Punktkilder i relation til overfladevande og beskyttede naturområder

1 Resume

I nærværende opgave er kortlagte forureningslokaliteter iht. Jordforureningsloven koblet til overfladevande og naturområder for at skabe overblik over placering og type af potentielle forureningskilder i relation til overfladevande og naturområder.

Den geografiske udbredelse af mere end 22.000 kortlagte lokaliteter er indsamlet fra regionerne og knyttet til informationerne i ROKA-databasen, hvormed analysen er baseret på et stort datagrundlag.

Analysen viser at 17% af alle kortlagte lokaliteter ligger i en afstand mindre end 10 m fra nærmeste overfladevand eller beskyttet naturtype og at 39% af alle kortlagte lokaliteter ligger i en afstand mindre end 100 m fra nærmeste overfladevand eller beskyttet naturtype.

Analysen viser, at vidensniveauet for de lokaliteter, der er ’indsatsområder’ iht. Jordforureningsloven, er højere end de tilsvarende lokaliteter der ikke er ’indsatsområder’.

Analysen viser endvidere, at der ikke er lokaliteter med specifikke brancher eller stofgrupper, som skiller sig ud fra de øvrige, på baggrund af en afstandsbetinget risikobetragtning.

Oliestoffer er fundet på knap 80% af samtlige lokaliteter, mens klorerede opløsningsmidler og pesticider er fundet på hhv. 15% og 2% af lokaliteterne. lossepladsperkolat findes på 5% af lokaliteterne, mens andre stoffer findes på 8% af lokaliteterne. Repræsentationen af de enkelte andele reduceres når lokaliteterne uden for offentlig indsats betragtes særskilt, hvilket skyldes det lavere vidensgrundlag.

Lokaliteter med oliestoffer mindre end 100 m fra overfladevande og indsatstype ’Ikke omfattet af offentlig indsats’ er fundet en anelse lavere repræsenteret i forhold til alle lokaliteter med oliestoffer og tilsvarende indsatstype. Lokaliteter med tjærestoffer inden for 100 m til overfladevande og indsatstype ’Ikke omfattet af offentlig indsats’ er fundet en anelse højere repræsenteret end alle lokaliteter tjærestoffer og med tilsvarende indsatstype.

Lokaliteter med lossepladsperkolatet nær kysten udgør endelig en langt lavere andel end de tilhørende andele for de øvrige naturtyper

45% af branchefordelingen udgøres af brancherne benzin- og servicestationer, autoreparationsværksteder og andre virksomheders oplag af olie og lign. Fyld- og lossepladser udgør 10% af samtlige brancher mens 2% udgøres af Asfaltfabrikker (herunder tjærepladser).

Andelen af lokaliteter med branchebeskrivelse som asfaltfabrikker (inkl. tjærepladser) udgøres af ca. 20% af branchefordelingen inden for 100 m til kyst og Natura2000 områder, hvilket er markant over den generelle branchefordeling, hvor repræsentationen blot er 2%.

 



Version 1.0 Februar 2009, © Miljøstyrelsen.