Modeller for revision af udpegningen af grundvandsforekomster i Danmark

1 Indledning

1.1 Baggrund og formål

Som led i miljømålslovens basisanalyse har amterne, HUR og Bornholms Regionskommune udpeget grundvandsforekomster.

Grundvandsforekomsterne er udpeget efter retningslinierne i vejledningen om første del af basisanalysen /7/, som knytter sig til bekendtgørelse nr. 811 af 15. juli 2004 om karakterisering af vandforekomster, opgørelse af påvirkninger og kortlægning af vandressourcer.

De udpegede grundvandsforekomster skal udgøre grundlaget for den fremtidige administration af grundvandet i henhold til miljømålsloven, dvs. specielt fastsættelse af målsætninger, vurdering af grundvandets tilstand og i den forbindelse fastlæggelse af et program til overvågning af tilstanden i grundvandsforekomsterne. Overvågningsprogrammet skal være operationelt senest den 22. december 2006, mens målsætningerne for de enkelte grundvandsforekomster fastsættes i vandplanen senest 22. december 2009.

Med hensyn til opdeling af grundvandsmagasinerne i grundvandsforekomster angiver vejledningen at den opdeling i grundvandsmagasiner, som er foretaget i forbindelse med udpegningen af områder med særlige drikkevandsinteresser, kan anvendes, suppleret med eventuelle senere opdelinger. Yderligere opdeling kan foretages efter geologiske, hydrogeologiske og kemiske grænser samt afgrænsning nedadtil.

Udpegningen af grundvandsforekomster er baseret på eksisterende materiale og administrationsgrundlag i de enkelte amter, og er derfor faldet meget forskelligt ud i de enkelte vanddistrikter. Udpegningen har resulteret i et antal grundvandsforekomster som ligger mellem 3 og mere end 1.000 pr. vanddistrikt, og i alt ca. 1.900 grundvandsforekomster. Det er Miljøstyrelsens vurdering at forskellene amterne imellem ikke alene dækker over forskelle i hydrogeologi og vandindvinding /8/.

Det store antal grundvandsforekomster og de meget store regionale forskelle gør at udpegningen ikke udgør et praktisk grundlag for Miljøministeriets fremtidige arbejde med at målsætte, overvåge og vurdere grundvandsforekomsternes tilstand. Miljøministeriet har derfor behov for at udpegningen revideres, hvilket skal ske tidsnok til at der kan være opstillet et operationelt overvågningsprogram senest den 22. december 2006.

Formålet med projektet er på denne baggrund at udvikle en metodik til at revidere udpegningen af grundvandsforekomster med henblik på at tilvejebringe et mere ensartet grundlag for den fremtidige administration. Det er Miljøstyrelsens hensigt, at en revision af grundvandsforekomsterne skal foretages efterfølgende.

1.2 Strategi og arbejdsproces

Som grundlag for metodikken til at revidere udpegningen af grundvandsforekomster er den udpegning som er foretaget i de enkelte vanddistrikter, beskrevet med hensyn til anvendte kriterier, metodik og resultat.

Herefter er det valgt, at der beskrives tre modeller for revision, fremfor blot at udvikle én metodik til revision af udpegningen. Modellerne er opstillet på grundlag af de kriterier som er anvendt ved den aktuelle udpegning, og i en tæt dialog med de myndigheder som har forestået udpegningen.

Amterne, som bestyrer vanddistrikterne, har haft en vigtig rolle i projektet, dels som bærere af viden om, hvordan den eksisterende udpegning er fremkommet,  dels som sparringpartner i udviklingen af metoder til revision af udpegningen. Der blev ved projektets start nedsat en følgegruppe med deltagere fra 9 af de 12 vanddistrikter, men senere blev følgegruppen udvidet til at omfatte alle amter samt GEUS. Følgegruppen er inddraget på to møder: Et opstartmøde, hvor projektets rammer og indhold er diskuteret, og et møde i afslutningsfasen, hvor der blev truffet endelig beslutning om hvilke modeller for revision af grundvandsforekomsterne, der skal rapporteres. Desuden er amterne inddraget individuelt, dels for at få en tilstrækkelig god forståelse af den eksisterende udpegning, dels for at drøfte muligheder og komplikationer i alternative modeller for revision.

Projektet rapporteres i to faser:

Første rapport

Rapporten beskriver den udpegning af grundvandsforekomster, som er gennemført i basisanalysens første del. Beskrivelsen baserer sig dels på rapporteringen af basisanalysen, dels på en opklarende dialog med de enkelte amter. I rapporten beskrives kriterier og metodik, og udpegningen er sammenholdt med formålet. Eventuelle problemer i forhold til udarbejdelsen af et overvågningsprogram er beskrevet, og mulighederne for at beskrive grundvandets tilstand ved hjælp af de udpegede grundvandsforekomster er vurderet på baggrund af basisanalysens 2. del. Rapporten er ikke publiceret.

Denne rapport

Der er opstillet tre modeller for revision af udpegningen af grundvandsforekomster på baggrund af gennemgangen af de eksisterende udpegninger og drøftelser i følgegruppen. Modellerne inddrager blandt andet overvejelser om, hvilke metodikker der er anvendelige geografisk set, givet de forskelle i geologi, hydrogeologi og indvindingsforhold som findes på tværs af landet.

De tre modeller er beskrevet med hensyn til kriterier og forventede resultater, hvor omfattende revisionen vil være i de enkelte vanddistrikter samt hvor godt modellen for udpegning opfylder formålet. I beskrivelsen af modellerne og deres anvendelse i vanddistrikterne har dialogen med amterne spillet en betydelig rolle.

Beslutningen om hvilken model for revision af grundvandsforekomsterne der skal foretages, ligger i Miljøministeriet på baggrund af denne rapport, herunder følgegruppens anbefaling. Tidsplanen for revision er sådan at et forarbejde bliver lavet i løbet af efteråret 2006. Revisionen gennemføres i begyndelsen af 2007. Revisionen forventes gennemført inden første offentlighedsfase begynder 22. juni 2007.

 



Version 1.0 November 2006, © Miljøstyrelsen.