Statistisk analyse og biologisk tolkning af toksicitetsdata

Forord

Projektgruppens kommissorium er at komme med retningslinjer for korrekt og tidssvarende statistiske analyser af toksicitets- og økotoksicitetsdata. Projektdeltagerne har store mængder data fra forsøg fra forskellige projekter inden for såvel pesticiders som andre miljøfremmede stoffers toksikologi og økotoksikologi. Projektets mål er generelt at give vejledning i anvendelsen af den optimale og korrekte anvendelse af statistiske metoder og statistiske modeller og herunder at kunne rådgive Miljøstyrelsens administration i, hvorledes forskellige forsøgsdata med forskellige statistiske karakteristika bør analyseres, så de parametre, der benyttes ved risikovurdering, afspejler den naturlige variation bedst muligt.

Efter første projekt år forlod Anne Marie Vinggaard, DTU, gruppen og relativt sent i forløbet fik vi suppleret gruppen med Christian Friis fra KU.

Projektet har været fulgt af en stygruppe med følgende sammensætning

Peter B. Sørensen, AU

Aage Vølund, Novo Nordisk

Mogens Erlandsen, AU

Ulrik Nørum, SDU

Claus Hansen, MST

Susanne Hougaard, MST

Jørn Kirkegaard, MST

Vi vil gerne takke styringsgruppens medlemmer for deres engagement i projektet og for alle de konstruktive forslag, de er fremkommet med gennem hele projektperioden.

Vi håber at rapporten kan blive brugt som inspiration for videreudvikling af statistiske analysemetoder af dosis-responsdata til måling af toksicitet. Det er samtidig vores håb, at rapporten kan bruges af studerende, forskere og andre, som arbejder med at planlægge, udføre og analysere dosis-responseksperimenter inden for toksikologi og økotoksikologi.

 



Version 1.0 Oktober 2008, © Miljøstyrelsen.