Miljøprojekt Nr. 1174, 2008

En registerundersøgelse af den danske befolkning

Hyppigheden af medfødte misdannelser i mandlige kønsorganer og forekomst af bryst-, blærehalskirtelog æggestokkræft blandt befolkningen med enkeltvandsforsyning

Resumé
Cirka 70.000 danske husstande modtager vand fra små enkeltvandforsyninger der ikke udsættes for samme kvalitetskontrol som de almene fællesvandværker. En stikprøveundersøgelse fandt pesticidrester i 60% af de undersøgte anlæg. Derfor sammenkobledes data fra syv forskellige befolkningsregistre for at få oplysninger om drikkevandsforsyning, kræftsygdomme og forekomst af misdannelser. Undersøgelsen peger på, at befolkningen med enkeltvandforsyning kan være udsat for pesticidrester, der muligvis kan påvirke deres helbred, hvilket understøtter fund fra tidligere undersøgelser. Da undersøgelsen er registerbaseret og ikke indeholder individbaserede oplysninger om eksponering og potentielle konfoundere, er det ikke muligt at drage endelige konklusioner om årsagssammenhænge.

Publikationen udkommer udelukkende elektronisk.

Læs publikationen i HTML: Indholdsfortegnelse
Hele publikationen samlet i en fil [201 kB]
Publikationsbeskrivelse (læsbar kolofon)

Læs publikationen i PDF-format [871 kB]
PDF er et printvenligt format. For at læse og printe publikationen i dette format, skal man have en version af Acrobat Reader installeret på sin computer. Dette program kan hentes gratis hos producenten Adobe's hjemmeside, hvor der også findes installationsvejledning mv.

Må citeres med kildeangivelse.

Miljøstyrelsen vil, når lejligheden gives, offentliggøre rapporter og indlæg vedrørende forsknings- og udviklingsprojekter inden for miljøsektoren, finansieret af Miljøstyrelsens undersøgelsesbevilling.

Det skal bemærkes, at en sådan offentliggørelse ikke nødvendigvis betyder, at det pågældende indlæg giver udtryk for Miljøstyrelsens synspunkter.

Offentliggørelsen betyder imidlertid, at Miljøstyrelsen finder, at indholdet udgør et væsentligt indlæg i debatten omkring den danske miljøpolitik.

 



Version 1.0 Oktober 2007, © Miljøstyrelsen.