Håndtering af lettere forurenet jord - Konsekvensvurdering

BILAG E: Betydningen af opløst organisk stof for udvaskning af Pb

Baggrund

I forbindelse med projektet ”Håndtering af jord – konsekvensvurdering” som DHI i 2007/2008 har gennemført for Miljøstyrelsen er der gennemført en række vurderinger, som belyser mulighederne for at opstille grænseværdier for kategori 1 og 2 jord baseret på en analyse af faststofindholdet i jord. Vurderingerne er gennemført på baggrund af en risikovurdering i forhold til grundvand.

Udkast til slutrapport blev afleveret i april 2008. Miljøstyrelsen har bedt Thomas Højlund Christensen fra DTU – Miljø om at lave ekstern kvalitetskontrol på første udkast til rapport for projektet ”Håndtering af lettere forurenet jord – konsekvensvurdering”. I forbindelse med den eksterne kvalitetskontrol blev der d.11. juni 2008 afholdt et møde mellem Ulla Højsholt og Irene Edelgaard fra Miljøstyrelsen, Thomas Højlund Christensen fra DTU samt Ole Hjelmar og Jette Bjerre Hansen, DHI.

Foranledet af Thomas Christensen blev det på mødet aftalt, at DHI skulle foretage en vurdering af, om der på baggrund af de eksisterende erfaringsdata kunne påvises en sammenhæng mellem udvaskningen af opløst organisk stof (DOC) og bly (Pb).

Formål

Udvaskningen af Pb fra jord har på baggrund af de indsamlede data vist sig at være problematisk i forhold til at kunne fastsætte en grænseværdi baseret på faststofindholdet. Det er velkendt viden, at en af de parametre, der kan medvirke til at øge udvaskeligheden af Pb, er DOC (Hansen, 1999). Der gennemføres derfor en vurdering af, om det er muligt på baggrund af de forhåndenværende data at påvise en sammenhæng mellem udvaskningen af Pb og DOC. Det vurderes endvidere, om det er muligt at kombinere et forslag til grænseværdi for Pb med en grænseværdi til DOC, således at de valgte kriterier for at fastsætte grænseværdier kan opfyldes.

Data

Grundlaget for vurderingen er det datamateriale, som er præsenteret i DHI (2007a,b). Datamaterialet består af sammenhørende værdier for faststofindhold og udvaskning af en række forureningsstoffer fra jord. Nærværende notat fokuserer på data for udvaskning af DOC og Pb.

Ud af de 152 datasæt, som ligger til grund for vurderingerne i DHI (2008) indholder kun 29 af datasættene resultater for udvaskning af både Pb og DOC. Disse data er alle fremkommet i projektet DHI (2007 b). Vurderingerne i dette notat er foretaget på det grundlag.

Resultater og konklusion

I figur 1 er koncentrationen af Pb afbildet som funktion af DOC-koncentrationen bestemt ved en batchudvaskningstest (EN 12457-1). Det fremgår af figur 1, at der ikke er en entydig sammenhæng mellem udvaskningen af Pb og DOC.

Figur 1. Udvaskning af Pb som funktion af DOC.

Figur 1. Udvaskning af Pb som funktion af DOC.

Opløst organisk stof (DOC) udvasket fra jord består hovedsageligt af humusstoffer (humus og fulvussyre), som ved dannelse af komplekser kan øge opløseligheden af tungmetaller. Der er dog en række faktorer, som har betydning for i hvor høj en grad disse komplekser dannes f.eks. pH, koncentrationen af konkurrerende ioner som Al3+, Ca2+ og andre tungmetaller samt andelen af humussyre i forhold til fulvussyre. Variationen i disse faktorer for de forskellige jordprøver, som testningen er udført på, kan være en medvirkende årsag til, at man ikke umiddelbart kan se en sammenhæng mellem udvaskningen af Pb og DOC. Det skal kort nævnes, at der heller ikke for Cu, Cd og Zn kunne påvises en entydig sammenhæng.

På baggrund heraf må det konkluderes, at der ikke kan påvise en entydig sammenhæng mellem udvaskningen af Pb og DOC baseret på det datamateriale, som er tilgængeligt for undersøgelsen. Det er således heller ikke umiddelbart muligt at kombinere en grænseværdi for Pb med en tilsvarende grænseværdi for DOC, for derigennem at udelukke jorde, som er kritiske i forhold til udvaskningen af Pb.

Referencer

DHI (2007 a) Håndtering af lettere forurenet jord. Slutrapport juni 2007

DHI (2007b) Håndtering af lettere forurenet jord – supplerende data for udvaskning af uorganiske og organiske stoffer fra jord. Slutrapport september 2007.

EN 12457-1:2002 Karakterisering af affald - Stofudvaskning – Overensstemmelsestest til undersøgelse af stofudvaskning fra granulære affaldsmaterialer og slam - Del 1: Et-trins batch-test ved et væske-faststof-forhold på 2 l/kg

Hansen, Jette Bjerre (1999). Tungmetallers kompleksering med opløst organisk stof i perkolatforurenet grundvand. Ph.D.-afhandling. Institut for Miljøteknologi, DTU.


 



Version 1.0 Maj 2009, © Miljøstyrelsen.