Sandsynlige konsekvenser af klimaændringer på artsudbredelser og biodiversitet i Danmark

Sammenfatning og konklusioner

I denne rapport analyseres de potentielle konsekvenser af de klimaændringer, der forudsiges frem til år 2100 ifølge klimascenarierne A2 og B2 fra FN’s klimapanel (IPCC), for udbredelsen af 104 udvalgte arter af karplanter i Danmark. De udvalgte arter omfatter 88 såkaldt karakteristiske arter under EU’s Habitatdirektiv. Disse arter repræsenterer et bredt spektrum af danske vegetationstyper fra klit og overdrev over eng og mose til skov. Derudover analyseres de potentielle konsekvenser for de to danske plantearter, der står på Habitatdirektivets Bilag 2, samt for en række arter fra Mellem- og Sydeuropa med henblik på at vurdere i hvilket omfang, klimaændringerne vil give mulighed for sydlige arters indvandring.

Ved hjælp af en bioklimatisk habitatmodel beregnes hver arts potentielle udbredelsesområde i Europa nu og under klimascenarierne B2 og A2. Resultaterne sammenholdes og for Danmark beregnes det, hvorvidt ændringerne er negative, neutrale eller positive.

Resultaterne i denne rapport tyder på, at klimaændringerne over det 21. århundrede under både A2- og B2-scenarierne må forventes at have en overvejende negativ effekt på de undersøgte arter og sandsynligvis på den botaniske biodiversitet i Danmark som helhed. Resultaterne viser, at under klimascenarium B2 forventes det, at 67% af arterne vil påvirkes negativt og 12% positivt. For 21% af arterne er påvirkningen neutral. For klimascenarium A2 er de tilsvarende tal 78%, 10% og 12%.

Inden for Danmarks grænser varierer den forventede påvirkning imidlertid betydeligt. Generelt påvirkes den sydøstlige del af landet langt mere negativt end den vestlige del, hvor negative og positive påvirkninger stort set ophæver hinanden.

Der er forskel, dog ikke statistisk signifikant, på, hvor meget arter tilhørende forskellige naturtyper påvirkes. Tallene tyder dog på, at arter, der tilhører ferske enge og især høj- og lavmoser vil være mest sårbare overfor den globale opvarmning.

Resultaterne viser, at hhv. 4% og 7% af de 84 hjemmehørende karakteristiske arter helt vil miste passende klimatiske forhold under B2- og A2-scenariet. Det vurderes sandsynligt, at disse arter over tid vil uddø i Danmark under disse scenarier. I alt forventes hhv. 6% og 15% af de hjemmehørende karakteristiske arter at blive udsat for klimatiske forhold under B2- og A2-scenariet, der er mere end 80% dårligere end dem, de lever under i Danmark i dag. Disse arters udbredelse i Danmark må forventes at komme under pres.

Spredning forventes at blive en særdeles vigtig begrænsende faktor for planters positive udbredelsesmæssige respons på fremtidige klimaændringer. De fleste arter har ikke en spredningskapacitet, der sætter dem i stand til at følge klimaændringer af den hastighed og styrke, som beskrives i de brugte klimascenarier for det 21. århundrede. Den udstrakte menneskeskabte fragmentering af de naturlige habitater i Danmark og det meste af det øvrige Europa forstærker dette problem.

I rapporten konkluderes det, at man med nogen forsigtighed godt kan bruge karplanter som indikatorer for følsomheden af den generelle biodiversitet overfor klimaændringer. Det anbefales at udarbejde en rullende klimatilpasningsstrategi baseret på en overvågning af naturtyper og arter. Denne overvågning kunne bl.a. basere sig på det nye NOVANA-program, hvor et stort antal habitattyper og arter overvåges. Ved nøje at følge frem- og tilbagegang for hjemmehørende og nyindvandrede arter, kan denne overvågning anvendes som et afsæt for egentlige handlingsplaner.

 



Version 1.0 Oktober 2006, © Miljøstyrelsen.