder.

Deponering af røggasaffald reguleres af et cirkulære vedrørende deponering af restprodukter fra affaldsforbrændingsanlæg fra 19. januar 1989. Cirkulæret har udgjort amternes hidtidige retningslinier for deponering af affaldet. Et supplerende cirkulære vedrørende retningslinierne for en fortsat tidsbegrænset deponering af restprodukterne blev udstedt den 29. oktober 1993.

Der bliver udarbejdet en bekendtgørelse om import, salg og anvendelse af bly og produkter, der indeholder bly. Bekendtgørelsen vil få betydning for de produkter, der indeholder bly og tilføres affaldsforbrændingsanlæggene.

E 18.4 Kapacitet

Ved etablering af de permanente deponeringsanlæg for stabiliserede røggasrensningsprodukter vil der være sikret egnede anlæg for bortskaffelse af denne type affald i Danmark. I overensstemmelse med de generelle foranstaltninger til iværksættelse af principperne om nærhed og tilstrækkelig egenkapacitet vil eksport af røggasrensningsprodukter ikke være tilladt, når anlæggene er sat i drift.

Der kan blive behov for deponering af en øget mængde slagge i forhold til tidligere på grund af de reviderede regler for genanvendelse.

E 18.5 Miljøvurdering

Etablering af landsdelsdepoter for røggasaffaldet og nye regler for genanvendelse af slaggerne vil betyde øget beskyttelse af grundvandet.

E 18.6 Betydning for de nationale affaldsmyndigheder

Når de landsdækkende kystnære depoter er etableret, vil der blive udarbejdet krav om, at affaldet flyttes fra de nuværende midlertidige oplagringsfaciliteter til de centrale depoter. Samtidig vil der blive stillet krav om, at det fremtidige producerede røggasaffald deponeres på de centrale depoter.

E 18.7 Betydning for de kommunale affaldsmyndigheder

Kommunerne skal i deres fremtidige planlægning tage højde for de ændrede vilkår for håndteringen af restprodukterne fra affaldsforbrændingsanlæggene, herunder den fremtidige deponering af røggasaffaldet.

Såfremt revisionen af bekendtgørelsen om genanvendelse af restprodukter vil medføre deponering af en større mængde slagge, skal kommunerne tage højde for en øget deponeringskapacitet i deres planlægning.

_________________________

47 Målsætningen for år 2000 var at genanvende 53% af den totale restproduktmængde fra affaldsforbrændingsanlæg. Specifikt for slaggen er der fastsat en målsætning om at genanvende 65%.

48 Miljø og Energiministeriets bekendtgørelse nr. 299 af 30. april 1997 om affald.

49 Miljø- og Energiministeriets lovbekendtgørelse nr. 625 af 15. juli 1997.


[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste] [Top]