Affaldsstatistik 2006

3 Farligt affald

Affald, der indeholder en vis andel af stoffer, som ifølge affaldsbekendtgørelsen skal klassificeres som sundheds- og/eller miljøfarlige, skal betragtes som farligt affald. Kriteriernet for klassificering af farligt affaldet fremgår af Bekendtgørelse om affald samt af Miljøstyrelsens vejledning om farligt affald.[4]

I tabel 3.1 ses en oversigt over behandlingen af farligt affald i 2006 opgjort på affaldsfraktion niveau 1. En mere detaljeret opgørelse på affaldsfraktion niveau 2 fremgår af bilag C, tabel C1. I bilag C, tabel C1 til tabel C5 ses endvidere en opgørelse over behandling af farligt affald fra husholdninger, service, industri samt fra byggeri og anlæg.

For at få et billede af den samlede årlige mængde af farligt affald, er farligt affald fra affaldsforbrændingsanlæg medtaget i tabellen. Det indebærer, at affaldet i et vist omfang medregnes to gange – først ved indvejning på det primære behandlingsanlæg og dernæst som restprodukt/affald fra den sekundære kilde, nemlig affaldsforbrænsanlæget.

Samlet set tegnede farligt affald sig for knapt 500.000 tons i 2006. I runde tal blev 25% af det farlige affald oparbejdet, 20% forbrændt, 50% deponeret, mens 5% undergik en særlig behandling.

Flyveaske og andre røggasprodukter fra fremstillingsvirksomheder og fra affaldsforbrændingsanlæg udgør i alt ca. 30% af den samlede mængde farlige affald.

Der foreligger ikke en separat indberetning af den samlede mængde shredderaffald, men antages det, at shredderaffaldet i 2006 udgør samme andel af ”andet farligt affald” som i 2005, tegner shredderaffald sig også for næsten 30% af den samlede mængde farligt affald. Olieaffald udgør ca. 15% af de samlede mængder, mens uorganiske forbindelser, organiske halogefri forbindelser, asbest samt blybatterier, hver især udgør omkrig 5% af de samlede mængder farligt affald. De øvrige fraktioner tegner sig samlet set for omkring 1% af samlede mængder farligt affald.

Mængden af farligt affald er steget med 15% fra 2005 til 2006, og denne stigning skyldes primært en stigning i mængden af olieaffald. Det bemærkes, at flyveaske, andre røggasprodukter samt shredderaffald helt overvejende deponeres.

Der gøres opmærksom på, at flyveaske, som ikke skal klassificeres som farligt affald, og som opfylder kvalitetskriterierne i restproduktbekendtgørelsen kan genanvendes.

Tabel 3.1. Behandling af farligt affald fra primære kilder, samt fra affaldsforbrændingsanlæg 2005 og 2006, angivet i tons.

Klik her for at se Tabel 3.1


[4] Bekendtgørelse nr. 1634 af 13. december 2006 og Miljøstyrelsens vejledning Nr. 6, 2002 om farligt affald.

 



Version 1.0 April 2008, © Miljøstyrelsen.