Afløbssystemer under påvirkning af klimaændringer - Hovedrapport

Sammenfatning og konklusioner

Det er i samfundets interesse at beskytte befolkningen og samfundsværdier  mod de skader og omkostninger, som kan følge af overbelastning af  afløbssystemer. De klimascenarier, som eksisterer i dag, indikerer at  nedbørsforholdene over Danmark forventes at ændre sig signifikant. Det er  derfor vigtigt at afløbssystemerne i tide forberedes til at kunne håndtere de  forventede forøgede nedbørsmængder, således at der sker en forsvarlig og  sikker håndtering af regn- og spildevand i henhold til dansk funktionspraksis,  samtidig med at den økonomiske investering optimeres.

Denne rapport omhandler design og drift af afløbssystemerne under  hensyntagen til mulige fremtidige klimaforhold og ekstreme regnhændelser.  Ekstreme regnhændelser forventes at øges i hyppighed, intensitet og varighed  under fremtidige klimaforhold, derfor kræver disse speciel opmærksomhed, da  de potentielt kan forårsage store skader på samfundsværdier.

Baggrund og formål
I de seneste årtier har globale klimaændringer vakt betydelig international  opmærksomhed. I den forbindelse er der i videnskabelige kredse verden over  enighed om, at menneskets udledning af drivhusgasser er en afgørende årsag  til den globale opvarmning. En brat opbremsning af kulstofudledning vil ikke  kunne eliminere følgeeffekterne af de allerede udledte drivhusgasser, og  klimaforandringer bliver af den grund betragtet som uundgåelige.

For at imødekomme disse fremtidige udfordringer på klimaområdet har  miljøministeriet udgivet pjecen: Miljø-tema nr. 28, 2004, hvori aktører  opfordres til at indtænke kommede klimaforandringer i deres beslutninger.  Desuden har Teknologirådet afholdt borgerhøringer, hvor tilpasning til  klimaændringer i form af stigende havspejl var i fokus. Endelig har en ATV  rapport fra 2003: ”Effekter af klimaændringer – tilpasninger i Danmark”  konkluderet omkring videnbehov på området klimaændringer og  afløbssystemer:

- Afløbsanlæg bør allerede i dag opgraderes ved nyanlæg og renovering  til de forventede fremtidige nedbørsforhold.

- Det bør overvejes, om der kan udvikles nye metoder til dæmpning og  reducering af spidserne af overfladeafstrømning i byerne
- På baggrund af fremtidige nedbørforhold bør der fastlægges et nyt  grundlag for dimensionering af afløbssystemer. Dette grundlag  anvendes ved nyanlæg og ved opgradering i forbindelse med  renovering af eksisterende anlæg.

Der findes ikke i dag en anerkendt metode til at tage højde for klimaeffekter i  forbindelse med dimensionering af afløbssystemer. Det er derfor op til hver  enkelt kommune på hvilken måde der tages højde for klimaeffekter. Derfor er  formålet med denne rapport, at give de danske kommuner et sæt samlede  anbefalinger til hvordan de kan håndtere og modgå de forventede effekter på  afløbssystemer fra klimaændringer.

Rapporten
Undersøgelsen beskriver en systematik for, hvordan kommuner kan arbejde  med at reducere klimaændringers negative effekter på danske afløbssystemer.  Yderligere behandler undersøgelsen principper for håndtering af ekstreme  regnhændelser, som forventes at øges i antal og styrke som følge af  klimaændringer.

Undersøgelsen er afrapporteret i to dokumenter, som henholdsvis beskriver  hovedprincipperne for håndtering af afløbssystemer under påvirkning af  klimaændringer og ekstreme regnhændelser, samt et dokument som beskriver  de tiltag en kommune kan gennemføre for at reducere skader på  samfundsværdier, som følge af de forøgede dimensionsgivende regnmængder  pga. klimaændringer.

Hovedkonklusioner
Klimaændringer forventes at ville forøge antallet af hændelser med kraftig  sommerregn i Danmark og klimaændringer forventes at medføre et forøget  havspejl i de danske farvande. Disse forhold vil få indflydelse på funktionen af  afløbssystemerne.

