Programinstruktioner for MVD-DK

Sammenfatning og konklusioner

Baggrund og formål
Miljøstyrelsen nedsatte i 2000 en arbejdsgruppe til drøftelse om rammerne for en dansk ordning for miljøvaredeklarationer og indkaldte i 2003 ansøgninger om et udviklingsprojekt herfor. Nærværende programinstruktioner er en del af den danske MVD-ordning (MVD-DK), som udviklingsprojektet resulterede i.

Programinstruktionerne er et sæt fælles regler, som gælder for alle for miljøvaredeklarationer udarbejdet under MVD-DK. Formålet med programinstruktionerne er at sikre, at MVD’erne udarbejdes ved brug af de samme metoder og regneregler, således at der opnås mulighed for adderbarhed blandt MVD’ere og således at MVD’ere i ordningen fra samme produktgruppe kan sammenlignes.

Undersøgelsen
Den danske MVD-ordning er åben for alle ansøgere såvel nationale som internationale. MVD-ordningen er udviklet efter den internationale standard for miljøvaredeklarationer (Type III) ISO 14025, og udviklingen er foregået i samarbejde mellem et konsulentkonsortium, en faglig systemgruppe og en række virksomheder.

I ISO 14025 stilles krav til udarbejdelse af generelle programinstruktioner og produktspecifikke retningslinier (PCR), som skal baseres på livscyklusvurdering (LCA), og at MVD’erne skal indeholde  livscyklusbaserede miljødata og andre informationer, som lever op til kravene i de internationale standarder for LCA - ISO 14040 og 14044. Yderligere skal kravene i ISO standarderne for miljømærkning og miljøvaredeklarationer ISO 14020 og udvalgte krav i 14021 overholdes.

I ISO standarderne er der ikke stillet krav om brug af en specifik LCA-metode, men metoden skal være anerkendt og generelt accepteret. I den danske MVD-ordning anvendes den danske UMIP-metode, udvikling af miljøvenlige industriprodukter, med de seneste forbedringer indenfor LCA, herunder konsekvens-LCA.

Projektresultater
Offentlige publikationer fra ”Udviklingen og afprøvningen af MVD-DK”:

  • Website www.mvd.dk bl.a. med beskrivelse af Den danske MVD-ordning (Organisering af MVD-DK, registrering og betaling for deltagelse i ordningen)
  • Programinstruktioner
  • Skabelon for PCR
  • Vejledning for PCR
  • Vejledning for review af PCR
  • PCR og MVD for udvalgte produkter
  • Vejledning for verifikation af MVD

Følgende resultater udleveres kun ved ansøgning om MVD:

  • Skabelon for MVD (udleveres kun ved ansøgning om MVD)
  • Skabelon for baggrundsrapport for MVD (udleveres kun ved ansøgning om MVD)

 



Version 1.0 April 2009, © Miljøstyrelsen.