Miljøprojekt nr. 1293, 2009

En opdateret analyse af Danmarks muligheder for at reducere emissionerne af NOx

Resumé
I 2006 offentliggjorde Miljøstyrelsen en rapport om de tekniske muligheder og de dertil knyttede samfundsøkonomiske konsekvenser for at reducere emissionen af NOx fra primært stationære kilder. Det har siden vist sig, at en række forudsætninger i rapporten ikke har holdt stik. Miljøstyrelsen har derfor fået gennemført en opdatering af rapporten med det formål at indhente viden om hvilke tiltag, der fortsat er relevante, samt pege på nye NOx reducerende tiltag. COWI har foretaget den tekniske opdatering af tiltagene, mens Miljøstyrelsen har foretaget de samfundsøkonomiske beregninger. De samfundsøkonomiske beregninger viser, at det vil være fordelagtigt at gennemføre tiltag som bedre styring af gasmotorer på kraftvarmeværker og udskiftning af brænderne på kedler i industrien med gasolie og på kraftvarmeværkerne. Desuden peges der på, at der kan være et potentiale for rentable NOx reduktioner i affaldsforbrændingsanlæg gennem optimering af SNCR. De aktuelle beregninger af de danske NOx-emissioner viser, at Danmark vil kunne overholde det gældende EU-direktiv om emissionslofter(NEC-direktivet). Den opdaterede rapport vil indgå i overvejelserne om det reviderede NEC-direktiv med emissionslofter for 2020.

De samfundsøkonomiske beregninger viser, at det vil være fordelagtigt at gennemføre tiltag som bedre styring af gasmotorer på kraftvarmeværker og udskiftning af brænderne på kedler i industrien med gasolie og på kraftvarmeværkerne. Desuden peges der på, at der kan være et potentiale for rentable NOx reduktioner i affaldsforbrændingsanlæg gennem optimering af SNCR.

Publikationen udkommer udelukkende elektronisk.

Læs publikationen i HTML: Indholdsfortegnelse
Hele publikationen samlet i en fil [279 kB]
Publikationsbeskrivelse (læsbar kolofon)

Læs publikationen i PDF-format [452 kB]
PDF er et printvenligt format. For at læse og printe publikationen i dette format, skal man have en version af Acrobat Reader installeret på sin computer. Dette program kan hentes gratis hos producenten Adobe's hjemmeside, hvor der også findes installationsvejledning mv.

Må citeres med kildeangivelse.

Miljøstyrelsen vil, når lejligheden gives, offentliggøre rapporter og indlæg vedrørende forsknings- og udviklingsprojekter inden for miljøsektoren, finansieret af Miljøstyrelsens undersøgelsesbevilling.

Det skal bemærkes, at en sådan offentliggørelse ikke nødvendigvis betyder, at det pågældende indlæg giver udtryk for Miljøstyrelsens synspunkter.

Offentliggørelsen betyder imidlertid, at Miljøstyrelsen finder, at indholdet udgør et væsentligt indlæg i debatten omkring den danske miljøpolitik.

 



Version 1.0 Maj 2009, © Miljøstyrelsen.