Håndtering af klimaændringer kræver helhedsbetragtninger, som inddrager  flere typer af planer i kommunerne. Dette kræver en koordineret indsats af de  ansvarlige myndigheder i kommunerne.

Når der kommer vand på terræn/oversvømmelser, som følge af ekstremregn  så skal der foretages en bevidst håndtering af dette vand. Det anbefales at  foretage en problemidentifikation på tre niveauer:

- Niveau 1: Analyse af, om klimaændringer vil give anledning til  overskridelse af nuværende funktionskrav.

- Niveau 2: Overskrides nuværende funktionskrav for nye designregn  baseret på prognoser for fremtidige klimaændringer vurderes hvor stor  vanddybden og udbredelsen bliver på terræn, samt hvor stor en evt.  skade som følge af overskridelsen vil være.

- Niveau 3: Kommer der signifikante vandmængder på terræn,  foretages en vurdering af evt. skader og planlægges en håndtering af  vandet på terræn. Denne vurdering indgår i en planlægning af,  hvornår afløbssystemet bør tilpasses, så det kan håndtere den ekstra  nedbør pga. klimaændringer.

Når en problemidentifikation er gennemført, så kan en prioritering af  problemerne foretages f.eks. ved hjælp af en risikoanalyse.

Er kommunen i besiddelse af en plan for arbejdet med klimaændringer, så kan  kommunen følge den. Er kommunen ikke i besiddelse af en plan for arbejdet  med klimaændringer, så anbefales det at planen indeholder følgende  hovedpunkter, hvor der tages hensyn til klimaændringer:

1. Planlægning og design af nye afløbssystemer.
2. Vedligehold og udbygning af eksisterende afløbssystemer.
3. Håndtering af eksisterende ledningsstrækninger hvor der pt. ikke er  planlagt vedligehold eller udbygning.

Projektresultater

Prognoser for klimaændringer

Der arbejdes i Danmark med tre ligestillede klimascenarier: A2, B2, EU2ºC.  Pt. er der kun data tilgængelige for scenarium A2 i en opløsning, som er  tilstrækkelig god til at data kan anvendes indenfor afløbsteknikken. På  baggrund af klimascenarium A2, er det beregnet at den dimensionsgivende  regn i Danmark vil ændre sig som følge af mulige og forventede  klimaændringer. Ifølge klimascenarium A2 forventes de dimensionsgivende  en-times regnintensiteter at blive ca. 20-50 % større.

Kystnære kommuner skal være opmærksomme på den forventede  havspejlsstigning i de danske farvande, som potentielt kan resultere i forøgede  opstuvninger i afløbssystemet og forøgede infiltrationsmængder.

Studier i udlandet i relation til klimaændringer og afløbssystemer

I udlandet er der gennemført analyser på enkelte byer af betydningen af  klimaændringer (Semadeni-Davies et al. 2005, UK WIR, 2003), men der  findes endnu ikke i Europa officielle undersøgelser, som angiver retningslinier  for hvordan de lokale myndigheder skal håndtere effekterne på afløbssystemer  fra klima ændringer. Studier fra Helsingborg by, Sverige viser at effekterne af  klimaændringer kan få betydelige konsekvenser, hvis byen vokser som  forventet og myndighederne fortsætter med ”Business as usual”. Men studiet  viser også at effekten af klimaændringer kan elimineres gennem: aktiv  reduktion af impermeable arealer tilsluttet afløbssystemet; separering af  afløbssystemet; etablering af vådområder og reduktion af  spildevandstilledninger.

Planlægning af håndtering af klimaændringer

Effekter af klimaændringer vil få indflydelse på etablering, drift og  vedligeholdelse af de kommunale kloakker og renseanlæg. Nedenfor er angivet  de administrative dokumenter som klimaeffekter direkte kan få indflydelse  på/bør indgå i:

1. Den kommunale spildevandsplan.
2. Kloakfornyelsesplanen.
3. Risikovurdering/ekstrem regnanalyse.
4. En kommunal beredskabsplan.
5. Øvrig planlægning, kommuneplan, lokalplaner, planer for  vandkvalitet, mv.

