International NGO-indsats for bæredygtig produktion og forbrug

Sammenfatning og konklusioner

Projektet "International indsats" består af en vifte af aktiviteter, hvis overordnede mål har været at styrke det folkelige element i det internationale arbejde med forbrug og produktion, samt at arbejde for at miljø- og naturbeskyttelse bliver en central del af udviklingen af den integrerede produktpolitik (IPP) samt den internationale forpligtelse ”Ti års rammer af handlingsprogrammer for bæredygtig forbrug og produktion”, som stammer fra bæredygtighedstopmødet i Johannesburg i 2003.

De planlagte aktiviteter har været delt op i fem delprojekter med hver sit fokus i en international NGO-indsats. De fem delprojekter har været:

  1. Integrationspatruljen (article 6 watch)
  2. Konference om EU’s ny kemikalielov REACH
  3. WTO og miljømærkning
  4. International NGO-tænketank
  5. Standardisering

Rapporten er en procesrapport, som beskriver en række aktiviteter og de resultater eller den dokumentation, der findes for aktiviteten. Der er således ikke tale om en faglig rapport med faglige resultater.

Rapporten er opbygget, så den følger den detaljerede projektbeskrivelse fra februar 2004. I hvert af de fem hovedafsnit gennemgås – efter en fast skabelon:

  1. Baggrund
  2. Aktiviteter
  3. Milepæle
  4. Succeskriterier
  5. Slutprodukter og
  6. Projektdeltagere

- for hovedaktiviteten. Undervejs beskrives ændringer i udviklingen samt eventuelle ændringer til punkterne som følge heraf.

Resultater

Integrationspatruljen

I dette delprojekt har Danmarks Naturfredningsforening (DN) fulgt EU’s Konkurrenceevneråds arbejde med integration af miljøhensyn i deres politikområde. Indsatsen har bestået i en kontinuert indsats på det formelle plan i form af kritisk granskning af og udarbejdelse af deltaljerede kommentarer, høringssvar, anbefalinger til forbedringer osv. til officielle dokumenter. Deltagelse i udvalgsarbejde, input til EEBs officielle udmeldinger samt formidling via DNs websted om emnet. Resultaterne er svære at måle, men der er næppe tvivl om, at deltagelsen og arbejdet har bidraget til at fastholde miljøintegration på dagsordenen.

REACH-konference

Via gennemførelsen af en konference i form af en ”domstol” bragte denne indsats fokus på styrker og svagheder ved REACH i den foreliggende form. Resultaterne var en øget fokus på denne nye lovgivning, en styrket dialog og samarbejde i den europæiske miljøorganisation EEB og mellem EEB og den europæiske forbrugerorganisation BEUC samt nationalt imellem miljø- og forbrugerorganisationerne. Konferencen gav desuden kraftig medieomtale og resulterede endelig i en meget rost publikation ”REACH eller kemisk kaos”. Endelig har indsatsen givetvis også sat sine spor i det politiske miljø – især i forbindelse med EU Parlamentsvalget i juni 2004.

WTO og miljømærkning

I denne delindsats søgte man at løfte miljømærkning op på det internationale niveau ved at gå aktivt ind i drøftelserne i WTO-regi. Indsatsen gav ingen konkrete resultater; konklusionen var, at ISO og WTO er for forskellige organisationer til at man vil kunne opnå enighed. Samtidig oplevede man, at NGO’erne i I-landene havde den holdning, at miljømærkekriterierne ikke måtte slækkes for meget, hvorimod U-landenens NGO’ere især så miljømærkning som handelshindringer for deres produkter. Resultaterne var således mere erkendelser end håndfaste.

International NGO-tænketank

Dette delprojekt led af at komme for sent i gang. Derfor blev de planlagte aktiviteter reduceret. Resultaterne er knyttet til det (første) møde med deltagelse af 15 lande, som blev afholdt i november 2005. Der blev på mødet etablere kontakt imellem en lang række organisationer og aftalt en fortsat indsats iblandt ca. halvdelen af deltagerne, organiseret som selvkørende emnegrupper.

Standardisering

DN har deltaget i standardiseringsarbejdet i en lang årrække og på flere forskellige måder. Som del af dette projekt har DN deltaget i udviklingen af ISO-miljøledelsesstandarden, evaluering af Ny Metode-konceptet i europæisk lovgivning samt udvikling af en standard for social ansvarlighed i virksomheder. Sidstnævnte er stadig pågående, og for alle tre områder er det svært at vurdere, hvilken påvirkning indsatsen har haft, fordi industriinteresserne i standardiseringsarbejdet altid er dominerende. Der er dog næppe tvivl om, at indsatsen har haft en vis betydning, bl.a. fordi den altid har været baseret på veldokumenterede, faglige argumenter og en vedholdende påvirkning af de centrale dokumenter og processer i arbejdet.

 



Version 1.0 Juli 2008, © Miljøstyrelsen.