Undersøgelsesprogram for grundvandsforurening

1 Indledning

I juni 2001 har Miljøstyrelsen i samarbejde med Fyns Amt på ovennævnte baggrund iværksat en række projekter vedrørende MTBE-forureninger. Nærværende projekt er et af disse projekter og har til formål at opstille forslag til et repræsentativt undersøgelsesprogram for identifikation af en grundvandsforurening, som strækker sig uden for den forurenede lokalitet, i forhold til forskellige forureningsmæssige og geologiske forhold, eksemplificeret ved forureninger ved benzinstationer. Det er ønsket, at undersøgelsesprogrammet skal give en principiel sikkerhed svarende til, at 95 % af grundvandsforureningerne opdages udenfor grunden.

Samtidig er det udtrykt, at der ikke kun ønskes identifikation af en evt. forurening indenfor virksomhedens areal, men også en indikation af, om forureningen findes uden for grunden eller ej.

Løsningen af opgaven har taget udgangspunkt i en analyse af det foreliggende datamateriale med hensyn til mulige sammenhænge mellem forureningsidentifikation og –omfang samt diverse potentielt relevante informationer, såsom tankantal og -størrelse, geologi, dybde til grundvandsspejl, afstand til identifikationsboring etc. Endvidere er der opstillet spredningsmodeller for et antal potentielle spredningsscenarier ved brug af MIKE SHE. Ved variation af diverse relevante parametre er mulig udstrækning m.h.t. længde og bredde vurderet. Endelig er diverse statistiske værktøjer anvendt for at fastlægge nødvendigt antal boringer/-boringsafstand samt de tilhørende omkostninger med henblik på at fastslå sammenhænge mellem de forskellige scenarier, grad af sikkerhed ved undersøgelsen og den tilhørende økonomi.

På baggrund heraf og den af GEO gennemførte afprøvning af den foreslåede undersøgelsesmetode (Miljøstyrelsen og Fyns Amt, 2006) er der i kapitel 2 og 3 i nærværende rapport opstillet forslag til undersøgelsesprogram og dettes sammenhæng med de forskellige scenarieparametre. I kapitel 4 er de undersøgelsesmetoder, som er relevante for undersøgelser af grundvandsforureninger primært forårsaget af tankanlæg med olieprodukter beskrevet, omfattende bore- og prøvetagningsmetoder samt forslag til analyseprogram. I denne sammenhæng er metoder til kildefastlæggelse medtaget i det omfang, dette har direkte betydning for en eventuel grundvandsforurening. Kapitel 4 er som nævnt ikke opdateret siden 2001.

I bilagene til rapporten er beskrevet dels lidt baggrundsinformation om brugen af MTBE og dette stofs egenskaber, den nærmere gennemgang af erfaringsmaterialet og konklusionerne fra denne gennemgang, dels de modelberegninger, der er udført, og de deraf udledte konklusioner (bilag 1 og 2). Bilag 3 indeholder en beskrivelse af de anvendte statistiske hjælpeværktøjer m.m.

Undersøgelsesprogrammet er af GEO afprøvet på i alt 11 benzinstationer, seks benzinstationer med en driftsperiode efter 1985, hvor Oliebranchens Miljøpulje (OM) har konstateret benzinforurening (heraf er der udført hel eller delvis oprensning på de fem), og fem idriftværende benzinstationer etableret efter 1972 (GEO, 2006).

 



Version 1.0 Marts 2008, © Miljøstyrelsen.