Brancheindsats for jern- og metalstøberier

Forord

Nærværende rapport beskriver indhold og resultater i delprojekt 1 af hovedprojektet ”Brancheindsats for jern- og metalstøberibranchen” under Miljøstyrelsens program for renere produkter. Brancheindsatsen består af 2 delprojekter. I denne rapport præsenteres Fase 2 af delprojekt 1.

Målet med fase 2 er at udvikle et miljøvurderingssystem for organiske bindere og tilsætningsstoffer. Baseret på en analyse af pyrolyseprodukter, som udvikles under støbning og afkøling af forme og kerner fremstillet med organiske bindere. Eller bentonitbundet sand, tilsat organiske tilsætningsstoffer, som fx kulmel.

Opsamling af pyrolyseprodukter samt analysen af udviklede pyrolyseprodukter er foretaget ved hjælp af diverse filtre for senere analyse på et kemisk laboratorium, samt ved hjælp af direkte visende CO-målere samt photo- og flammeionisationsdetektorer (PID og FID).

Formålet med de to parallelle analysemetoder er at undersøge, om en direkte analyse med CO-måler, PID eller FID kan give et tilstrækkeligt grundlag for en miljøvurdering af de for tiden og fremtidig anvendte organiske bindere og tilsætningsstoffer i støberiindustrien.

En direkte analyse af pyrolyseprodukterne vil muliggøre en hurtig billig miljøvurdering af de for tiden nyudviklede anvendte bindere samt tilsætningsstoffer i støberiindustrien.

Projekterne er udført i perioden 2002-2004.

Hovedprojektet er udført af Danske Støberiers Brancheforeningen med

Teknologisk Institut og Instituttet for Produktudvikling som underleverandører på henholdsvis delprojekt 1 og delprojekt 2.

 



Version 1.0 September 2006, © Miljøstyrelsen.