Asbestfibre i jordmiljøet

1 Baggrund og formål

1.1 Baggrund

Miljøstyrelsen får jævnligt henvendelser fra kommuner og borgere i forbindelse med mulig kontaminering af villahaver og ejendomme med asbestfibre - eksempelvis i forbindelse med brand, tagrensning eller tagrenovering på eget hus eller nabohus. I forlængelse af projektet ”Måling af asbestforurening i forbindelse med tagrenovering” (Miljøstyrelsen 2007) ønsker Miljøstyrelsen at gennemføre et teknisk projekt, der belyser, hvor stor sundhedsrisiko asbestfibre udgør efter at være tilført jord, og specifikt belyser asbestfibres skæbne i jordmiljøet.

1.2 Formål

Formålet med projektet er jf. Miljøstyrelsens oplæg, baggrundsnotat og projektbeskrivelse, at:

  • opnå mere viden om hvorvidt asbestfibre bindes til jord efter
    eksempelvis brand, nedrivning, tagrensning eller tagrenovering mm.,
  • beskrive omfang af asbestfibre frigivet fra jord ved kultivering,
    samt ved påvirkning af vejrforhold som tørke, regn og vind.

1.3 Projektomfang

Med afsæt i Miljøstyrelsens projektbeskrivelse og projektets formål er følgende elementer inddraget i projektet:

1.         Gennemgang af såvel national som international litteratur med henblik på at beskrive og vurdere de sundhedsmæssige aspekter for mennesker ved eksponering for asbestfibre, der er lokaliseret i jordmiljøet.

2.         Gennemgang af litteratur for at afdække eksisterende erfaringer med, hvilken påvirkning vejrforhold har på asbestfibre i jord, herunder i hvilke mængder asbestfibre afgives i forbindelse med tørke, regn og vind.

3.         Gennemgang af litteratur om fibrenes eksponeringsrisiko når de ender i jordmiljøet, herunder belysning af asbestfibres skæbne i jord.

4.         Vurdere i hvilket omfang asbestfibre bindes til jord og herunder vurdere om humus/ler/sand indholdet i jord har betydning for, om asbestfibre bindes til jord.

5.         Vurdering af eksponeringsvejen fra asbestfibre i jord til mennesker, således at der tilvejebringes et grundlag for beregning af jordkvalitetskriterium for asbestfibre.

 



Version 1.0 Januar 2008, © Miljøstyrelsen.