Da der vil indgå flere typer af planer, så vil arbejdet med klimaændringer  kræve en koordineret planlægningsindsats fra kommunens side.  Klimaændringer forventes at foregå over en lang tidshorisont, men deres  størrelsesorden og det deraf følgende behov for investeringer, gør at det vil  være optimalt at analysere konsekvenserne for afløbssystemerne nu – og  derefter løbende foretage en bevidst prioritering, håndtering og  implementering af tiltag som mindsker potentielle fremtidige skader på  samfundet som følge af klimaændringers effekter på afløbssystemerne.

Problemidentifikation i relation til klimaændringers effekter på afløbssystemer

Det anbefales at foretage en problemidentifikation af effekterne fra  klimaændringer på tre niveauer:

Niveau 1 Analyse af, om klimaændringer vil give anledning til  overskridelse af nuværende funktionskrav.

Niveau 2 Overskrides nuværende funktionskrav for nye designregn  baseret på prognoser for fremtidige klimaændringer vurderes hvor  stor vanddybden og udbredelsen bliver på terræn, samt hvor stor en  evt. skade som følge af overskridelsen vil være.

Niveau 3 Kommer der signifikante vandmængder på terræn,  foretages en vurdering af evt. skader og planlægges en håndtering af  vandet på terræn. Denne vurdering indgår i en planlægning af,  hvornår afløbssystemet bør tilpasses, så det kan håndtere den ekstra  nedbør pga. klimaændringer.

Når en problemidentifikation er gennemført, så kan en prioritering af  problemerne foretages f.eks. ved hjælp af en risikoanalyse.

Håndtering af ekstremregn

En følge af klimaændringerne i klima scenarium A2, er at ekstremregn (regn  ud over funktionskravet) vil forøges i antal og intensitet. Arbejdet med at  reducere klimaeffekters negative virkninger på afløbssystemer vil have til  formål at reducere mulige skader på samfundsværdier - enten ved at reducere  oversvømmelsernes omfang eller ved at reducere skaden gennem klog  forvaltning af potentielle oversvømmelser. Det er et vigtigt punkt her, at  vandet på terræn nogle gange i sig selv ikke forårsager uforholdsmæssigt store  skader. Man bør dog altid tilstræbe, at oversvømmelser selv i sådanne force  majeure situationer sker så kontrolleret som muligt. Ligeledes anbefales det, at  man har informeret og har aftaler med de berørte grundejere, hvis der  kalkuleres med sådanne oversvømmelser.

Belastningen fra skader fra oversvømmelser kan reduceres ved at reducere  skadens hyppighed eller omfang. Reduktionen af skader kan bestå af et eller  flere elementer, herunder:

a. Reduktion af oversvømmelsers omfang.
b. Reduktion af interaktion med oversvømmelsen.
c. Regulering af, hvilke områder som oversvømmes.
d. Varsling af oversvømmelser.
e. Beredskab til håndtering af oversvømmelser.

Reduktion af effekterne fra klimaændringer

De forventede større nedbørsmængder i byerne skal enten bortledes eller  magasineres på en måde som er miljømæssig og økonomisk optimal. Der  findes i dag en lang række tekniske muligheder til at løse denne udfordring.  Disse tiltag kan inddeles i tre hovedgrupper:

• Aktiv reducering af tilstrømning af regnvand til afløbssystemet, f.eks.  gennem forøget nedsivning af regnvand.

• Midlertidig, kontrolleret opmagasinering af regnvand, f.eks. ved brug  af vådområder.

• Tiltag i afløbssystemet, som forøger transportkapaciteten, f.eks. større  rør, bassiner, mm.

Disse tiltag beskrives og vurderes detaljeret i ”Katalog for tilpasning af  afløbssystemer som følge af klimaændringer”.

Andre kilder
Miljøstyrelsen – Miljø- og Energiministeriet (v. Arnbjerg-Nielsen, K.) (2005).  Klimaeffekters betydning for ekstremregn og dermed funktionen af  afløbssystemer – litteraturstudie. Arbejdsrapport 2005. In prep.

Parkinson, J., Mark, O. (2005). “Urban Stormwater Management in  Developing Countries”. Publisher: “The International Water Association”  (IWA). ISBN:1843390574.

 



Version 1.0 Oktober 2006, © Miljøstyrelsen.