Kortlægning og sundhedsmæssigvurdering af mulige sundhedsskadelige komponenter i spraymidler til tekstilimprægnering

Forord

Projektet ”Kortlægning og sundhedsmæssig vurdering af mulige sundhedsskadelige komponenter i spraymidler til tekstilimprægnering” er gennemført i perioden april 2007 til november 2007.

Nærværende rapport beskriver resultaterne af projektet, herunder litteraturgennemgang og informationssøgning om forgiftningstilfælde med tekstilimprægneringsmidler, kortlægning af produkter samt kemiske analyser og sundhedsmæssig vurdering af en række udvalgte produkter.

Som udgangspunkt er der indsamlet registrerede informationer om forgiftninger af forbrugere i forbindelse med anvendelse af tekstilimprægneringsspray.

Desuden er det i projektet undersøgt, hvilke produkter der findes på det danske marked inden for kategorien spraymidler til tekstilimprægnering.

Efterfølgende er der i samarbejde med Miljøstyrelsen opstillet en plan for analyser og eksperimentelle undersøgelser. Efter accept af denne er der gennemført kemiske analyser og aerosolanalyser af udvalgte produkter samt sundhedsvurdering af udvalgte komponenter.

Projektet er gennemført af Teknologisk Institut med cand.scient., ph.d. Anders Feilberg som projektleder og cand.arch. Kathe Tønning, cand.scient., ph.d. Anne-Gry Hemmersam og laboratorieleder Eva Jacobsen som projektmedarbejdere. Den sundhedsmæssige vurdering er gennemført af cand.pharm. Inge Søborg fra DHI.

Endvidere har giftcentralen ved Bispebjerg Hospital bidraget med en oversigt over danske forgiftningstilfælde i forbindelse med tekstilimprægneringsmidler. Denne oversigt er rapporteret i bilag 1.

Projektet blev fulgt af en følgegruppe bestående af:

Anette Ejersted                      Miljøstyrelsen (formand for følgegruppen)

Magnus Løfstedt                    Miljøstyrelsen

Bettina Ørsnes Andersen        Miljøstyrelsen

Anders Feilberg                      Teknologisk Institut.

Projektet er finansieret af Miljøstyrelsen.

 



Version 1.0 Oktober 2008, © Miljøstyrelsen.