Modeller for revision af udpegningen af grundvandsforekomster i Danmark

Bilag 2.9

Vanddistrikt 76
Viborg Amt

  Nuværende udpegning Model 1 Model 2 Model 3
Identifikation af grundvandsmagasiner Området er inddelt efter hvilke typer af grundvandsforekomster der findes - dybe, mellem og øvre. Hele arealet indgår. Grundvandsmagasinerne skal identificeres konkret. Opdelingen i landskabstyper vil kun give væsentlig information i mindre dele af amtet.
Der findes dybereliggende magasiner uden betydning for vandføringen.
1/4 af vanddistriktet er udpeget som område med særlige drikkevandsinteresser.
OSD er udpeget i de grundvandsdannende områder til vigtige magasiner, hvor der indvindes vand. OSD er spredt som mindre områder ud over hele distriktet.
Afgrænsning af magasiner Der foreligger ikke afgænsning af magasinernes udbredelse, top og bund. Der er valgt faste grænser (dybder) for den vertikale afgrænsning. Afgrænsningen skal foretages konkret for alle magasiner. Top af det øverste magasin som nuværende.
Grænsen til dybe magasiner fastlægges efter fælles kriterier.
Bund af grundvandsforekomsterne som nuværende udpegning.
De dybe forekomster skal afgrænses nærmere.
OSD udgør ofte kun en del af et grundvandsmagasin. Det er uklart hvordan grundvandsforekomster som krydser grænsen til OSD, skal afgrænses.
Der mangler top og bund af alle forekomster.
Opdeling i forekomster Ikke udført. Magasinerne skal opdeles i forekomster. Det vil primært være opdelingen efter vandløbsoplande, der definerer grundvandsforekomsterne. Anvendelsen af både OSD og vandløbsoplande vil medføre at der udpeges mange grundvandsforekomster. Da OSD trods alt udgør en begrænset del af oplandet, vil der være en del magasiner som ikke skal afgrænses nærmere.
Sammenhæng med overfladevand Vurderet i topografiske oplande. Modellering er nødvendig. Tilknyttes efter topografisk opland. Tilknyttes efter topografisk opland i de øvre og regionale forekomster.
Datagrundlag Informationer fra boringer, geofysiske undersøgelser mv. Der skal opstilles en 3D geologisk model for hele distriktet. Kort over landskabselementer, topografiske vandløbsoplande. Som model 2 samt geologisk model inden for alle OSD.
Antal Ikke inddelt i forekomster. 100 35 100
Samlet areal af grundvandsforekomster, km² (afrundet) Ikke opgjort.
Vanddistriktets areal er 3.600 km²
5.000 4500 5.000
Gennemsnitlig størrelse af grundvandsforekomster, km² Ikke opgjort. 50 130 50
Ændring i forhold til nuværende udpegning - Der er tale om en stor ændring. Det er usikkert hvor store dele af det foreliggende materiale der kan indgå. Ny udpegning, ringe sammenhæng med det hidtidige arbejde. Ny udpegning. Det er usikkert hvor store dele af det foreliggende materiale der kan indgå.

 



Version 1.0 November 2006, © Miljøstyrelsen.