Modeller for revision af udpegningen af grundvandsforekomster i Danmark

Bilag 2.6

Vanddistrikt 60
Vejle Amt

  Nuværende udpegning Model 1 Model 2 Model 3
Identifikation af grundvandsmagasiner Grundvandsmagasinerne er identificeret på grundlag af en overordnet regional geologisk model i 12 lag. De seks øverste er kvartære, herunder tertiære. Der skal ske en nærmere vurdering af grundvandsmagasinernes udbredelse, især i de øverste lag. Opdelingen i landskabstyper vil ikke give væsentlig information.
Der er dybtliggende magasiner uden væsentlig betydning for overfladevand. Disse skal afgrænses ud fra geologiske kriterier og hydrogeologisk vurdering.
Lidt over 1/4 af vanddistriktet er udpeget som område med særlige drikkevandsinteresser.
OSD er udpeget som små og store områder i de grundvandsdannende områder til vigtige magasiner og vandværker. Generelt ligger de derfor langs vandskellene.
Afgrænsning af magasiner Der findes kort over top, bund og udbredelse af alle magasiner.
Mange magasiner er afgrænset langs amtsgrænsen.
Som eksisterende, evt. mere detaljeret.  Grænsen mellem øvre og nedre defineres fælles med naboamterne.
Dybe magasiner skal koordineres langs amtsgrænserne.
Der skal deles op i øvre og nedre magasiner, efter kontakt til overfladevand eller ej. Grundvandsmagasinerne krydser ofte grænsen for OSD og omvendt.
Det er uklart hvordan grundvandsforekomster som krydser grænsen til et OSD skal afgrænses.
Opdeling i forekomster Lokale fforekomster er opdelt efter overfladevandsoplande. Begravede dale slået sammen til én forekomst. Store magasiner skal opdeles efter fælles kriterier, især i de kvartære lag. I de øvre dele vil det primært være opdelingen efter vandløbsoplande, der definerer grundvandsforekomsterne. Tilknytningen til vandløbsoplande vil give anledning til yderligere opdeling af forekomsterne.
Sammenhæng med overfladevand Geologiske kriterier og topografiske oplande. Modellering er nødvendig for tilknytning til vandløb. Tilknyttes efter topografisk opland. Tilknyttes efter topografisk opland.
Datagrundlag Overordnet geologisk model, grundvandsstrømning og grundvandskemi. Mere detaljeret geologiskmodel. Kort over landskabselementer, topografiske vandløbsoplande. Som model 1 + model 2.
Antal 18 70 25 100
Samlet areal af grundvandsforekomster, km² (afrundet) 5.300 5.000 5.000 5.000
Gennemsnitlig størrelse af grundvandsforekomster, km² 292 100 200 50
Ændring i forhold til nuværende udpegning - Detaljeringsgraden skal være større. Ny udpegning, ringe sammenhæng med det hidtidige arbejde. Ny udpegning samt en mindre justering inden for OSD.

 



Version 1.0 November 2006, © Miljøstyrelsen.