Evaluation of Alternatives for Compounds under Risk Assessment in the EU, Bisphenol A

Sammenfatning og konklusioner

Denne rapport opsumerer anvendelsen af bisphenol A og dets mulige alternativer i overfladebelægninger i fødevareemballage, polycarbonater, termopapir, tonere og trykfarver. Bisphenol A har østrogene egenskaber, men hvilke niveauer, der forårsager hormonforstyrrende effekter i dyre- og menneskefostre, diskuteres.

Bisphenol A er klassificeret med Xi; R36/37/38 R43 (Listen over farlige stoffer, Miljøstyrelsen, 2002), der foreslås ændret til Repr. Cat. 3; R62 (mulighed for skade på forplantningsevnen); Xi; R37-41, R43 (irriterer åndedrætsorganerne og forårsager risiko for alvorlig øjenskade; kan give overfølsomhed ved kontakt med huden) (EU, 2003).

Formålet var at identificere og vurdere de mulige alternativer til bisphenol A i bestemte anvendelsesområder, identificeret af Miljøstyrelsen, på baggrund af EU's risikovurdering af bisphenol A (EU, 2002), dvs. belægninger i konservesdåser og låg til glasemballage m.m., flasker af polycarbonat, termopapir og tonere suppleret med trykfarver. Da disse produkter, der importeres til og anvendes i Danmark, kan indeholde bisphenol A, omfatter projektet både bisphenol A anvendt som kemisk bestanddel og restmonomerer af bisphenol A i polymere materialer.

Bisphenol A's mulige alternativer i belægninger i konservesdåser, i polycarbonater og trykfarver blev identificeret på baggrund af informationer fra industrien, søgning i Produktregisteret og supplerende information fra internettet. Oplysninger om alternativerne fra industrien og internettet bestod hovedsageligt af informationer om kemikaliegrupper. For nogle anvendelser, f.eks. polycarbonater, bør miljø- og sundhedsvurderingerne af alternativerne omfatte en samlet vurdering af polycarbonatproduktet som en helhed og ikke være begrænset til nogle få stoffer, der erstatter bisphenol A i et plasticprodukt.

Screeningen af polyester- og polyamidalternativernes miljø- og sundhedsmæssige egenskaber viser, at disse grupper kan forårsage færre skadelige effekter på miljø og sundhed end bisphenol A, mens polyacrylat og de polymeriserede harpiks alternativer på den anden side kan forårsage de samme eller mere skadelige effekter på både miljø og sundhed end bisphenol A (tabel 8.1).

De økonomiske omkostninger ved at substituere bisphenol A med alternativer afhænger af den konkrete situation. Dette kan eksemplificeres ved brugen af de polyesterbaserede belægninger i konservesdåser. De polyesterbaserede belægninger kan ikke ubetinget erstatte epoxylakkerne pga svigtende sikkerhed (begrænset kemisk resistens og vedhæftning). De polyesterbaserede belægninger er i nogle tilfælde dyrere sammenlignet med de epoxybaserede, hvilket begrænser deres anvendelse til områder, hvor deres egenskaber er essentielle, f.eks. større fleksibilitet, der er en forudsætning i produktionen af trukne dåser, mens anvendelsen af trukne dåser er begrænset til bestemte dåsestørrelser. De økonomiske omkostninger ved substitution af bisphenol A med alternativer vil derfor afhænge af mange faktorer og skal undersøges fra sag til sag på baggrund af oplysningerne om anvendelsen af det specifikke kemiske stof.

Set i lyset af den relativt korte projektperiode på omtrent 1 år har dåseindustrien ikke ønsket at indgå i et samarbejde om vurdering af specifikke alternativer. Da det typisk tager flere år at udvikle sådanne alternativer, har industrien vurderet, at mulighederne for at opnå brugbare resultater vil være begrænset i så kort en projektperiode. Men industrien er åben over for samarbejdsmuligheder ved en eventuel projektforlængelse (CEPE, 2003)

De to europæiske sammenslutninger APME (plasticindustrien) og CEFIC (rådet for den europæiske industri) påpeger at industrien ikke ønsker at indgå samarbejde med de enkelte lande, hver især, som f.eks. et nationalt projekt som dette, men foretrækker fælles europæiske initiativer (Plastindustrien i Danmark, 2003).

Nærværende undersøgelse, tyder på at der i forhold til den fokus, der er rettet mod de bisphenol A diglycidylether (BADGE)-relaterede dåsebelægninger og bisphenol A holdige polycarbonater, generelt er mindre fokus på bisphenol A indhold og substitution heraf i termopapir, tonere og trykfarver.

Med henblik på at reducere de skadelige effekter på både miljø og sundhed anbefales det at foretage en grundig vurdering af de specifikke bisphenol A alternativers miljø- og sundhedsmæssige egenskaber.

 



Version 1.0 March 2004, © Danish Environmental Protection Agency