Modeller for revision af udpegningen af grundvandsforekomster i Danmark

Bilag 2.2

Vanddistrikt 35
Storstrøms Amt

  Nuværende udpegning Model 1 Model 2 Model 3
Identifikation af grundvandsmagasiner Grundvandsforekomsterne er udpeget som enten primære grundvandsforekomster eller sekundære grundvandsforekomster, og der er skelnet mellem magasiner i sand og kalk. Evt. samling eller gruppering af enkelte magasiner med hydraulisk kontakt mellem kalk og sand. Opdelingen i landskabstyper vil ikke give væsentlig information.
Dybereliggende magasiner har også betydning for vandføringen.
Lidt under halvdelen af vanddistriktet er udpeget som område med særlige drikkevandsinteresser.
OSD er generelt udpeget langs vandskellene, i de grundvandsdannende områder til vigtige magasiner.
Afgrænsning af magasiner Magasinerne er afgrænset i 3D. Som nuværende. Det vil ikke være muligt at dele op i øvre og nedre magasiner, da kontakt med overfladevand ikke kan afvises for nogen magasiner. Grundvandsmagasinerne krydser ofte grænsen for OSD.
Top og bund defineres inden for OSD som i den nuværende udpegning; uden for OSD anvendes kun øverste top og nederste bund.
Opdeling i forekomster Regionale magasiner er opdelt i flere grundvandsforekomster på grundlag af afstrømningsområde, potentialekort og vandkvalitetsdata. Opdelingen skal vurderes og evt. justeres i forhold til fælles kriterier. Det vil primært være opdelingen efter vandløbsoplande, der definerer grundvandsforekomsterne. Tilknytningen til vandløbsoplande vil give anledning til yderligere opdeling af forekomsterne.
Sammenhæng med overfladevand Modellering. Udgangspunktet er en situation uden vandindvinding. Som nuværende. Tilknyttes efter topografisk opland. Tilknyttes efter topografisk opland.
Datagrundlag Geologiske modeller. Som nuværende. Kort over landskabselementer, topografiske vandløbsoplande. Som model 1 + model 2.
Antal 83 80 35 100
Samlet areal af grundvandsforekomster, km² (afrundet) 4.600 4.600 4.500 4.500
Gennemsnitlig størrelse af grundvandsforekomster, km² 55 60 125 45
Ændring i forhold til nuværende udpegning - Begrænset justering. Ny udpegning, ringe sammenhæng med det hidtidige arbejde. Ny udpegning samt en mindre justering inden for OSD.

 



Version 1.0 November 2006, © Miljøstyrelsen.