Udvikling af et demonstrations- og testkøleanlæg, der anvender CO2 som kølemiddel

Indledning

I forbindelse med udfasning af HFC’erne fra 1. januar 2007, er der et behov på det danske kølemarked for nye og bedre løsninger med naturlige kølemidler, som erstatning for de kraftige drivhusgasser. Allerede nu og 2-3 år frem vil der sandsynligvis opstå et vakuum på det danske kølemarked med færre udbydere af produkter, der på en omkostnings- og energieffektiv måde kan leve op til de gældende regler. Dette skyldes at markedet i Danmark, der jo som bekendt har valgt at gå enegang, ikke er stort nok til at de store udenlandske producenter vil fremstille og udvikle de nødvendige komponenter/aggregater, der behøves på det danske marked.

Udfordringerne i forbindelse med konstruktion af vandkøleaggregater der anvender CO2 som kølemiddel ligger i: at anlæggene opererer med et højt arbejdstryk; at energiforbruget er højt; at sikre et effektivt olieretursystem og endelig at konstruere aggregatet af komponenter, der sikrer en konkurrencedygtig pris på det færdige produkt.

En undersøgelse af brugerne viser at en stor part af dem vil foretrække CO2-aggregater, især hvor der er tale om udskiftning af eksisterende anlæg.

CO2 har, sammenlignet med de øvrige naturlige kølemidler som kan anvendes i forbindelse med vandkøleanlæg (chillere), flere fordele. CO2 er ugiftig og ubrændbar. Dette betyder, at der ikke behøves specielle anordninger mht. alarmer, nødventilation, brandsikring osv. Samtidig havner kølemidler i gruppe 2 (de ufarlige kølemidler), hvilket er en gevinst mht. design, konstruktion, service og vedligehold.


 



Version 1.0 Marts 2009, © Miljøstyrelsen.