Membranfiltrering, erfaring og muligheder i dansk vandforsyning

Forord

Denne rapport præsenterer resultaterne fra projektet "Membranfiltrering, erfaring og muligheder i dansk vandforsyning". I Danmark er membranfiltrering hidtil kun brugt i meget begrænset omfang i forbindelse med vandforsyning. Projektet beskriver membranprocessernes anvendelse og anvendelsesmuligheder i forbindelse med danske vandforsyningsanlæg baseret på grundvand.

Projektet har omfattet en grundlæggende videns- og erfaringsopsamling ved studie af litteratur, erfaringsudveksling med blandt andet leverandører af membrananlæg og Videns- og Forskningscentret KIWA i Holland, besigtigelse af anlæg samt deltagelse i seminar på AWWA (American Water Work Association) konference om vandkvalitet. Projektet omfatter endvidere en vurdering af membranteknologiens anvendelse i forhold til problemstoffer samt en sammenligning med alternative rensemetoder.

Projektet er fulgt af en følgegruppe nedsat af Miljøstyrelsen:

  • Bente Villumsen, Miljøstyrelsen
  • Susanne Rasmussen, Miljøstyrelsen
  • Torlei Thomsen, DANVA (Dansk Vand- og Spildevandsforening)
  • Aksel Madsen, FVD (Foreningen af Vandværker i Danmark)
  • John B. Kristensen, WaterTech a/s
  • Jesper Hall-Pedersen, WaterTech a/s

Projektet er udarbejdet af WaterTech a/s for Miljøstyrelsen. Projektet er gennemført i perioden november 2002 til september 2003.

I forbindelse med projektet har en række firmaer og personer stillet deres ekspertise til rådighed eller på anden måde bidraget til projektets gennemførelse. En stor tak til Marc Van Eekeren fra KIWA, Nukissiorfiit, HOH Water Technology A/S, Krüger A/S, UNIQ Filtration A/S, DVS Vandteknik og Vandforsyningen I/S Birkerød Vandværk. Uden deres deltagelse havde projektet ikke kunnet gennemføres.

 



Version 1.0 December 2003, © Miljøstyrelsen.