Modeller for revision af udpegningen af grundvandsforekomster i Danmark

Bilag 2.5

Vanddistrikt 55
Ribe Amt

  Nuværende udpegning Model 1 Model 2 Model 3
Identifikation af grundvandsmagasiner Grundvandsmagasinerne er identificeret ved hjælp af en pixelmodel for hele amtet, hvor celler med en vis hydraulisk ledningsevne er identificeret som grundvandsmagasiner. Efterfølgende er sammenhænge og formationsnavne tilknyttet de tertiære forekomster. Formentlig omtrent de samme grundvandsmagasiner som i den nuværende udpegning, da grundvandsmagasinerne i kvartæret reelt stort set er fladedækkende. I princippet samme grundvandsmagasiner som i den nuværende udpegning. Knap 1/4 af vanddistriktet er udpeget som område med særlige drikkevandsinteresser.
OSD er udpeget dels som et stort sammenhængende område i den østlige del, dels som en mængde små områder, hvor der er grundvandsdannelse til vigtige vandværker.
Afgrænsning af magasiner Øverst dækker grundvandsmagasinerne hele distriktet. Den nedre afgrænsning af disse magasiner er sat arbitrært (40 m u.t.)
Der findes ikke kort over  udbredelse, top og bund af de enkelte grundvandsmagasiner.
Tertiære magasiner er afgrænset langs amtsgrænsen.
Der skal udarbejdes kort over den største udbredelse af alle forekomster.
Grænsen mellem øvre og dybe grundvandsforekomster defineres efter fælles kriterier, koordineret med naboamterne.
Det øvre magasin skal afgrænses ud fra fælles kriterier.
Afgrænsning af dybe magasiner koordineres med naboamterne.
OSD og indsatsområder udgør oftest en lille del af et større grundvandsmagasin. Det er uklart hvordan de to typer af afgrænsning uden for og inden for OSD skal spille sammen.
Top og bund af grundvandsforekomsterne samlet set defineres som i dag, men der mangler kort over top og bund af magasinerne.
Opdeling i forekomster I basisanalysens del 2 er de øverste magasiner opdelt yderligere efter grundvandsoplande til vandløbsstrækninger. Opdelingen i forekomster specielt i de kvartære aflejringer justeres efter fælles kriterier og skala for hele landet. Ny opdeling af de kvartære grundvandsforekomster efter landskabselementer. Afgrænsningen af OSD / indsatsområder vil give anledning til yderligere opdeling af forekomsterne.
Sammenhæng med overfladevand De øverste grundvandsforekomster er afgrænset efter grundvandsoplande til vandløb, som er modelleret. Tilknytningen til overfladevand opretholdes. Tilknytningen til vandløb kan evt. bibeholdes, alt efter om der vælges topografiske oplande eller grundvandsoplande til vandløbene. Tilknytningen til overfladevand opretholdes.
Datagrundlag Pixelmodel for hele amtet og grundvandsmodel. Eksisterende geologisk model - yderligere detaljering senere efter behov. Geologiske informationer trækkes ind til definition af laggrænser mv. Desuden skal kort over landskabselementer bruges. Som model 1 + model 2.
Antal 19 (senere 112) 110 30 150
Samlet areal af grundvandsforekomster, km² (afrundet) Ikke opgjort.
Vanddistriktet er ca. 2.600 km²
8.000 8.000 8.000
Gennemsnitlig størrelse af grundvandsforekomster, km² Ikke opgjort. 70 170 50
Ændring i forhold til nuværende udpegning - Afgrænsningen af forekomster skal ske på et andet datagrundlag, dvs. en stor ændring.
Tilknytningen til vandløb ændres næppe væsentligt.
En forholdsvis stor ændring, da der skal benyttes et andet datagrundlag.
Tilknytningen til vandløb ændres næppe væsentligt.
Bortset fra tilknytningen til vandløb, som muligvis kan opretholdes, skal hele udpegningen foretages forfra på et nyt datagrundlag.

 



Version 1.0 November 2006, © Miljøstyrelsen.