Håndtering af lettere forurenet jord - Konsekvensvurdering

9 Supplerende undersøgelser

Det arbejde, der er beskrevet i denne rapport har været underkastet ekstern kvalitetskontrol. I den forbindelse er der efterfølgende gennemført flere supplerende undersøgelser. Resultaterne heraf er beskrevet i nogle af bilagene til rapporten.

Bilag B – Vurdering af kappa-værdier for jord

For at sikre konsistens med øvrige regelsæt, der omfatter jord, har udgangspunktet for arbejdet i projektet været at anvende samme metodik, som der er anvendt ved såvel udarbejdelsen af EU’s Annex 2 om opstilling af acceptkriterier ved deponering af affald som ved den danske implementering af dette dokument. En væsentlig parameter, som indgår i den valgte metodik, er ”kappa-værdien”. De i ovennævnte arbejde anvendte kappa-værdier stammer primært fra udvaskningstests udført på bygningsaffald over et L/S-interval fra 0 til 10 l/kg. I denne rapport er disse kappa-værdier anvendt til beskrivelse af udvaskningsforholdene ved meget lave L/S-værdier – helt ned til L/S = 0,27 l/kg. Med henblik på at kunne vurdere, om de anvendte kappa-værdier rent faktisk kan siges at være repræsentative for de forhold, de skal beskrive, er der derfor på grundlag af eksisterende udvaskningsdata i DHI’s database gennemført beregninger af kappa, som dels er baseret udelukkende på jord, dels er baseret på udvaskningsforløbet fra L/S = 0 til 2 l/kg.

Bilag E – Betydning af opløst organisk stof for udvaskning af Pb

Udvaskningen af Pb fra jord har på baggrund af de indsamlede data vist sig at være problematisk i forhold til at kunne fastsætte en grænseværdi baseret på faststofindholdet. Det er velkendt viden, at en af de parametre, der kan medvirke til at øge udvaskeligheden af Pb, er opløst organisk stof. Det blev derfor vurderet, om det var muligt at kombinere et forslag til grænseværdi for Pb med en grænseværdi til opløst organisk stof, således at de valgte kriterier for at fastsætte grænseværdier ville kunne opfyldes.

Bilag F –Vurdering af grænseværdier baseret på stofudvaskning

I kapitel 8 er der opstillet grænseværdier for genanvendelse af kategori 1- og 2-jord baseret på stofudvaskning. I bilag F er det på baggrund af det forhåndenværende datamateriale vurderet hvor stor en andel af jordprøverne, der ville kunne genanvendes under disse grænseværdier.

Bilag G – Undersøgelse af beregningernes følsomhed overfor kappa

Beregningen af kappa-værdier for jord på grundlag af eksisterende udvaskningsdata for jord (Bilag B) gav nogle værdier, som afviger noget fra de tidligere brugte værdier, der stammer fra arbejdet i EU- regi med udvaskningskriterier for affald, der skal deponeres. De tidligere kappa-værdier er beregnet ud fra udvaskningsdata i hele intervallet L/S = 0 – 10 l/kg for en række affaldstyper, som tænktes anvendt til bygge- og anlægsarbejder i Holland i starten af 1990’erne. Forholdet mellem de nye kappa-værdier bestemt for L/S = 0-2 l/kg og L/S = 0–10 l/kg ligger i intervallerne -13 til 22 henholdsvis -0,6 – 3,6. Der er gennemført nogle scenarieberegninger til belysning af, hvad variationen/ændringer i kappa betyder for de resulterende grænseværdier. Beregningerne er gennemført for bestemmelse af grænseværdier for anvendelse af såvel kategori 1-jord (alle uorganiske forureningskomponenter) som kategori 2-jord (tre udvalgte forureningskomponenter og to genanvendelsesscenarier).

 



Version 1.0 Maj 2009, © Miljøstyrelsen.