Modeller for revision af udpegningen af grundvandsforekomster i Danmark

Bilag 2.10

Vanddistrikt 80
Nordjyllands Amt

  Nuværende udpegning Model 1 Model 2 Model 3
Identifikation af grundvandsmagasiner Hele arealet indgår som grundvandsmagasin, uanset om der er egentlige magasiner eller ej. Grundvandsmagasinerne er ikke identificeret konkret. I basisanalyse 1 er der foretaget en inddeling i områder. I basisanalyse 2 er der set på typer og dybder af grundvandsmagasiner. Grundvandsmagasinerne skal identificeres konkret. Opdelingen i landskabstyper vil afgrænse en del områder hvor der ikke er  betydende ferskvandsressourcer.
Der findes ikke dybereliggende magasiner uden betydning for vandføringen.
Kun ca. 1/5 af vanddistriktet er udpeget som område med særlige drikkevandsinteresser.
OSD er udpeget i de grundvandsdannende områder til vandværkernes indvinding samt enkelte større, vigtige grundvandsmagasiner. OSD er spredt som store og mindre områder ud over hele distriktet og ligger oftest langs vandskellene.
Afgrænsning af magasiner Der er skelnet mellem forskellige (faste) dybder af grundvandsmagasiner. Afgrænsningen skal foretages konkret for alle magasiner og koordineres med naboamterne. Top af det øverste magasin som nuværende.
Bund af grundvandsforekomsterne som nuværende udpegning.
OSD udgør ofte kun en del af et større grundvandsmagasin. Det er uklart hvordan grundvandsforekomster som krydser grænsen til OSD, skal afgrænses på den ene og den anden side af grænsen
Top og bund vil være som i den eksisterende udpegning, men skal arealdistribueres.
Opdeling i forekomster Opdelingen i forekomster er foretaget på et meget overordnet niveau. Magasinerne skal opdeles i forekomster. Det vil primært være opdelingen efter vandløbsoplande, der definerer grundvandsforekomsterne. Anvendelsen af både OSD og vandløbsoplande vil medføre at der udpeges mange grundvandsforekomster. Da OSD trods alt udgør en begrænset del af oplandet, vil der være en del magasiner som ikke skal afgrænses nærmere.
Sammenhæng med overfladevand Alle grundvandsforekomster har kontakt til overfladevand og er tilknyttet ved hjælp af topografiske oplande. Modellering er nødvendig. Tilknyttes efter topografisk opland. Tilknyttes efter topografisk opland.
Datagrundlag Konceptuel geologisk model og konkret geologisk information. Der skal opstilles en 3D geologisk model for hele distriktet. Kort over landskabselementer, topografiske vandløbsoplande. Som model 1 + model 2.
Antal 9 80 40 120
Samlet areal af grundvandsforekomster, km² (afrundet) 6.000 6.000 4.000 6.000
Gennemsnitlig størrelse af grundvandsforekomster, km² 670 75 100 50
Ændring i forhold til nuværende udpegning - Der er tale om en stor ændring. Det er usikkert hvor store dele af det foreliggende materiale der kan indgå. Ny udpegning, ringe sammenhæng med det hidtidige arbejde. Ny udpegning. Det er usikkert hvor store dele af det foreliggende materiale der kan indgå.

 



Version 1.0 November 2006, © Miljøstyrelsen.