Fytoremediering af PAH- og olieforurening på nedlagt asfaltværk

4 Konklusion

Lokaliteten er udvalgt på grund af muligheden for at undersøge indflydelsen af plantebaseret oprensning på grundvandet, samt på grund af den sammensatte forurening (dieselolie og tjærekomponenter). Der er ad tre omgange målt forureningsindhold i jordprøver udtaget tæt på hinanden. Desuden er der moniteret på indhold af forureningskomponenter i terrænnært grundvand, som et mål for udviklingen i koncentrationerne i den omgivende jord.

Resultatet af jordanalyserne har vist, at den heterogene forureningsfordeling i jorden gør det umuligt at følge en udvikling ved udtagning af jordprøver. Der er i moniteringsperioden 1999 – 2005 generelt også set store variationer over tid i koncentrationerne af forureningskomponenter i det terrænnære grundvand. Overordnet vurderes dog at være sket et fald i koncentrationerne af BTEX’er, naphthalen og muligvis phenoler og kulbrinter. Der vurderes ikke at være faldende koncentrationer af øvrige PAH’er eller NSO-forbindelser. På grund af de store variationer vurderes datamaterialet for usikkert til at beregne nedbrydningshastigheder ud fra. De grundvandskemiske parametre tyder på stor biologisk aktivitet og indikerer mindre reducerede forhold.

Der har i projektperioden været overvågning af eventuel udvaskning af forureningskomponenter til det primære grundvand. Der foregår en mindre udvaskning af olie-/tjære-komponenter fra de overliggende jordlag, dog i koncentrationer på et lavt niveau. Det er imidlertid uvist, om de seneste 2-3 års registrering af PAH’er og phenoler i vand fra boring B10 er tegn på en fremtidig fortsat udvaskning.

Beplantningen forventes at øge fordampningen fra grunden i vækstperioden, og dermed mindske jordens vandindhold og skabe mere areobe forhold. Metoderne til opgørelse af vandbalance på grunden har dog ikke været fintfølende nok til at kunne registrere en eventuel indflydelse på grundvandsstanden af beplantningen.

Udgifterne til anlæg, nødvendig genbeplantning samt lugning og gødskning er opgjort til kr. 121.000,- for et beplantet areal på 3500 m² over en periode på 6 år. Disse udgifter er afholdt indenfor de første 3-4 år.

Der må forventes også at være stor biologisk aktivitet samt faldende forureningsniveau med tiden på en ubeplantet forurenet grund. Da det ikke har været muligt at sammenligne udvikling i forureningskoncentrationer og grundvandskemi med en tilsvarende forurenet ubeplantet grund, kan det ikke afgøres, i hvor høj grad den observerede udvikling på nærværende grund kan tilskrives tilplantning med pil og poppel.

Det kan ud fra resultaterne af jordanalyserne konkluderes, at grunden på tidspunktet for afslutning af ovenstående projekt, stadig er forurenet med koncentrationer af kulbrinter og PAH’er, der væsentligt overstiger Miljøstyrelsens vejledende jordkvalitetskriterier. Også det terrænnære grundvand indeholder koncentrationer af forureningskomponenter, der overskrider de vejledende kvalitetskriterier. Det er derfor klart, at en tidshorisont på 6 år langt fra er nok til plantebaseret oprensning af den pågældende lokalitet. Der kan således ikke, inden for rammerne af nærværende projekt, udledes nogen konklusioner angående, hvor lave slutkoncentrationer der kan opnås ved denne oprensningsmetode.

 



Version 1.0 April 2009, © Miljøstyrelsen.