Olie i jord

Forord

Olie- og/eller benzinprodukter udgør en hyppig forurening af jord i Danmark, både ved punktkilder og ved diffus forurening. Derfor er der fastsat jordkvalitetskriterier både for enkeltstoffer fra olie- og benzinprodukter og for summen af de mange uidentificerede oliestoffer, som findes i olieprodukter. Analysen for uidentificerede oliestoffer udføres som en bestemmelse af summen af kulbrinter i jorden, og der foretages en opdeling af summen efter fraktioner med forskelligt kogepunkt. Analyseresultaterne for sum og fraktioner af kulbrinter afhænger af den analysemetode, der benyttes. Den hidtil foreskrevne analysemetode har været behæftet med nogle svagheder, og der er derfor udviklet en ny analysemetode, som efterfølgende er implementeret på danske analyselaboratorier og afprøvet i interlaboratoriestudier.

Miljøstyrelsen har, inden der skiftes til en ny, foreskreven analysemetode for undersøgelser af forurenet jord for olieforurening, ønsket en integreret bearbejdning af den ny analysemetode med inddragelse af oplysninger fra metodeudviklingsprojektet og metodeafprøvninger, suppleret med enkelte ny analyser. Bearbejdningen er beskrevet i denne rapport, ligesom konsekvenser for de gældende jordkvalitetskriterier er beskrevet. I bearbejdningen indgår også en anvisning af metode til kvantificering af kulbrinter af naturlig oprindelse, ligesom det er afgrænset, hvordan og hvornår et analyseresultat må tilordnes et bestemt olieprodukt.

Mens der for en del forureningsstoffer er fastlagt et afskæringskriterium for stofferne i jord, er dette ikke tilfældet for sum og fraktioner af kulbrinter. Miljøstyrelsen har derfor ønsket en undersøgelse af, om der kan opstilles afskæringskriterier for kulbrinter i jord, der opfylder krav om ikke at omfatte mobile stoffer, ikke at omfatte akut giftige stoffer og ikke at omfatte stoffer med lugtgener. Resultaterne af denne undersøgelse er ligeledes beskrevet i denne rapport.

Rapporten indeholder tre hoveddele:

Kapitel 1 og 2 giver forslag til justering af den tidligere udviklede, ny analysemetode for sum af kulbrinter i jord, forslag til justering af fortolkning af analyseresultater, samt forslag til jordkvalitetskriterier ved implementering af den ny metode. Denne del af rapporten er – som betinget af indholdet – rettet imod forhold vedrørende analyseteknik og analysekvalitet. Delen er skrevet som en sammenfatning af tidligere arbejde og denne undersøgelses resultater for at give et samlet beslutningsgrundlag.

Kapitel 3 til og med 6 giver en belysning af mobilitet, toksicitet og lugt af jord forurenet med olieprodukter med henblik på afdækning af mulighederne for at fastsætte et afskæringskriterium for sum af kulbrinter eller for fraktioner heraf. Denne del af rapporten omfatter en integration af kemiske analyser, miljøkemiske beregninger og toksikologiske vurderinger. Delen omfatter først og fremmest denne undersøgelses resultater, men er suppleret med resultater for udvaskning af NSO forbindelser fra lettere forurenet jord indhentet for Miljøstyrelsen under et andet projekt.

Kapitel 7 og 8 indeholder en vurdering af konsekvenserne af de foreslåede kriterier, samt forslag til den praktiske implementering.

Behov for justering af analysemetoden identificeret under del 2 er indført i anbefalingerne i del 1.

Det samlede datamateriale og de benyttede metoder er givet i bilag til rapporten.

Rapporten er udarbejdet af Christian Grøn, Pernille Borling, Karl-Heinz Cohr, Anke Oberender, Jette Bjerre Hansen og Lizzi Andersen, DHI, samt Ulla Lund, Eurofins A/S, Signe Vork Nissen, AnalyCen og Jacqueline Anne Falkenberg, NIRAS.

Projektet har været fulgt af en følgegruppe med deltagelse af:

Arne Rokkjær, Miljøstyrelsen

Irene Edelgaard, Miljøstyrelsen

Christina Ihlemann, Miljøstyrelsen

Jette Rud Heltved, Miljøstyrelsen

Henrik L. Larsen, Embedslægerne Vejle

Nis Skov Nielsen, Sundhedsstyrelsen

Jytte Gert Simonsen, Region Midtjylland
Lisbeth Bergmann, Region Sjælland

Berit Haar Hansen, Københavns Kommune

Eric Farley, Herning Kommune

Per Brask Oliebranchens Miljøpulje

Christian Grøn

DHI

19. december 2007

 



Version 1.0 April 2008, © Miljøstyrelsen.