Udvikling af pakkeløsninger til etablering af faskiner ved hjælp af no-dig teknik

7. Sammenfatning og vurdering af no-dig udstyr

Det fremgår af foregående kapitel, at der findes flere typer af udstyr, som kan anvendes til rørlægning uden opgravning i forbindelse med fraseparering af tagvand.

Opgaverne med fraseparering af tagvand fra et almindeligt parcelhus er absolut i entreprenørmæssig sammenhæng en meget lille opgave. Derfor har det betydning, at maskinerne er integrerede, så der ikke skal mobiliseres mere end en enhed for at gennemføre opgaven. Dette er en ideel betragtning, hvor den konkrete udførelse afhænger af den enkelte entreprenørs maskinel, arbejdsbelastning mm.

Samlet vurderes, at hammerboringen er den teknik, der vil være bedst egnet, og som vurderes at kunne klare alle forekommende opgaver indenfor området. Specielt vurderes den pitbaserede udgave at være meget anvendelig, ikke mindst i en version der er integreret med en minigravemaskine som vist på figur 7.1.

Figur 7.1
Integreret udstyr, her som gravemaskine.

Figur 7.2
Det integrerede udstyr sætter pit-model i jorden.

Figur 7.3
Pit-model i funktion med ekstern kraftforsyning.

Investering i udstyr til en enhed, der skal udføre arbejdet, løber op i knap 1 million og en dagspris på ca. 3000 kr. excl. moms og mandskab. Kalkulation af lejeprisen er baseret på hovedtal angivet i figur 7.4.

Figur 7.4
Hovedtal til kalkulation af lejepris for udstyr

Materiel

Indkøb* 1000 kr.

Udnyttelse %

Dagleje kr.

Lastbil 8 tons

300

70

800

Kompressor 3,6 m3

80

50

375

Minigraver 1750 kg

200

50

750

Boremaskine

400

50

1200

I alt

980

-

3125

Der er selvsagt meget at hente økonomisk ved større projekter, hvor mange huse i et områder får udført opgaver i en pulje.