Modeller for revision af udpegningen af grundvandsforekomster i Danmark

Bilag 2.11

Vanddistrikt 400
Bornholms Regionskommune

  Nuværende udpegning Model 1 Model 2 Model 3
Identifikation af grundvandsmagasiner Grundvandsmagasinerne er identificeret som tre typer af formationer: sedimentære uhærdede bjergarter, hærdede sedimentære bjergarter og krystallinske bjergarter.
Adskilte magasiner i samme formation betragtes under ét.
Som nuværende. Da der indvindes vand over det hele, er der grundvandsmagasiner over hele øen.
Opdelingen i landskabselementer giver ingen opdeling på Bornholm.
Næsten halvdelen af vanddistriktet er udpeget som område med særlige drikkevandsinteresser.
OSD er udpeget som to store sammenhængende områder.
Afgrænsning af magasiner Magasinerne er afgrænset som formationer i 3D i det omfang data tillader det. Som nuværende. Ingen opdeling i øvre og nedre magasiner. OSD krydser mange steder grænsen til grundvandsmagasinerne. Det er uklart om grundvandsforekomster som krydser grænsen til OSD, skal afgrænses forskelligt på den ene og den anden side af grænsen.
Opdeling i forekomster Der er ikke foretaget yderligere opdeling. Som nuværende. Adskilte magasiner i samme formation kan evt. deles til flere forekomster hvis de nye kriterier berettiger til det. Det vil primært være opdelingen efter vandløbsoplande, der definerer grundvandsforekomsterne. Anvendelsen af både OSD og vandløbsoplande vil medføre at der udpeges flere grundvandsforekomster end nu.
Sammenhæng med overfladevand Alle grundvandsforekomster har kontakt til overfladevand. Der er ikke foretaget nogen tilknytning til vandløbsoplande. Forekomsterne skal knyttes til afstrømningsoplande. Modellering hvis relevant. Tilknyttes efter topografisk opland. Tilknyttes efter topografisk opland i de øvre og regionale forekomster.
Datagrundlag Geologisk og geofysisk information. Der skal opstilles en 3D geologisk model, evt. NOVANA-modellen. Kort over landskabselementer, topografiske vandløbsoplande. Som model 1 + model 2.
Antal 10 10 5 15
Samlet areal af grundvandsforekomster, km² (afrundet) 600 600 600 600
Gennemsnitlig størrelse af grundvandsforekomster, km² 60 60 120 40
Ændring i forhold til nuværende udpegning - Kun lille ændring. Ny udpegning, ringe sammenhæng med det hidtidige arbejde. Ny udpegning. Det er uvist hvor store dele af det foreliggende materiale der kan indgå.

 



Version 1.0 November 2006, © Miljøstyrelsen.