[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste]

Renere energi i Østersøregionen

De tidligere kommunistiske lande i Østersøregionen står over for en række energirelaterede miljøproblemer. Fælles for landene er et stort behov for at udnytte energikilderne mere rationelt, så miljø-belastningen mindskes. Og det mål kan kun nås, hvis det lykkes at mindske de negative konsekvenser af et energiforbrug baseret på især fossilt (og nukleart) brændsel. En del midler i den energirelaterede sektorindsats bliver derfor brugt på udvikling og demonstration af alternativer til de miljøbelastende brændsler og usikre atomkraftværker.

Fire indsatsområder

Fire indsatsområder prioriteres højt i Energistyrelsens sektorintegrerede miljø-program. For det første gøres der en stor indsats for at tilvejebringe miljøvenlige og økonomisk realistiske alternativer til den nuværende energiproduktion – ikke mindst de usikre atomkraftværker. For det andet lægges der vægt på effektiviseringen af energiforsyningen bl.a. gennem rehabilitering af varmeforsyningen, øget kraftvarmeproduktion og renovering af forsyningssystemer. For det tredje tilstræbes energibesparelser i slutforbruget ved at anvende energibesparende teknologi og ændre brugeradfærden gennem energistyring, demonstrationsprojekter og information. For det fjerde lægges der vægt på at styrke den institutionelle udvikling på energiområdet gennem uddannelse og træning.

Energistyrelsens indsats består af kapacitetsopbyggende projekter, som leverer rådgivning og uddannelse til forskellige aktører i energisektorerne. I kraft af ordningens begrænsede midler og problemernes størrelse gennemføres der kun i mindre omfang udstyrsprojekter.

I de tilfælde, det sker, går bistanden fortrinsvis til etablering af demonstrations-anlæg, der skal vise bestemte teknologiers effektivitet og økonomiske fordele.

Yderligere information
Information om den energirelaterede del af den danske sektorintegrerede miljøindsats kan fås ved henvendelse til:

Energistyrelsen
Kontoret for bilateralt samarbejde
Amaliegade 44
1256 København K
Tlf.: 33 92 67 00
Fax: 33 92 68 11
E-mail: ens@ens.dk
www.ens.dk


Miljøvenlig fjernvarme mindsker svovl- og CO2-forureningen markant

Den svovlholdige skiferolie var i mange år den væsentligste energikilde på fjernvarmeværket i den estiske kystby Pärnu. Olien var stærkt forurenende sammen-lignet med andre energikilder, men den var også meget billig i Sovjettiden.
Efter sammenbruddet i Sovjet steg oliepriserne imidlertid, og dermed blev moderniseringen af værket påtrængende.

Dansk rådgivning

De seneste år har fjernvarmeværket i Pärnu derfor effektiviseret og miljøforbed-ret sin fjernvarmeforsyning. Det er sket med dansk rådgivning for 6 mio. kr. fra Energistyrelsens sektorintegrerede miljø-program og gennem lån i Den Europæiske Investeringsbank. Den danske rådgivning har bestået i bistand til at opnå international långivning, bl.a. gennem udarbejdelse af en plan for renovering af fjernvarmesystemet.
Desuden bistod Energistyrelsen med renoveringen og støttede afslutningsvis en informationskampagne. Renoveringen omfattede bl.a. installation af to biomassekedler (til tørv eller træflis), pumper, vandbehandlingsudstyr, 4,5 km. fjernvarmerør og opgradering af et stort antal varmevekslerstationer.

Reduktioner i svovl- og CO2-forureningen

Det synlige resultat af projektet er, at forbruget af den svovlholdige skiferolie på tre år er reduceret fra 14.000 til 8.000 tons, mens der i dag bruges 26.000 tons biomasse om året, primært lokalt produce-ret tørv. Det ville være mere miljøvenligt at bruge træflis, men det er endnu for dyrt. Projektet har desuden betydet, at svovlforureningen er reduceret med 12 procent, mens CO2-udledningen er reduceret 10 procent. Ved brug af træflis kan udledningen reduceres endnu mere i fremtiden.

Samarbejdspartnere
De vigtigste samarbejdspartnere er de centrale energimyndigheder i modtagerlandene.
De skal sikre, at støtten målrettes de mest akutte behov uden at give køb på den mere langsigtede og strategiske indsats.

 

[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste] [Top]