Udvikling af demonstrations- og modulopbygget vandkøleaggregat med NH3 som kølemiddel

Sammenfatning og konklusioner

Denne rapport beskriver design, opbygning og test af et modulopbygget prototype vandkøleaggregat med NH3 som kølemiddel.

I forbindelse med restriktionerne i anvendelse af HFC, er interessen øget for brugen af ammoniak som kølemiddel, da det er et gennemprøvet, naturligt kølemiddel og ikke arbejder med de store tryk, som er gældende for kuldioxid.

Der vil blive taget udgangspunkt i modulanlæg, f.eks. 200-400-600 kW opbygget med/for varmegenvinding, og i et koncept som tilstræbes at kunne anvendes både som vand/vand med separat væskekøler og med integreret væskekøler, for placering i det fri.

Målet er en så stor COP-værdi som muligt. Sammenholdt med valg af et kompakt anlæg med meget små fysiske mål, vil der finde en afvejning sted omkring tør ekspansion/oversvømmet system.
Yderligere bør anlægget have et servicebehov, der ikke adskiller sig væsentligt fra det, der kendes fra HFC anlæggene. Dette vil stille krav om et automatisk oliehåndterings- og tilbageføringssystem fra lavtrykssiden af anlægget, hvor der tages behørigt hensyn til særlige problematikker med olie i ammoniak-anlæg.

Der er i projektet gennemført en række teoretiske analyser af forskellige systemløsninger, og der er afslutningsvist opbygget en prototype, der er testet efter gældende standard.

Den gennemførte prøvning af aggregatet viser en COP i henhold til normal standard, som ligger på ca. 5.0, hvilket ikke umiddelbart er tilfredsstillende. Men taget i betragtning, at det er en protype, der efterfølende bør optimeres, må resultatet betragtes som værende relativt fornuftigt.

Forbedringsforslag:

  • Større fordamper (højere sugetemperatur)
  • Anvendelse af frekvensomformere til kapacitetsregulering.

En samlet opsummering på projektets resultater:

Det er i projektet lykkedes at konstruere en prototype med NH3 som kølemiddel, der, såfremt de kommercielle forudsætninger (billigere komponenter) er til stede, med visse tekniske justeringer kan sættes i en egentlig serieproduktion.
Målet med et servicebehov, der er sammenligneligt med det kendte fra HFC- anlæggene, må siges at være nået, da det udviklede oliehåndterings- og retur- system fungerer efter hensigten.

 



Version 1.0 Marts 2009, © Miljøstyrelsen.