Miljøvenlig iscremefryser med CO2-kølemiddel

4 Konklusion

Et styk iscremefryser med CO2 er fremstillet og afprøvet. I udviklingsfasen har en række forskellige systemdesigns været overvejet, og disse er beskrevet i afsnit 4. I sidste ende er en systemopbygning fremkommet, og denne er prismæssigt bestemt ikke er væsentlig dyre end et traditionelt kølesystem til en iscremefryser. Alle komponenter ligner de traditionelle, og når styktallet på disse kommer op vil man sikkert kunne producere disse til næsten samme pris som traditionelle kølesystemer. Dette gælder specielt, hvis man kan udnytte CO2’s fysiske fordele, hvoraf de vigtigste er høj volumenmetrisk virkningsgrad og at et relativt højere tryktab i fordamperen kan accepteres.
Endvidere ses for CO2 kølesystemet COP værdier der bestemt kan konkurrere med traditionelle systemer.

Hvad angår energieffektiviteten af hele iscremefryseren er resultaterne ikke helt entydige. Dette skyldes at fryseren, hvori CO2 kølesystemet har en del kuldebroer, hvilket giver en dårlig temperaturfordeling i fryseren, der således fordrer at kølesystemets kapacitet ikke udnyttes effektivt, hvilket betyder af kompressorens gangtid bliver for høj.
I testen blev der ved +25 ºC omgivelses temperatur fundet et energiforbrug på ca. 4,5 kWh.

For at produktet kan sendes i masseproduktion mangler en produktmodning, hvilket kunne være følgende.
Flere test af kapillarrør for at sikrer at længden er helt optimal for det givne system. Optimering af fordamperens rørlængde og rørtværsnit, således at denne udnyttes optimalt.
Sidst ville det være ønskeligt, at teste systemet i en mere normal iscremfryser uden problemer med temperaturfordelingen.

 



Version 1.0 Marts 2009, © Miljøstyrelsen.