Ressourcebesparelser ved affaldsbehandlingen i Danmark

6 Skjulte affaldsstrømme

6.1 Wuppertals definition
6.2 LCA og skjulte massestrømme
    

Som en del af opgaven med kortlægning og vurdering af affaldsbehandlingen er det vurderet i hvilket omfang alle stofstrømme er medtaget i LCA- beregningen, herunder de såkaldte "skjulte materialestrømme", som foranlediges af materialeproduktionen. Formålet med undersøgelsen har været at vurdere om der mangler noget ved den livscyklusbaserede indikator-beregning, og i givet fald undersøge hvordan det kan inddrages i opgørelsen.

6.1 Wuppertals definition

De "skjulte materialestrømme" anvendes om de samlede stofstrømme af Wuppertalinstituttet i Tyskland (Wuppertal, 2002), og beregnes i tons ved hjælp af en MI-faktor i tons pr. ton materiale. Eksempelvis har et ton primær aluminium som halvfabrikat givet anledning til en skjult materialestrøm på 85,38 tons, hvoraf de 76,93 tons vedrører energifremstilling. Inkluderet i de skjulte materialestrømme er jord, malm og råmateriale, som flyttes i forbindelse med udvinding og fremstilling af materialet, dog ikke vand.

Opgørelsen af de skjulte materialestrømme anvendes mest som indikator i økonomiske modeller der på et makroøkonomisk niveau forsøger at opgøre enkelt landes forbrug af materialer. For at inkludere udenlandske miljø- og ressourcebelastninger er det vigtigt at medregne produktionsleddet for importerede råvarer og halvfabrikata. Styrken er således at det er et enkelt system til at give en screeningsmæssig pejling på nogle områder, der ellers er vanskelige at opgøre.

Svagheden ved systemet er den manglende vurdering af de forskellige typer materialestrømmes betydning for ressourceforbrug og miljøbelastning. Vand udelades af opgørelserne, da det ellers ville blive den mest dominerende faktor – men med samme begrundelser kunne f.eks. overfladejord udelades, hvis det ikke er forurenet.

Tilhængere af systemet peger på at der er en vis sammenhæng mellem ressourcers sjældenhed og behovet for at fjerne overfladejord og udvinde store malmmængder, hvilket typisk gælder for sjældne metaller. Men andre ressourcer, f.eks. olie, vægter på den måde meget lidt, da man typisk fjerner meget lidt jord ved indvinding af sådanne ressourcer, uanset hvor knappe de måtte være i lyset af det store forbrug i verden. Omvendt vil kul kræve fjernelse af noget mere jord – og dermed få en højere faktor end olie, uanset at kulreserverne i verden er mere rigelige end olie.

Opgørelsen af de skjulte materialestrømme bør således kombineres med en vurdering af betydningen, da resultatet af beregningen på grundlag af MI-faktorer åbner for en række fortolkningsmuligheder – specielt hvis de anvendes i forbindelse med mindre systemer, som f.eks. fraktioner af den danske affaldsbehandling.

6.2 LCA og skjulte massestrømme

I princippet kan alle stofstrømme som er knyttet til et produkt eller en aktivitet indgå i en livscyklusbaseret vurdering. I praksis udelades ofte en række stoffer og processer – det vigtige er at systemet er velbeskrevet og afgrænset på en relevant måde i forhold til den vurdering der skal foretages. Især ved sammenlignende LCA-opgørelser er det en ofte anvendt genvej at udelade vurdering af stofstrømme, som forventes at være ens ved de to systemer.

6.2.1 Datagrundlag og vurdering

Når vurderingsopgaven er så bred som hele affaldsområdet, vil der nødvendigvis være en række områder hvor der er datamangel – enten i forhold til data for stofstrømme i hele materialets fremstillingskæde – eller i forhold til vurdering af de stofstrømme, der indgår i LCA-opgørelsen. UMIP-metoden til vurdering af ressourcer og udledninger til luft, vand og jord, har hidtil været dårligt udviklet med hensyn til vurdering af miljøeffekten af forskellige affaldstyper.

Et igangværende opdateringsprojekt (COWI, 200x) har til formål at opstille principper for en sådan vurdering. I mangel af bedre har det hidtil været praksis i UMIP at opgøre fast affald i de 4 kategorier: Farligt affald, volumenaffald, slagge samt radioaktivt affald. Affald i forbindelse med udvinding af råstoffer er dårlig dækket i UMIP-databasens opgørelsesdel, og vurderingen af de forskellige affaldstyper er også mangelfuld.

På et vigtigt område er alle materialestrømme dog medtaget i LCA- datagrundlaget, nemlig ved udvinding af kul til dansk elforsyning. Her har elværkerne udført et større kortlægningsprojekt (E2, 2000), der inddrager alle stofstrømme ved el- og varmefremstilling og distribution, herunder også overfladejord i forbindelse med kulminedrift. Denne jordmængde medtages i opgørelserne som "volumenaffald". I forbindelse med udvinding af metaller er opgørelserne generelt mangelfulde i UMIP- basen (Miljøstyrelsen, 2002y), men der er dog for flere metaller taget udgangspunkt i "grovsorteret" malm, og affaldet fra udsmeltningen af metallet medregnes som slagge. Men egentligt mineaffald og overfladejord indgår typisk ikke i UMIP-databasen.

Opgørelserne af affald, herunder de skjulte strømme i form af f.eks. ovenfor nævnte mineaffald, påvirker indikatorværdien for deponi. I forbindelse med opgørelsen af deponibehov er det valgt at samle alle affaldstyper til deponi som en "deponifaktor". Herved lægges alle typer affald sammen. Hvis der ikke er tale om deponering af fx overfladejord fra udgravning af grus og sand, men blot tilbagelægning af overfladejord for landskabsrestaurering, skal det overvejes om dette overhovedet skal medregnes som affald. I de anvendte LCA- er det gjort f.eks. for affald fra kuludvinding, mens slagge fra f.eks.forbrænding går til genanvendelse som fyldmateriale. Ved gennemgang af de anvendte LCA-data, må det konstateres, at der en manglende konsekvens i vurdering af affaldet. Det betyder at den opgjorte deponifaktor for nogle materialer kan være usikker, hvilket også påpeges i reviewraporten (bilag3).

Det tilstræbes ved gennemgangen af resultaterne i kapitel 8 at nævne de væsentligste bidrag til de opgjorte indikatorer fra skjulte massestrømme – hvilket måske især er relevant for deponifaktoren.