Modeller for revision af udpegningen af grundvandsforekomster i Danmark

Bilag 2.3

Vanddistrikt 42
Fyns Amt

  Nuværende udpegning Model 1 Model 2 Model 3
Identifikation af grundvandsmagasiner Kendte grundvandsmagasiner samt magasiner omkring indvindingsboringer op til 10.000 m³, hvor afgrænsningen ikke er kendt. Som nuværende.
Evt. udpeges flere magasiner på grund af mindre indvindinger.
Opdelingen i landskabstyper vil ikke give væsentlig information.
Dybereliggende magasiner har også betydning for vandføringen.
Næsten 2/3 af vanddistriktet er udpeget som område med særlige drikkevandsinteresser.
OSD er generelt udpeget langs vandskellene, i de grundvandsdannende områder til vigtige magasiner, mest som et stort sammenhængende område.
Afgrænsning af magasiner Afgrænset i 3D, relateret til geologisk model. Som nuværende. Det vil ikke være muligt at dele op i øvre og nedre magasiner, da kontakt med overfladevand ikke kan afvises for nogen magasiner. Grundvandsmagasinerne krydser ofte grænsen for OSD og omvendt.
Top og bund af grundvandsforekomsterne samlet set defineres som i dag, men der skal defineres top og bund for nye forekomster uden for OSD. Hovedparten af grundvandsforekomsterne vil også være som i den nuværende udpegning, da de næsten alle ligger i OSD.
Opdeling i forekomster Få opdelinger på grund af vandkemi eller påvirkning. Som nuværende. Det vil primært være opdelingen efter vandløbsoplande, der definerer grundvandsforekomsterne. Tilknytningen til vandløbsoplande vil give anledning til yderligere opdeling af forekomsterne.
Sammenhæng med overfladevand Bestemt på grundlag af modellering. Som nuværende. Tilknyttes efter topografisk opland. Tilknyttes efter topografisk opland.
Datagrundlag Geologiske og geofysiske data, geologisk model, som nu indbygges i NOVANA-model. Som nuværende. Kort over landskabselementer, topografiske vandløbsoplande. Som model 1 + model 2.
Antal 123 130 30 130
Samlet areal af grundvandsforekomster, km² (afrundet) 2100 2100 3.600 4.000
Gennemsnitlig størrelse af grundvandsforekomster, km² 17 16 120 30
Ændring i forhold til nuværende udpegning - Meget lille ændring. Ny udpegning, ringe sammenhæng med det hidtidige arbejde. Ny udpegning samt en mindre justering inden for OSD.

 



Version 1.0 November 2006, © Miljøstyrelsen.