Miljøvurdering af nye betontyper

6 Konklusion

Nærværende undersøgelse omfatter et meget lille datamateriale, og da mekanismerne i forbindelse med udvaskning tilsyneladende er meget komplekse, er det svært at drage klare konklusioner. Dog står det klart, at udvaskning fra beton er et meget relevant emne, der fremover bør gives mere opmærksomhed og underkastes yderligere undersøgelser.

Metallerne i beton opfører sig vidt forskelligt. Visse metaller fikseres i ny og ikke-karbonatiseret beton (krom, vanadium og antimon), medens andre fikseres i ældet og karbonatiseret beton (bly og barium). Dette er i overensstemmelse med andre undersøgelser vedrørende udvaskning af beton.

Set i forhold til traditionel beton, som har været brugt i mange år, indikerer undersøgelserne, at de nye betontyper med flyveaske, mikrosilika og slamaske formodentlig ikke vil give anledning til forøget udvaskning fra nedbrudt beton i fremtiden.

En enkelt prøve af karbonatiseret beton af lav styrke viser en lille overskridelse af kravene til kategori 3 i Bekendtgørelse nr. 655 af 27/06/2000 om genanvendelse af restprodukter og jord til bygge- og anlægsarbejder. Dette bør underkastes yderligere undersøgelser.

 



Version 1.0 Oktober 2006, © Miljøstyrelsen.