Modeller for revision af udpegningen af grundvandsforekomster i Danmark

Bilag 2.7

Vanddistrikt 65
Ringkjøbing Amt

  Nuværende udpegning Model 1 Model 2 Model 3
Identifikation af grundvandsmagasiner Grundvandsmagasinerne er defineret ved 3 af de 6 lag i en geologisk model samt et terrænnært frit vandspejl. Der findes flere magasiner, men i nogle områder er flere magasiner slået sammen. Grundvandsmagasinerne skal justeres, så alle væsentlige sandlegemer kommer med i grundvandsforekomsterne.
Det er usikkert om opdeling i flere lag er nødvendigt (nu eller senere).
I princippet samme grundvandsmagasiner som i den nuværende udpegning. 1/4 af vanddistriktet er udpeget som område med særlige drikkevandsinteresser.
OSD er udpeget som små og store områder i de grundvandsdannende områder til vigtige magasiner og vandværker. Generelt ligger de derfor langs vandskellene.
Afgrænsning af magasiner Afgrænsningen er sket ved hjælp af hydraulisk ledningsevne i modellen. Herved er en del filtre kommet til at stå uden for grundvandsmagasinerne.
Det øvre frie vandspejl er defineret som de øverste 25 meter under terræn.
Tertiære magasiner er desuden afgrænset ved amtsgrænsen.
Det terrænnære grundvand skal defineres på grundlag af geologiske kriterier.
Dybe magasiner skal koordineres over amtsgrænserne.
Det øvre magasin skal afgrænses ud fra fælles kriterier.
Dybe magasiner formentlig som hidtil, men skal koordineres over amtsgrænserne.
OSD og indsatsområder udgør oftest en lille del af et større grundvandsmagasin. Det er uklart hvordan de to typer af afgrænsning uden for og inden for OSD skal spille sammen.
Top og bund af grundvandsforekomsterne samlet set defineres som i dag, men dybden af det øverste magasin skal revideres efter geologiske kriterier.
Opdeling i forekomster De store grundvandsmagasiner er opdelt i flere grundvandsforekomster på grundlag af naturlig vandkemi og potentiale, i det omfang det kendes. Opdelingen af de store magasiner skal justeres efter fælles kriterier. De dybe forekomster skal ikke opdeles områdemæssigt som hidtil. De kan evt. slås sammen vertikalt også.
Opdelingen af det øvre magasin ændres, så landskabselementer inddrages.
I basisanalysens del 2 er der allerede skelnet mellem to typer af forekomster, hvor kvantitative påvirkninger er vurderet i en meget finere inddeling end kemiske. Denne opdeling er dog nok for fin.
Opdelingen efter både OSD og vandløbsopland samtidig vil give mange forekomster.
Sammenhæng med overfladevand Det øverste magasin har pr. definition kontakt med overfladevand. Tilknyttet efter topografiske oplande. Modellering er nødvendig for tilknytning til vandløb. Tilknytningen til vandløb ændres til den vedtagne fælles skala.
Det er muligt at flere grundvandsmagasiner skal medtages under forekomster med kontakt med overfladevand.
De øverste forekomster tilknyttes efter topografisk opland på en overordnet skala.
Datagrundlag Geologisk model med gridning af hydrauliske ledningsevner. Eksisterende geologisk model - detaljeres yderligere efterhånden. Geologiske data skal inddrages igen for at afgrænse det øvre magasin, som har kontakt til overfladevand.
Kort over landskabselementer, topografiske vandløbsoplande.
Som model 1 + model 2.
Antal 103 150 60 200
Samlet areal af grundvandsforekomster, km² (afrundet) 16.000 15.000 16.000 16.000
Gennemsnitlig størrelse af grundvandsforekomster, km² 155 100 270 80
Ændring i forhold til nuværende udpegning - Væsentlig ændring, større detaljeringsgrad. En stor ændring i afgrænsningen af forekomster i det øvre grundvand.
Andre ændringer er begrænsede.
Ny udpegning samt en mindre justering inden for OSD.

 



Version 1.0 November 2006, © Miljøstyrelsen.