Udvikling af analysemetode til bestemmelse af peroxider, tilstede eller frigjort i tandblegeprodukter

1 Indledning

Peroxider i forskellige kemiske bindinger indgår i dag i næsten alle produkter til blegning af tænder, enten alene eller i kombination. Tandblegeprodukterne kan indeholde frit brintperoxid, eller peroxider bundet til andre stoffer (’releasere’) som under behandlingen afgives som frit H2O2 (1). Ureaperoxid, perborater, og percarbonater er eksempler på sådanne H2O2-releasere som findes i tandblegeprodukter. Peroxiderne findes opløst i forskellige matricer alt efter om tandblegeprodukterne skal påføres som en gel eller pensles henholdsvis sprayes på tandoverfladerne.

I forbindelse med regulering af salg af tandblegemidler i detailhandlen, er der et behov for at etablere analytiske rutiner til kontrol af produkterne for indhold af peroxider. Der findes i dag forskellige kemiske metoder til måling af peroxider. Dette sker ved redox titrering f.eks. med jod eller permanganat salte (2,3). Da alle stoffer, der kan oxideres, vil blive titreret ved redox titrering med jod eller permanganat, kan denne metode kun anvendes til bestemmelse af H2O2 i tandblegningsprodukter, hvis der ikke findes andre stoffer i produkterne som kan oxideres. Interferensen fra sådanne stoffer kan muligvis undgås ved måling af fri H2O2 ved brug af spektrofotometriske metoder (4). Koncentrationen af frit H2O2 kan også måles ved brug af biosensorer. Biosensorer indeholdende det H2O2 nedbrydende enzym katalase har været anvendt til bestemmelse af H2O2 i desinfektionsmidler (antiseptics) og kosmetiske produkter inklusive tandblegningsmidler (5-7).

Tandblegeprodukter indeholdende H2O2-releasere (f.eks. ureaperoxid) afgiver H2O2 langsomt. Derfor kan det totale indhold af bundet H2O2 i disse produkter kun bestemmes enten ved teoretisk beregning, måling af H2O2-releaseren direkte, eller ved måling af totalt frigjort H2O2. I denne rapport gives en kort oversigt over de forskellige peroxider som er rapporteret tilstede i tandblegemidler. De testede produkter er alle indkøbt enten i butik eller ved bestilling via internet. Disse indeholdt alle enten frit brintperoxid eller ureaperoxid. De øvrige peroxider, som er blevet omtalt og testet i ren form, indgår i produkter som ordineres af tandlæge. I rapporten beskrives en ny protokol til måling af peroxider i tandblegemidler, hvad enten de er tilsat i form af frit H2O2 eller en eller flere releasere eventuelt anvendt i kombination. Protokollen anvender et katalase bioassay som løbende omdanner den frie brintperoxid til ilt og vand, mens iltudviklingen anvendes til beregning af den samlede mængde peroxid i produktet. Protokollen er udviklet som en del af det afrapporterede projekt. Metodens præcision og anvendelighed er sammenlignet med kemiske metoder til bestemmelse af peroxiderne.

 



Version 1.0 Marts 2009, © Miljøstyrelsen.